preloader

Yaz İçin Sağlıklı Beslenme Önerileri

16.05.2024
Yaz İçin Sağlıklı Beslenme Önerileri

Yazı Boyutu:

Yazın kolay uygulayabileceğiniz beslenme önerilerimizle kendinizi daha zinde hissedeceksiniz.

Yaz geldi! Deniz sezonuna hazırlık için kimileri spordan vazgeçmedi, kimileri detokslarla vücutlarını temizlemeye çalıştı, kimileri de kendilerine hoşgörülü davranmaya devam edip kışın hantallığından kurtulamadı. Daha enerjik ve sağlıklı bir yaz geçirmeniz için basit önerilerimize kulak verin.

Sağlıklı Beslenmenin En Basit Kuralı; Mevsimsel Beslenmek

Yaz İçin Sağlıklı Beslenme Önerileri

Yiyecekleri yetiştiği mevsimde tükettiğinizde o yiyecek, besin değerleri kaybolmadan sofranıza gelmiş olacaktır. Paketlenmiş veya dondurularak saklanmış yiyecekler, bozulmalarını önlemek için kullanılan tüm koruyucuları ve toksik kimyasalları içererek market raflarında durur. Bunlar vücudumuz için tehlikedir. Taze yiyecekler ise hayattır; sizi canlı ve sağlıklı tutmak için gereken tüm besinlerle doludur. Meyve ve sebzelerin geleneksel endüstriyel tarım versiyonlarını seçmek bazen kolay olsa da mümkün olduğunca organik ürünler tercih etmek en doğrusudur. Bu da geleneksel olarak yetiştirilen gıdalarda bulunabilecek tarım ilaçlarına, gübrelere, hormonlara ve diğer toksinlere maruz kalmanızı engeller. Yazın, mümkünse organik, yaz meyve ve sebzelerini tüketin.

Vücudunuzu Sıcaklara Karşı Koruyan Besinler Tercih Edin

Yaz İçin Sağlıklı Beslenme Önerileri

Çoğu yaz meyve ve sebzelerinin vücudu içeriden soğutmaya yardımcı olabileceğini biliyor muydunuz? Meyveler ve sebzeler, vücutta ısı üretmeye ve vücudun nemlendirici ya da serinletici etkiye sahip olmalarına göre kategorilere ayrılır. Örneğin, kırmızı biber, zencefil, sarımsak gibi baharatlar vücutta ısı üreten özelliklere sahiptir. Bu nedenle yazın tüketmek doğru değildir. Öte yandan, su içeriği yüksek olan yiyecekler vücudun nemlenmesine ve serinlemesine yardımcı olur. Bir besinin su içeriği yükseldikçe, sindirimi de kolaylaşır. Yaz sebze ve meyvelerinin çoğu su içeriğine sahiptir. Sıcak iklim etkilerine karşı mücadele etmek için antioksidan zengini karpuz, salatalık ve yeşil yapraklı sebzeler, diyetinize kesinlikle eklemeniz gerekenlerin başında geliyor.

{42824}

Sağlıklı Zannederken Tuzağa Düşmeyin

Yaz İçin Sağlıklı Beslenme Önerileri

Tabağınız lezzetli salata ve sebzeyle dolu olduğunda “sağlıklı” yediğinizi düşünmek kolaydır. Ancak genellikle hazır salata sosları yağ, şeker ve kalori ile doludur. Dışarıda yediğiniz basit bir Sezar salata 300- 450 kalori aralığında olabilmektedir. Bu konuda alınabilecek en basit önlem, salatanızı sossuz sipariş edip, limon suyu veya sirke ile zeytinyağını kendiniz eklemenizdir. Çünkü masum zannettiğiniz nar ekşisi bile çoğu zaman şeker ile tatlandırılmaktadır. Sadece yeşillik yemek lezzet açısından yeterli gelmez ancak masum eklemeleri tercih etmek sağlık açısından çok önemlidir. Üzerine ekleyeceğiniz krutonlar bu konudaki tuzaklardan bir diğeri. Kruton yerine, çiğ kuruyemişler veya yabanmersini gibi kan şekerinizi oynatmayacak meyveler ile lezzeti arttırabilirsiniz.

Hepimiz Biliyoruz ki Yazın En Büyük Tehlike Vücudun Susuz Kalmasıdır Fakat Dikkatli Olun!

Yaz İçin Sağlıklı Beslenme Önerileri

Vücudumuzun %70’i su olduğu için, sıcaklarda terle kaybettiğimiz suyu yerine koyabilmek için bol miktarda su içmek önemlidir. Ancak son dönemde neredeyse her restoranda karşımıza çıkan limon atılmış suları içerken düşünmek gerekir. Limon veya suya atılan diğer sebzelerin çoğunun özellikle kabuklarında tarım ilacı ve hatta %70 oranında koli basili içerdiği son yapılan araştırmalarla ortaya çıkmıştır.

Su içerken dikkat etmeniz gerekenleri keşfedin.

Serinlerken Kalori Almayın

Yaz İçin Sağlıklı Beslenme Önerileri

Bilinçli beslenmede gazlı içeceklerin asla yeri yok. Aynı şekilde meyveli sodalar da masum değil. Aromalı olanlar hem katkı maddeleri hem de genelde şeker içerdiklerinden, sağlığımız için sakıncalıdır. Bunun yerine evde hazırlayacağınız, gerçek meyvelerle karıştıracağınız maden suyu, vitamin kaynağı olacaktır. Gazlı tercih etmiyorsanız, demleyeceğiniz C vitamini deposu hibiskus çayını buzlu çay haline getirebilirsiniz. Bitkisel süt ile karıştıracağınız sevdiğiniz meyveler de yazın sağlıklı içecek alternatiflerinden. Hatta, meyve ve bitkisel süt karışımlarını hazırladıktan sonra, karışımı kaplara koyup buzlukta saklayarak kendi dondurmanızı da hazırlayabilirsiniz. Hindistan cevizi suyu ise elektrolit dengenizi sağlaması açısından, özellikle spor yapanların tercih etmesi gereken en iyi yaz içeceğidir. Spor yapanlar için de uyarılarımız, efor sırasında yanlarında bulundurdukları suları kesinlikle plastik şişeden içmemeleri ve su ve diğer spor içecekleri için plastik matara kullanmamalarıdır.

Yaz ayları boyunca cildinizin ışıldaması için bu güzellik önerilerini takip etmelisiniz.

Hangi Yaz Besini Hangi Cilt Sorununa İyi Gelir?

Yaz İçin Sağlıklı Beslenme Önerileri

Cilt yapısını en çok genetik faktörler etkiliyor ancak çevresel faktörlerin etkisi de küçümsenemez. Özellikle güneşin bize daha cömert davranmaya başladığı bu aylarda ise koruyucu kremleri kullanmak ve öğle saatlerinde kendimizi güneşten korumak çok önemli. Ancak beslenme düzenimizde yapacağımız bazı değişikliklerle de cilt sağlığımızda harikalar yaratmak mümkün. Hangi besinlerin hangi cilt sorununu çözdüğünü haberimizden öğrenebilirsiniz.

Yaprak Üner
Yaprak Üner Tüm Yazıları