preloader

Dünya Süperyat Ödülleri 2020

17.11.2020
Dünya Süperyat Ödülleri 2020

Yazı Boyutu:

Boat International dergisi tarafından her yıl dağıtılan Dünya Süperyat Ödülleri bir kez daha sahiplerini buldu. Yılın en güzel süperyatlarını keşfedin.

Boat Internatinal dergisi tarafından her yıl verilen Dünya Süperyat Ödülleri, jüri heyetinin titiz çalışması dağıtıldı. Her yıl farklı bir ülkede düzenlenen ödül töreni bu yıl Covid-19 salgını nedeniyle sanal ortamda gerçekleştirildi. 13 farklı kategoride en çok ödülü toplayan dört Neptün heykeliyle Hollandalı tersane Feadship oldu. Her biri birbirinden güzel 13 süperyatı yakından tanımak ister misiniz?

Yılın Motoryatı: Pi

Dünya Süperyat Ödülleri 2020

Bu sene Yılın Motoryatı kategorisinde 10 adet süperyat yarıştı. Kazanan ise Feadship’in ürettiği 77,3 metrelik Pi oldu. En iyinin iyisini bulmaya çalışan jüri, birinciyi belirlerken bir hayli zorlandı. Pi’nin ahenkli dış tasarımı, Zen esintileri taşıyan iç dekorasyonu, tavandan tabana uzanan geniş camları jüriyi en çok etkileyen yanı oldu. 18 knot hıza ulaşabilen Pi, 12 misafir, 18 mürettebat ağırlama kapasitesine sahip. Pi, öne çıkan bu özellikleriyle 1.500-1.999 GT Arası Deplasman Motoryat ödülüne de layık görüldü.

Yılın Yelkenlisi: Canova

Dünya Süperyat Ödülleri 2020

Baltic Yachts’ın inşa ettiği 43 metrelik Canova’nın mühendisliği, yarış teknelerindeki ustalığıyla bilinen Farr Yacht Design’a ait. İç ve dış tasarım ise Lucio Micheletti’nin kaleminden çıkma. Canova, çığır açan DSS teknolojisi sayesinde Neptün heykelciğinin sahibi oldu. Normalde yarış teknelerinde gördüğümüz DSS teknolojisi sayesinde Canova’nın iki yanından su kanatları çıkıyor ve süperyat bu kanatlarla deyim yerindeyse suyun üstünde uçuyor. Canova, DSS teknolojisine sahip ilk süperyat. Jüri, gelecekteki tasarımcıların öncüsü özelliğiyle Canova’ya Yelkenli kategorisinde de ödül verdi.

Yılın Refiti: Oasis

Dünya Süperyat Ödülleri 2020
Dünya Süperyat Ödülleri 2020

Beş rakip teknenin yarıştığı Yılın Refiti kategorisinde ödül Lürssen’in yeniden ortaya çıkardığı Oasis oldu. 59,4 metre boyundaki Oasis, 2006 yılında inşa edildi. Refit işlemi iki ayrı aşamada gerçekleştirildi: İlk olarak tekne sahibinin geniş ailesi için ortak kullanım ve güneşlenme alanları, ana kamara yeniden dekore edildi. İkinci aşamada ise kamaralar ve diğer alanlar yeniden düzenlendi. Jüriyi etkileyen ise tüm bu değişikliklerin tüm detayıyla bir yıldan daha kısa süre içerisinde, mükemmel bir şekilde tamamlanması oldu.

{773431}

Yılın Yeniden İnşa Edileni: Vagrant

Dünya Süperyat Ödülleri 2020

Vagrant aslında 1913 yılında, İngiltere’nin o dönem en önemli tersanelerinden biri olan Hereshoff tarafından suya indirildi. Uskuna tipi yelkenli yeniden üretilmek üzere Royal Huisman Tersanesi’ne getirildiğinde berbat bir haldeydi. Ancak Vagrant, 22 ay gibi kısa bir süre içerisinde yepyeni bir tekne olarak yeniden doğdu. Gövdesi yeniden yapıldı, motorları ve tüm teknik ekipmanı yenisiyle değiştirildi. Yeni yelken planı az mürettebatla yönetilebilecek şekilde yenilendi. Jüri üyesi tüm bu değişime rağmen Vagrant’ın 100 yılık görünümünü aynı şekilde koruması sayesinde ödüle layık gördü.

Yılın Destek Teknesi: Hodor

Dünya Süperyat Ödülleri 2020

Hodor, 87 metrelik bir süperyatın “ıvır zıvırını’ taşımak üzere inşa edilmiş 66 metre boyunda bir destek teknesi. Neredeyse büyük patronu kadar büyük. Sadece 3,2 metrelik su kesimi sayesinde neredeyse kıyıya kadar çıkabilecek yeteneğe sahip katamaran tipi Hodor’da 14 kişilik H160 model helikopter, 17 metre boyunda beş bottan oluşan bir tender filosu, dokuz jet ski, dört ATV, iki motosiklet, eğlence amaçlı iki adet yelkenli, bir denizaltı, hızlı bir katamaran daha ve bir de basınç odası bulunuyor. Hodor tüm bu özellikleriyle ödülün sahibi oldu.

500 GT Altı Yarı Deplasman ya da Planing Motoryat (30-34,9 metre) : IV Dreams

Dünya Süperyat Ödülleri 2020

Ferretti tarafından üretilen 32,8 metre boyundaki IV Dreams’in iç ve dış tasarımı Francesco Paszkowski Design’a ait. İtalyan tersanenin yeni serisi Custom Line’ın bir üyesi olan IV Dreams, akıcı hatlara sahip modern dış tasarımıyla jürinin dikkatini çekmiş. Balkona sahip ana kamarası, etkileyici beach club’ı geniş iç hacmi de dikkat çekici diğer unsurlar olmuş. 12 knot’luk deplasman moduyla 1.050 deniz mili menzile ulaşabilen model 22 knot seyir hızında, saatte 780 litre yakıt tüketiyor.

{773380}

500 GT Altı Yarı Deplasman ya da Planing Motoryat (35 metre ve üstü): Mangusta GranSport 45

Dünya Süperyat Ödülleri 2020

Doğal kaynakların her gün azaldığı günümüzde bir ulaşım aracı ne kadar az yakıt harcıyorsa o kadar kıymetli. Mangusta GranSport 45’in ödülü kazanmasını sağlayan özelliği de bu olmuş. Overmarine’in ürettiği 45,3 metre boyundaki modelin en dikkat çekici özelliği 11 knot’lık ekonomik modda saatte sadece 10,9 litre yakıt tüketerek 4.200 deniz millik menzile ulaşabilmesi. Bunun dışında yerleşiminde her bir metrekarenin en verimli şekilde kullanılması, salondaki geniş pencereler de jürinin dikkatini çeken unsurlar olmuş.

499 GT Altı Deplasman Motoryat (30-39,9 metre): The Beast

Dünya Süperyat Ödülleri 2020

Kamuflaj desenli gövdesiyle askeri tekne görünümü sergilese de The Beast, aslında uzak ve ıssız denizlerde uzun seyirler yapabilecek kapasiteye sahip bir yat. The Beast’in onu farklı kılan özelliği balık meraklısı sahibinin isteğiyle üzerine kondurulan 13 metre boyunda bir balıkçı teknesini taşıması. İçi son derece konforlu bir yat olan The Beast’in jüriyi etkileyen yanı, balıkçı teknesinin suya indirilmesini sağlayan yenilikçi vinci olmuş.

499 GT Altı Deplasman Motoryat (40 metre ve üstü): Bintador

Dünya Süperyat Ödülleri 2020

Tankoa Yachts’ın inşa ettiği 49,9 metre uzunluğundaki Bintador, pürüzsüz modern dış tasarımı, güverte ve iç mekanlardaki pratik yerleşimi ve mürettebat ile misafir alanlarının eşit paylaşımı sebebiyle jürinin dikkatini çekmiş. Bintador, verimli yakıt tüketimiyle de rakiplerinin önüne geçmiş. Rakiplerinden çok daha küçük motora sahip süperyat, 300kW’lik elektrikli motorlarıyla 18 knot hıza ulaşabiliyor. Bu hız, rakiplerinden iki knot daha fazla. Üstelik elektrikli motorlarla yapacağı 10 knot hızla 4.900 deniz mili gibi etkileyici bir menzine ulaşıyor.

{773112}

500-999 GT Arası Deplasman Motoryat: Najiba

Dünya Süperyat Ödülleri 2020

Hollandalı tersane Feadship’in suya indirdiği 58 metrelik Najiba, bu kategoride yarışan iki rakibini performansıyla geride bıraktı. Deniz mühendisliğini Philippe Briand’ın tasarım ofisi Vitruvius Yachts’ın gerçekleştirdiği Najiba, dev cüssesiyle 17 knot maksimum hıza ulaşıyor. 12 knot’lık ekonomik seyirde saat başına 137 litre yakıt tüketiyor. Ayrıca temiz ve uyumlu dış tasarımı, zeki güverte yerleşiminin de Najiba’ya rakiplerinin önüne geçirdiği belirtiliyor.

1.000-1.499 GT Arası Deplasman Motoryat: Metis

Dünya Süperyat Ödülleri 2020

Benetti tarafından kişiye özel olarak üretilen Metis’in en dikkat çekici yanı modern dış tasarımı. 63 metre boyundaki süperyatın Giorgio M. Cassetta tarafından tasarlanan dış mekanlarının akıllıca kullanımı, içerideki spor salonu ve yukarıdaki gökyüzü gözlem alanı da Najiba’yı öne çıkaran özellikleri olmuş. Süperyat sahibinin isteği üzerine iç mekanlar, dışarısı rahatlıkla izlenebilecek şekilde tasarlanmış. Beach club’ta denize doğrudan açılan barı da gözden kaçmamış.

2.000-4.999 GT Arası Deplasman Motoryat: Lady S

Dünya Süperyat Ödülleri 2020

En büyük ve en lüks süperyatlar arasından seçim yapmak her zaman jüriyi en çok zorlayan oluyor. En büyüklerin yarıştığı bu kategorinin birincisini bulmak da jürinin epey bir vaktini almış. Feadship tarafından üretilen 93 metre boyundaki Lady S, zarif dış tasarımı Michael Leach, iç tasarımı ise Raymond Lengton’a ait. Lady S’in zarafeti jürinin ilk dikkatini çeken özellik olmuş. Güverteden bağımsız helikopter pisti, dev kayan kapılar ve camlar, güvertede bulunan 180 derecelik deniz manzarasına sanip büyük spor salonu, etkileyici beach club’ı, Dolby 3D IMAX sinema salonu Lady S’in en dikkat çekici özellikleri. Jüri heyeti tüm bu özellikleriyle Lady S’in sıra dışı bir süperyat olduğu fikrinde birleşmiş ve ödüle layık görmüş.

{8859}

5.000 GT ve Üstü Deplasman Motoryat: Flying Box

Dünya Süperyat Ödülleri 2020

Her ne kadar dünyanın en büyük yatı unvanını elde edecek uzunluğa sahip olamasa da 136 metrelik boyuyla Flying Box bir hayli etkileyici bir cüsseye sahip. Lürssen’in inşa ettiği Flying Box’ın dış tasarımı Espen Øino, iç tasarımı ise Mark Berryman’a ait. Flying Box, yüksek teknolojiye sahip gövde yapısı, başarılı iç tasarımı ve ana güvertenin kıç bölümünde bulunan 12 metre uzunluğundaki yüzme havuzuyla benzersiz bir süperyat olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca kış bahçesi, su sporları merkezi ve bir süperyata ilk kez yapılan kriyoterapi (soğuk terapi) havuzuyla ödülün sahibi oluyor.

Şule Kaya
Şule Kaya Tüm Yazıları