preloader

Su İçerken Dikkat Etmeniz Gerekenler

03.02.2024
Su İçerken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Yazı Boyutu:

Su nasıl içilmeli? Hayatın, canlılığın, sağlığın kaynağı suyu doğru içmenin kurallarını öğrenin.

Vücudumuzun yüzde 60’ın dan fazlası su. Enerji seviyesinin yükselmesinden, sindirimin iyileşmesine, ağrıların dinmesinden, cilt güzelliğine kadar tüm organların hatta tüm hücrelerin fonksiyonu için suya ihtiyacı var. Ayrıca içinde bulunduğumuz çalkantılı dönemde bağışıklık sisteminizi güçlü tutmanız şart. Yeterli su tüketmek bağışıklık sistemi de dahil olmak üzere tüm vücudunuzun işlevlerini destekler. Peki, siz yeterince ve doğru şekilde su içiyor musunuz?

Su içmenin de kuralları, disiplini olur mu demeyin. Kurallar var, ve sandığınızdan çok daha önemli. Sudan maksimum faydayı almanız, daha zinde hissetmeniz için size doğru su içmenin kurallarını derledik.

Su İçerken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Gözünüzü açınca ilk iş başucunuzdaki suyu içmeyin

Gece vücudunuzun arınmak için uğraşıp dilinizde topladığı toksinleri bir dil sıyırıcı yardımı ile temizleyin, vaktiniz varsa Hindistan’ın geleneksel tıp yöntemi Ayurvedik ritüeli olan ağızda yağ çalkalayıp, iyice temizledikten sonra suyunuzu için.

Güne başlarken streslerden uzak olmak için bu adımları takip edin.

Sabahları daha çok su için

Günlük tüketmeniz gereken miktarın güne eşit olarak bölmeyin. Sabah saatlerinde mümkün olduğunca çok içerek, akşamüstü minimuma indirerek ve gece mümkünse içmeyerek uykunuzun bölünmesini engelleyin, uyku kalitenizi olumsuz etkilemeyin.

Su İçerken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Suyunuzu her zaman oturarak yudum yudum için

Suyun vücudunuzda daha fazla kalması, direk bağırsaklara giderek vücuttan atılmaması ve mide asidi tarafından temizlenebilmesi için suyu ayakta bardak bardak kafanıza dikmek yerine, oturur vaziyette kısa aralıklarla yudumlayarak için.

Detoks yaparak antioksidanlardan arınmak için birkaç adımı takip etmeniz yeterli.

Sağlık kaynağı limonlu suya dikkat edin

Vücudunuzun arınmasını sağlayan, bağırsak florası dostu limon dilimlenmiş su ile güne başlayın. Ancak limonunuzun kaynağına dikkat edin, tarım ilacı içermediğinden, kabuğu ile suya attığınız limondan zararlı maddeleri almadığınızdan emin olun.

Su İçerken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Öğünlerde su içmeyin

Sindiriminizi olumsuz olarak etkileyeceği için yemek sırasında mümkün olduğunca az su tüketmeye çalışın. Öğünlerden yarım saat önce ve yemeğiniz bittikten 1 buçuk saat sonra su içmeye özen gösterin.

Meyvelerden destek alın

Tüm faydasını bilmenize rağmen tadını sevmediğiniz için su tüketmekte zorlanıyorsanız, aromasını sevdiğiniz, kaynağını bildiğiniz ve doğal olduğuna emin olduğunuz meyveleri içine katın. Bu sayede farklı tat ve koku yakalayarak içtiğiniz su miktarını artırın.

Su İçerken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Kendinizi kısıtlamayın

Uzmanların genelleme yaparak 8 bardak su içilmesi gerektiğini söyledikleri için kendinizi sınırlamayın. Her vücudun kendine özgü yapısı olduğunu unutmayın. Sağlık koşulları, mevsimler, yaş, yapılan spor, giyim tarzları bu konuda en önemli belirleyicidir. Terlediğiniz dönemlerde mutlaka daha fazla içmeye çalışın.

Sole Deneyin

Suyunuzun alkali olmasını sağlamak, sporla veya yaz sıcaklarıyla aşırı ter ile kaybettiğiniz elektroliti geri almak için doğal himalaya tuzu ile hazırladığınız “Sole Water*” deneyin. Vücudun sıvı dengesini korumak, ozmoz sürecini tetiklemek, temel mineralleri sağlamak, atıklar ve toksinlerden kurtulmak için böbreklere yardımcı olun.

Cam kavanoz içine ¼ miktarda doğal pembe Himalaya tuzu koyun, geri kalanını içme suyu ile doldurun. Kavanozu bir kere çalkalayın gece bekletin, karışım birbirinin içine geçtiği eridiği zaman hazır olacaktır. Bundan günde 1 çorba kaşığı bir bardak suyunuza karıştırıp için.

Su İçerken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Susadıysanız alternatiflere kaçmayın

Su ihtiyacınızın bir kısmını kahve, çay veya asitli içecekler yoluyla aldığınızı düşünüp kendinizi kandırmayın. İllinois Üniversitesinin 7 yıl süreyle 18.000 katılımcının yeme içme alışkanlıklarını analiz ettiği araştırma sonucuna göre; günlük beslenme rutininde diğer sıvılar yerine sade su içen kişilerin kilo verme, kolesterolleri düzenleme, daha az kalori tüketme konusunda daha başarılı oldukları görülmüştür.

Plastiklerden uzak durun

Suyunuzu paslanmaz çelik, cam veya titan mataranızda yanınızda taşıyın. Phthales/Ftalatlar ve Bisphenol A (BPA) gibi toksik petrokimyasal içeren ve östrojen hormonunu taklit ettiği için hormon dengenizi bozabilen plastik şişeleri ve mataraları hayatınızdan çıkartın.

Susamayı beklemeden su için, hatırlatıcılardan faydalanın

Susadığınız için su içiyorsanız zaten vücudunuz o anda susuz kalmış demektir. Yoğun temponuzda su içmek önceliğiniz olmuyor hatta unutuyorsanız, teknolojiden yardım alın. Günümüzde teknoloji hayatımızın her alanında çok ilginç uygulamalarla karşımıza çıkıyor. Su içme alışkanlıklarımızı düzenleyen, sizi uyaran, kullanımı son derece basit, artık herkesin cebinde olan akıllı telefonlara entegre edilmiş uygulamalar var. Ayrıca içlerine atılan basit sensörlerle, gün içinde kaç defa ve ne miktarda su içildiğini takip eden “akıllı şişeler”den de destek alabilirsiniz. Neticede su içmeyi unutuyorsanız ya da ne kadar içtiğimizi bilmiyorsanız bu kullanışlı teknolojilerin hayatınızı kolaylaştırmasına izin verin.

Hem sağlık için hem de sürdürülebilir bir yaşam için birkaç küçük değişim yapmak yeterli. Dünyanın geleceği için yapılabilecek değişimleri bu içerikte bulacaksınız.

Her suyun sağlıklı olduğunu düşünmeyin

Susadığınızda ilk karşınıza çıkan suyu almayın. Markasına, ambalajına dikkat edin. Kaynağı belli olmayan içtiğiniz su ile vücudunuza ağır metal veya toksin yükleyebileceğinizi unutmayın.

Su İçerken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Kaliteli, temiz ve alkali su için, şişe sulara mahkum değilsiniz

Kaliteli ve alkali su tüketmek için artık pek çok yöntem var. Mutfağınızda tezgah altı ters ozmos sistemiyle suyu temizleyen ve alkali olmasını sağlayan filtre kullanarak musluk suyundan içme suyu elde edebilirsiniz. Ancak burada dikkatli olmalı, her filtrenin gerçekten kaliteli su yaptığı yanılgısına düşmemelisiniz. Kaliteli gerçekten alkali su yapan filtre sistemleri daha özel sistemler içerir ve biraz daha pahalıdır. Ancak eğer evde musluk suyundan güvenle su içmek istiyorsanız araştırmanızı iyi yapmalı ve ucuz sistemlerden kaçınmalısınız. Ayrıca şebeke suyundan kendi içindeki filtre ile içme suyu yapan sürahiler de yaygınlaşmaya başladı ve bazıları oldukça başarılı.

Yaprak Üner
Yaprak Üner Tüm Yazıları