preloader

Ayurveda’yı Hayatınıza Dahil Etmenin Yolları

Ayurveda’yı Hayatınıza Dahil Etmenin Yolları

Yazı Boyutu:

Yaşam bilimi anlamına gelen sağlık sistemi Ayurveda, vücudunuzun enerji dengesini sağlarken bağışıklığınızı da güçlendiriyor. Ayurveda hakkında merak edilen konuları, Dr. Kemal Çetinbahadır anlattı.

Ayurveda’yı Hayatınıza Dahil Etmenin Yolları
Dr. Kemal Çetinbahadır

Ayurveda nedir, neyi amaçlar?

Yaşam Bilimi anlamına gelen Ayurveda, korunma amaçlı bir doğal sağlık sistemidir. Dünyanın en eski sağlık sistemidir, Hindistan kökenlidir. Zihin, beden ve bilinç arasında mükemmel bir denge ve doğal ritimlerle tam bir uyum sağlayarak ve sistemi arındırıp saflaştırarak, kendi kendi kendini onarma ve tedavi etme potansiyelini geliştirmeyi hedefler. Doğru beslenme, uygun egzersiz, derin dinlenme ile stresle mücadele, özel bitkisel formüller ve arınma kürleriyle vücudun enerji dengesini sağlamaya ve geliştirmeye özel bir önem verir.

Ayurveda’yı Hayatınıza Dahil Etmenin Yolları

Ayurveda, hastalığın belirtileriyle uğraşmak yerine belirtileri oluşturan temeldeki dengesizliği saptamayı ve bunu öncelikle gidermeyi hedefler. Bunun için herkese özel zihinsel, bedensel, gıdasal ve günlük yaşam tarzı önerileri sunar.

Mükemmel sağlık amacı güden Ayurveda, bu hedefi gerçekleştirmek için tek bir formül değil kişiye özel farklı yaklaşımlar sunar. Her bir bireyi evrendeki 5 temel elementin; toprak, ateş, su, hava ve boşluğun özel bir kombinasyonu olarak görür. Herkesi 3 temel beden tipi kategorisine sokar: Vata dosha veya kış, Pitta dosha veya yaz, Kapha dosha veya İlkbahar. Kişi hangi beden tipine girdiğini detaylı olarak öğrenmek isterse, bir ayurveda uzmanının nabız muayenesine veya ayurveda kitaplarında bulabileceği beden tipi anketlerine başvurmalıdır.

Sabah kalkınca yapılacak en önemli iş nedir?

İlk olarak aşağıda detaylı belirtildiği gibi dil temizliği ve sonrasında oil pulling dediğimiz yağla ağız çalkalama yapılmalı ve sonrasında iki bardak su içilmelidir. Bu hem geceden biriken toksinleri temizlemeye faydası olacak hem de büyük abdeste çıkmayı kolaylaştıracaktır. Ilık suya yarım tatlı kaşığı bal, bir çay kaşığı zencefil suyu veya limon suyu katılırsa daha da faydalı olur.

Sudan maksimum faydayı almanız ve kendinizi daha zinde hissetmeniz için doğru su içmenin kurallarını öğrenin.

Ayurveda’yı Hayatınıza Dahil Etmenin Yolları
Ayurveda’yı Hayatınıza Dahil Etmenin Yolları

Dil temizliği yapmanın önemli nedir?

Dil temizliği ağız hijyeni bakımından çok önemli, geceden biriken toksin içeren artıklar dil üzerine geçer. Bunlar hem ağız kokusuna neden olurlar hem de toksin içerdiğinden yutulması sakıncalı olur. Tercihen sabahları, plastik olmayan uygun bir dil temizleyici ile en azından bir kaşık sapı ile dil arkadan öne doğru sıyırılmalıdır.

{772938}

Banyodan önce ne yapmalı?

Ilık yağ ile tüm vücuda kısa da olsa bir masaj yapılmalı, en az 20 dakika bekledikten sonra yıkanılmalıdır. İlk planda tercih edilmesi gereken susam yağı, bu sürede kana kadar geçip rahatlama ve gevşeme sağlar. Bu masajın düzenli olarak yapılması direnci ve bağışıklığı da arttırır.

Bunun yanı sıra düzenli olarak vücudunuza kuru fırçalama da yapabilirsiniz. Uygulama sırasında vücudunuza yaptığınız masaj, gün içerisinde sertleşen kaslarınızı gevşetip günün stresin üzerinden atmanıza yardımcı olur.

Ayurveda’yı Hayatınıza Dahil Etmenin Yolları
Ayurveda’yı Hayatınıza Dahil Etmenin Yolları

Yağ çekme olarak adlandırılan oil pulling nasıl yapılır?

Sabahları ağızınıza bir lokma kadar susamyağı, zeytinyağı veya hindistancevizi yağı alıp birkaç dakika ağızda çalkalamak ve gargara yapmak, diş etlerine dildeki tat tomurcuklarına ve ses tellerine yararlıdır. Sonra da tuzlu suyla bir gargara yapıp boğazdaki yağ temizlenmelidir.

Günün hangi öğünü yeme duygularımızı tatmin edecek şekilde bol yenebilir?

Öğleyin, Pitta zamanıdır. Ayurvedada sindirim ateşi denen hazmetme, öğütme gücü en üst düzeydedir. Bu nedenle günün en zengin öğünü öğlen olabilir. Sabah ve akşam ise mümkün olduğunca hafif yenmelidir.

Ayurveda’yı Hayatınıza Dahil Etmenin Yolları

Nasıl bir diş macunu kullanmalı?

Diş macunumuz florür ve köpürtücü bir madde olan sodyum lauril sülfat (SLS) içermemelidir. Florür diş minesini güçlendirici bir etkiye sahip olmakla birlikte, beyine olumsuz etkiler yapabilmektedir. Güçlü köpürtücü etki iyi temizleme getirir diye düşünülse de bu tip güçlü köpürücüler vücut dokuları ve çevre için olumsuz etkiler yapabilmektedir. Ayurvedik diş macunları bu maddeleri içermezler.

{772234}

Sabah yağ içmek neye faydalı olur?

Özellikle bağırsaklarımızda bir kuruma ve tembellik eğilimi varsa, sabahları aç karnına bir çorba kaşığı zeytinyağı içmek hem bağırsakları yumuşatacak hem de vücuttaki toksinleri yumuşatıp atılmasını kolaylaştıracaktır. Yağı kolay içmek için birkaç damla limon suyu damlatmak veya bir tutam tuz eklemek faydalı olacaktır. Sabah yağ içtikten sonra en az yarım saat birşey yenip içilmemesini tavsiye ederim.

Sabahları ağızınıza bir lokma kadar susamyağı, zeytinyağı veya hindistancevizi yağı alıp birkaç dakika ağızda çalkalamak ve gargara yapmak, diş etlerine dildeki tat tomurcuklarına ve ses tellerine yararlıdır. Sonra da tuzlu suyla bir gargara yapıp boğazdaki yağ temizlenmelidir.

Ayurveda’yı Hayatınıza Dahil Etmenin Yolları

Derin ve doğru nefes neden önemli?

Derin ve güçlü bir nefes, vücut dokularına güçlü bir oksijen akımı sağlar. Bu da kişinin iyi hissetmesine yol açar. Özellikle açık havada, sabah ve akşam yürüyüş yaparken derin nefes almalıdır.

Ayaklara masaj yapmanın etkileri nelerdir?

Vücudu rahatlatmak ve tempoyu yavaşlatmak Ayurvedik yaklaşımda önemlidir. Ayak tabanı da özellikle Marma noktaları denen bedenin birçok işleviyle bağlantılı özel noktaları içerir. Bu noktaların ılık yağla ovulması sinir sistemini rahatlatır, uykuya kolay dalınmasını sağlar. Ayak tabanınıza ılık yağla masaj yapmak çocuklarınıza da uygulanabilir.

Masajda Ayurvedik merkezlerden temin edilebilecek Vata, Pitta, Kapha yağlarını kullanabileceğiniz gibi susam yağı, hindistan cevizi yağı veya zeytinyağı da kullanbilirsiniz. Masajı kemikler üzerinde düz, eklemler üzerinde yuvarlak hareketlerle yapınız.

Derin ve kolay bir uykuya dalma için akşam neler yapmalı?

Uykuya dalışı kolaylaştırmak için uyarıcı aktivitelerde frene basılmalı, ekran çalışması azaltılıp bitirilmeli. Rahatlamak için meditasyon, bir mum ışığı yakmak, rahatlatıcı hafif bir müzik dinlemek ve ılık bir duş almak size derin ve kolay bir uykuya hazırlar.

Ayurveda’yı Hayatınıza Dahil Etmenin Yolları

Bağışıklık için Ayurveda ne önerir?

Aslında bir korunma sistemi olan Ayurveda, hastalık oluşturan etmenlerle tek tek mücadele etmek yerine vücudun arınmasını, iç bütünlük ve denge bulmasını sağlar. Bağışıklığı güçlendirerek, bir yandan zararlı etmenlere karşı vücudu korur, bir yandan da güçlü korunma sistemi oluşturarak, vücudun zararlı etmenlerin üstesinden gelmesini sağlar. Güçlü ayurvedik arınma yöntemlerini ve sofistike ayurvedik bitkisel takviyeleri almayan kişiler, hiç olmazsa zerdeçal, zencefil, yeşil çay, avokado, nar, ceviz, badem, tahin, bal, ayran, kefir gibi bağışıklık arttırıcıları gıdaları bolca tüketmelidir.

{772943}

Dr. Kemal Çetinbahadır Kimdir?

1991 yılında İsviçre’de Maharishi Avrupa Üniversitesi’nde (MERU) Ayurveda konusunda başlangıç kursunu aldı. Aynı yıl Hollanda’da Maharishi Ayurveda Akademisi’nde Nadivigyan (Nabızdan Ayurvedik Muayene) konusunda ileri seviye bir kurs bitirdi. 1992 ‘de yine aynı yerde Ayurvedik Dermatoloji (Cildiye) ileri kursu tamamladı. 1993’te İsviçre’de Pancha Karma Arınma ve Yenilenme Kürü konusundaki kursu tamamlayarak bu alanda Türkiye’ nin ilk uzmanlardan biri oldu.1998’de bu ileri arınma yönteminin uygulandığı Türkiye ‘nin ilk lisanslı Ayurveda merkezinin kuruluşunda rol aldı. Mükemmel Sağlığı geliştirerek, zinde ve dinç halde Uzun Ömrü gerçekleştirme üzerinde çalışmaktadır.

Etiketler

Cemre Bosnalı Zeydanlı
Cemre Bosnalı Zeydanlı Tüm Yazıları