preloader

Çağlar Boyunca Sanatta Kedi ve Köpekler

03.10.2019
Çağlar Boyunca Sanatta Kedi ve Köpekler

Yazı Boyutu:

Tarih boyunca kedi ve köpekler, sanatta önemli bir ilham kaynağı oldu. Eski Mısır’dan Rönesans’a, modern sanattan dijital çağın eserlerine kadar kedi ve köpekler, sanatçıların duygularını, sembolik anlatımlarını ve estetik arayışlarını yansıttıkları önemli figürlerdi.

Hayatımızda büyük bir yer kaplayan kedi ve köpekleri tarih boyunca sanatta da görebiliyoruz. Sanatçıların evlerinde, kucaklarında ve de işlerinde… Böylece onlara nasıl alıştığımıza ve gereğinden fazla alışıldıklarında tahtı nasıl ele geçirdiklerine şahit oluyoruz.

Louis Wain’ı İyileştiren Kediler

Çağlar Boyunca Sanatta Kedi ve Köpekler

Kedilerle kurulan bağların insana terapi gibi geldiği bilinir. İngiliz illüstratör Louis Wain şizofreni hastasıyken, kedilere olan düşkünlüğü sayesinde rahatsızlığının ilerlemesini önledi. Tablolarındaki kedilere bakınca kedi sevgisini anlıyorsunuzççç

Picasso’yu Yiyen Köpek Kim?

Çağlar Boyunca Sanatta Kedi ve Köpekler

Picasso’nun hayatının son yıllarını bahçeli evinde hayvanlarıyla geçirdiği biliniyor. Köpekleri Yan ve Esmeralda dışında sonradan evlat edindiği Lump da kısa sürede onun göz bebeği olmuştu. Ressam ilk köpeği Yan’a eserlerinde hiç yer vermedi ama Esmeralda’nın heykellerini yaptı. Lump ise sanatında tanıştıkları günden itibaren büyük yer kapladı. Bugün “Picasso tabağı” olarak bilinen sanat eserinde Lump çizili. Bu eser David Douglas Duncan’ın “Lump: the Dog who ate a Picasso” kitabına da ismini verdi. Ressam, Diego Valezquez’in ünlü Nedimeler tablosunu tekrar çizdiği 45 eserde sağ köşedeki köpeğin yerine Lump’u yerleştirdi. Bu çalışmalar günümüzde Picasso Müzesi’nde sergileniyor.

Andy Warhol’un 25 Sam’i

Çağlar Boyunca Sanatta Kedi ve Köpekler

Sanat dünyasına baktığımızda Andy Warhol’u da atlamak olmaz. Kendisi 25 kedisi olmasıyla biliniyor. Hepsinin adını Sam koymuş olması da, dikkat çekici kişiliğinin bir göstergesi. Bu bilginin kaynağı olan “Resim Sanatında Kediler: Kedi Kitabı” ise meraklısı için “Resim Sanatında Köpekler: Köpek Kitabı” ile birlikte okunabilir.

Lazanya Aşığı Garfield

Çağlar Boyunca Sanatta Kedi ve Köpekler

Garfield çizgi roman dünyasında gerçek bir fenomen. Bu yaratıcı karakter, Jim Davis’in bir çiftlikte 25 kediyle birlikte büyümesinin bir sonucu. Lazanya seven Garfield belki de birçok aileye İtalyan mutfağını da tanıttığı için gastronomi dünyasına da dolaylı bir katkısı oldu. Jim Davis ekibi ile birlikte çizdikleri seride kendisini de Garfield’ın sahibi John olarak gösterdi.

Unutulmaz Kediseverler

Çağlar Boyunca Sanatta Kedi ve Köpekler

Birçok tanınmış isim, kedilerin aslında “uzaylı” olduğuna inanıyor. Bu fikre kapılan isimler arasında yine Picasso (ressam), Salvador Dali (ressam), Georgia O’Keeffe (ressam), John Cage (besteci), Henri Matisse (ressam), Jean Michael-Basquiat (ressam), Maya Yin (heykeltraş), Herbert Tobias (fotoğrafçı) var.

Geçmişten Günümüze Köpek Portreleri

Çağlar Boyunca Sanatta Kedi ve Köpekler

Köpekseverler köpeklerini de evin bireyleri gibi düşündüğü için onları resmeden çok ressam var. Günümüzdeki bu modanın izleri geçmişe dayanıyor. Paul Gauguin, Gustave Gourbet, Francisco Goya, Edward Hopper, Diego Velazquez, Rembrandt Van Rijn, Pierre-Auguste Renoir, Jacopo Bassano, Edouard Manet, Ciacomo Balla ve Paul Cezanne tarihte köpek resimleriyle ünlü ressamlardan sadece birkaçı.

Bir Mizah Kanalı Olarak Resimde Şişman Kediler

Çağlar Boyunca Sanatta Kedi ve Köpekler

Kediler evlere yerleşince, her gün üretilen envai çeşit mamalarla biraz şişmanlayabiliyorlar. Şişman kediler yeni bir sanat akımı mı yaratıyor yoksa? Evet, Svetlana Petrova’nın tarihteki ünlü resimlere eklediği kedisi Zarathustra, günümüzde FatCatArt olarak anılıyor. Onu James Abbott McNeill Whistler’ın Whistler’ın Annesi tablosunda da, Karel Dujardin’in Baloncuk Yapan Oğlan tablosunda da görebilirsiniz.

En Güzel Kedi Kitapları: Ne Kitapsız Ne Kedisiz

Yazarların çoğunun kedilere olan düşkünlüğü bilinir. Özellikle Türk Edebiyatı için kedili kitap isimlerine örnek vermek gerekirse, Kediler Krallara Bakabilir (Enis Batur), Üzgün Kediler Gazeli (Haydar Ergülen), Göçmüş Kediler Bahçesi (Bilge Karasu), Bir Kedi, Bir Adam, Bir Ölüm (Zülfü Livaneli), İstanbul’da Kedi (Gündüz Vassaf) ilk akla gelenler…

Çağlar Boyunca Sanatta Kedi ve Köpekler

Oya Baydar’ın Kedi Mektupları’ndaki kahramanlarından Nina, romanı şöyle özetliyor: “Bu hikâyede kedilere ilişkin dişe dokunur, yeni bir şey yok, ama insanları yakından tanıyıp anlamak isteyen kediler için çok yararlı bir kaynak.” Gündüz Vassaf ise İstanbul’da Kedi’de dünyamıza kedi gözüyle bakıyor. Şiir-roman türünde yayımlanan kitapta mitolojilerde ve dinlerde kedilerin başından geçenler aktarılırken insan türünün değerleri de sorgulanıyor. Bu yazarlarımız kedileri kitaplarına konu etmekle kalmıyor, aynı zamanda her biri birer kedi sahibi. Bu durumu en güzel özetleyen kitap Bilge Karasu’nun Ne Kitapsız Ne Kedisiz’i…

OGGUSTO
OGGUSTO Tüm Yazıları