Sağlıklı Bir Yaşam İçin Yapmanız Gerekenler
Yazı Boyutu:
Sağlıklı bir yaşam için uygulamanız gereken adımlar nelerdir? Bütünsel Sağlık ve Ayurveda Uzmanı Ebru Şinik’den, iyi yaşamın sırlarını öğrenin.
Her gün mutlaka tükettiğiniz ve herkese tüketmesini önerdiğiniz bir yiyecek-içecek var mı?
Gün boyunca masamda iki termos durur. Bunlardan biri Ayurvedik Detoks Çayım diğeri ise dilimi yakmayacak ölçüde sıcak sudur. Ayurvedik Detoks çayımı içmediğim zamanlar dilim yanmayacak sıcaklıktaki bu suyu yudum yudum içerim. Bazen sıcak su bardağımın içine kabuğu kesilmiş, incecik bir dilim limon veya bir iki karanfil tanesi de atarım. Limonun kabuğunu meyve kısmından özellikle ayırıyorum çünkü limon ağaçlarına tarım ilaçları sıkıyor olabilirler veya toplandıktan sonra ömrünü uzatmak veya parlaması için üzerine bir çeşit ilaç sürüyor olabilirler. Detoks mekanizmalarımızı çalıştırayım derken bedenimizi, atılması oldukça zor kimyasal toksik maddelerle ile doldurmamalıyız. Buna lütfen dikkat edin!
Peki sıcak suyu yudum yudum içmek ne işe yarar?
Sindirim sistemi organlarında bulunan blokaj, toksin ve muhtelif kirleri temizler. Tıpkı bulaşık ya da çamaşır yıkarken olduğu gibi! Siz hiç yağlı, tamamen kurumuş tavanızı ne kadar deterjan kullanırsanız kullanın soğuk su ile tamamen temizleyebildiniz mi?
- Sindirimi uyarır ve çalıştırır.
- Besinlerin bağırsakta daha iyi özümsenmesini sağlar.
- Beden tahliye kanallarını temizler.
- Yemek aralarında abur cubur yeme isteğini azaltır ve hatta mani olur.
- Kilo vermeyi destekler ve hatta hızlandırır.
{772335}
Neden gün boyunca soğuk su yerine sıcak su tercih edilmelidir?⠀
- Ayurveda sıcak ve soğuk gıdalar konusunda kesin bir ayrım yapar. Özellikle ateş elementinin baskın olduğu Pitta bünye tipleri için bile, sıcak yaz ayları ve muhtelif semptomlar haricinde önemle sıcak sıvı tüketilmesini önerir. Bunun nedenlerini şu şekilde sıralayabilirim, ⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ - Sıcak sıvılar bedendeki tüm damarlarda hafifçe genişlemeye sebep olan etkiler barındırırlar. Bu da kan basıncını optimize ederek, merkezi sinir sisteminin rahatlamasını sağlar ve sindirim sisteminde de kan dolaşımını hızlandırır. Sindirim faaliyetlerinin daha randımanlı bir şekilde çalışmasını destekler.
- Sıcak sıvılar bedende rahatlama etkisi yapar.
- Midemiz içindeki ısı yüksektir. Midemiz içine vücut ısımızdan düşük her 1 derece sıvı veya katı gıda maddesi girdiğinde, sindirim süreci ortalama 5 dakika daha fazla çalışmak zorunda kalır. Çünkü besinleri parçalayabilmek ve özümseyebilmek için besinlerin önce mide ısına getirilmesi gerekir. Yani beden ısınızdan daha düşük olarak tükettiğiniz katı-sıvı tüm maddeler sindirim sisteminizin çalışmasını hem yavaşlatır hem de sindirim sürecini uzatır. Hele hele her yemekle birlikte buzlu soğuk sıvılar da tüketiyorsanız, kronik sindirim sorunlarına zemin hazırlıyorsunuz demektir.
- Dünyadaki en yüksek yeme bozukluğu istatistiklerine sahip olan Amerikalıların %69’unun fazla kilolu, %36’sının ise obez. Bunun nedeni aşırı büyük porsiyonlar, işlenmiş gıda tüketimi ve tüm gün içtikleri bol buzlu sıvılardır. Genel olarak aşırı soğuk sıvı ve dondurma tüketimi sebebiyle sindirim ateşleri son derece zayıf, sindirim sistemleri ise neredeyse çalışamayacak kadar hastadır.
- Sıcak suyun beden ısısını yükselttiği ve dolayısıyla metabolik hızı da nispeten artırdığı tespit edilmiştir. Her ne kadar artan metabolik hız kilo vermek için yeterli olmasa dahi, bütünsel sağlığımızın anahtarları olan böbreklerimizin ve sindirim sistemimizin faaliyetlerini büyük ölçüde desteklemektedir. ⠀
- Sıcak sıvılar sinüslerde, boğaz yollarında, mide-bağırsak kanallarında yani sindirim sisteminde mukus ve balgam birikimlerini önler ve azaltır. Bu da bu tür zeminleri yuva olarak kullanan muhtelif virüs, bakteri veya mantar gibi istilacılardan korunmamızı sağlar.
- Son olarak da şunu belirtmeliyim ki sıcak su içtiğimizde ağız, boğaz, mide ve bağırsakların beynin haz alma merkezini uyardığı ile ilgili klinik araştırma neticeleri bulunmaktadır.
Bu noktada sizden Ayurvedik Detoks Çay tarifini isteyeceğiz…
Malzemeler:
1 ölçü kişniş (yarı öğütülmüş)
1 ölçü kimyon (yarı öğütülmüş)
1 ölçü rezene (yarı öğütülmüş)
1 lt. kaynar su
Yapılışı:
- Tüm baharatları cam bir kavanoz içerisinde harmanlayın ve bu karışımdan tepeleme bir tatlı kaşığı alarak, porselen, çelik, cam gibi sağlıklı bir malzemeden yapılmış bir demlik içine koyun. Üstüne 1 lt. kadar kaynar su ekleyin.
- 15 dk. demlenmesini bekledikten sonra çay içime hazırdır.
- Büyük bir kupa bardak ile sıcak sıcak içtikten sonra geri kalan çayınızı sıcak tutan bir termosa koyup, gün boyunca tüketiniz.
{772154}
Toksinler nerede ve nasıl birikir?⠀
1. Fiziksel Beden: Tam olarak hazmedilememiş gıdaların atıkları
2. Astral Beden (Zihinsel&Duygusal Beden): Nefret, öfke, kıskançlık, keder, gurur vb. gibi tam olarak öğütemediğimiz ve bizi beslemediği halde tutunduğumuz duygu ve düşüncelerin oluşturduğu toksin atıklar
3. Ruhsal Beden: Eğer düzenli olarak meditasyon veya kadim nefes teknikleri uygulamıyor ve doğada zaman geçirmiyorsak, astral bedenimizdeki toksinler ruhsal bedenimize de sirayet ederek, ruhumuzla bağımız arasına duvarlar örmeye başlar ve gerçek benliğimizden uzaklaştıkça mutsuzluk, tatminsizlik ve depresyon hisleri doğar.
Tüm Bedenlerinizde Oluşan Toksin Yükünü aşağıda sıraladığım semptomlardan analiz edebilirsiniz;
- Nefes kokar
- Dil üstü paslı ve acıdır
- İştahsızlık
- Sindirim çok hassastır
- Genel itibariyle ağrı, sızı ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
- Yorgunluk, bitkinlik
- Depresyon, anksiyete
- Enfeksiyon kapmaya karşı hassasiyet
- Ağır akan ve tahriş edebilen dışkı ⠀⠀⠀⠀⠀
- Arzuları gerçekleştirmede zorluklar ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
UNUTMAYIN semptomlar bedenimizden gelen çığlıklardır!
Yaşama hareket katmak ne derece önemli?
Alanında üstün liyakat unvanı ile altın madalyaya layık görülen Doktor Suhas Kshirsagar Drsuhashi bir dersimize girdiğinde aynen şunu söylemişti: “Hareketsiz bir yaşam bedene, en kötü uyuşturucunun verdiği kadar zarar verir.” Bu cümlesi bende adeta şok etkisi yaratmıştı. Çünkü o ana kadar hareketsizliğin bu derece önemli sonuçlara sebep olabileceğini hiç düşünmemiştim. Hareket etmenin hayati önemine dair yaşadığım ilk gerçek farkındalıklardan biri olduğunu söylemeliyim.
Sağlıklı ve iyi bir şekilde yaş almak için bedenimizi her gün düzenli olarak hareket ettirmek büyük önem taşıyor. Atalarımızın dediği gibi “İşleyen demir ışıldar”. Tıbbın Babası olarak bilinen, kadim Ayurveda tıbbının lider uygulayıcı ve katkı sağlayıcılarından olan, M.Ö. 300’lü yıllarda yaşamış Charaka ise bakın hareket ve Well-Aging ilişkisi için ne demiş; “Yaşlanmayı yavaşlatacak en güçlü araçlardan biri hareket etmektir”. Unutmayın, her ısırığı bir seçim, her hareketi bir fırsat olarak algılamaya başladığınız andan itibaren Well-Aging süreciniz kendiliğinden tıkır tıkır çalışmaya başlar!
Tufts Üniversitesinden Dr. William Evans ve Irwin Rosenberg, egzersizin kas kütlesi, kas kuvveti, aerobik kapasitesi, kemik yoğunluğu ve kolesterol gibi yaşlanmanın birçok biyoişaretçileri üstünde oluşturduğu güçlü etkiyi belgelemişlerdir.
Egzersiz sadece vücudu genç tutmakla kalmaz, zihni de canlı tutarak duygusal iyi olma halini sağlar. Harvard Üniversitesi Profesörü Doktor John Ratey, “Spark: The Revolutionary New Science of Exercise and the Brain” adlı kitabında; fiziksel aktivitenin beynin öğrenme, adapte olma ve diğer bilişsel görevleri gerçekleştirme becerilerini arttıran biyolojik değişiklikleri nasıl tetiklediğini açıklamaktadır.
Aslında hareketin bize iyi geldiğini bilmek için tüm bu klinik araştırmalara ihtiyacımız yok değil mi?
Bedenimizdeki kasları çalıştırıp, esnettiğimiz günler kendinizi çok daha iyi hissettiğinizi eminim deneyimlemişsinizdir. Buna göre neler yapabiliriz? Fiziksel bedeni ideal olarak çalıştırma programı genelde üç aşamalı olarak yürütülmektedir: Esneme hareketleri, kardiyovasküler kondüsyon ve kas gücünü artırmaya yönelik çalışmalar.
- 3-4 gün, 30-40 dakikanızı ayırarak bu farklı egzersiz çalışmalarını yaşamınıza entegre ederseniz, faydalarını çok hızlı bir şekilde deneyimleye başlarsınız. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
- Eğer “Ben bu programı yapamam” diyenlerdenseniz o halde bütünsel sağlık ve iyi yaş alma sürecinize katkıda bulunmak üzere günde 10.000 adım atın ve yürüyüşlerinizi kapalı mekanlardan ziyade doğa içinde yapmaya özen gösterin.
- Yürüyüşten sonra 5-10 dakika basit esneme hareketleri yapmayı ise sakın atlamayın. Esneme hareketleri özellikle eklem noktalarında birikmeye eğilimli olan laktik asit tahliyesi ve omurganızın esnekliği açısından çok önem taşır.
- Haftada en az bir defa da omurga sağlığına yönelik bir aktivitede bulunun; yoga, aletli pilates, yüzme, trambolinde zıplama gibi.
{772267}
Bize birkaç nefes tekniği önerir misiniz?
Sol Burun Deliği Nefes Egzersizini; yüksek tansiyonu dengelemek, stres yönetimi, uykusuzluk, konsantrasyon ve verimlilik artışı için uygulayabilirsiniz. Günün her saat diliminde uygulayabileceğiniz bu tekniğin tek seferde min. 3 dk/max. 10 dakika uygulanması önerilir.
1- Sağ burun deliğinizi başparmağınız ile kaptın. Egzersiz boyunca, hiç burun deliği değiştirmeden sadece sol burun deliğinizden nazikçe nefes alıp vermeye devam edin.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
2- Nefes alışverişlerinizde her zaman nefes verme sürenizi uzatmayı araştırın ve asla acele etmeyin.
Dönüşümlü Burun Nefesi Egzersizini ise akciğer kapasitesini artırmak, stres yönetimi, uykusuzluk, konsantrasyon ve verimlilik artışı için uygulayabilirsiniz. Min. 3 dk/5 dk/10 dk Max. 15 dk. uygulanması önerilir.
Uygulanmaması gereken durumlar; göğüs ağrısı, çok yüksek tansiyon, yakın zamanlarda geçirilmiş epilepsi
Uygulanması gereken durumlar;
- Stres Yönetimi
- Uykusuzluk
- Zihinsel Detoks
- Psikosomatik Rahatsızlıklar
- Anksiyete
- Depresyon
- Merkezi Sinir Sisteminin Dengelenmesi
- Sinirlerin Yatıştırılması
- Hafıza Gelişimi
- Astım
- Omuz&Sırt& Boyun Ağrısı
Yersiz endişelerin tahliyesi için sabah akşam veya gün içerisinde fırsat bulduğunuz bir saat diliminde, düzenli olarak uygulanması önerilir.
Ebru Şinik kimdir?
Marmara Üniversitesi Almanca Öğretmenliği bölümünden mezun olan Ebru Şinik 17 yıl boyunca profesyonel iş hayatında, üst düzey yöneticilik pozisyonlarında bulundu. 17 yılın sonunda hayattan beklentileri farklılaşınca uzun zamandır düşündüğü bir projenin neticesi olarak Yükselen Çağ adındaki Beden, Zihin ve Ruh Sağlığı Bütünlüğü Merkezi’ni kurdu. Bütünsel Sağlık ve Ayurveda Uzmanı Ebru Şinik, Yükselen Çağ Wellbeing Merkezi’nin kurucusu, lider danışmandır. Bütünsel Sağlık ve Beden-Zihin Tıbbı’nın en güçlü öncülerinden olan ünlü doktor, yazar ve filozof Dr. Deepak Chopra’nın öğrencisi ve California’da bulunan Chopra Center eğitmenlerindendir.