preloader

Şükretmenin Arkasındaki Bilim

28.12.2022
Şükretmenin Arkasındaki Bilim

Yazı Boyutu:

Şükretmenin olumlu etkilerini hissetmenize yardımcı olacak somut adımları sizler için derledik.

‘Şükretmek’ kelime anlamı olarak “Mutlu bir olaydan, yapılan bir iyilikten dolayı hoşnutluğu bildirme” şeklinde açıklanır. İyiliği kabul etmektir. Öyle güçlü bir eylemdir ki, bu kelimeyi duymak bile iyi hissettirir.

Şükür; çağımızın en büyük duygusal vebaları depresyon, kaygı, anksiyete bozukluklarına ilaç gibi gelir. Çünkü “geçmiş mutluluk” ve “gelecek umut” gibi insani duygular arasında önemli bir köprüdür. Sadece spiritüel ya da duygusal konularla ilgilenenler değil, birçok uzman mutluluğun anahtarının ‘şükür’ olduğunu söylüyor. Yapılan pozitif psikoloji araştırmalarında şükran duygusunun, mutluluk potansiyeline çok güçlü bir etkisi olduğu ortaya çıkarılmıştır.

Şükretmenin Arkasındaki Bilim

California Üniversitesi’nde Dr. Robert A. Emmons ve Miami Üniversitesi’nde Dr. Michael E. McCullough yıllardır “minnettarlık ve şükran” konusunda araştırma yapan iki bilim insanı. Yaptıkları araştırmalar ve sonuçları bilim çevrelerinde geniş kabul gördü. Bir çalışmada tüm katılımcılardan belirli konulara odaklanarak birkaç cümle yazmalarını istediler. Bir grup minnettar oldukları konuları, diğer grup rahatsız oldukları konuları, üçüncü grup ise olumlu olumsuz onları etkileyen tüm olayları yazdılar. 10 hafta süren bu çalışma sonunda şükran duydukları konuları yazan grup daha iyimserdi ve yaşamları hakkında daha iyi hissediyorlardı. Şaşırtıcı şekilde kendilerine daha fazla zaman ayırmaya, egzersiz yapmaya hatta diğerlerine oranla çok daha az doktora gitme ihtiyacı duydukları sonucu çıktı.

Yapılan diğer araştırmalarda da, bilinçli bir şekilde şükür duygusuna odaklanan insanların, daha fazla refah ve fiziksel sağlık yaşadıkları ortaya çıkmaktadır. Benzer bir çalışma Pensilvanya Üniversitesi’nden Dr Martin E.P. Seligman ve ekibi tarafından da yapıldı. Kontrol grupları karşılaştırıldığında şükran duygusuna odaklananların ortak özellikleri;

  • Hayatları hakkında daha iyi hissetme,
  • Neşe ve mutluluklarında artış,
  • Gelecek hakkında daha olumlu hissetme,
  • Daha düzenli egzersiz,
Şükretmenin Arkasındaki Bilim
  • Daha enerjik olma,
  • Önemli hedeflere ulaşma konusunda daha fazla ilerleme,
  • Uyku kalitesinde düzelme,
  • Aile bağlarından olumlu gelişme,
  • Başkalarına yardım etme isteğinde artış,
  • Daha az stres deneyimleme gibi mutluluk için oldukça etkili konulardı.

Bizi sınırlayan korku yerine mutluluk istiyorsak, egomuzun biraz yoldan çekilmesi, minnettarlık duygusunun deneyimlenmesi gerek. Minnettarlığın hayatımızın parçası haline gelebilmesi ve olumlu etkilerini hissedebilmemiz için atabileceğimiz somut adımları sizin için derledik!

{773676}

Şükran Günlüğü Tutun

Şükretmenin Arkasındaki Bilim

Eski zamanlardan beri filozoflar, bilgeler, minnettarlığın geliştirilmesinin, derin mutluluk ve refah seviyeleri deneyimlemenin anahtarı olarak gördüler. Siz de her gün evrenden aldığınız hediyeleri yazma alışkanlığı edinin. O gün başınıza gelen üç olumlu olayı yazın. Bunu günün istediğiniz saatinde yapabilirsiniz. Odaklandığınız konuların, stres yaratan, sizi üzen konular yerine olumlu bakmanızı sağlayan minnettarlık duyguları olduğunda, bu olayları hayatınıza nasıl daha da çok çektiğinize inanamayacaksınız. Unutmayın; hangi konuya odaklanırsak hayatımızda onu çoğaltırız. Bu, günümüzde çoğu zaman istismar edilen, şuursuz iyimserlik sarhoşluğu değildir. Kökleri kadim bilgilere dayanan, fakat modern yaşamın insanlığa unutturduğu, gerçek ve kalıcı mutluluk için en sağlam tabandır.

Yürüyüşe Çıkın

Şükretmenin Arkasındaki Bilim

Kendinizi stres altında hissettiğinizde veya endişe duyduğunuzda açık havada yürüyüşe çıkın. Bu sırada minnettar olduğunuz konuları aklınızdan geçirin. Hiçbir şey bulamazsanız ciğerlerinize dolan temiz hava için veya kendinize bu şekilde zaman ayırabildiğiniz için şükredin. Bu ruh halinizi değiştirmenin, bolluk ve refah akışını açmanın en kolay yoludur, inanılmaz etkilidir.

Meditasyon Yapın

Şükretmenin Arkasındaki Bilim

Günlük hayatta sükuneti yakalamak belki de sıfırlanmak istediğinizde ilk aklımıza gelen metot meditasyon olmalıdır. Şükür duygusunu sürekli kılmanın en basit yollarından biri ise farkındalık meditasyonudur. Yargılama olmadan, içinde bulunduğunuz an’a odaklanarak, belki bir olumlama tekrarlayarak minnettar olduğunuz konuyu düşünün. Daha önce deneyimlemediyseniz sadece 10 dakika nefesinize odaklanarak başlayıp, zamanla geliştirebilirsiniz.

{773375}

Teşekkür Edin

Şükretmenin Arkasındaki Bilim

Yaşamınız üzerinde olumlu etkisi olduğunu hissettiğiniz beş kişiyi düşünün. İçinden birine teşekkür mektubu yazın, isterseniz elden verin. Günlük hayatımızda sözlü olarak teşekkür kelimesini çok sık kullansak da yazılı olması her zaman gücünü artırır. Ama yoğun temponuzda her zaman yazmak veya meditasyon yapmaya vakit ayıramıyorsanız da üzülmeyin; sizin için iyi bir şeyler yapan kişiyi düşünerek zihninizden teşekkür edin. Olumlu etkisini hemen hissedeceksiniz.

Şikâyet Orucu

Şükretmenin Arkasındaki Bilim

Şikâyet en verimsiz alışkanlığımızdır. Şikâyet ettiğimizi büyütürüz. Çözüme değil, soruna odaklanırız. Şikâyet eskiyi tekrarlar. Çözüm ise yeni enerjidir. Şikâyet orucu son derece basit gibi görünse de zorlu bir egzersizdir. Ancak yaşam değiştiricidir. Alışkanlıkları ve bakış açınızı sonsuza kadar değiştirebilir. 20 gün hiçbir şeyden şikâyet etmemeye karar verin.

İstediğiniz an başlayabilirsiniz. Eğer şikâyet ederseniz ve edeceksiniz, yeniden 20 günün başına dönerek bir daha başlamalısınız. Bu da beyninizdeki düşünce kalıplarını, tetiklenmeleri ve şartlanmaları tamamen değiştirecektir. Bu süreci tamamladıktan sonra şikâyet benzeri bir düşünce ya da söze başlarken kendinizi genellikle başarıyla durdurup, daha yumuşak yapıcı eleştiriye geçip, çözümlerin de çok daha kolay geldiğini göreceksiniz.

Yaprak Üner
Yaprak Üner Tüm Yazıları