preloader

Dünyanın En Büyük 10 Süperyatı

14.03.2024
Dünyanın En Büyük 10 Süperyatı

Yazı Boyutu:

Lüksün ve zarafetin mavi sular üzerindeki temsilcileri olan dünyanın en büyük süperyatlarını keşfedin.

Dünyanın en görkemli deniz araçları arasında kendine sağlam bir yer edinen süperyatlar, lüksün ve ihtişamın simgeleri olarak okyanusların derin sularında seyirlerine devam ediyor. Bu muazzam gemilerin arasında öne çıkanları incelediğimizde, birbirinden etkileyici tasarımları, devasa boyutları ve benzersiz özellikleriyle dikkat çekiyorlar. Almanya, Birleşik Arap Emirlikleri, Birleşik Krallık, Danimarka gibi farklı ülkelerde üretilen bu süperyatlar, zengin sahipleri için birer sanat eseri ve ihtişam gösterisi niteliğinde. 180 metrelik dev Azzam’dan, 146 metrelik son teknoloji Opera’ya kadar uzanan bu muazzam gemiler, denizcilik dünyasının zirvesindeki yerlerini korumak için yarışıyorlar ve maalesef bazıları bu listedeki yerlerini yeni ve yine çok özel süperyatlara kaptırıyor. İşte, dünyanın en büyük 10 süperyatının öyküsü ve etkileyici detayları!

Azzam

Azzam, 2013 yılında Almanya’da Lürssen tarafından inşa edilen ve dünyanın en büyük süperyatı ünvanını senelerdir koruyan bir yüzen dev. Başlangıçta 145 metre olarak tasarlanan bu muazzam yat, sahibinin kişiselleştirme sürecinde 180 metreye ulaştı. Sheikh Khalifa bin Zayed al-Nahyan’a ait olan Azzam, Abu Dhabi kraliyet ailesi tarafından günübirlik deniz gezileri için kullanılmak üzere tasarlandı. 13.000 grostonluk ağırlığıyla dikkat çeken Azzam, 36 misafir ve 80 mürettebat yolcu kapasitesine sahip. Christophe Leoni tarafından tasarlanan iç mekan ve kamaraları Fransız Empire tarzında ve inci kaplamalarla dikkat çeken yatın özellikleri arasında bir spor salonu, havuz ve özel bir golf antrenman odası bulunuyor. Normalde dev boyuttaki bu süperyatlar ağırlıkları sebebiyle düşük hızlarda seyir yapar ancak Azzam, inovatif su jeti tahrik sistemi sayesinde 31.5 knota kadar çıkabilen etkileyici bir maksimum hıza sahip. Almanya’nın Lürssen tersanesinde 2013 yılında tamamlanan bu beyaz güzellik, 180 metre uzunluğuyla dünya genelindeki süperyatlar arasında tahtını koruyor.

Eclipse

Dünyanın En Büyük 10 Süperyatı

Eclipse, 2010 yılında Almanya’daki Blohm + Voss tersanesinde Abramovic’in siparişi üzerine inşa edilen devasa bir süperyat. 162 metre uzunluğundaki bu göz alıcı gemi, dünya genelindeki en büyük süperyatlardan biri olarak mavi sularda kuğu edasıyla süzülüyor. Mavi Okyanus Yat Yönetimi tarafından yönetilen Eclipse, bu yat için özel olarak tercih edilen bir dizel elektrik tahrik sistemine sahip ve Terence Disdale Design tarafından tasarlanan iç mekanlarıyla yolculara eşsiz bir deneyim sunuyor. 56 metre uzunluğundaki sahip kabini ve 92 mürettebat kapasitesiyle Eclipse, 2011 Dünya Süperyat Ödülleri’nde “Yılın Motoryatı” ve 2015’te Onuncu Dünya Süperyat Ödülleri’nde “On Yılın Motoryatı” seçildi.

Dubai

Dünyanın En Büyük 10 Süperyatı

Dubai, 2006 yılında Birleşik Arap Emirlikleri’nde Platinum Yachts tarafından tamamlanan 162 metre uzunluğundaki bir süperyat. Başlangıçta Brunei Prens Jefri tarafından sipariş edilen bu muazzam gemi daha sonra Dubai hükümetine satıldı ve 2006 yılında mavi sularla buluştu. Kostis Antonopoulos’un liderliğindeki Platinum Yachts ekibi tarafından tamamlanan iç mekanlar Nakheel Interiors tarafından tasarlandı ve toplamda 24 misafir için bir sahip süiti, beş balkonlu VIP süit ve altı konuk suiti içeriyor. Geniş iç hacmi, helikopter iniş pisti, sinema, yüzme havuzu, squash kortu ve daha birçok özellik Dubai’yi dünya genelindeki en etkileyici süperyatlardan biri haline getiriyor. 1.2 milyon litrelik yakıt tankıyla Dubai kıtalar arası seyahat yapmaya oldukça uygun olsa da şimdilik Mohammed bin Rashid adası açıklarında tutuluyor.

Blue

Lürssen tarafından 2022 yılında tamamlanan Blue, 160 metre uzunluğuyla dünyanın en büyük süperyatları arasında kendine sağlam bir yer edinmiş durumda. Mavi olarak adlandırılan bu süperyat, Orta Doğu’lu bir milyardere ait ve iç tasarımında Terence Disdale’ın imzasını taşıyor. 14.785 tonluk bu devasa gemi, Lürssen’in özel olarak geliştirdiği bir dizel-elektrik hibrid tahrik sistemine sahip. Blue’nun iç mekanı, dış tasarımın aksine zamansız ve zarafet dolu bir atmosfer sunmakta.

Dilbar

Ünlü yat üreticisi Lürssen tarafından 2016 yılında inşa edilen Dilbar, 156 metrelik uzunluğu ve 15,917 tonluk ağırlığı ile dünyanın en büyük süperyatları arasında yer alıyor. Özel olarak tasarlanan iç mekanlarını Winch Design’ ın üstlendiği Dilbar, 24 misafir ve neredeyse 100 mürettebatı ağırlayabiliyor. Yatın iç mekanlarındaki özel detaylar arasında 180 metreküplük bir yüzme havuzu bulunuyor. Tüm bunlara ek olarak 30.000KW’lık elektrikli dizel güç santrali ve bu devasa ağırlığı 21 knota kadar çıkaran dizel motorlarıyla Dilbar, güzel olduğu kadar güçlü bir süperyat.

Al Said

Dünyanın En Büyük 10 Süperyatı

Lürssen tarafından 2008 yılında tamamlanan Al Said, 155 metre uzunluğuyla dünyanın en büyük süperyatları arasında sayılıyor. Sultan Qaboos bin Said Al Said’in sahibi olduğu bu süperyat, Oman Kraliyet Yat Filosu’nun baş gemisi olma görevini üstleniyor. Espen Dino tarafından tasarlanan klasik gemi görünümlü Al Said, 150 mürettebat ve 65 misafir için geniş eğlence ve konaklama alanları sunuyor. Gemide, 50 kişilik bir orkestranın performans sergileyebileceği bir konser salonu, bir helikopter pisti ve sinema salonu gibi özel ekstralar bulunuyor.

El Mahrousa

Dünyanın En Büyük 10 Süperyatı

El Mahrousa, 1865 yılında Birleşik Krallık’taki Samuda Brothers tersanesinde inşa edilen tarihi bir süperyat. Başlangıçta Mısır’ın valisi Khedive İsmail için yapılan bu yat, yıllar içinde birçok restorasyon geçirdi. 150 metre uzunluğundaki El Mahrousa, uzun yıllar boyunca dünyanın en uzun yatı unvanını korudu. Yat, tarih boyunca birçok önemli olaya ev sahipliği yaptı ve Mısır’ın temsilcisi olarak New York Limanı’nda düzenlenen 1976 Bicentennial Fleet Review’ında yer aldı. Günümüzde, Mısır Cumhurbaşkanlığı Yatı olarak hizmet veren El Mahrousa, genellikle Alexandria’da bulunan bir eğitim gemisi olarak kullanılıyor.

A+

Almanya’nın Lürssen tersanesi tarafından 2012 yılında tamamlanan A+, önceki adıyla Topaz, 147.25 metre uzunluğunda. Cayman Adaları bayrağı altında seyreden bu süperyatın sahibinin kimliği hala gizemini koruyor. 147 metrelik devasa boyutuyla dikkat çeken A+, helikopter iniş pistine sahip ve iç mekan tasarımını Terence Disdale’nin yaratıcı kalemine borçlu. Detaylı bilgileri hala gizli tutulan bu lüks gemi, daha önce Hollywood aktörü Leonardo DiCaprio tarafından iki kez kiralanmıştı.

Prince Abdulaziz

Dünyanın En Büyük 10 Süperyatı

1984 yılında Danimarka’nın Helsingor Vaerft tersanesinde tamamlanan Prince Abdulaziz, 147 metre uzunluğuyla döneminde oldukça öne çıkan bir süperyat. Suudi Arabistan Kralı Fahd’ın sahibi olduğu bu mega yat 1987, 1996 ve 2005 yıllarında kapsamlı bir şekilde restore edildi. İç mekan tasarımını David Hicks’in yaptığı Prince Abdulaziz eski ve modern unsurları bir araya getiren benzersiz bir atmosfere sahip. 64 misafiri ağırlayabilen bu devasa yat cruise gemilerini andıran tasarımıyla dikkat çekiyor

Opera

Dünyanın En Büyük 10 Süperyatı

Lürssen tarafından 2023 yılında tamamlanan Opera, 146 metre uzunluğuyla dünya genelindeki en büyük süperyatlardan biri. Şu ana kadar bilinen detaylar yalnızca bu süperyatın bir üst düzey bir Emirati Kraliyet üyesi için inşa edildiği ve Terence Disdale tarafından tasarlanan süitlere ve yaşam alanlarına sahip olduğu. Yatın içerisinde bir sinema, geniş bir spa ve wellness merkezi gibi özelliklerin bulunduğu bilinse de Opera’nın birçok özelliği hala gizemini korumakta.

{20911}

Mehmet Fatih Sözer
Mehmet Fatih Sözer Tüm Yazıları