Tek Seansta Porselen Diş ve Gülüş Estetiği Hakkında Her Şey
Yazı Boyutu:
Diş hekimliğinde dijital teknolojiler yardımıyla sadece tek seansta porselen diş yapımını Denthill Clinic kurucusu Dr. Nuray Güner Bilgili anlattı.
Dr. Nuray Güner Bilgili, Denthill Clinic
Tek seansta porselen diş yapımı nasıl oluyor?
Diş hekimliğinde üç boyutlu dijital CAD-CAM teknolojisi sayesinde, hem porselen diş yaptırmak için defalarca diş hekimine gidip gelerek çok zaman kaybetmekten, hem de yorucu ve zahmetli tedavi süreçlerinden kurtulabilirsiniz. Öncelikle, hepimizin bildiği ölçü hamurlarını kullanmadan, sadece küçük bir kamera ile ağız içinin ve dişlerinizin üç boyutlu görüntüleri alınır. Tasarım bilgisayarında porselen diş tasarlanır ve uygun olan porselen blok kazıyıcı cihazın içine takılarak 10-15 dakika içerisinde üretim yapılır. Fırınlama işlemi sonrasında diş yapıştırılmaya hazır hale gelir. Tüm bu işlemler sadece 1 saat içinde gerçekleşir.
İşlemin hızlı olmasının dışında, hamurlarla alınan ölçülerle yapılan diş ile farkı nedir?
Klasik yöntemde, ölçüler laboratuarlarda alçı dökülerek elde edilen alçı modeller üzerinde yapılır. Alçının sertleşirken boyut değiştirerek bozulması nedeniyle, aslında bu modelde yapılan porselen diş ağız içi ile tam uyumlu olmamakta, uyumsuz olan yerlerdeki aralıklarda bakteriler odaklanabilmekte ve uzun vadede diş kenarlarında siyah renkleşme, kolay çürük oluşumu gibi sorunlar yaşanabilmektedir. Dijital teknoloji sayesinde yapılan diş ile tam adaptasyon sorunsuz şekilde sağlanmaktadır.
{773334}
Komple gülüş tasarımı yaptırmak isteyen insanlar genelde şu endişeyi taşıyor: “Sonuç gerçekten tam istediğim gibi olacak mı?” Bu endişeyi hastalarınızda nasıl gideriyorsunuz?
İlk seansta önce hastamızın beklentilerini dinleyip, dişlerde hiçbir kalıcı işlem yapmadan bir tür prova yapıyoruz. Bildiğimiz diş rengindeki bir dolgu hamuru ile dişlerin üzerine küçük ilaveler yaparak, adeta heykeltraş gibi dişleri şekillendiriyoruz. Bu çalışmaya “mockup” diyoruz. Mockup ile, tedaviye başlamadan önce, dişlerin yapılıp bittiğinde nasıl görüneceğini bir çeşit prototip çalışması gibi göstermiş oluyoruz. Zaten tasarım sürecini de, hastamız aynada kendisi görerek beğendiği ve onayladığı taktirde başlıyoruz. Mockup sayesinde dişlerin boyutları, formu ve en ince detaylar uygulamalı olarak gösterilebiliyor ve fikir birliğine varılıyor. Bu aşamadan sonra bütün gülüş tasarımı kişinin kendisini aynada görerek onayladığı mockup çalışması ile paralel ilerliyor.
Dijital gülüş tasarımının son derece garantili ve güvenli bir yöntem olduğu anlaşılıyor. Peki dolgu hamurlarıyla yaptığınız ve hastanızın onayladığı bu gülümsemeyi toplam kaç ziyarette sağlamış oluyorsunuz?
Hastamızın diğer gelişinde, tüm tasarım ve tedavi süreci bitmiş ve yeni gülümsemesine kavuşmuş oluyor.
Hastanın bir sonraki ziyaretinde tüm ağız tasarımının komple tamamlanıp sürecin bitiyor olması inanılmaz… Bu nasıl mümkün oluyor?
Mockup yaptığımız seansta her detayı hastamızın dişinde uygulamalı olarak göstererek netleştirmiştik. Aynı seansta hastamızdan çeşitli açılardan yüz ve ağız içi fotoğrafları da çekiyoruz. Kullandığımız en son dijital teknolojiye sahip cihazlarla, hem mockup çalışmasının hem de hastanın mevcut dişlerinin 3D görüntüleri alınarak ve tüm bu görüntüler yüz fotoğrafları ile de birleştirilerek elde edilen 3D simülasyonlar üzerinden nihai tasarım ve üretim tamamen dijital olarak klinik içerisinde gerçekleştiriliyor.