preloader

Mindful Beslenme Nedir?

30.05.2020
Mindful Beslenme Nedir?

Yazı Boyutu:

Mindful beslenme sayesinde yiyeceklerinizi dikkatlice seçip, yerken farkındalığınızı derinleştirerek, sağlığınızı daha iyiye doğru dönüştürecek ip uçlarını sizin için derledik.

Dün öğlen ne yediğinizi hatırlıyor musunuz?

Peki 10 dakikadan uzun sürdü mü?

Bu sorulara “evet” yanıtını vermediyseniz hızlı tempolu günlerinizde “bilinçli” yemek yemeye zaman ayırmak size lüks gibi geliyor olabilir.

Bir çoğumuz öğünümüzü bir toplantıda ya da bir ekranın önünde otururken salata ya da sandviçle geçiştirebiliyoruz. Üstelik beraberinde gelen sıkıntılı durumları bu şekilde yediklerimize değil strese bağlıyoruz.

İstenmeyen sonuçlardan kaçınmak için dikkatli yemeyi denemek, yemek yerken yavaşlamak, yediklerinizin tadına ve her lokmanın farkına varmak fiziksel ve zihinsel sağlığımızın en önemli parçasıdır. Uygulamaya koymak düşündüğünüzden daha kolaydır. En önemlisi bu beceriyi bir kez edindiğinizde, ömür boyu sahip olursunuz.

Mindful Beslenme Nedir?

Yemeyi seçtiğimiz besinlerin bedenimizi, duygularımızı ve düşüncelerimizi nasıl etkilediğine dair bir farkındalık geliştirmektir. Ne yemek istediğimiz ve ne zaman yemek istediğimizle ilgili vücudumuzun bizimle iletişimini yargılamadan dinlemekle ilgilidir. Diyetten farklı olarak dikkatli beslenme, sağlıklı beslenmeye ulaşmanın sürdürülebilir bir yoludur.

Mindful Beslenme Nedir?

Nasıl Uygulanır?

Önce Nefes Alın

Yemeğe başlamadan önce yemeğin kokusunu almak, sinir sistemini sakinleştirmek ve minnettarlığınızı ifade etmek için birkaç derin nefes alın.

Bu bir yemekten çok bir meditasyon seansının başlangıcına benzetilebilir. Bir meditasyon pratiğine benzer şekilde yemek, dikkatinizi dağıtan şeyleri fark etmenizi ve ortadan kaldırmanızı sağlar.

“Diyet” Zihniyetini Reddedin

Sizin için işe yarayacak sihirli bir diyet olduğu fikrinden kurtulun. Hızlı bir çözüm aramak için diyetten diyete atlamak yerine, vücudunuzu dinlemeyi taahhüt edin.

Açlığınızı Onurlandırın

Açlığı kötü bir şey veya üstesinden gelmeniz gereken bir şey olarak düşünmeyin. Fiziksel açlık ipuçlarınızın neler olduğunu öğrenin ve acıktığınızda yemek yiyin.

Mindful Beslenme Nedir?

Yavaşlayın

Beyninizin tok olduğunuza dair hormonal sinyalleri alması yaklaşık 20 dakika sürer. Bu, doyduğunuzu ve çatalınızı bırakmanız gerektiğini anlayabilmek için yemeğinizin minimum uzunluğu olmalıdır.

Yiyecekleri İyice Çiğneyin

Sindirim ağızda başlar. Tükürük, sindirim sistemine girmeden önce yiyecek parçacıklarını parçalamaya yardımcı olan enzimler içerir.

Çiğnemeniz gereken miktar, yiyeceğin türüne çok bağlıdır yani, mercimek ile eti bir tutmak gerekmez. Ancak bir sayı isterseniz, genellikle 30-50 arası uygundur.

{774032}

Bu, sindirim sürecini başlatacak ve optimal sağlık için gerekli olan vitaminlerin, minerallerin ve diğer besin maddelerinin uygun şekilde emilmesini sağlayacaktır.

Duyularınızı Devreye Sokun

Yemeğinizi tatmak ve tam olarak deneyimlemek için tüm duyularınızı kullanın. Nasıl göründüğüne, tadına,kokusuna ve ne hissettirdiğine dikkat edin. Yemeğin lezzetini, dokusunu ve sıcaklığını gözlemleyin.

Mindful Beslenme Nedir?

Dikkat Dağıtıcıları Kapatın

Yemeğinize ve yeme deneyiminize tüm dikkatinizi vermek için yemek yerken televizyon ve sosyal medya gibi tüm dikkat dağıtıcı unsurları ortadan kaldırın, gerekirse kapatın.

Farkında Olun

Açlık ve tokluk, susuzluk sinyallerinin farkında olun ve ne zaman ve ne kadar yiyeceğinize karar verirken bu ipuçlarını dikkate alın. Yargılamadan, yemeğin yemek sırasında ve sonrasında sizi nasıl hissettirdiğini düşünün. Gelecekteki seçimleri yönlendirmek için bu bilgiyi kullanın.

Farkındalık, diğer beceriler gibi, uygulama ile daha da güçlenir. Geliştirdiğinizde, bu beceriye ömür boyu sahip olursunuz.

{774104}

Mindful Beslenma Yaklaşımı Size Ne Kazandırır?

  1. Fiziksel ve duygusal açlık arasındaki farkı öğrenirsiniz.

Enerji eksikliği, artan sinirlilik ve mide krampları olarak ortaya çıkan fiziksel açlık, fizyolojik bir yemek yeme ihtiyacıdır. Üzüntü veya can sıkıntısı gibi rahatsız edici duygular tarafından yönlendirilen duygusal açlık, fiziksel olarak aç olmasanız bile, isteklerinizi gidermek için yemek yeme arzusudur. Vücudunuzun ihtiyaçlarını doğru bir şekilde nasıl yorumlayacağınızı öğrendiğinizde, yiyeceklerle daha iyi bir ilişkiye girdiğinizde, aşırı yeme davranışlarında azalma ve uzun süreli kilo dengeleme konusunda faydalı olur.

  1. Seçimleriniz iyileşir.

Yemek yedikten sonra nasıl hissettiğinize dikkat ettiğinizde, ne yiyeceğiniz konusundaki fikriniz değiştirebilir. Yemekten sonra zihinsel olarak bir sindirim sistemi “taraması” yapmak ve şişkin, çok tok veya uyuşuk hissettiğinizi fark edip, iyi sindiremediğiniz yiyecekleri vücudunuzun daha besleyici ve hoş bulduklarınızla değiştirmeyi seçebilirsiniz. Örneğin, glutenin sizi şişkin ve rahatsız hissettirdiğini fark ederseniz onu diyetinizden çıkarmak çok daha kolaylaşır.

Mindful Beslenme Nedir?

  1. Lezzet tercihleriniz değişebilir.

Gıda kaynaklarınızı öğrenerek, zihninizin ne yiyeceğiniz konusunda daha iyi seçimler yapmanıza yardımcı olmasına izin verebilirsiniz. İşlenmiş gıdalarda, ilave yağlar ve şekerlerin yanı sıra sizi daha fazla yemeye ikna için tasarlanmış kimyasallar olduğunu fark edebilirsiniz. İşlevsel ve besleyici gıdaların değerini daha iyi anlarsınız.

OGGUSTO Well-Being Editörü Yaprak Üner’in diğer yazılarını okumak için tıklayın.

Dünyadan en yeni haberleri ilk bilen olmak için OGGUSTO’nun haftalık e-bültenine kaydolun.

Yaprak Üner
Yaprak Üner Tüm Yazıları