preloader

Gizemli Güzelliğiyle Dalyan Rehberi

01.05.2023
Gizemli Güzelliğiyle Dalyan Rehberi

Yazı Boyutu:

Labirenti andıran boğazı, sahili, gizli kalmış koyları ve coğrafi güzelliği ile Dalyan alışılagelmişin dışında bir yaz tatili destinasyonu.

Muğla’nın güneyindeki Ortaca’da bulunan Dalyan, Akdeniz güzelliğinin başladığı yer. Yüzyıllar öncesinden kalan antik izleri, tüm dünyanın ilgisini çeken plajları ve birbirinden güzel koylarıyla yaz tatili için Dalyan’ı alternatifler arasına alabilirsiniz.

Dalyan’a Nasıl Gidilir?

Gizemli Güzelliğiyle Dalyan Rehberi

Muğla’nın Ortaca ilçesinde bulunan Dalyan, Dalaman ve Köyceğiz’in arasında kalıyor. Dalyan’a en yakın havalimanı ise arabayla 30-40 dakika mesafede bulunan Dalaman Havalimanı. İstanbul ve Ankara’dan Dalaman’a uçakla varış bir saat 15 dakika sürüyor. Dalaman’a indikten sonra taksiyle, havalimanı önünden kalkan servislerle ya da daha önceden rezerve edeceğiniz özel transferlerle Dalyan Ortaca’ya ulaşabilirsiniz.

Dalyan’a yol tarifi almak için tıklayın: Google MapsYandex Maps

Dalyan’a Ne Zaman Gidilir?

Muğla’nın diğer yerlerinden farklı olarak Dalyan’da Akdeniz iklimi hakim. Bu yüzden de Nisan ayından itibaren Dalyan’da turizm sezonu açılıyor, Kasım ayına kadar da güneş ısıtmaya devam ediyor. Diğer tüm tatil yerlerinde olduğu gibi Dalyan’ın nüfusu Temmuz ve Ağustos aylarında artıyor. Eğer sakin bir tatil geçirmek istiyorsanız planlamanızı bu aylar dışındaki tarihlerde yapmanızda fayda var.

{142907}

Dalyan’da Nerede Kalınır?

Gizemli Güzelliğiyle Dalyan Rehberi

Her tatil yerinde olduğu gibi Dalyan’da da sayısız otel, pansiyon, apart, bungalov ve butik otel seçeneği var. Ama önerimiz kesinlikle Kaunos Kaya Mezarları manzarasına sahip, Dalyan Boğazı’nın güney kıyısında kalan bir yer seçmeniz. Bu sayede sabah kahvenizi Dalyan’ın meşhur manzarasına karşı içebilir; gece de ışıklandırılan antik yapıları izleyebilirsiniz.

Gizemli Güzelliğiyle Dalyan Rehberi
Hotel Arp Dalyan

Arp Dalyan, Dalyan kanalına sıfır, Kral Kaya Mezarlarına bakan bir iskeleye sahip 15 odalı minik bir otel. Otelin iskelesinde göle karşı keyif yapabilirsiniz.
Gizemli Güzelliğiyle Dalyan Rehberi
Dalyan Resort Spa Otel

Doğanın 1001 rengi ve köklü bir tarihin izleri, Likya Kaya mezarları, tarihi Roma Hamamları, Kaunos antik kenti ve Calbys Nehri’nin doğasında, İztuzu Plajı, ünlü nar formlarında etrafınızı saracak.
Gizemli Güzelliğiyle Dalyan Rehberi
Dalyan Hotel Nish Caria

Yerleşim bölgesinde yer alan otel, Dalyan Kanalı’na 1 km ve İztuzu Plajı’na 12 km uzaklıkta. Otelin huzurlu atmosferinde ruhunuzu ve bedeninizi dinlendirebileceksiniz.
Gizemli Güzelliğiyle Dalyan Rehberi
Nova’s Riverside Lodges

Nehir kenarında tiny house konesptinde olan Nova’s Riverside Lodges Dalyan’ın ruhuna uygun ve sıra dışı bir tatil yapmanız için ideal bir yer.

Dalyan’da Ne Yenir?

Gizemli Güzelliğiyle Dalyan Rehberi

Hem göl, hem deniz hem de boğaz sayesinde Dalyan tam bir deniz ürünleri cenneti. Balıktan kalamara, ahtapottan karidese en lezzetli deniz mahsullerini Dalyan’da tadabilirsiniz. Dalyan’ın alametifarikası olan mavi yengeç olsa da son yıllarda usulsüz avlanma yapıldığı için sınırlı sayıda tüketilmesine izin veriliyor. Eğer deniz ürünleri bana göre değil diyenlerdenseniz, Dalyan’da dünya mutfağının olduğu restoranlar da bulabilirsiniz.

Mavi Yengeç

Gizemli Güzelliğiyle Dalyan Rehberi

Keyifli yaz akşamlarınıza ev sahipliği yapacak Mavi Yengeç’te yediğiniz deniz mahsullerini unutamayacaksınız. Mezeler, taze balıklar, mavi yengeç, yengeç böreği ve daha birçok deniz ürünleri misafirlerini bekliyor.

Maraş Mahallesi Rodoslu Yaşar Sünger Sokak No: 3/C Dalyanköy, Dalyan

Caretta Restaurant & Bar

Dalyan’ın meydanında konumlanan Caretta Restaurant, geniş bir Türk mutfağına sahip. Taze tüketebileceğiniz deniz mahsullerinden kaliteli etlere kadar her damak zevkine hitap eden lezzetli yemek seçenekleri mevcut.

Adres: Cumhuriyet Meydanı No:26, 48840 Ortaca/Muğla

Gizemli Güzelliğiyle Dalyan Rehberi

Hanedan Steakhouse Dalyan

Gizemli Güzelliğiyle Dalyan Rehberi

Etten vazgeçemeyenlerin Dalyan’a geldiğinde denemesi gereken bir restoran. Yerli ve turistlerin vazgeçilmezi haline gelmiş durumda. İlgili çalışanları ile zevkinize göre et tercihi yapabilirsiniz.

Adres: Dalyan, Maraş Cd., 48600 Ortaca/Muğla

{37959}

Dalyan’da Görülmesi Gereken Yerler

İztuzu Plajı

Gizemli Güzelliğiyle Dalyan Rehberi

Tüm dünya üzerinde görülebilecek en ilginç plajlardan biri İztuzu Plajı. Köyceğiz Gölü’nden Akdeniz’e doğru gelen Dalyan Boğazı’nın (videoyu izlerken de neden nehire ya da ırmak değil de boğaz dendiğini anlıyorsunuz) taşıdığı alüvyonlar, bölgede deltaya benzeyen bir lagün yaratmış. Sahilden gelen dalgalarla boğazın taşıdığı alüvyonlar karşılaşınca da ortaya beş kilometreye yakın uzunluğu olan İztuzu Plajı çıkmış.

Bir tarafı Akdeniz diğer tarafı ise göl – lagün olan İztuzu Plajı genel olarak sığ ve hafif dalgalı bir denize sahip. Denizin sış kısımlarından ileriye gidildiğinde bile kuvvetli olmayan çok hareketli akıntılar olduğu için İztuzu keyifli bir yüzme vadetmiyor. İncecik kumlara sahip plajda isterseniz şezlong ve şemsiye kiralayabileceğiniz bir kısım da var.

Plajın girişinde kişi başı ödemeniz gereken bir ücret var. Diğer plajlardan farklı olarak bu ücret, plajın asıl sahibi olan caretta caretta’lar ve onların nesillerinin devam etmesi için harcanıyor. Caretta caretta’ların güvenliği için akşam 20.00 ve sabah 08.00 arasında plajda durmaya, çevresinde gürültü yapmaya ya da ışık olmasına izin verilmiyor.

Yol tarifi için tıklayın

Caretta Caretta Ziyareti

Gizemli Güzelliğiyle Dalyan Rehberi

Dalyan’ı ve İztuzu Plajı’nı bu kadar önemli yapan detaylardan biri de orayı yuva edinmiş caretta caretta’lar. Her yıl Mayıs ve Temmuz ayları arasında İztuzu Plajı’na yumurtalamak için gelen kaplumbağaların yumurtaları, sahil boyunca görülen tel kafeslerin altında bulunuyor. Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında da yavrular kabuğundan çıkıyor. Yumurtadan çıktıktan sonra gün doğumunda denize gitmek üzere yola çıkan kaplumbağa eğer suya kavuşabilirse yeni bir hayat da başlamış oluyor.

Caretta caretta’ların üreyebilmesi, onların yaşamını tehdit eden faktörlerin ortadan kalkması ve çok daha fazlası için Dekamer çalışmalar yürütüyor. Dekamer’in İztuzu Plajı’nda da çalışmalarını yürüttüğü bir ofisi bulunuyor.

Kaunos Antik Kenti

Dalyan Boğazı’nın sonu şu an İztuzu Plajı olsa da yüzyıllar önce burası Köyceğiz Gölü’nü Akdeniz’le birleştiren bir limanmış ve o zamanlarda (M.Ö. 12’nci yüzyıla kadar tarihinin gittiği tahmin ediliyor) oldukça faal, kendilerini Giritli olarak tanımlayan bir medeniyete ev sahipliği yapmış. Antik çağda Karia ülkesinin Likya sınırına kurulu olan Kaunos şehrinin kalıntıları bugün Dalyan’daki Kaunos Antik Kenti’nde görülebiliyor. Sahilden 15-20 dakikalık bir patika yoldan yürüdükten sonra ulaşılabilen Kaunos Antik Kenti’ne giriş için Müze Kart kullanmanız ya da küçük bir meblağda ödeme yapmanız gerekiyor.

Dönemin en önemli şehirlerinden biri olan kentten geriye şu an amfitiyatro, hamam, bazilika, tapınak kalıntıları gelebilmiş durumda. Kentin en dikkat çekeni ise Dalyan’ın diğer ucunda olan Kaunos Kral Mezarları. Dalyan Boğazı’nın Köyceğiz yamacındaki tepelere, kayaların oyulmasıyla yapılan mezarlar mistik görüntüsüyle çok cezbedici görülüyor.

M.Ö. 4’üncü yüzyılda yapıldığı tahmin edilen mezarların neden orada olduğuyla ilgili net bir bilgiye de ulaşılabilmiş değil. Ancak en kuvvetli neden o dönemde ölülerin ne kadar yukarıya gömülürse tanrıya da o kadar yakın olacağı, kralların da hem şehri gören hem yüksekte bir yerde olurlarsa gösterişlerini öldükten sonra da sürdürebileceği inancının olduğu yönünde.

Nedeni ve nasıl yapıldığı hala etkileyici bir gizem olsa da Kral Mezarları Dalyan’ın en etkileyici manzaralarından birini sunuyor. Kral mezarları gün batımından itibaren ışıklandırıldığı için de gece boyunca Dalyan’ın hemen her yerinden görülebiliyor.

Yol tarifi için tıklayın

Çamur Banyosu

Dalyan’ın Köyceğiz’e yakın, şehrin giriş kısmında yer alan çamur banyosu ve kaplıcalar, termal sudan şifa geldiğine inananların mutlaka uğradıkları bir yer. İçerisindeki sülfür yüzünden oldukça yoğun bir kokusu bulunan çamura bulandıktan sonra güneşte kurumak buranın yazılı olmayan kurallarından. 2500 yıl öncesindeki Kaunos şehrinden beri güzellik için kullanılan çamurun bir çok deri problemine iyi geldiği iddia ediliyor.

{36491}

Dalyan’da Neler Yapılır?

Farklı bir doğası, coğrafyası olan Dalyan’a gittiğinizde bunun hakkını da vermeniz lazım. Dünyada benzeri çok az olan İztuzu Plajı’nı mutlaka görmelisiniz ve caretta caretta’lara yuva olan bu sahilde dalgalarla eğlenmelisiniz.

Dalyan’ı çevresine toplayan boğaz adeta sazlıkların duvar olduğu bir labirent gibi. Hem boğazı görmek hem alüvyonlarla oluşan plajı ve gölü gezebilmek için günübirlik düzenlenen tekne turlarına katılabilirsiniz. Seçtiğiniz tekneye göre çevredeki koylarda yüzmek de Dalyan’ın güzelliğini gösterenlerden.

Dalyan’da günü geçirmek için karşınıza çıkan farklı alternatiflerden biri de kano turları. Boğaz trafiğine bağlı olarak günün belli saatlerinde nehir boyunca kano yapılmasına izin verilebiliyor. Kano yaparken boğazı mesken tutmuş Nil kaplumbağaları da yol boyunca kendilerini gösteriyorlar. Ya da Dalyan’ın çevresindeki koyları görmek için de kano kiralayabiliyorsunuz.

Dalyan’ın En Beğenilen Plajları

Bu soruya cevap vermeden önce şu detayı söylemeliyiz: Dalyan Boğazı’nda yüzülmüyor. Boğaz boyunca yoğun bir tekne trafiği olduğu için burada yüzmek tehlikeli ve yasaklanmış. Zaten su zemini gereği ve akıntı olduğu için bulanık göründüğünden cazip bir yüzme alternatifi de olmuyor.

Dalyanlılara sorduğunuzda hemen hepsi en güzel deniz olarak Aşı Koyu’nu söyleyecektir. Ortaca’nın güneyinde, Dalyan merkezden 40 dakikalık, oldukça engebeli bir yolculuk sonrasında ulaşılan Aşı Koyu’nda ufacık bir tesis de bulunuyor. Şemsiye ve şezlong da kiralayabileceğiniz koyda yüzerken balıklar da size eşlik ediyor. Eğer Demet Akbağ’ın başrolünde olduğu Nadide Hayat filmini izlediyseniz son sahnelerinden Aşı Koyu tanıdık gelecek.

Yol tarifi için tıklayın

Ekincik Koyu ise Dalyan’a geldiğinizde mutlaka yüzmek için uğramanız gereken bir yer. Tekne turlarının da uğradığı koyun plajında da caretta caretta’ların yuvalarını görebilirsiniz. Ekincik Koyu’nun hemen kenarında kalabalık bir köy olduğu için de yolu Aşı Koyu’na göre çok daha rahat.

Yol tarifi için tıklayın

İztuzu’nun biraz daha güneyinde kalan Kargıcak Koyu’nu da mutlaka Dalyan rotalarınızdan biri yapın. 20 dakika kadar süren engebeli yol tam olarak koya ulaşmıyor. Bu yüzden de koy hangi sezonda giderseniz gidin hep sakin kalıyor. Denize ulaşmak için arabanızı park ettikten sonra da birkaç dakika yürümeniz gerekiyor. Koy çok sakin olmasına rağmen plajda ihtiyacınız olanları bulabileceğiniz tesis de bulunuyor.

Yol tarifi için tıklayın

Kübra Haniç İnce
Kübra Haniç İnce Tüm Yazıları