Yavru Kediler Nasıl Beslenir?
Yazı Boyutu:
Yeni doğmuş, annesinden erken ayrılmak zorunda kalmış ya da kedinizin yeni bebekleri olan yavru kedilerin özel beslenme düzenine dair her detayı öğrenin.
Sokaktan kulağınıza gelen miyavlama sesi ya da sosyal medya akışınızda gördüğünüz sahiplenme duyurusu sonrası evinize gelen minik yavru kedinizin, yetişkin kedilerden farklı olarak özel bakıma ihtiyacı var. Özellikle de beslenme, mama seçimi ve beslenme sıklığı kritik faktörler.
4 aylık olana kadar her kedi yavru sayılır ve özel beslenme rutinine ihtiyaç duyar. Yeni doğan yavrulardan birkaç haftalık olanlara, yavru kedilerin beslenmesine dair bilmeniz gereken her detay bu rehberde!
Kedilerde Anne Sütü Önemli
Eğer yavru kedi sahiplenecekseniz en az 7 hafta annesinin yanında kalmasına ve anne sütü almasına mutlaka izin verin. Çünkü anne sütü, kedinin ihtiyacına göre içeriği şekillenebilen; hem hayatının ilk günlerinde doğru biçimde beslenmesini sağlayan hem de hayatının devamında sağlıklı olmasında kritik olan en doğru besin.
Bu yüzden yavru kedinin 2 aya yakın bir süre annesinden beslenmesine izin vermek, minik kediler için yapabileceğiniz en büyük iyilik.
Yavru kedilerin çoğu 4 haftalık olduktan sonra anne sütü almayı azaltıp mama yemeye başlar. Arada da olsa annesini emmeye devam ediyorsa sütten ayrılması için zorlamayın. İçgüdüsel olarak vücudunun ihtiyacı kalmadığında kendiliğinden bırakır.
Kedilerin İlk Haftalarda Su İçmesine Gerek Yok
Anne sütü alan kedilerin bu haftalarda su içmesine gerek yok. Anne sütü doğal olarak yüksek miktarda su içerdiği için yavruların ihtiyacını karşılar. Ama kedilerin gözü açılıp yürümeye başladıktan sonra temiz bir kapta suyla tanışmasını sağlamalısınız. Yavru kediniz anne sütü ya da formül sütü azaltıp ayına uygun mamaya geçtiğinde ise su vermeye başlamalısınız. Başlarda su içmek yabancı geleceğinden mutlaka içip içmediğini kontrol edin; gerekirse su içmeyi öğretin.
Eğer suyu koklayıp çekiliyorsa ya da içmiyorsa PH derecesi, sertliği farklı bir su markası deneyebilirsiniz.
{38795}
Yavru Kedilere Özel Formül Mama
Eğer yeni doğmuş ya da 5 haftalıktan küçük bir yavru kediyi beslemeniz gerekirse mama yapmak için kullanılan süt tozlarından almalısınız. Pet shop ya da veteriner kliniklerinde de bulabileceğiniz süt tozlarını, üzerinde yazan ölçeklerde kaynamış, soğumuş su ile karıştırarak kedilere verebilirsiniz. Süt ılık olmalı.
Yavru kedi henüz çok minik olduğu için kap içerisinden mamayı yiyemez. Bu yüzden de ince delikli bir biberon ya da veterinerlerde satılan besleme şişelerinden alabilirsiniz.
Şırınga ile kedi beslemek ise riskli bir durum. Şırıngayı biraz hızlı iterseniz sütün nefes borusundan ciğerlere kaçmasına neden olabilirsiniz. Kedilerin ciğerleri çok hassas olduğu için de bu durum sağlık açısından kötü sonuçlar doğurabilir.
Yavru kediniz artık mamayla beslenebileceğinin sinyalini yaklaşık 4-5 haftalık olduktan sonra vermeye başlar. Bu süreden sonra yavru kedilere özel mamalarından kullanmaya başlayabilirsiniz.
Sokakta görülen kedilere mama yerine süt vermek ilk akla gelen besleme yöntemi olsa da aslında her hayvanın sütünün kendine özel olduğunu unutmamak gerek. Cam şişe ya da kutuda satılan; badem, soya sütü gibi vegan sütler özellikle yavru kedilerin bağırsak florasına zarar verebilir. Dolayısıyla da hayatını tehlikeye sokabilir. Bu yüzden minicik bile olsa kedilere kendi maması dışında bir şey verilmemeli.
Süt Annesi Seçeneğini Düşünün
Bulduğunuz ya da sahiplendiğiniz yavru kedi için en iyisi kesinlikle anne sütü alması. Bunun için de yakınızdaki veterinerden ya da çevrenizde kedisi olanlardan bilgi alabilirsiniz. Eğer yeni doğum yapmış bir kedi varsa başka bir yavruyu da besleyebilir. Anne kediler kendi yavruları dışındaki bebeklere karşı da açık oluyorlar. Bu yüzden yeni anne olmuş bir kedi, farklı cinsten bile olsa bir kediyi emzirebilir.
Yavru Kediler Ne Sıklıkta Beslenmeli?
Dünyaya yeni gelen yavru kedilerin midesi çok küçük olduğu için az ama sık aralıklarla beslenmeli. Vücudu büyümeye çalıştığı için enerjiye ihtiyacı olduğundan beslenme atlanmamalı.
Yavru kediler doğduğu ilk hafta 2, ikinci hafta 5, üçüncü hafta da 8 saatte bir beslenmeli. 4 haftalık olduktan sonra karınları acıktığında belli ediyorlar. 4 aylık olduktan sonra da genelde günde iki öğün besleniyorlar.
{39760}
Kuru Mamaya Başlarken…
Kedilerin cinsine ve yaşına göre farklı mamalar seçmek gerek. Mamaların üzerinde yazan tavuklu, balıklı, etli gibi bilgilerinden farklı olarak, içeriklerine dikkat etmek lazım. Her paketli üründe olduğu gibi kedi mamalarının da etiketini okumak için belli bir bilgi sahibi olmalı. Bunun için en doğru bilgiyi de veterinerden alabilirsiniz. Lezzete düşkün kediler için en iyi mama markalarını keşfedin.
Yavru Kediler Ev Yemeği Yememeli
Kedilerin metabolizması özellikle ilk doğdukları zamanlar hassas olUr. Bu yüzden de kesinlikle anne sütü ya da formül mamayla beslenmeliler. Yağsız ya da baharatsız olsa bile, evde hazırlanan yemeklerden yavru kedilere tattırılmamalı.
Kedi Sahiplenmeden Önce…
Eğer sokakta gördüğünüz yavru kedinin annesinin olmadığına eminseniz evinize alın. Anne kediler kısa süreli de olsa yavrularından uzak kalabilir. Bu yüzden yavru kedi gördüğünüzde hemen sahipsiz gibi düşünmeyin ve birkaç saat annesinin gelip gelmediğini kontrol edin.