Tekne Kışlama İçin Öneriler
Yazı Boyutu:
Soğuk günler yaklaşırken artık tekneleri kışlama zamanı. Biz de tekne sahiplerinin işini kolaylaştırmak için 30 maddelik bir tekne kışlama rehberi hazırladık.
Herkesin teknesi en kıymetlisidir. O yüzden tekne bakımı çok önemlidir. Eğer ileriki yıllarda teknede tamir gerektiren masraflı durumlara yol açmak istemiyorsanız bakımına da çok önem vermeniz gerekir. Malum soğuk kış günlerine az kaldı. Kış ayları yaklaşırken tekne kışlama, bakımın en önemli adımını oluşturur. Tekne kışlama, teknelerin kış ayları boyunca deniz ve hava koşullarından zarar görmemesi ya da daha sağlıklı geçirmesi için yapılan işlemlerin tümüne denir. Doğru bir şekilde yapılacak kışlama, teknenizin ömrünü uzatır, sizi ileride oluşabilecek çok büyük masraflardan kurtarır. Tekne kışlama konusunda hazırladığımız 30 maddelik tavsiye önerisi eminiz iyi bir yol gösterici olacak.
- Teknenin içindeki elektroniklerin nemden zarar görüp bozulmaması için yerlerinden sökün.
- Tekne boşken içeride oluşan nem en büyük tehlikelerden biridir. Dolayısıyla tekneninizi kışın bırakırken içerine bir nem alıcı bırakın.
- Mümkünse sık sık teknenize uğrayıp (en az iki haftada bir) içeriyi havalandırın. Eğer sık sık uğrayabilecek durumda değilseniz sizin için birinin bu işle ilgilenmesini sağlayabilirsiniz.
- Tekneniz eğer karada kışlayacaksa üzerine bir kılıf örtün. Böylece hem temiz kalır hem de yağmurdan ve güneşin zararlı etkilerinden korunur.
- Buzdolabı da dahil olmak üzere su ile temas eden her türlü kapalı alanı iyice temizleyip kurutun ve kapaklarını açık bırakın. Dolapların içinde kesinlikle yiyecek bırakmayın.

- Su tankını boşaltın. Kışın donma riskine karşı antifriz uyulayın. Aynı şekilde motor soğutma sistemindeki suyu boşaltıp antifriz ile doldurun.
- Yakıt tankını ise kesinlikle boş bırakmayın. Aksi takdirde ısı farkı sebebiyle tankın içinde oluşabilecek yoğuşma yakıtın içine su karışmasına neden olur.
- Pis su tanklarını boşaltın ve dezenfekte edin.
- Yağa asit veya su girme ihtimaline karşı yağ ve filtrelerini değiştirin.
- Teknedeki tüm kayışların üzerindeki yükleri ve kayışları gevşeterek boşaltın. Böylece kayışların ömrünü de uzatmış olursunuz.

- Akülerin bağlantılarını kesin. Eğer sulu sistemse saf sularını ilave etmeyi unutmayın. Aküyle ilgili bir not daha: Eğer teknenizin bulunduğu yerde kış çok soğuk geçiyorsa akülerinizi sıcak bir ortamda koruma altına alın.
- Teknedeki anot ve tutyaların çalışıp çalışmadığını kontrol edin. Eğer çalışmıyorlarsa yenileriyle değiştirin.
- Eğer teknenizin motoru dıştan takmaysa önce yağını değiştirin sonra varil içerisinde tatlı suda çalıştırın, yağlayın ve kışlamaya alın.
- Yangın ihtimaline karşı teknenizi 220 volta bağlı halde bırakmayın. Karaya bağlı bulunan enerji kablosunu sökerek tekneye alın.
- Sintineyi kuru ve temiz halde bırakın. Sintine kapaklarından en az iki tanesi, hava sirkülasyonu olacak şekilde açık kalmalı.

- İçeriye ışık girmemesi için tüm perdeleri iyice kapatın.
- Hırsızlık riskine karşı tüm hatch’leri sıkı kapatın ve kilitleyin.
- Teknenin denize çıkışı veya girişi olan tüm vanalarını kapatın.
- Tuvalet pis su tanklarını tamamen boşaltın. Tuvalete, bakteri oluşumunu önlemek için biraz sirke döküp pompalayın.
- Boştaki halatları yıkayıp kurutarak kuru ve serin bir yerde saklayın.

- Serpinti körüğü ve biminiyi yıkayıp kurutup, depoya kaldırın.
- Dümen ve vinçlerin kılıflarını takın.
- Zincir ve demiri tatlı su ile yıkayın. Zincirlik kapağını rutubet oluşmaması için açık bırakın.
- Havuzluk su tahliye delikleri tıkalıysa temizleyin.
- Şişme botu yıkayıp kuruttuktan sonra şişkin halde kapalı yerde saklayın.

- Mandarları sökün, direğin üzerinde bırakmayın.
- Liftinleri gevşetip armanızı rahatlatın. Bu işlem liftinlerin zamanla birbirine kaynamasını engellemekle beraber soğuk kış günlerinde çekip kısalacak çarmıh ve ıstıralyalarınızın rahatlamasını sağlayacaktır.
- Tüm vinçlerin kolayca döndüğünden ve “tık” sesinin geldiğinden emin olun. İdeal olan vinçlerin yılda bir kez kontrolden geçmesidir.
- Yelkenlerinizin tümünü çıkarın. Çıkardıktan sonra geniş bir yere serin ve yıkayın. Dikişlerde sökülme, yırtılma ya da gevşeme var mı kontrol edin.
- Yelkenlerinizi, gerekli temizlik ve tamirat işlerini yaptıktan sonra düzgünce katlayıp bu işe özel olarak üretilmiş çantaların içine koyun. Kış boyunca kuru ve serin bir yerde saklayın.