preloader

Uluslararası Ödüllü Türk Süperyatlar

05.03.2023
Uluslararası Ödüllü Türk Süperyatlar

Yazı Boyutu:

Dünyanın en prestijli uluslararası ödüllerini kazanan Türk yapımı süperyatları keşfedin.

Hepsi de tamamen ülkemiz tersanelerinde üretilen bu göz kamaştırıcı tekneler gittikleri her yerde tüm dikkatleri üzerine çekiyor. Kalite ve güzelliklerini dünyanın en prestijli uluslararası yarışmalarında aldıkları ödüllerle kanıtlayan bu süperyatlar bizlere de haklı bir gurur yaşatıyor. Sessiz ama sağlam adımlarla ilerleyen Türk yat üretim sektörünün tescilli güzellerini görmek isteyenleri haberimize davet ediyoruz.

Aluna 87

Uluslararası Ödüllü Türk Süperyatlar

İç ve dış tasarımı Türk tasarım ofisi Red Yacht Design tarafından yapılan, üretimi Bodrum’daki FDC Yachts’ta gerçekleştirilen Aluna 87 çok kısa süre önce yat dünyasının en prestijli ödüllerinden German Design Award 2023’te özel ödüle layık görüldü. “Çok amaçlı” olarak tanımlanan özel bir tasarıma sahip Aluna 87’nin boyu 26 metre. Gri gövdesi ve modern görünümüyle sıra dışı bir tasarıma sahip Aluna 87’nin en büyük özelliği üzerinde bir helikopter pisti bulunması. Bu boyda bir tekneye ilk kez helikopter pisti uygulanıyor. İstenildiğinde tender saklama alanına dönüştürülen pist rahat bir oturma grubuyla donatılarak çok geniş bir havuzluğa da dönüşüyor. Çok çarpıcı bir tasarıma sahip Aluna 87’nin önümüzdeki yıl suya inmesi bekleniyor.

Timeless

Uluslararası Ödüllü Türk Süperyatlar

100 yıldan uzun süredir aile işi olan tekne üretimine devam eden Bilgin Yacht’ın modellerinin birçoğu uluslararası yarışmalarda finale kalmayı başarıyor. Mayıs 2012’de suya indirdiği 49 metre boyundaki Timeless ise aynı yıl World Yachts Trophies’de “50 mt. Üstü En İyi Kişiye Özel Üretim Yat” kategorisinde ödüle layık görüldü. İhtişamlı 1920’li yılların estetik duygusundan esinlenerek tasarlanan Timeless, retro görüntüsünün ardında modern teknolojiyi barındırıyor.

Nomade

Uluslararası Ödüllü Türk Süperyatlar

“Az daha çoktur” fikrinden yola çıkarak tasarlanan Nomade, 2012 yılında Show Boats Design Awards’ta ödül kazandığında tasarımcısı Rıza Tansu’nun adını süperyat dünyasının hafızasına kazıdı hiç kuşkusuz. Bu, sonraki yıllarda gelecek ödüllerin de habercisiydi. Seçkin minimalist çizgisi, işlevsel ve pratik tasarımı hem iç hem de dış tasarımına yansıtmasıyla jürinin kalbini çalmıştı. 36,40 metre boyundaki Nomade bu özellikleriyle, “30-59 Metre Deplasman Motoryat” kategorisinde “En İyi İç Tasarım” ödülüne sahip oldu.

Ileria

Uluslararası Ödüllü Türk Süperyatlar

Dünya denizlerinde salınan süperyatlarına her yıl bir yenisini ekleyen Turquoise Yachts’ın 2013 yılında suya indirdiği güzeller güzeli Ileria, 2014 yılında World Superyacht Awards’ta “Kalite ve Değer” ödülünü elde etmeyi başardı. 50,40 metre boyundaki Ileria’nın Fransız tasarımcı Jean Guy Vergés’nin imzasını taşıyan iç mekânlarını Asya kilim desenleri süslüyor.

{52633}

Only Now

Uluslararası Ödüllü Türk Süperyatlar

Kusursuz iç tasarımı ve güverte yerleşimi, sağlam gövdesi ve modern dış tasarımıyla Only Now teknesi, Rıza Tansu’nun 2013 yılında dünyanın en prestijli ödülü altın Neptün’ü kucaklamasını sağladı. Boat International Dergisi World Superyacht Awards’ta “Yılın Teknesi” ödülünü 34 metrelik Only Now ile Rıza Tansu’ya layık gördü. Kimilerine göre son derece sert ama bir o kadar sıra dışı tasarımı sayesinde Tansu, Neptün heykelciğine sahip ilk Türk tasarımcı olmayı başardı.

Vicky

Uluslararası Ödüllü Türk Süperyatlar

Yine 2013’te bir Türk teknesi daha World Superyacht Awards’ta ödül kazandı. Turquoise Yachts üretimi 72,60 metre boyundaki Vicky, “Kalite ve Değer” ödülüne uygun bulunmuştu. 2012 yılında Tuzla’da denize inen ve hemen ardından sahibine teslim edilen alüminyum gövdeye sahip Vicky, ön güvertedeki helikopter pisti ve benzerlerinden farklı, yuvarlak hatlı balkonlarıyla jürinin dikkatini çekmişti.

In Love

Uluslararası Ödüllü Türk Süperyatlar

Su Marine, 35,60 metre boyundaki In Love ile 2015 yılında İngiliz tasarım dergisi Design Et’Al’ın verdiği The International Yacht & Aviation Awards’ta iki dalda birden ödül aldı. Tasarımı Tanju Kalaycıoğlu’na ait In Love, “En İyi Yelkenli Yat” ve “En İyi İç Mekân Tasarımı” ödüllerine sahip oldu. Maundan soğuk lamine ahşap yöntemle inşa edilen ve klasik tarzın en iyi modern uygulamalarından biri olan In Love’ı yaz aylarında Ege kıyılarında görebilirsiniz.

{114591}

So’mar

Uluslararası Ödüllü Türk Süperyatlar

İlk büyük ödülünden sadece iki yıl sonra, 2015 yılında Rıza Tansu bu kez So’mar teknesiyle Neptün heykelciğine bir kez daha sahip oldu. World Superyacht Awards jürisinin açıklamasına göre 37,90 metre boyundaki yine askeri hatlara sahip bu farklı tasarım, temiz ve modern çizgileri, yakıt tasarruflu uzun menzili, kullanışlı iç tasarımı ve göz kamaştırıcı ana kamarası sayesinde “Yılın Teknesi” ödülüne uygun görülmüştü.

Sexy Fish

Uluslararası Ödüllü Türk Süperyatlar

Sıra dışı çizgileriyle dünya süperyat piyasasına nam salan Rıza Tansu’nun Sexy Fish’i de ödülleri ardı ardına sıralayan bir başka model. 2016 yılında suya indirilen 39,30 metre boyundaki model, 2017’de Show Boats Design Awards ve Robb Report Best of the Best Award ve bu yıl German Design Award’a layık görüldü. Sexy Fish, Tansu’nun diğer modellerinde olduğu gibi askeri ve sert ama bir o kadar sade çizgisiyle büyük beğeni topluyor.

La Passion

Uluslararası Ödüllü Türk Süperyatlar

Antalya’daki Sarp Yachts Tersanesi, ürettiği ilk tekne olan La Passion, 2016’da suya indiğinden bu yana ödülleri arka arkaya sıraladı. 46 metre boyundaki La Passion, geçen yıl World Superyacht Awards’ta (Dünya Süperyat Ödülleri) 500 GT Altı 43 mt. ve Üstü kategorisinde “En İyi Deplasman Motoryat” ödülünü elde etti. Her açıdan iyi düşünülmüş olması, temiz işçiliği, denizci gövdesi sayesinde bu ödüle layık görülen La Passion, A’Design Award, World Yachts Trophies, Design Et Al International Yacht&Aviation Awards’ta da kazananlar arasında yerini aldı.

Razan

Uluslararası Ödüllü Türk Süperyatlar

Turquoise Yachts, geçen yıl 47 metre uzunluğundaki süperyat Razan’ı suya indirdi. Tekne bu yıl da yine Boat International tarafından verilen Design and Innovation Awards’ta “En İyi İç Tasarım” ödülü kazandı. İçeriyi daha ferah kılan girintili tavanları ve inişli çıkışlı cilası, daha aydınlık kılan Swarovski taşlar ve pürüzsüz yüzeyleri bu ödülü kazanmasını sağlayan en önemli özellikleri oldu.

Cyclone

Uluslararası Ödüllü Türk Süperyatlar

Rıza Tansu’nun son tasarımı Cyclone, Boat International Design and Innovation Awards’ta 45 metre altı motoryat kateorisinde “En İyi Dış Tasarım” ödülüne layık görüldü. 42,70 metrelik Cyclone, aynı zamanda tersanenin bugüne kadar ürettiği en büyük tekne. Rıza Tansu geleneği olarak yine askeri bir tekneyi andıran cesur çizgileri, en üst seviyeye ulaşan ayrıntı planlaması ve sade yatay hatları ile Cyclone bu ödülü almayı başardı.

{110604}

Şule Kaya
Şule Kaya Tüm Yazıları