preloader

Evde Kuş Bakımıyla İlgili Bilinmesi Gerekenler

05.01.2023
Evde Kuş Bakımıyla İlgili Bilinmesi Gerekenler

Yazı Boyutu:

Yumuşacık rengarenk tüyleri ile birbirinden özel karakterlere sahip kanatlı dostlarımızın beslenmesinden kafesine kadar bakım detaylarını keşfedin.

Birlikte yaşamaya ayak uydurabileceğiniz kuş cinslerine doğru bir bakım sunduğunuzda, minik dostunuzla aranızdaki bağ kuvvetlenir ve sevgi dolu keyifli anlar sizi bekler. Minicik vücutları, renkli tüyleri, yarattığı eşsiz melodilerle evinize huzur katacak bir dost ile yaşarken bilmeniz gereken bazı önemli noktalar var. Bir insanla yaşarken mutlu olacağından emin olduğumuz kuş cinslerini ve beslenme detaylarını sizin için derledik.

Muhabbet Kuşu Bakımı

Evde Kuş Bakımıyla İlgili Bilinmesi Gerekenler

Muhabbet kuşları evcil hayata son derece yatkın, zeki ve sosyal canlılardır. Her birinin farklı bir karakteristik özelliği vardır. Kimisinin sahibine güvenmek için günlere ihtiyacı varken, kimisinin de hemen güven duymaya başlaması mümkündür. Şüphesiz ki sahiplendiğiniz muhabbet kuşunuz, sıcacık bir ilgi ve doğru bakım sunduğunuzda sizinle oyunlar oynayan hatta konuşabilme yeteneklerini de sergileyen bir kuşa dönüşecek. Ailenizin sevimli ve vazgeçilemez bir parçası olacak.

Nasıl Beslenir?

Evde Kuş Bakımıyla İlgili Bilinmesi Gerekenler

Doğru bir beslenme düzeni sağlamak kuşunuzun sağlıklı ve mutlu olması için ilk adımdır. Yem olarak alacağınız tohumlar, kuşunuzun temel besin ihtiyacını sağlamaya yetecektir. Ara ara vermeniz halinde yağlanmaya neden olmayacak yulaf ve dal darı da kuşunuzun favori yiyecekleri olacağından yem listenize ekleyebilirsiniz. Kuşunuza vereceğiniz sebze ve meyvelerin faydalı olacağını düşünebilirsiniz fakat bu yapılan araştırmalara göre muhabbet kuşlarının metabolizmaları için oldukça zararlıdır. Özellikle sebze ve meyve tüketiminin muhabbet kuşlarının beslenmelerinde kullanılması doğru bilinen bir yanlış olduğundan bunu unutmamanız çok önemli. Bilmeniz gereken en önemli detaylardan bir diğeri ise muhabbet kuşunuzun yemlerinin içini yedikten sonra kabuklarını yemliklerine geri bırakmasıdır. Bu nedenle kuşunuza satın alacağınız akıllı bir yemlik ile yemini bitirdiğini ve yenilemeniz gerektiği zamanı kolayca anlayabilirsiniz. Kuşunuzun suyunu da her gün değiştirmeyi unutmamalısınız. Ekstra olarak, haftada bir olacak şekilde kuşunuzun suyuna damlatacağınız multivitaminler ile kanatlı dostunuzun bağışıklığını güçlendirebilirsiniz.

Kafes Seçimi

Evde Kuş Bakımıyla İlgili Bilinmesi Gerekenler

Muhabbet kuşları küçük olmalarına rağmen aktif ve enerjik bir kuş türüdür. Bu nedenle, kuşunuza günlük olarak evin içinde uçma fırsatı sağlamanız gerekmektedir, bu sayede vücut sağlıklarını koruyabileceklerdir. Kafes seçiminde ise, minik dostunuzun içeride özgürce uçabilmesi ve mutluluğu için dikkat etmeniz gereken bazı detaylar var. Özellikle uzun kuyruğunu çarpıp huzursuz olması ve hastalanmasının önüne geçmelisiniz. Yani olabildiğince büyük bir kafes tercih etmeniz, kuşunuzun hayatı için çok önemli. Aynı zamanda kafesini konumlandıracağınız yerin yüksek ve gün ışığı alan bir konumda olması kuşunuzu güvende hissettirecek, uyku düzenini sağlamasında ona kolaylık sağlayacaktır. Ayrıca unutulmamalı ki muhabbet kuşunuzu çift olarak sahiplenmeniz onun sosyalliği ve mutluluğu açısından çok daha doğru olacaktır.

Muhabbet kuşunuzun size alışmasında yardımcı olabilecek ipuçlarını bulabileceğiniz videolu bir anlatım için:


Zebra İspinozu Bakımı

Evde Kuş Bakımıyla İlgili Bilinmesi Gerekenler

Yanaklarındaki kırmızı renkli tüyleri ve narin bedenleriyle evde bakıma uygun bir diğer tür de Zebra İspinozu’dur. Muhabbet kuşlarının aksine konuşamasalar da bu tür en çok sesinin hoşluğuyla bilinir. Minik dostumuz yalnızlığı pek sevmez, son derece sosyaldir. Ona sunacağınız doğru bir bakımla sağlıklı hayata sahip olmasını sağlayabilir, sevginiz ve ilginizle de onu mutlu edebilirsiniz. Hareketli mi hareketli yapısıyla evinizde küçük kanat çırpışlarını izlerken neşeleneceksiniz, işlerin yolunda gittiğinin bir sinyali olan bu enerjik mutluluk dostluğunuzu kuvvetlendirecek. Üreme içgüdüleri fazla olan bu türün çiftleşme ihtiyacını karşılayabilmesi için yanında bir arkadaşla sahiplenmeyi lütfen unutmayın.

{774086}

Nasıl Beslenir?

Evde Kuş Bakımıyla İlgili Bilinmesi Gerekenler

Zebra İspinozları, oldukça iştahlı bir kuş türüdür. Yem yerken aldıkları zevkten olsa gerek biraz da etrafa saçarak yeme alışkanlıkları vardır. Yemek yemeyi çok seven kuşunuzun petshoplardan satın alabileceğiniz karışık yemlerle beslenmesinde ihtiyacı olan temel gıdaları sağlayabilirsiniz. Favori yiyecekleri ise dalda satılan darılardır. Yeşil yapraklı sebzeleri güvenle kuşunuzun yemek listesine ekleyebilirsiniz. Evcil kuşların içerisinde, en çok su içmeyi seven tür Zebra İspinozudur. Minik dostunuzun, her gün içerisindeki suyu tazelediğiniz büyük bir suluğa ihtiyacı vardır.

Kafes Seçimi

Evde Kuş Bakımıyla İlgili Bilinmesi Gerekenler

Zebra İspinozlarının enerjik bir kuş türü olduğundan bahsetmiştik. Bu nedenle, hareketli kuşunuzun mutluluğu için geniş bir kafes tercih etmeniz gerekecektir. Hareket alanı genişlediğinde kuşunuz stresli olmayacak ve sağlıklı kalacaktır. Gün ışığı alan bir yere konumlandırdığınız kafesinin yerini değiştirmemeli ve yaşam alanına alışmasına yardımcı olmalısınız. Buna ek olarak, minik dostunuz su içmeyi sevdiği kadar banyo yapmayı da çok sever. Ilık bir su kabını kafesinin yanında bulundurmanız halinde gün boyu keyifle yapmasını izleyebilirsiniz. Dostunuzun varlığına bir teşekkür niteliğinde şarkılar söylediğinizde, sizi dikkatle dinleyecek ve bu onun çok hoşuna gidecektir.

Sultan Papağanı Bakımı

Evde Kuş Bakımıyla İlgili Bilinmesi Gerekenler

Sultan Papağanı, papağan ailesindeki en küçük bedene sahip kuş türüdür. Ev hayatınıza kolayca uyum sağlayabilirler. Sultan Papağanları, ona bakım veren kişiyle oyunlar oynamayı çok severler. Birkaç kelime de olsa konuşma yeteneklerine sahip olan bu tür, sizinle kolayca sevgi bağı kurabilecek akıllı ve cana yakın karakteriyle en yakın dostunuz olacaktır.

Nasıl Beslenir?

Evde Kuş Bakımıyla İlgili Bilinmesi Gerekenler

Papağanınız için paketli yemleri tercih edebilirsiniz. Buna ek olarak, sağlıklı kalmasında gerekli olan vitaminleri karşılayabilmesi için kuşunuza çeşitli besinler vermeyi de unutmamalısınız. Mesela iyi pişmiş baklagiller, A vitamini bakımından zengin olan sebze ve meyvelerle beslenmesini çeşitlendirebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken, seçtiğiniz ek besinlerin iyi yıkanması ve organik olmasıdır. Sultan Papağanının favori yiyeceklerinden biri de ay çekirdeğidir fakat çok fazla tüketmesi minik dostumuzun karaciğerinde yağlanmaya sebep olabileceğinden miktarına dikkat ederek vermeniz önemli bir nokta. Aynı zamanda yağlı ve şekerli besinlerden kuşunuzu kesinlikle uzak tutmalısınız. Mutlaka suyunu her gün tazelemeli, içme suyu tercih etmelisiniz.

Kafes Seçimi

Evde Kuş Bakımıyla İlgili Bilinmesi Gerekenler

Enerjilerini atabilmeleri ve mutlu olabilmeleri için kuşunuza evinizde uçma fırsatını sıklıkla vermelisiniz. Oyunlar oynamayı seven ve son derece hareketli olan papağanınız için kafes tercihiniz de genişlerden yana olmalı. Genişliğinden emin olarak seçtiğiniz kafesinin içine oynayabileceği oyuncaklar koyarak kuşunuzu daha da mutlu edebilirsiniz. Listemizin suyu ve yıkanmayı çok seven bir diğer ismi de Sultan Papağanları. Özellikle yaz aylarında kafesine koyacağınız bir kuş havuzu onun mutluluğuna mutluluk katabilir.

{772607}

Kanarya Bakımı

Evde Kuş Bakımıyla İlgili Bilinmesi Gerekenler

Sarı tüyleriyle kalbimizi ısıtan Kanarya insan ilgisini en çok seven kuş türlerinden biri. Ev yaşamında bakabileceğiniz bu türün, size tüm sıcakkanlılığını sergileyeceğinden ve sevginizle çok mutlu olacağından eminiz. Oldukça hareketli olan Kanaryalar, gün doğumundan gün batımına kadar melodileriyle size neşeli şarkılar söyleyecek. Eğlence dolu sarı dostunuzun hassas bir doğası olduğunu da bilmelisiniz. Yani, onun doğasına uygun bir bakım vermeniz oldukça önemli. Sahiplendiğiniz kanaryanızın sağlıklı ve mutlu kalabilmesinde dikkat etmeniz gereken noktaları inceleyelim.

Nasıl Beslenir?

Evde Kuş Bakımıyla İlgili Bilinmesi Gerekenler

Kuşunuzun her gün beslendiğinden emin olmalısınız. Çünkü kanaryaların bir gün bile yem yememeleri hayatlarına mal olabilir. Kuşunuzun yemek listesinde paketli karışık yemler, yeşillikler ve sebzeler yer alabilir. Ayrıca petshoplardan satın alabileceğiniz mineral ve vitaminlerle hassas bünyesini doğru bir şekilde destekleyebilirsiniz. Favori yiyecekleri olan keneviri kuşunuzun beslenme listesine eklemeniz onun iştahını kabartacak ve sağlıklı kılacak. Özellikle kış aylarında keneviri daha fazla tüketmeleri üşümelerinin önüne geçecektir. Her gün içme suyunu değiştirdiğinizden de emin olmalısınız. Buna ek olarak, haftada bir sıklığında içme suyuna ekleyeceğiniz az miktardaki maden suyu, dostunuzun sindirim sistemine çok faydalı olacaktır.

Kafes Seçimi

Evde Kuş Bakımıyla İlgili Bilinmesi Gerekenler

Hareketli sarı dostunuzun karakterine uygun olarak seçeceğiniz kafes çeşidi genişlerden olmalı. Kafesin içinde ona yaratacağınız doğal bir ortam ise rahat edebilmesini sağlamanın ilk adımı. Kuşunuz için satın alacağınız özel çim ve ağaç dallarıyla kafesinin dekorasyonunu doğallaştırmanızı öneririz. Kuşunuza rahat edebileceği bir kafes yaşamı yarattıktan sonra yaşam alanının daimi konumunu da belirlemeniz gerek, kafesinin yerini değiştirmemeli ve alışmasına yardım etmelisiniz. Ayrıca sarı dostunuzun kafesine rüzgar almayan ılık bir yer belirlemeniz, onun özen isteyen hassas doğasını koruyacaktır. Listemizin suyu sevenlerinde elbette Kanaryalar da var. Dostunuzun keyifli banyo saatleri yapabilmesi için kafesine kuş banyosu koyabilirsiniz, banyosunu akşam saatlerinde yapması üşümesine neden olacağından akşamları kafesinin içinden kuş banyosunu almanız önemli bir detay. Unutulmamalı ki hareketli sarı dostunuzun enerjisini tam olarak atması onun mutluluğuna mutluluk katacak. Dostunuza günlük olarak evinizde uçma fırsatı verip, onunla oyunlar oynarak bunu sağlayabilirsiniz.

Jako Papağanı Bakımı

Evde Kuş Bakımıyla İlgili Bilinmesi Gerekenler

Zeki ve eğlenceli bir ev arkadaşı sahiplenmek isteyenlere, Jako Papağanları! Jako’lar pozitif enerjisi ve konuşkanlığıyla popüler canlılardır. Gri tüyleri ve büyük gövdeleriyle asil bir görünüme sahiptir. En çok evcilleşebilen ve insan yaşamına kolayca ayak uydurabilen papağan türlerinden biridir. Doğru bakım ve sevgiyi gördüğü kişiye karşı gösterdikleri sempatik halleri sizi şaşırtacak. Ayrıca ona bakım veren kişiyle güçlü bir bağ kurduklarından dolayı, sahibini uzun süre görmezlerse hastalanmaları bile mümkün. Yani, Jako Papağanlarının oldukça duygusal ve sahibine bağlandığını bilmeli, ona tüm sevginizi vermelisiniz. Gri dostunuzun en belirgen özelliği zekası, neredeyse bin kelimelik hafızasıyla Jako’lar size uzun cümleler kurabilir hatta soru bile sorabilir. Tüm bu pozitif özelliklere sahip kuşunuz ailenizin en sevilen üyesi olacak.

Yeteneklerini sergileyen bir Jako ile tanışmak için:


Nasıl Beslenir?

Evde Kuş Bakımıyla İlgili Bilinmesi Gerekenler

Jako Papağanları iyi bakıldığında 80 yaşına kadar hayatta kalabilir. Gri dostunuzun sağlığını koruyarak uzun ömürlü bir hayata sahip olması için, yem seçimleriniz katkı maddesi içermeyen yemlerden yana olmalı. Veterinerine danışarak almanızı tavsiye ettiğimiz içeriği temiz bir yem, kuşunuzun temel besin ihtiyacını karşılamaya yetecektir. Jako’nuz için seçtiğiniz yeme ek olarak vereceğiniz besinlerle çeşitliliği sağlayabilirsiniz. Mesela, doğal yaşamında meyve ile beslenmeyi seven papağanınıza çeşitli meyveler vererek onu keyiflendirebilirsiniz. Meyvelere ek olarak, bazı sebzeleri sevip sevmediğini zamanla beraber keşfedeceksiniz. Boşaltım sistemine zarar verebilecek marul, maydanoz gibi yeşillikler vermekten kaçınmalısınız. Jako’lar süt ürünlerini de sindiremediğinden bu gıdaları vermemenizde fayda var. Su ihtiyacını her gün temiz içme suyuyla karşılamalısınız. Suluğunu 2 günde bir temizleyerek hijyenini sağlayabilirsiniz.

{773978}

Kafes Seçimi

Evde Kuş Bakımıyla İlgili Bilinmesi Gerekenler

Jako Papağanı büyük bir kuş türü olduğundan mutlaka geniş bir kafes seçmelisiniz. Kafesin içerisine oyuncaklar koymalı ve sıkılmasını önlemek adına oyuncaklarda zaman zaman değişiklikler yapmalısınız. Gün içerisinde evinizde özgürce vakit geçirmesine izin vermelisiniz. Evde yalnız kalacağı zamanlarda kafesine koymanız bu keşifçi kuşun kendisine zarar vermesini engelleyecektir. Jako Papağanınızın kafesini mutlaka karanlık bir odada konumlandırılmalı, güneş ışınlarının yoğun olarak geldiği bir yere koymamaya özen göstermelisiniz. Yaz aylarında balkona çıkararak temiz hava almasını sağlayabilirsiniz.

Nubi
Nubi Tüm Yazıları