preloader

En İyi Bahçeli Süperyat Tasarımları

01.08.2022
En İyi Bahçeli Süperyat Tasarımları

Yazı Boyutu:

Sadece 50 sene önce kimsenin aklına dahi gelmeyecek, süperyatta bahçe fikri son birkaç yıldır gerçeğe dönüştü. Gerçeğe dönüşmesiyle bahçeli süperyatların sayısı da hızla artmaya başladı. İşte karşınızda bahçeli süperyatlar.

Denizin ortasında bahçe olur mu? Sınırsız servete sahip süperyat sahibi isterse elbette olur. Süperyat dünyasında son yılların trendlerinden biri de bahçe. Kimisi bahçeciliğe kimisi damak tadına meraklı süperyat sahiplerinin çılgın isteklerinden biri de artık maviliklerin ortasında yeşilden vazgeçmemek. Elbette yenilikte sınır tanımayan tasarımcılar da süperyat sahiplerinin bu taleplerini karşılıksız bırakmıyor ve akla hayale sığmayacak yeni modellerle karşımıza çıkıyor. Bahçeli süperyatların sayısı henüz çok sınırlı. Ancak görünen o ki çok yakın bir gelecekte bu süperyatlarla daha çok karşılaşacağız.

Stella Maris

En İyi Bahçeli Süperyat Tasarımları

Süperyat dünyasının en iyi tasarımcılarından Espen Øino’nun tasarladığı 72 metre boyundaki Stella Maris, İtalyan tersane Viareggio Superyachts (VSY) tarafından inşa edildi. Stella Maris’in ana güvertedeki yüksek camla çevrili bahçesi motor dairesinin hemen üstünde bulunuyor. Dolayısıyla süperyatı inşa ederken, bahçedeki bitkilerin sağlıklı büyümesini sağlamak adına makine dairesinin oluşturduğu titreşimi azaltmak oldukça önemliydi. Kendine ait iklimlendirme sistemine sahip bahçe, hemen yanında bulunduğu salona sıra dışı bir hava katıyor.

Scout

En İyi Bahçeli Süperyat Tasarımları

Hollandalı bir tersane olan Hakvoort’un inşa ettiği keşif tipi süperyat Scout’ta bir bahçenin yer almasının sebebi, sahibinin bahçıvanlığa olan merakı. 63,7 metre boyundaki Scout’un sahibi iki köpeğiyle birlikte yılın yedi ayını denizlerde geçiriyor. Bahçeciliğe çok meraklı olan sahibi bu tutkusundan denizde de vazgeçmek istemeyince tasarımcılar süperyatın içinde salon bitkileriyle süslü bir bölüm ortaya çıkarmış. Aslında Scout’taki, bir bahçeden çok bitkilerin bulunduğu bir köşe. Tik kafesin üzerindeki raflara yerleştirilen salon bitkileri belli ki süperyat sahibininin denizde topraktan uzaklaşmaması için yetiyor.

En İyi Bahçeli Süperyat Tasarımları

{775196}

Sea Owl

En İyi Bahçeli Süperyat Tasarımları

Feadship tarafından üretilen 62 metre boyundaki Sea Owl’un içinde çeşit çeşit bitkinin yetiştirilebileceği bir bölüm var. Sea Owl’da böyle bir bölüm oluşturulmasının amacı diğerlerinden çok farklı. Bu bölüm, süperyatın aşçısının yemeklerde kullanacağı otları denizin ortasındayken dahi taze taze bulabilmesi için tasarlanmış. Dolayısıyla amaç güzel görüntünün yanı sıra lezzetli yemeklerin hazırlanabilmesi. Mutfaktaki bir dolabın içine yerleştirilen saksılarda yetiştirilen bitkiler sayesinde Sea Owl, kendi serasına sahip bir süperyat olarak karşımıza çıkıyor.

En İyi Bahçeli Süperyat Tasarımları

{775145}

Dilbar

En İyi Bahçeli Süperyat Tasarımları

2016 yılında Lürssen tarafından üretilen Dilbar hakkında söylenecek o kadar çok şey var ki. Dünyanın en büyük dördüncü yatı olan 156 metre boyundaki Dilbar, 100 mürettebatı ağırlayabiliyor. 25 metre uzunluğundaki yüzme havuzu, bugüne kadar bir süperyata yerleştirilmiş en büyük havuz. Dilbar ayrıca bahçeye sahip ilk süperyatlardan biri. Denizdeyken kıyıyı özleyen misafirler için tasarlanan bahçesinde limon ve zeytin ağaçlarının arasında bulunduğu Akdeniz bitkileri yer alıyor. Dilbar’ın bahçesi tuzlu havayı tolere eden, özel olarak geliştirilmiş çim çeşitleriyle tamamlanıyor. Dilbar’ın iç mekânı son derece gizli tutulduğundan bahçesini de konukları dışında kimse göremiyor.

{775102}

Flying Box

En İyi Bahçeli Süperyat Tasarımları

2019’da yine Lürssen tarafından üretilen Flying Box günümüzün en iddialı süpeyatlarından biri. 136 metre boyundaki Flying Box, salonunda bulunan küçük ağaçlar sayesinde karadaki yeşilliği denize taşıyor. Hatta bunlardan biri sağlam ve yayılan kökleriyle bilinen incir ağacı. Flying Box’ta her bitkiye ne kadar sıklıkla ve ne kadar miktarda su verilmesini bilen çok özel bir sulama sistemi bulunuyor. Malum, bitkiler için suyun yanı sıra güneş ışığı da önemli. Bunu da düşünen tasarımcılar süperyatta bulunan bitkilerin yeteri kadar güneş ışığı almasını sağlayan bir aydınlatma sistemi de oluşturmuş.

En İyi Bahçeli Süperyat Tasarımları

{88120}

Boadicea

En İyi Bahçeli Süperyat Tasarımları

Eğer bahçeli süperyatlardan bahsediyorsak Boadicea’yı atlamak mümkün değil. Çünkü bu süperyattaki, fotoğraftan da anlayacağınız gibi tam anlamıyla bir bahçe. Boadicea’nın bahçesi aslında sahibinin kendisi için değil süperyatın dört ayaklı sakinleri ve misafirleri için tasarlanmış. Sahibi kendi köpekleri ve misafirlerinin köpekleri denizin üzerindeyken konforlu vakit geçirsin diye Amels tarafından inşa edilen tsüperyatında bir bahçe bulunmasını istemiş. Üç güverteye sahip 76,6 metre boyundaki Boadicea’nın orta güvertesinin kıç bölümünde yer alan bahçesi gerçekten de maviliklerin ortasındaki yeşil bir vaha gibi.

En İyi Bahçeli Süperyat Tasarımları

{772718}

Ocean Paradise

En İyi Bahçeli Süperyat Tasarımları

Benetti üretimi 55 metre boyundaki Ocean Paradise, küçük Japon Zen bahçesiyle bu listemizde yer almaya hak kazandı. Ana güvertedeki dinlenme alanında bulunan Zen bahçesi, bonsai ağaçlarıyla dingin vakit geçirmek isteyen misafirlerini ağırlıyor. Süperyatın iç tasarımcısı Mauro Izzo, bu alanı “doğallığı ve canlılığı bir arada ifade eden bir unsur” olarak tanımlıyor. Asya esintisi Ocean Paradise’ın sadece bu alanını değil tüm iç dekorasyonuna hakim.

En İyi Bahçeli Süperyat Tasarımları

{773584}

VY.01

En İyi Bahçeli Süperyat Tasarımları

Devrim niteliğindeki bu sıra dışı proje henüz konsept aşamasında. Sağlıklı yaşam tutkunu bir milyarder işadamı için üretilecek olan bu süperyatın boyu 110 metre olacak. VY.01 benzerlerinden çok daha öte bir süperyat çünkü üzerinde bir sera ve bahçe bulunacak. Bu serada süperyat sahibi seyirleri süresince ihtiyaç duyduğu sebze ve meyveleri kendisi yetiştirecek. Berlin merkezli tasarım stüdyosu 3deluxe tarafından tasarlanan bu sıra dışı süperyatın bahçe ve serasında bildiğimiz toprak kullanılmayacak. Topraksız tarım olarak bilinen hidroponik sistem uygulanacak. Bu sistemde bitkiler sulu mineral çözeltilerinde büyüyor. Sulama için arıtılmış deniz suyu kullanılacak. VY.01, güneş panelleri sayesinde sıfır karbon emisyon bir süperyat olacak.

En İyi Bahçeli Süperyat Tasarımları
Şule Kaya
Şule Kaya Tüm Yazıları