preloader

De-influencing Nedir, Ne Değildir?

26.04.2023
De-influencing Nedir, Ne Değildir?

Yazı Boyutu:

Şimdi size, öncüsü Z kuşağı olan “anti” bir hareketten bahsedeceğiz. Bu sefer amaç, tüketiciyi bazı ürünleri almamaya ikna etmek. Tabii siz buna tüketim çılgınlığına bir “dur” demek de diyebilirsiniz!

Instagram, TikTok, YouTube gibi dijital platformlarla hayatımıza giren “influencer” kavramı artık başlı başına bir meslek. Sosyal medyanın bu güçlü “etkileyicileri” size de mutlaka bazı ürünler aldırmış ya da bazı mekanlara gitmenize sebep olmuştur. Peki, verilen tavsiyelerin gerçeklik payı nedir? Açıkçası son dönemde bu samimiyeti çokça sorgulanır oldu; özellikle de Z kuşağı tarafından. İşte sosyal medyada karşımıza çıkmaya başlayan “deinfluencing akımı”, 21. yüzyıl dijital dünyasının en yeni üyesi. Sosyal medyada çokça fazla sahte haber ve yanıltıcı bilgiliye maruz kalabiliyoruz.

De-influencing Nedir, Ne Değildir?

Ayrıca, sosyal medya platformlarının sürekli kullanımı, insanların bağımlılık geliştirmesine, düşük özgüvene ve depresyona da neden olabilir. Tüm bu sorunlar, insanların sosyal medya kullanımı konusunda bir değişiklik yapma ihtiyacını ortaya çıkarmış olabilir mi? Deinfluencing, aslında bu ihtiyaçtan doğuyor ve sosyal medya kullanıcılarının, kendilerine ve diğerlerine zarar veren davranışları değiştirme yolunda önemli bir adım olarak karşımıza çıkıyor.

{59268}

Deinfluencing’ten Ne Anlamalıyız?

De-influencing Nedir, Ne Değildir?

En basit anlatımla şöyle açıklayabiliriz: TikTok’ta adeta patlayan #deinfluencing akımıyla Influencer’lar artık ne almamız gerektiğini değil, tam tersi ne almamamız gerektiğini söylüyor. Devir dürüstlük devri diyebilir miyiz? Bu akım, popüler dijital içerik üreticilerinin kazançlarını ne denli etkiler bilinmez ama belli bir kesim tarafından çok sevileceği su götürmez bir gerçek. Zaman zaman hepimiz keyifli vakit geçirmek, dünyadan haberdar olmak ya da kafa dağıtmak için girdiğimiz sosyal medya hesaplarımızdan link ve sponsorlu içerik bombardımanına tutulduğumuz için kaçarak uzaklaşmak isteyebiliyoruz. Peki, biri çıkıp fazlaca övülen o ürünün aslında o kadar da etkili olmadığını, hatta sonuçlarından hiç de memnun kalmadığını söylese bir durup dinlemez misiniz? Biz de dinleriz! Para vereceğimiz üründen emin olmak isteriz.

Bizi Yanıltabilir mi?

De-influencing Nedir, Ne Değildir?

Elbette! Deinfluencing akımıyla dürüst ve samimiyetinden emin olacağımız influencer’lara ihtiyaç duyuluyor. Açıkçası influencer’lar tarafından kalitesiz ve aslında asla kullanyacakları ürünlerin çok iyiymiş gibi pazarlandığına binlerce kez şahit olduk ancak deinfluencing yapan bir kişinin de yüzde yüz dürüst olduğundan nasıl emin olabiliriz ki? Bu amaca hizmet edilen içeriklerde de pek tabii ürünler yanlış tanıtılıp, yersiz kötülenip tüketici yanıltılabilir mi. Hatta rakip markaları heyecanlandıracak, “onu almayın-bunu alın” stratejiler dahi geliştirilebilir. Bu noktada takip ettiğimiz kişilere dikkat etmemiz, iyi analizlerde bulunmamız şart. Bu da bizi haliyle daha seçici olmaya itiyor.

Tabii tüm dünyada belirgin şekilde hissedilen ekonomik dalgalanmalar, hepimizi bilinçli tüketici olmaya yönlendiriyor ve hatta mecbur bırakıyor. Şu soruyu da böylece kendimize sormaya başlıyoruz: Bu ürüne gerçekten ihtiyacım var mı?

Biraz da rakamlardan bahsedelim. Dünya çapında hizmet veren izleyici araştırma şirketi GWI’nın verilerine göre sosyal medyada ürün arayan tüketici sayısı 2015’ten bu yana yüzde 43 artmış. Buna rağmen, TikTok’ta ‘#deinfluencing’ hashtag’inin 200 milyondan fazla görüntülenmesi, kullanıcı alışkanlıklarının değişimiyle alakalı bize önemli ipuçları veriyor.

Damla Durak
Damla Durak Tüm Yazıları