preloader

Ege'nin Kalbine Yolculuk: İzmir Seyahat Rehberi

01.03.2024
Ege'nin Kalbine Yolculuk: İzmir Seyahat Rehberi

Yazı Boyutu:

‘İzmir bir prensestir, güzel küçük tacıyla. Mutlu baharlar durmaksızın onun çağrısına yanıt verir’ demiş Victor Hugo. Güzel sıfatının en çok yakıştığı şehirlerden İzmir’i keşfetmek için kendimizi şehrin rehberliğine bırakıyor, tarihi yerlerinden ara sokaklarına şehri karış karış geziyoruz.

Şiirlere, şarkılara ilham veren İzmir; güler yüzlü insanları, binlerce yıllık arkeolojik geçmişi, yakın tarihinin anıtları, birbirinden nefis yiyecekleri ve mavinin her tonuna ev sahipliği yapan sahil yerleşimleriyle her daim keşfe açık, misafirperver bir şehir. Her semtinde ayrı bir güzellikle konuklarını karşılayan bu şehre yolunuz düştüyse bilin ki bambaşka bir coğrafyadasınız.

Burada simide gevrek, çekirdeğe çiğdem denir. Körfezde martılarla yarenlik edilir, Saat Kulesi’nin altında buluşulur, Kordon’da tur atılır. Kentin görkemli geçmişine tanık olmak ve modern yaşamın tüm güzelliklerinin tadına varmak için kendinizi İzmir’in rehberliğine bırakın. Bilin ki her köşe başında ayrı bir hoşlukla karşılanacak, şehrin yormayan ve gülümseten sıcacık enerjisine hayran kalacaksınız.

İzmir’e Ne Zaman Gidilir?

Gezinizi planlarken şehrin bir ucundan diğer ucuna gideceğinizi ve çoğunlukla açık havada olacağınızı aklınızdan çıkarmayın. Bu yüzden hava durumuna dikkat etmeniz gerekiyor. Kış aylarında bile soğuk havanın sadece birkaç günle sınırlı olduğu şehir, yaz ayları haricinde tüm mevsimlerde gezmek için ideal bir havaya sahip. Neredeyse eylül ayının ortalarına kadar süren sıcakta şehri dolaşmanız biraz zor. Ancak o zaman da Foça, Çeşme, Seferihisar gibi sahil beldeleri masmavi denizleriyle imdadınıza yetişiyor.

Ziyaretiniz kış aylarına rastlayacaksa mutlaka kat kat giyinmeye dikkat edin. Bir günde dört mevsimi yaşatan İzmir’de sabah mont ve hırkayla başladığınız güne öğleden sonra tişört ile devam etmek zorunda kalabilirsiniz. Güneş batınca çıkardıklarınızı tekrar giyip gezmeye devam edersiniz.

Ege'nin Kalbine Yolculuk: İzmir Seyahat Rehberi
İzmir Saat Kulesi

İzmir’e Nasıl Gidilir?

Türkiye’nin üçüncü büyük şehri olan İzmir’e ulaşmak için ister hava yolunu, ister kara yolunu tercih edin. Her mevsim ziyaretçi trafiği yoğun olan İzmir için birçok firma, sık aralıklarla düzenledikleri seferleriyle hizmet veriyor.

İzmir’de Şehir İçinde Ulaşım

İzmir, şehir içi ulaşımı kolay bir şehir. Toplu taşıma araçlarıyla arzu ettiğiniz her yere rahatça gidebilirsiniz. Ve vapur da şehre ‘karşıya geçme’ tabirini kazandıracak kadar aktif şekilde kullanılıyor.

Ege'nin Kalbine Yolculuk: İzmir Seyahat Rehberi

İzmir Adnan Menderes Havalimanına ulaşım:

Şehrin güneyinde konumlanan Adnan Menderes Havalimanı’na otobüs ya da metro-banliyö hattını kullanarak ulaşabilirsiniz. 202 numaralı havalimanı otobüsü Cumhuriyet Meydanı’na yakın Gaziosmanpaşa durağından kalkıyor. Mavişehir Aktarma Merkezi’nden hareket eden 200 numaralı otobüs ise Karşıyaka üzerinden havalimanına gidiyor. 204 numara ise Bornova Merkez Metro istasyonunun yanından başlayıp otogar üzerinden havalimanına doğru devam ediyor.

Havalimanına İzban banliyö hattıyla da kolayca ulaşabilirsiniz. Metro istasyonundan banliyö hattına Hilal, Halkapınar veya Alsancak’tan aktarma yapabilirsiniz.

İzmir Otogar’a ulaşım:

Otogara ulaşmak için de Kemer (54), Halkapınar (555), Bornova Merkez Metro (204 ve 505), Buca Tınaztepe (277) ve Konak (302) duraklarından kalkan otobüsleri kullanabilirsiniz.

İzmir Metro:

06.00-00.20 saatleri arasında hizmet veren İzmir metrosu; Fahrettin Altay’dan Evka 3’e toplam 17 istasyon arasında çalışıyor. Sefer aralığı ise ortalama beş dakika.

İzban Banliyö Hattı:

Kentin kuzeyini güneyine bağlayan bu 41 istasyonluk hat, Aliağa’dan Selçuk’a kadar uzanıyor. Halkapınar ve Hilal duraklarında inip metroya aktarma da yapabilirsiniz.

Tramvay:

Karşıyaka-Bostanlı sahil güzergahı boyunca Ataşehir’den Alaybey’e kadar uzanan tramvay hattı da Karşıyaka-Mavişehir bölgesine yönelik toplu taşıma seçeneklerinden biri olarak hizmet veriyor.

Bir diğer tramvay hattı ise Çankaya-Konak üzerinden Üçkuyular’a ulaşıyor.

Vapur:

İzmir’de ulaşımın can damarı olan vapurlar Bostanlı, Karşıyaka, Alsancak, Pasaport, Konak, Karantina, Göztepe ve Üçkuyular iskeleleri arasında hizmet veriyor. Üçkuyular-Bostanlı arasındaki arabalı vapurlar ise 25 dakikada karşıya geçiyor. Güzelbahçe-Urla-Mordoğan-Foça iskeleleri arasındaki seferler ise sadece yaz döneminde gerçekleştiriliyor.

Bisiklet:

Kiosk ekranlarındaki talimatlara uyarak kiralayabileceğiniz bisikletlerle de şehri dolaşmanız mümkün. Özellikle sahil şeridinde bisiklet kullanmak büyük keyif. Sahilevleri’nden Kuş Cenneti’ne uzanan kıyı şeridi boyunca yüzlerce noktadan bisikletinizi alabiliyorsunuz.

İzmir’de Gezilecek Yerler

Konak Meydanı ve Saat Kulesi

Ege'nin Kalbine Yolculuk: İzmir Seyahat Rehberi

Şehrin nabzını tutup ritmini yakalamak için gezinize Konak Meydanı’ndan başlayın. Hiç kuşkusuz İzmir’in kalbi diyebileceğimiz bu meydanda İzmirlilerin en gözde buluşma noktası Saat Kulesi yer alıyor. Saat Kulesi İzmir’in en ünlü simgesi. Öyküsüyse 1901 yılına uzanıyor. Sultan II. Abdülhamit tahta çıkmasının 25. yıl dönümü nedeniyle pek çok şehirde saat kulelerinin yapılmasını emredince Fransız mimar Raymond Charles Pere tarafından tasarlanıp inşa edilmiş.

Sekizgen bir taban üzerine yerleştirilen eserin yüksekliği tam 25 metre. Taşa dantelmiş hissi veren zarif süslemeleriyle dikkat çeken Saat Kulesi hala İzmir fotoğraflarının baş kahramanı. Saat Kulesi’nin tam arkasında ise birçok tarihi filmde karşınıza çıkan Hükümet Konağı’nı göreceksiniz. Valilik binası olarak kullanılan bu görkemli yapı 19. yüzyılda inşa edilmiş. Katipzade ailesine ait olan Katipzade Konağı ya da daha az bilinen adıyla Voyvoda Konağı, bir süre Osmanlı İmparatorluğu tarafından kiralanarak valilik binası olarak kullanılmış. Zaman içinde çeşitli tadilatlar geçiren bina, 1980 yılında orijinaline benzer şekilde yeniden yapılmış.

Kemeraltı Çarşısı

Ege'nin Kalbine Yolculuk: İzmir Seyahat Rehberi

Hükümet Konağı’nın hemen yanındaki sokaktan Kemeraltı Çarşısı’na girdiğinizde, tarihi ve modern hanlar, restoran ve mağazalarla dolu cıvıl cıvıl bir aleme adım atarsınız. Burada İzmir’in batılı yüzü birden geleneksel bir çehreye bürünür. Çarşıda aklınıza ne gelirse bulabilirsiniz. Hatta aklınıza hiç gelmeyen bir sürü şeyi de alıp eliniz kolunuz dolu dolaşırsınız. Sebzeden balığa her türlü yiyecek, ev eşyaları, tekstil ürünleri… Her bütçeye uygun alışveriş olanaklarıyla burası hep kalabalık olur. Hele bayram ve yılbaşı yaklaşıyorsa.

Alışverişinizi yaptıktan sonra 1744 yılında yapılan Kızlarağası Hanı’nda bir kahve molası verin. Kahvenizi içtikten sonra handaki antikacıları, hediyelik eşya ve el yapımı ürünler satan dükkanları dolaşmayı unutmayın. Kemeraltı Çarşısı aynı zamanda tarihi yapılar, camiler ve havralarıyla da ünlüdür. Hisar, Salepçioğlu, Başdurak, Şadırvanaltı ve Kestanepazarı burada görebileceğiniz tarihi camilerden birkaçı. Bu bölge 15. yüzyılda İspanya ve Portekiz’den İzmir’e gelen Musevilerin şehirdeki ilk yerleşim alanı olduğu için çok sayıda havraya da rastlayacaksınız.

Ege'nin Kalbine Yolculuk: İzmir Seyahat Rehberi

Burada bulunan Havra Sokağı ise balıkçılarıyla ünlü bir sokaktır. Ahtapot, midye, sübye ve denizden yeni çıkmış tazecik balıkları burada bulabilirsiniz. Kemeraltı Çarşısı geziniz bittiyse esnaf lokantalarından birinde yemek molası vermelisiniz. Zira birbirinden nefis yemeklerin keyfine varabileceğiniz birçok tarihi lokanta bu bölgede misafirlerini ağırlıyor.

Hisar Camisi

Ege'nin Kalbine Yolculuk: İzmir Seyahat Rehberi

Kızlarağası Hanı’nın hemen yanında Hisar Camisi’ni göreceksiniz. Bu görkemli cami İzmir’in en büyük ve en eski camisi olarak biliniyor. Dış kapısı Hisarönü Meydanı’na açılan caminin yapım tarihinin 1597 olduğu kabul ediliyor. Caminin içine de girin. 18. ve 19. yüzyılın sanat özelliklerinden izler taşıyan iç süslemeleri gerçekten de görülmeye değer.

Hisar Camii

Agora Ören Yeri (Smyrna Agorası)

Ege'nin Kalbine Yolculuk: İzmir Seyahat Rehberi

Basmane’de konumlanan Agora Ören Yeri, İzmir’e gelen yerli ve yabancı turistlerin ziyaret edilecek yerler listesinde mutlaka olmalı. Burası asırlar önce Smyrna adıyla bilinen İzmir’in arkeolojik mirasının kalbi. Agora, Antik Yunan ve Antik Roma kültürlerinde ticaret ve alışverişin yapıldığı yer anlamına geliyor. Antik Çağ boyunca bölgenin sanat, kültür ve felsefe merkezi olarak önemli bir yere sahip olan Smyrna’nın M.Ö. 4. yüzyılda kurulan agorası, bir devlet agorası olarak hizmet veren büyük bir alanmış. 178’deki depremden sonra Roma İmparatoru Marcus Aurelius tarafından yeniden inşa ettirilen Agora’da bulunan Smyrna Bazilikası ise Roma’daki Traianus Bazilikası’ndan sonra dünyanın en büyük bazilikası.

Kadifekale

Antik Smyrna’nın akropolü olan Kadifekale’ye çıkarak İzmir’in eşsiz manzaralarından birini görebilirsiniz. Burası kentin Helenistik Dönem’de kurulan yerleşimine ev sahipliği yapan alan olarak mutlaka görülmesi gereken yerler listenizin başında olsun. Bu dönemde inşa edilen kale, Timur’un orduları tarafından 1402 yılında tahrip edilmiş olsa da sur duvarları ve kuleleriyle hâlâ görkemli. 186 metre yüksekliğindeki tepenin Basmane’ye doğru inen eteğinde ise Roma Dönemi’nden kalma tiyatro ortaya çıkarılmış.

İzmir Arkeoloji Müzesi

Şehirdeki arkeoloji turunuza İzmir Arkeoloji Müzesi’yle devam edin. Sikkelerden pişmiş toprak eserlere, lahitlerden heykellere İzmir’de ve tüm Batı Anadolu’da bulunmuş önemli arkeolojik eserler burada sergileniyor. Müzenin en önemli eserleri arasında Kyme açıklarında bulunan bronz bir atlet heykeli de bulunuyor.

Arkas Sanat Merkezi

Ege'nin Kalbine Yolculuk: İzmir Seyahat Rehberi

2011 yılında açılan Arkas Sanat Müzesi, Fransa Fahri Konsolosluğu olarak hizmet veren binanın denize bakan ön cephesinde ziyaretçilerini ağırlıyor. Şehrin kültür ve sanat sahnesinde önemli bir yeri olan müzeyi görmeden şehirden ayrılmayın.

Döneminin en güzel binalarından sayılan ve 10 adet sergi odası olan iki katlı yapıda, Arkas Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas tarafından oluşturulan Arkas Koleksiyonu’nun yanı sıra pek çok sanatçının eseri sergileniyor. İzmir’de bulunduğunuz dönemde hangi sergiye ev sahipliği yaptığını takip edip mutlaka uğrayın.

Atatürk Müzesi

Ege'nin Kalbine Yolculuk: İzmir Seyahat Rehberi

Atatürk Caddesi üzerinde konumlanan tarihi bir köşkte ziyaretçilerini ağırlayan Atatürk Müzesi’ne mutlaka gidin. Osmanlı ve Levanten mimarisinin izlerini göreceğiniz binanın zemin katında büyük bir kristal ayna ve Atatürk büstü bulunuyor. Birinci kata çıkan merdivenlerin başında da aplik görevi yapan iki adet tunç şövalye heykelciği yer alıyor. Birinci katta ise toplantı odası, misafir odası, kütüphane gibi Atatürk’ün kullandığı odaları ve eşyaları görebilirsiniz.

İzmir Kültür Sanat Fabrikası

Ege'nin Kalbine Yolculuk: İzmir Seyahat Rehberi

Tarihi Alsancak Tekel Fabrikası göz kamaştırıcı bir tadilatla 2023’ün Nisan ayında İzmir Kültür Sanat Fabrikası olarak kapılarını açtı. Burada iki müze hizmet veriyor. Bunlardan ilki yerleşkenin en büyük binasında konumlanan Müze İKSF-Arkeoloji ve Etnografya Müzesi. Binanın birinci katında arkeolojik, ikinci katındaysa etnografik eserler sergileniyor.

Tarihi Alsancak Tekel Fabrikası’nın ikinci büyük binası ise İzmir Resim ve Heykel Müzesi’ne ev sahipliği yapıyor. Sanat tarihi açısından zengin bir koleksiyona sahip olan müzede Tanzimat Dönemi’nden günümüze uzanan geniş bir seçki sergileniyor.

Arkas Sanat Bornova Mattheys Köşkü

Ege'nin Kalbine Yolculuk: İzmir Seyahat Rehberi

Döneminin en güzel yapılarından biri olan ve Arkas Holding tarafından restore edilen Mattheys Köşkü’nde Arkas Halı Koleksiyonu’nu görebilirsiniz. Klasik Dönem Anadolu Halıları, Yöresel Anadolu Halıları, Osmanlı Saray Halıları ve Avrupa duvar halılarının nadide örneklerinin bulunduğu koleksiyon 30 yılı aşkın bir sürede bir araya getirilmiş. Halılar ilginizi çekmese bile köşk ve bahçesi o kadar güzel ki mutlaka uğramalısınız.

Ziraat Bankası İzmir Sanat Müzesi

Ege'nin Kalbine Yolculuk: İzmir Seyahat Rehberi

1930 yılında inşa edilen ve Ulusal Mimarlık Akımı’nın izlerini taşıyan Ziraat Bankası binası, restorasyon çalışmalarının ardından 2023 yılının Kasım ayında sanat müzesi olarak hizmete açıldı. Ziraat Bankası’nın sanat koleksiyonundan seçilen eserlerin sergilediği müzede süreli sergi salonu, çocuk eğitim atölyesi, dijital deneyim alanları bulunuyor. Giriş katının tavanında yer alan vitray ise binanın güzelliğine güzellik katıyor.

Ziraat Bankası İzmir Sanat Müzesi

Tarihi Asansör

Kentin en güzel manzaralarından birine sahip olan Tarihi Asansör de görmeniz gereken yerler arasında. Burası İzmir’in simge yapılarından ve aralarında 58 metrelik yükseklik farkı olan Mithatpaşa Caddesi ile Halit Rıfat Paşa Caddesi arasında ulaşımı sağlıyor. 1907 yılında inşa edilen Tarihi Asansör, Musevi iş insanı Nesim Levi (Bayraklıoğlu) tarafından yaptırılmış. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kafe, bar ve restoran olarak da kullandığı Asansör’e çıkıp şehrin fotoğraflarını çekmek İzmir gezilerinin olmazsa olmazı.

Tarihi Asansör

Ege'nin Kalbine Yolculuk: İzmir Seyahat Rehberi

Aziz Polikarp Kilisesi

Ege'nin Kalbine Yolculuk: İzmir Seyahat Rehberi

Sade bir dış cepheye sahip Aziz Polikarp Kilisesi de İzmir’in en eski ve en büyük kilisesi olarak görülmesi gereken yerleri arasında. Kanuni Sultan Süleyman’ın izni ve Fransa Kralı XIII. Louis’in isteğiyle inşa edilen kilise, Hıristiyanlığı yaydığı gerekçesiyle Romalılar tarafından 155 tarihinde öldürülen İzmir Piskoposu Polycarp’a adanmış. Tarihi boyunca yangınlar ve depremlerden zarar gören kiliseye, 19. yüzyılda gerçekleştirilen restorasyonla Polykarp’ın hayatını anlatan freskler eklenmiş. Göz alıcı iç süslemeleriyle dikkat çeken kilisenin sekizgen gövdeli bir çan kulesi de var.

Karşıyaka

Ege'nin Kalbine Yolculuk: İzmir Seyahat Rehberi

Eski adı Kordelyo olan Karşıyaka, bir zamanlar iki katlı cumbalı evleri, yasemin kokularının yayıldığı geniş bahçeli Levanten konaklarıyla şehrin en güzel semtlerinden biriymiş. Günümüzde de modern yapıların, hareketli çarşıların ve körfezin en güzel sahil yürüyüş yollarının bulunduğu semt, güzelliğini korumaya devam ediyor. Burada Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım’ın mezarını, eşi Latife Hanım’ın Anı Evi’ni ve St. Helen Kilisesi’ni ziyaret edebilir, ara sokaklarda tek tük kalan Levanten köşklerini görebilir, Bostanlı’ya uzanan sahil yolunda deniz kıyısında olmanın keyfini çıkarabilirsiniz.

İzmir’e Yakın Yerler

İzmir Doğal Yaşam Parkı

Ege'nin Kalbine Yolculuk: İzmir Seyahat Rehberi

Çiğli Sasalı’da 425 bin metrekarelik alanda 134 türde 2700’den fazla hayvana, 250’den fazla bitki türüne ev sahipliği yapan İzmir Doğal Yaşam Parkı, Türkiye’nin ilk doğal yaşam parkı. 2008 yılında açıldığı günden beri İzmir’in cazibe merkezlerinden biri olan park, hayvanların doğal hayatına uygun olarak yaşamalarına imkan veriyor. Burada teller, kafesler yok. Hayvanlar doğal engellerle sınırları belirlenmiş alanlarda rahatça dolaşabiliyor. Türkiye’de doğan ilk fil ‘İzmir’ ile de ünlü olan parkta geyiklerden papağanlara, kurtlardan maymunlara birçok hayvanı görebilir, kafe ve restoranlarında vakit geçirebilirsiniz.

İzmir Kuş Cenneti

Doğal Yaşam Parkı’nın yakınında bulunan Kuş Cenneti ile 40 bin hektarlık yüzölçümlü Gediz Deltası da kuş gözlemcileri tarafından ilgi gören bir alan. 286 kuş türünün yaşadığı bölgede 30 bin kadar flamingo bulunuyor. Hava kararana kadar günün her saati ziyaret edilebilen bölgede bir ziyaretçi merkezi, kuş gözlem kuleleri, dürbün ve gezi bisikletleri de var.

Ege'nin Kalbine Yolculuk: İzmir Seyahat Rehberi

Efes Antik Kenti – Selçuk

Ege'nin Kalbine Yolculuk: İzmir Seyahat Rehberi

İzmir’e yolunuz düştüyse mutlaka Efes Antik Kenti’ne de uğrayın. Daha önce ziyaret etmiş olsanız bile tekrar gidin, mutlaka daha önce dikkatinizi çekmeyen farklı bir detayını yakalayacaksınız. Hem kütüphane, hem de mezar anıtı işlevi olan Celsus Kitaplığı, büyük tiyatro, Hadrianus Tapınağı, Yamaç Evler, Traianus Çeşmesi ve cıvıl cıvıl sokaklarıyla Efes, geçmiş çağlarda yaşamış bir kent gibi değil de hala coşkulu kalabalıkları ağırlayan bir kültür ve sanat merkezi gibidir. Dünyanın Yedi Harikası’ndan biri sayılan Artemis Tapınağı da burada. Antik kentin yakınındaki Bülbüldağı’nda konumlanan Meryem Ana Evi ise yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri olarak her daim kalabalık.

Birgi

Ege'nin Kalbine Yolculuk: İzmir Seyahat Rehberi
Ege'nin Kalbine Yolculuk: İzmir Seyahat Rehberi

Zaman bulup Aydınoğulları Beyliği’ne başkentlik yapmış Birgi’ye de uğrarsanız pişman olmazsınız. İzmir’e sadece 120 km uzaklıkta bulunan Birgi’de Ege Bölgesi’nin en eski camilerinden 1312 tarihli Aydınoğlu Mehmet Bey Camisi, 1762 tarihli Karaoğlu Camisi ve İmamı Birgivi Türbesi’ni görülmesi gereken yerler arasında sayabiliriz. Çakırağa Konağı ise Birgi’nin en çok ziyaret edilen yeri. Ege Bölgesi’ne özgü Türk mimarisinin en güzel örneklerinden olan konak, 18. yüzyılın sonlarında inşa edilmiş. Duvar ve tavan süslemeleri, kalem işleri ve ahşap oymalarıyla dikkat çeken konakta, duvarlarında İzmir ve İstanbul betimlemeleri olan odalar da bulunuyor.

Birgi Köyü’nde gezintiye çıkmadan önce tüm detayların yer aldığı bu rehberi mutlaka görmelisiniz.

Bergama

Ege'nin Kalbine Yolculuk: İzmir Seyahat Rehberi

Pergamon Antik Kenti kalıntılarının yanı başında kurulmuş Bergama’yı ziyaret edip birbirinden şirin taş evlerini ve bir Roma Dönemi eseri olan Kızıl Avlu’yu görebilir, teleferikle çıkabileceğiniz antik kentten Bergama ve Bakırçay Ovası’nın harika fotoğraflarını çekebilirsiniz. Helenistik dönemin en ünlü başkentlerinden olan Pergamon’u gezmeye kentin kalbi olan Akropol’den başlayın. Zeus-Athena Sunağı, Trianus Tapınağı, Pergamon Tiyatrosu, kütüphane, konutlar, sütunlu galeriler bu büyüleyici antik kentin güzelliklerden sadece birkaçı.

Çeşme

Ege'nin Kalbine Yolculuk: İzmir Seyahat Rehberi

Beyaz badanalı evleri, Arnavut kaldırımlı sokakları ve doğal güzellikleriyle yaz aylarında eğlendiren, kış aylarındaysa huzur veren bir İzmir klasiğidir Çeşme. Masmavi denizinin ötesinde ziyaretçilerine sunacak çok şeyi olan Çeşme’ye uğrayıp Çeşme Kalesi ve içindeki Çeşme Arkeoloji Müzesi’ni, bir de 1830 tarihli Aziz Haralambos Kilisesi’ni görmeyi, birbirinden keyifli mekânlarında gastronomi keşifleri yapmayı ihmal etmeyin.

Urla



İzmir yakınındaki en popüler yerlerden biri olan Urla, şehir merkezine sadece 40 km uzaklıkta yer alıyor. Hareketli iskelesi, şık mekânları, gurme restoranları, birçok antikacı ve sanat evinin bulunduğu sokakları ve muhteşem bağlarıyla bu belde mutlaka bir ziyareti hak ediyor. Urla’ya geldiyseniz Eylül 2020’de açılan Arkas Sanat Urla’ya da uğramayı da sakın unutmayın.

Ege'nin Kalbine Yolculuk: İzmir Seyahat Rehberi

Seferihisar

Ege'nin Kalbine Yolculuk: İzmir Seyahat Rehberi

Türkiye’nin ilk yavaş şehri (Cittaslow) olan Seferihisar’a uğrayıp dingin atmosferiyle huzur bulmak, çarşısında dolaşmak da ayrı bir keyiftir. Bu topraklar tarihi boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış. Burada bilinen en eski yerleşim ise Teos. Vakit bulup da Seferihisar’a geldiyseniz limanın hemen kuzeydoğusunda bulunan Sığacık Kalesi ve Teos Antik Kenti’ni mutlaka ziyaret edin. Sahilinde oturup balıkçı teknelerini seyrederek bir kahve içmeden de buradan ayrılmayın. Mevsimlerden kışsa mutlaka mandalina satın alın. İncecik kabuklu mandalinalarının tadına inanamayacaksınız.

Eski Foça

Ege'nin Kalbine Yolculuk: İzmir Seyahat Rehberi

Girişindeki yel değirmenleriyle ziyaretçilerini karşılayan Eski Foça, tertemiz koylarını, taş evlerini ve arkeolojik mirasını koruyan şirin bir belde. İzmir’e o kadar yakın ki, İzmirliler iş çıkışında bile bir kahve içip hava almaya Eski Foça’ya gider. Antik Çağ’da bu coğrafyada hüküm süren Phokaia antik kentinin kalıntılarına Eski Foça’nın her yerinde rastlayabilirsiniz. Athena Tapınağı, Kybele Kutsal Alanı, 1455 tarihli Fatih Camisi, Beşkapılar Kalesi ve Siren Kayalıkları’nı Eski Foça’da görülmesi gerekenler arasında sayabiliriz.

Tarihi yerlerini dolaştıktan sonra sahilinde keyifli bir yürüyüş yapmayı unutmayın. Buradaki balıkçılardan birinde Ege Denizi’nden birkaç saat önce çıkmış tazecik balıkların tadına bakmayı da ihmal etmeyin.

Şirince

Selçuk’taki Şirince Köyü İzmir’e gelmişken uğrayabileceğiniz, Efes’e oldukça yakın bir yer. Taş sokaklarında dolaşmanın çok keyifli olduğu Şirince’yi bu rehberimizde keşfedebilirsiniz.

Ege'nin Kalbine Yolculuk: İzmir Seyahat Rehberi

İzmir’in En Güzel Plaj ve Koyları

Ege'nin Kalbine Yolculuk: İzmir Seyahat Rehberi

Çeşme’nin altın renkli plajlarından Karaburun’un gizli koylarına İzmir’de denize girilecek birçok yer var. Şehrin farklı noktalarından en beğenilen plaj, koy ve beach’leri görmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Çeşme ve Alaçatı’nın en güzel beach club’larını ise bu içerikte göreceksiniz.

İzmir’de Ne Yenir?

Boyoz

Adı geçtiğinde bile İzmir’i çağrıştıran boyoz, tokken bile iştahınızı açacak kadar lezzetli bir hamur işi. Kahvaltıda, çay saatinde ya da öğün olarak bile sevilerek yenen bu doyurucu yiyeceğin eşlikçisi ise yumurta. Tabii ki yanında arzu ettiğiniz bir peynir ve zeytinle, hatta reçelle de çok leziz. 1492’de Türkiye’ye yerleşen Seferad Yahudileri tarafından Anadolu’ya getirilen boyoz, nedense sadece İzmirliler tarafından benimsenmiş. İzmir’de her köşe başında karşınıza çıkacak boyozun tadına mutlaka bakın, pişman olmayacaksınız.

Ege'nin Kalbine Yolculuk: İzmir Seyahat Rehberi

Lokma

Her köşe başında karşınıza çıkacak yiyeceklerden bir diğeri ise lokma. İzmir’le özdeşleşmiş olan bu tatlıyı sokaklarda dağıtılırken görürseniz mutlaka sıraya girip payınıza düşeni afiyetle midenize indirin. İzmir’de lokma kandil, mevlit, ölüm, yıl dönümü gibi özel günlerde sokaklarda dökülüp hayır olarak dağıtılır. Kökeni Osmanlı saray mutfağına dayanan bu tatlıya pastane ve restoranlarda da rastlarsınız ama en güzeli evlerde yapılan lokmadır.

Kumru

İzmir’in vazgeçilmez lezzetlerinden olan kumru da bolca karşınıza çıkacak. Bu lezzetli atıştırmalık İzmir’in geleneksel sandviç emeğinin içine türlü malzeme eklenerek hazırlanıyor. Nohut mayası kullanılarak yapılan üzeri bol susamlı ekmek, kumrunun alametifarikası. Fırınlardan sade olarak da bu ekmeği alabiliyorsunuz. Salam, sucuk, domatesli sos gibi malzemelerle çeşitlendirilse de geleneksel İzmir kumrusu Bergama tulum peyniri, domates ve sivri biberle hazırlanıyor.

Ege Otları

İzmir’e yolu düşenlerin midelerini şenlendiren yiyecekler arasında otları da saymak lazım. İzmir mutfağına Ege adalarından gelen göçmenlerle giren otlar hafif, sağlıklı ve lezzetli yiyecekler olarak pişmiş ya da çiğ haliyle İzmir sofralarının olmazsa olmazı. Arapsaçı, ısırgan, stifno, cibez ve şevketi bostan İzmirlilerin en sevdiği otlar arasında.

Şambali

Bol şerbetli, bol tarçınlı ve mutlaka kaymaklı… İzmir’e yolu düşenlerin tatması gereken bu tatlı şehri gezerken gereken enerjiyi toplamanıza yardımcı olacak. Birçok yerde göreceksiniz ama en güzeli Kemeraltı Çarşısı’nda sizi bekliyor.

İzmir’in En Beğenilen Restoranları

Söz konusu güzel yemekler olunca İzmir bu konuda bekleneni veren bir şehir. Hem İzmir merkezde hem de Urla, Çeşme gibi yerlerde tadı damakta kalan lezzetler sunan restoranlar var. Aşağıdaki listeye tıklayarak aradığınız restoranı bulabilirsiniz.

İzmir’in Michelin Yıldızlı Restoranlarıİzmir’in En İyi Restoranlarıİzmir’in En İyi Pastaneleriİzmir’in En İyi Kahvaltı Mekanları
İzmir’in En İyi Kahvecileriİzmir Kemeraltı Lezzet DuraklarıFoça’nın En Lezzetli MekânlarıÇeşme/Alaçatı’nın En İyi Balıkçıları
Çeşme’nin En İyi RestoranlarıAlaçatı’nın En İyi MekanlarıAlaçatı’nın En İyi Kahvaltı MekanlarıUrla’da Gidebileceğiniz En İyi Mekanlar

İzmir’de Nerede Kalınır?

İzmir’e yolu düşenlerin konaklamak için en çok tercih ettiği semt Alsancak. Şehir içinde bir yerden bir yere ulaşmak kolay olsa da bu semtteki bir oteli tercih ederseniz çoğu yere yürüyerek gidebilirsiniz. Alsancak’ta hizmet veren Swissotel Grand Efes, Mövenpick Hotel İzmir ve İzmir Marriott, hizmet kalitesi olarak gönül rahatlığıyla tercih edebileceğiniz otellerden bazıları. Bu oteller nefis körfez manzaralarıyla da tercih edilen yerler arasında. Hikayesi olan bir yerde kalmak daha çok ilginizi çekiyorsa Bornova’da konumlanan Hotel Villa Levante’yi seçebilirsiniz. 1831 yılında yapılan ve Charnoud Köşkü olarak bilinen bir köşkte hizmet veren butik otel, sakin bir sokakta konumlanıyor. Çiğli’deki oteller ise şehir içine mesafesinden dolayı daha çok iş seyahati yapanlar tarafından tercih ediliyor.

Ege'nin Kalbine Yolculuk: İzmir Seyahat Rehberi
İzmir Alsancak/Kordon

İzmir’den Ne Alınır?

  • İzmir’den ayrılırken Tarihi Kemeraltı Çarşısı’ndaki Kızlarağası Hanı’na gidip avluyu dolduran taze çekilmiş kahve kokusunu takip edin. Önünde mutlaka kuyruk olan Halis Dibek Kahve hemen dikkatinizi çekecek. Burası İzmirli kahve tiryakilerinin en sevdiği kahvecilerden biri. Evinize götürmek ya da sevdiklerinize hediye etmek için nefis kahvesinden alabilirsiniz.
  • İzmir’den alabileceğiniz diğer şey ise kuru incir. Şehrin birçok semtinde şubesi bulunan Tariş mağazalarının kuru incirleri farklı gramajlardaki paketleriyle tam hediyelik. Üzerinde kabartma İzmir resimleri bulunan incir kutularıysa çok şık.
  • İzmir’in simgesi Saat Kulesi’nin bibloları, magnetleri ve tabloları da buradan alabileceğiniz hediyelikler arasında hoş birer seçenek. Tarihi Kemeraltı Çarşısı’ndaki hediyelik eşya dükkanlarında bolca bulabilirsiniz.
  • İzmir tulum peynirini başka şehirlerde bulabilseniz de esas memleketinden götürdüğünüz peynirin tadının bir başka olacağına emin olabilirsiniz.

Sıkça sorulan sorular
İzmir'i gezmek için kaç gün gerekli?
İzmir'e hangi ayda gidilir?
İzmir'de gezmeye nereye gidilir?
Ayşe Ece Aktürk
Ayşe Ece Aktürk Tüm Yazıları