Egzama Rahatsızlığının Belirtileri ve Tedavisi
Yazı Boyutu:
Toplumda sıkça rastlanan bir cilt rahatsızlığı olan egzamayı tetikleyen faktörlerden tedavi sürecine kadar merak edilenleri Eczacı Hasan Tahsin Arslan anlattı.
Hasan Tahsin Arslan
Öncelikle egzama nedir, ciltte hangi bölgelerde ve nasıl etki gösterir kısaca bahseder misiniz?
Egzama terimi, epidermiste yangısal reaksiyonun yoğunlaştığı bir cok hastalığı kapsamaktadır.Etkilenen bölgenin derisinde oluşan ödem ile yangısal hücreler bulunur. Çok yaygın görülen bu kaşıntılı hastalık karakteristik olarak bebek çocuk ve erişkinlerde her bölgesinde görülebilir. En önemli klinik belirtisi kaşıntıdır.Kronik deri kalınlaşması görülebilir. Epidermiste kuruma ve yaygın ince pullanma görülmektedir.Hemen hemen vücudun her bölgesini tutabilir. Atopik Dermatitli hastaların derisi kimyasal ve mekanik travmalara daha duyarlıdır ve enfeksiyon kapma riski yüksektir.Egzama bulaşıcı değildir.Bazen ataklarla rahatsızlık vericidir ,uykusuzluğa ,iş kayıplarına ve psıkolojık sorunlara yol açar. Kortizonlu kremler, Egzamaların tedavisinde baskılayıcı etkilerinden dolayı ilk akla gelen yöntemdir.Uzun süre kullanılmamalıdır. Deri incelmesi ve böbrekler üzerindeki baskısı göz önüne alınmalı. Bölgelere ve fizyonomilerine çok çeşitli egzamalar bulunuyor. Bunların başlıcaları; Atopik Dermatit, Seboreik Dermatit, Diskoid Egzama, Venöz Egzama, Kontakt Dermatit.
Egzama, birbirine karıştırılan diğer benzer cilt rahatsızlıklarından nasıl ayırt edilebilir?
Egzama, lezyonların şekillerine (küçüklü ve büyüklüğüne), bulundukları lokasyonlara göre birçok çeşitleri bulunmaktadır. Atopik egzama, Seboreik dermatit, Asteatotik egzama, Kontakt egzama, Numuler egzama, Diskoid egzama, Venöz egzama gibi etkilenen bölgenin derisinde ödem ve yangısal hücreler vardır. Cilt yüzeyindeki bariyer bozunundan dolayı cilt suyunu (%10) tutamadığından kuruma, kızarıklık ve kaşıntı egzamayı diğer cilt rahatsızlıklarından ayıran en önemli bulgulardır. Sınırı belli olmayan kızartılar, ciltte pütürlenme görülür. Sedef rahatsızlığında karekteristik olan pullanma egzamada görülmez.
Egzamayı tetikleyen faktörler nelerdir?
Besinler
-
Şeker ve şeker ihtiva eden tüm yiyecek ve içecekler(hamur işi veya sütlü tüm tatlılar, her türlü kolalar, şekerli meyve suları, enerji içecekleri, pastalar, bal, reçel, pekmez, çikolatalar ve gofretler)
-
Unlu gıdalar(Ekmek, börek, poğaçalar, simitler, kekler, kurabiyeler)
-
Her türlü kızartmalar(Cipsler)
-
Fazla meyve tüketimi(Günlük tüketebileceğimiz meyve miktarı yumruğumuz büyüklüğünde olmalı. Meyve fruktoz ”Meyve şekeri” içeriği karaciğeri yormakta.)
-
Alkollü içecekler
-
Süt(İçerisindeki laktik asitten bebek ve çocuk egzamasının en önemli sebeplerindendir.)
-
Yumurta
{774233}
İlaçlar
-
Kullanılmakta olan diyabet ilaçları
-
Beta blokerleri
-
Lityum içeren antidepresanlar
-
Antibiyotikler
-
Kemoterapi ilaçları
Virüsler
-
Hepatit virüsleri B ve C(Sarılık hastalığı)
Alerjenler
-
Kimyasal alerjenler(Sabunlar, deterjanlar, çamaşır suları, kostik, gaz yağı, banyo köpükleri, makyaj malzemeleri, lateks eldivenler, imitasyon takılar, parfümler, saç boyaları ve saç ağartıcıları)
-
Bitkisel alerjenler(Isırgan otu, incir sütü, zehirli sarmaşıklar, bakla, susam, polenler, alerjiler)
-
Hayvansal alerjenler(Evcil kedi ve köpeğin deri ve tükürükleri ile teması, böcek ısırmaları ve sokmaları)
Egzama sorunlarının ortaya çıkışında karaciğerin nasıl bir rolü var?
Beslenme alışkanlığımız ve yediklerimiz cilt sağlığına kavuşmak için kullandığımız ilaçlar kadar önemli. Alkali beslenme ile karaciğerimizi koruyabilir ve dolaylı yoldan cildimize de fayda sağlayabiliriz. Ciltte pullanma, kızarıklık, kuruluk ve kaşıntı sorunlarının tedavisinde kullanılan krem ve pomat gibi ürünlerin olumlu etkilerini görebilmek için beslenme alışkanlıklarımızı da düzenlememiz gerekiyor.
Uzak durulması veya mutlaka tüketilmesi gereken besinler nelerdir?
Ecz.H.Tahsin olarak şunu vurgulamak isterim ki , beslenme alışkanlıklarımızın egzama üzerindeki etkisi sanılanın çok üstündedir. Öncelikle belirtmem gereken egzama rahatsızlığı yaşayanların Alkali beslenmeleri gerekmektedir.Beslenme tedavideki ilaçlar kadar önemlidir.Perhiz olmazsa olmazdır. Anadolu topraklarında yaşayan ilk eczacı ve tıp insanı GALENOS “Yedikleriniz ilacınız, ilacınız yedikleriniz olsun.” demekte. Bir eczacı olarak bu konu üzerindeki 13 yıllık araştırmalarımın sonucu olarak uzak durulması gereken besinler;
- Şekerli tüm yiyecek ve içecekler
-
Unlu tüm gıdalar
-
Kızartmalar
-
Alkollü içecekler
-
Yüksek şekerli Meyve ve Meyve kuruları
-
Enerji içecekleri
Mutlaka tüketilmesi gereken besinler;
-
Maydanoz, Roka Marul, Salatalık
-
Limon
-
Tüm Sebzeler (bakla, ısırgan hariç)
-
Peynir çeşitleri,
-
Zeytin çeşitleri
-
Mevsim salataları
-
Doğal Yoğurt, Kefir
-
Omega 3 ve Zeytin yağı
Egzama sorunuyla karşı karşıya olanlar günlük yaşamda nelere dikkat etmeli?
Cilt sorunlarıyla yaşayanların, gün içerisinde yemek seçiminde dikkatli olması gerek. “Şeker ve şeker ihtiva eden tüm yiyecek ve içecekler, karaciğerde şekere dönüşen unlu ve nişastalı tüm gıdalar, her türlü kızartma, fazla meyve tüketimi, alkollü içeceklerden uzak durulmalı” diye konuştu. Aslan’ın yenilmesini tavsiye ettiği yiyecekler ise şunlar: “Tüm bitkisel çaylar, peynir, domates, salatalık, biber, roka, maydanoz, ceviz, fındık, badem, yumurta ve menemen, ayran, soda ,süt, yoğurt, sebze yemekleri, zeytinyağlı yemekler, tüm ızgaralar… Ayrıca bol su içilmeli. Hızlı ve ılık duş almaya özen gösterin.
{773619}
Cilt bakımı ile egzama arasında nasıl bir bağlantı var?
Cilt bakımı ekstra önem taşıyor, uygulamalarınıza azami dikkat etmeniz gerekiyor. Kozmetik hassasiyetin yanında, cilt üzerine yaptığınız uygulamalarda da nazik davranmanız çok önemlidir.
Farklı içeriklere sahip çeşitli bakım ürünleri kullanıyoruz. Bu noktada egzamalı ciltlerin uzak durması gereken içerikler nelerdir? (Alkol içeren, parfüm içeren, asit içeren vs. gibi)
Fazla parfümlü, alkol barındıran, ağır kimyasallar içeren ürünler cilde iyi gelmeyebilir. Yoğun formüle sahip ürünler cildi faydalı yağlarından da arındırır ve cilt dokusuna zarar verebilir.
Peki egzama sorunuyla karşı karşıya olan cilt için “dost” diyebileceğiniz içerikler nelerdir? Siz ne tavsiye edersiniz?
Pullanma, kızarıklık, kuruluk ve kaşıntı gibi atopiye eğilimli cilt problemlerinde tedavisinde cilt bütünlüğünü sağlamakta olan arındırıcı, onarıcı, besleyici ve nemlendirici özelliklerine sahip Hasasin kremi öneriyorum. Hasasin krem pullanan, kızaran, kuruyan, kaşınan bölgelerde mükemmel bir cilt bariyeri oluşturarak salisilik asit ile pullu ve ölü deriyi cildinizi temizleyerek arındırır, ciltte herhangi bir soyulmaya neden olmaz. İçeriğindeki Üre, Panthenol (Pro 5B vitamini) ve E vitamini ile arınan ve temizlenen bölgenin hızlı bir şekilde onarımına katkı sağlar. Zeytinyağı, Gliserin ve Vazelin ile derinlemesine nemlendirici etki sağlar. Ayrıca E vitaminince zengin içeriği, cilt dokusundaki bozulan oksidan ve antioksidan dengesini oluşturarak güçlü bir cilt onarıcı görevi görür.
Egzamalı cilt iyileştikten sonra rahatsızlığın tekrar etmemesi için dikkat edilmesi ve uygulanması gereken adımlardan bahseder misiniz?
Egzama, tedavi edildikten sonra tekrar etmemesi için yapılacak en önemli şey perhizdir. Karaciğer sağlılığına özen göstermeliyiz. Perhizi kısaca açıklayalım; şekerli, unlu tüm yiyecek, içecekler, kızartmalar, alkol, fazla meyve, bazı ilaçlar.
Üre ve Dexpantol, Gliserin içeren cilt için nemlendirici ve besleyici olan losyonlarla cilt bakımını ihmal edilmemeli.
Cilt bütünlüğümüzü korunması için güvenli içeriklere sahip ürünler kullanılmalı ve sabunlardan (kostik içerenlerden) uzak durmalıyız. Cilt bütünlüğü sağlanmış bölgelerin temizlenmesi için sadece bebek şampuanları kullanılmalı.