preloader

Dünyanın En Büyük 10 Süperyatı

09.12.2022
Dünyanın En Büyük 10 Süperyatı

Yazı Boyutu:

Üzerinde üç helikopter pisti olan da var metrelerce uzunlukta yüzme havuzu olan da. Hayal gücünün sınırlarını zorlayan dünyanın en büyük süperyatlarını keşfedin.

2022’de suya inen yeni modellerle dünyanın en büyük süperyatları sıralaması yine değişti. Listeye iki yeni süperyat daha eklendi: Blue ve Fulk Al Salamah. Önümüzdeki günlerde suya inmeye hazırlanan çok iddialı ve çok büyük teknelerle bu liste yine değişecek. Ama şimdi gelin biz listenin son haline bir bakalım. Hepsi birbirinden büyüleyici bu süperyatlar gözlerinizi kamaştıracak.

Azzam

Dünyanın En Büyük 10 Süperyatı

Lürssen Tersanesi tarafından 5 Nisan 2013’te suya indirilen Azzam, tuzlu suya değdiği andan itibaren denizcilik dünyasının gündemi olmuştu. 180 metre boyunda ve dört güverteye sahip Azzam’ın özel hayatı hakkında pek bir bilgi yok. Yat dünyasının bildiği Azzam’ın Birleşik Arap Emirlikleri’nin Abu Dhabi ailesinin bir üyesine ait olduğu. 600 milyon dolara üretilen Azzam’ın hızının 30 knot’ın üstüne çıktığı belirtiliyor.

Fulk Al Salamah

Dünyanın En Büyük 10 Süperyatı

Cenovalı tersane Mariotti Yachts tarafından üretilen Fulk Al Salamah’ın boyu 164 metre. Bu dev süperyatın sahibinin kim olduğu açıklanmadı ancak Umman Sultanlığı’nın kraliyet ailesine ait olduğu konuşuluyor. İlk olarak duyurusu 2014 yılında yapılan Fulk Al Salamah’ın üretimine 2016 yılında başlandı. Kapalı alanlarının çokluğu sebebiyle bir cruise gemisini andıran Fulk Al Salamah hakkında bilgi çok az. Büyük bir gizlilikle üretilen ve iç alanlarıyla ilgili neredeyse hiç bilgi ve fotoğraf bulunmayan süperyatın dış tasarımı Studio De Jordi’ye ait.

Eclipse

Dünyanın En Büyük 10 Süperyatı

Dünyanın en zengin insanlarından biri olan Rus iş insanı Roman Abramovich’in teknesi Eclipse’in boyu 162,50 metre. Tam beş yıl süren tasarım ve üretim aşamasının sonunda Hamburg’daki Blohm+Voss Tersanesi’nde suya indirildi. Eclipse’in ana kamarasının boyu tam 56 metre ki bu dudak uçuklatıcı bir büyüklük. Ayrıca 92 mürettebatı ağırlayabiliyor, güvertesinde hiçbir yatta bulunmayan büyüklükte, 16 metre uzunluğunda bir yüzme havuzu, üç adet helikopter pisti bulunuyor. Eclipse, 2011 yılında Dünya Süperyat Ödülleri’nde En İyi Motoryat ödülüne layık görülmüştü.

Dubai

Dünyanın En Büyük 10 Süperyatı

Tasarımı Andrew Winch’e ait 162 metrelik bu süperyat aslında Brunei Prensi Jefri için üretilmişti. Ancak ardından Dubai Şeyhi’ne satıldı. Her biri kendi balkonuna sahip beş adet VIP, altı adet misafir süiti ve bir adet ana kamarasıyla 24 misafiri ağırlayabiliyor. Dubai’nin dikkat çekici özellerinden biri de 21 metre genişliğindeki avlusu. Süperyatta ayrıca, yüzme havuzu, diskotek, barbekü alanı, sinema salonu, spor salonu, helikopter pisti ve denizaltından sürat motorlarına kadar her türlü deniz oyuncağını barındırabilecek genişlikte garaj bulunuyor.

Blue

Dünyanın En Büyük 10 Süperyatı

Lürssen Tersanesi’nin inşa ettiği 160 metre boyundaki Blue dünyanın en büyük süperyatları listesine yeni girdi. Temmuz 2022’de suya inen Blue’nun denizde seyir testleri henüz yapıldı. Son derece verimli dizel elektrik motoruyla diğer süperyatlara göre çevre dostu özellikleriyle dikkat çeken Blue, sıra dışı egzoz sistemi sayesinde çok daha sessiz, titreşimsiz ve daha az karbon salınımı sağlıyor. Blue’nun dikkat çekici bir özelliği de arıtılmış atık suyunu içme suyuna çeviren çok özel arıtma tesisi.

Dilbar

Dünyanın En Büyük 10 Süperyatı

Lürssen Tersanesi tarafından Dilbar adıyla üretilen ve bugünlerde ise sularda Ona adıyla dolaşan süperyatın boyu 156 metre. 13 milyar dolarlık servetiyle Rusya’nın en zengin iş insanlarından biri olan Alisher Usmanov’un annesinin adını almış. Yaklaşık 350 milyon dolara mal olan süperyatta 20 yolcu ve 48 mürettebat konaklayabiliyor. Süperyatta helikopter pisti, 180 metreküplük yüzme havuzu, jakuzi, spor salonu, spa, sauna, açık hava barı, masaj odası ve sinema salonu bulunuyor.

Al Said

Dünyanın En Büyük 10 Süperyatı

Lürssen Tersanesi’nde Sunflower adıyla doğan 155 metrelik süperyat, Umman Sultanı’na satılınca Al Said adını aldı. 150 mürettebatın görev aldığı Al Said’ın hızı 25 knot’a ulaşıyor. 65 misafir konaklayabiliyor, 50 kişilik orkestranın konser verebileceği bir salonu bulunuyor. 15 bin tonluk ağırlığıyla dünyanın en büyük deplasmana sahip süperyatı olan Al Said’in altı güvertesinde helikopter pisti, sinema ve spa salonu gibi birçok lüks ayrıntı bulunuyor.

A+

Dünyanın En Büyük 10 Süperyatı

2012 yılında Topaz adıyla suya indirildiğinde 147 metrelik boyuyla en büyük, 400 milyon dolarlık maliyetiyle en pahalı süperyatı ilan edilmişti. Tasarımı Tim Heywood’a ait Topaz’ın üretimi büyük bir gizlilik içinde gerçekleştirildi. Dolayısıyla tekne hakkında çok az şey biliniyor. Sahibi ise Birleşik Arap Emirlikleri’nden bir aile. Topaz, birkaç yıl önce Leonardo Di Caprio’nun verdiği büyük partiyle gündeme gelmişti. 80’ler temalı partiye aralarında Orlando Bloom, Jamie Foxx gibi ünlü isimlerin bulunduğu 100 özel davetli katılmıştı.

Prince Abdulaziz

Dünyanın En Büyük 10 Süperyatı

Suudi Kralı’na ait 147 metrelik Prince Abdulaziz, 1984 yılında Danimarka’daki Helsingor Vaerft’te üretildi ve 184 milyon dolara mal oldu. Ana güvertedeki geniş lobinin, Titanik’tekiyle aynı olduğu belirtiliyor. Süperyatta herhangi bir saldırıya karşı misilleme yapabilecek donanım ve gözetleme bölümlerinin de bulunduğu söylentiler arasında. Sinema salonunun yanı sıra cami ve hastanenin de bulunduğu Prince Abdulaziz’de 65 mürettebat görev alıyor.

El Mahroussa

Dünyanın En Büyük 10 Süperyatı

Tarihi bir süperyat olan 145.70 metre boyundaki El Mahroussa, 1865 yılında suya indirildi. Sahibi, o zamanlar Osmanlı İmparatorluğu’na bağlı olan Mısır valisi Khedive İsmail’di. Tekne, 1869 yılında Süveyş Kanalı’nın açılış töreninde de boy göstermişti. Yıllar içinde geçirdiği refitlerle boyu uzatıldı, eni genişletildi, teknolojisi yükseltildi. Halen İskenderiye’de, Mısır Donanması’nın koruması altında bulunan El Mahroussa artık çok az denize açılıyor.

Şule Kaya
Şule Kaya Tüm Yazıları