Sıra Dışı Süperyat Konseptleri

Yazı Boyutu:
Tasarımcıların sınır tanımayan hayal güçlerini kullanarak ortaya çıkardığı sıra dışı süperyat konseptlerini keşfedin.
İyi bir tasarımcının zihninin sınırları olmaz. Hayal gücü denilen şeyin de son noktası bulunmaz. Birbirinden yetenekli yat tasarımcısının ortaya çıkardığı sıra dışı konseptler adeta bunun bir kanıtı. Her biri futuristik çizgiye sahip süperyat konseptleri henüz kağıt üzerinde. Ancak kimisi üretim için kimisi de yatırımcı bulduğu an ortaya çıkmak için bekliyor. Zihnin sınırlarını zorlayan sıra dışı süperyat konseptlerini sizler için bir araya getirdik.
Plectrum

Lazzarini Design Studio’nun en yeni tasarımı Plectrum, 74 metre boyunda ve hidrofoil (su kanadı) sisteme sahip bir süperyat konsepti. Hidrofoil sistemi sayesinde belli bir hıza ulaştığında yanlardaki kanatları sayesinde suyun birkaç metre üzerinde uçuşa geçecek. Bu özelliği sayesinde sürtünme kuvveti neredeyse sıfıra ineceğinden hem yüksek performanslı olacak hem de daha az yakıt harcayacak. America’s Cup yarış teknelerinden ilham alınarak ortaya çıkarılan Plectrum, eğer alıcı bulursa 87 milyon dolara mal olacak.
Avanguardia

İtalyan Lazzarini Design Stüdyo’nun süperyat konsepti Avanguardia, dev bir kuğu şeklinde tasarlanmış. 137 metrelik süperyatın bir kule üzerine yerleştirilen kaptan köşkü, kuğunun başı şeklini almış. Kule ise kuğunun boynu. Boyun şeklindeki kule bir vinç kolu gibi denize doğru iniyor ve istenildiğinde kuğunun başı olan kaptan köşkü süperyattan ayrılarak 16 metrelik bağımsız bir sürat teknesine dönüşüyor. 24 misafir ve 22 mürettebat kapasitesine sahip Avanguardia’da iki helikopter pisti, iki jet kapsülü de bulunuyor. Lazzarini Design Studio, böyle bir süperyatı inşa etmenin 500 milyon dolara mal olacağını belirtiyor.
Cetacean

İtalyan tasarım ofisi Luca Dini Design & Architecture’ın tasarımı olan Cetacean, karbon nötr bir süperyat konsepti. Tamamen elektrik tahrikli motoru ve çatı üstü güneş panelleriyle çevreye tam olarak saygılı bir model. Luca Dini, Ortadoğulu bir şirketin çevreye zarar vermeyecek bir yat ihtiyacı üzerine koruma altına alınan bir bölgede yaptığı araştırmalar sonucu bu modeli ortaya çıkarmış. 28 metre boyundaki Cetacean, birçok farklı amaçla kullanılabilecek bir yat. Her ne kadar görselinde yüzme havuzu ve şezlonglarıyla lüks bir yat olarak karşımıza çıksa da mobil hastane ya da yük teknesi olarak dahi kullanılabilir. 12 knot seyir hızına ulaşan model, toplam 30 kişi taşıma kapasitesine sahip.
Project Origami

Adından da anlaşılacağı üzere bu konseptin görünümü origami sanatıyla kağıttan yapılmış bir yat gibi. Monaco’lu tasarımcı George Lucian’ın eseri olan bu konsept tıpkı origamide olduğu gibi katlanabiliyor. Mesela helikopter pisti sadece bir düğmeye basılarak katlanarak açılıp kapanıyor. Aynı şekilde camda yapılan gözlem salonu da… Tasarımcı Lucian Project Origami’nin geleneksel yelkenli yat şekillerinden çıkmaktan ve daha önce yapılmış her şeyin ötesine geçmekten korkmayan tekne sahipleri için tasarladığını söylüyor.
Galleon

Galleon için yüzen şehir demek daha doğru olacak. ABD’li tasarımcı Steve Kozloff’un çok yeni ortaya çıkardığı Galleon konsepti 10 adet helikopterin saklanabileceği üzeri tamamen kapalı hangara sahip. Buzul sınıfı gövdesiyle kutuplarda dahi rahatlıkla seyir yapabilecek Galleon, hibrit elektrik-dizel motoruyla 18 knot hıza ulaşabiliyor. 10 knot seyir hızında ise 10 bin deniz milini hiç mola vermeden kat edebiliyor. Galleon’un üzerindeki 20 konutta toplam 200 yolcu konaklayabiliyor.
Project Galileo²

480 metrekare genişliğinde açık hava yüzme havuzuna, amfi tiyatro tarzı sinema salonuna sahip Project Galileo², eğer inşa edilirse dünyanın en büyük katamaranı olacak. Project Galileo² o kadar büyük ki içinde kendine ait özel bir limanı dahi var. Helikopter pistinin pruvasında konumlandırıldığı bu süper katamaran içinde 25 tender’ın yanı sıra yelkenli, sürat motoru ve birçok deniz oyuncağını taşıyor. 38 misafir ve 75 mürettabat ağırlama kapasitesine sahip Project Galileo²’de bir hastane de bulunuyor.
Earth 300

Earth 300, inşa edildiğinde 300 metrelik boyuyla dünyanın en büyük süperyatı olacak. Dünyayı sürdürülebilir kılmak için gerçekleştirilen araştırmalara katkıda bulunmayı amaçlayan Earth 300, modern bir nükleer reaktör türü olan bir erimiş tuz reaktöründen güç alarak “sıfır emisyon” bir süperyat olacak. Bugüne kadar bildiğimiz süperyatlardan çok farklı olan Earth 300, yakıt olarak yeşil sentetik yakıtlar kullanacak. 22 adet laboratuvarın bulunacağı Earth 300’de 300’den fazla kişi konaklayabilecek.
Dare To Dream

Görenlerin gözlerini yerinden fırlatacak kadar tuhaf bir tasarıma sahip Dare To Dream. Yine bir George Lucian tasarımı olan 140 metre boyundaki Dare To Dream’in üzerinde dev bir zeplin var. Yatçılık konusunda olduğu kadar havacılık konusunda da tutkulu olan vizyoner süper yat sahiplerini hedefleyen bu konsept, devasa kıç güvertesi, helikopter pisti ve dairesel yüzme havuzu ile avangart tasarıma hakim. 40’ı mürettebat olmak üzere toplam 52 kişiyi ağırlayabilen Dare To Dream’de kamaralar alt güvertede yer alıyor.
Carapace

Bu etkileyici süperyat hem suyun içinde hem de üzerinde gidebiliyor. Carapace, İtalyan deniz mimarı Elena Nappi’nin hayalgücünün ürünü. Nappi Carapace’yi, lüks yatların konforunu ve gelişen teknolojinin ürünü olan özel denizaltıların süperyat sahiplerine sağladığı sualtı mahremiyetini bir araya getirerek tasarladığını söylüyor. 78 metre uzunluğundaki Carapace, dizel elektrikli motor ve yakıt hücresi teknolojisiyle çalışıyor. Üç güverteye sahip süperyat denizaltına dönüştükten sonra denizin yaklaşık 300 metre altında 10 gün kalabiliyor. Suyun üstünde 16, altında ise 12 knot hıza ulaşıyor.
Shaddai

İtalyan tasarımcı Gabriele Teruzzi, yepyeni bir yat konsepti yaratma macerasına “Her şeye gücü yeten” kelimesinden yola çıkarak başlamış ve ortaya 150 metrelik sıra dışı tasarım Shaddai çıkmış. Shaddai, İbranilerin kutsal kitabında tanrıya verilen isimlerden biri. Shaddai’nin en dikkat çekici kısmı 38 metre yüksekteki kulenin üzerinde bulunan, üzerinde yüzme havuzu, yemek ve güneşlenme alanının yer aldığı dinlenme alanı. Teruzzi bu bölümle teknedekilere cennetteymiş gibi hissettirmek istediğini söylüyor. Shaddai’de “dünyaya” inildiğinde ise misafirleri sonsuzluk havuzunun, 105 metrerakelik beach club’ın bulunduğu bambaşka bir atmosfer karşılıyor.
Fata Morgana

70 metrelik bu radikal konsept, Monaco’lu yat tasarımcısı George Lucian’ın, küresel ısınmaya dikkat çekmek üzere ortaya çıkardığı bir model. Explorer tipi bir süperyat olan Fata Morgana, Ice Class gövdesiyle Arktik bölgede seyir yapabilecek kapasiteye sahip. Pruvası tundraların karla kaplı kayalıklarından ilham alınarak tasarlanan Fata Morgana, tamamen sıra dışı bir gövdeye sahip. Pruvasından ileri doğru uzanan uçurtması ise yakıt tasarrufu sağlıyor. Süperyatın tam ortasında yer alan ve tamamen camla kaplı bölüm buzul görünümünün altında ana salonu ve VIP kamarayı barındırıyor.