preloader

Sporcu Beslenmesi Nasıl Olmalı?

23.12.2022
Sporcu Beslenmesi Nasıl Olmalı?

Yazı Boyutu:

Spor yapmak şüphesiz, sağlıklı yaşamın en kilit gerekliliklerinden bir tanesi. Türkiye’de sporcu beslenmesi master’ı yapan ve Amerika’da ISSN kurumundan sporcu beslenmesi uzmanlığı alan ilk diyetisyen olan Orçun Kürüm sporcu beslenmesinin esaslarını ve kimler için uygun olabileceğini paylaşıyor.

Sporcu Beslenmesi Nasıl Olmalı?

Orçun Kürüm

Sporcu beslenmesi her ne kadar atletik performans odaklı bir alan gibi görünse de aslında temel amaç sporcunun/egzersiz yapan kişinin besin ve kalori ihtyaçlarını karşılayıp genel sağlık durumunu koruma ve devamlılığını sağlamaktır. Yeterli ve dengeli beslenmek bir sporcunun başarılı olacağını kesinleştiren bir unsur değildir. Fakat tersi bir durum söz konusu olduğunda sporcunun performans kayıpları ve aynı zamanda sağlık problemleri yaşayacağı kesindir. Burada unutulmaması gereken bir nokta ise sporcu beslenmesinin sadece profesyonel veya elit sporcular için geçerli bir kuram olmadığıdır. Haftada 2-4 kez düzenli egzersiz yapan veya aktif bir yaşam süren herkesi ilgilendiriyor.

Sporcu Beslenmesi Nasıl Olmalı?

Dünya sağlık örgütü (WHO) haftalık aktivite düzeyimizin 150-300 dakika arasında hafif-orta tempolu egzersizlerden oluşması gerektiğini belirtiyor. Ülkemizde bu aralığı tutturabilen kişi saysı maalesef %20 seviyelerinde. Daha sağlıklı bir toplum için sporu daha çok yaymalı ve özendirmeliyiz. Eğer yaptığınız aktivite ile ilgili bir performans hedefiniz varsa sporcu olmasanız bile sporcu gibi beslenmeniz gerekir. Yaptığınız spor branşına uygun beslenmenin size birçok sağlık ve performans faydası olacaktır.

İyi beslenen aktif kişilerin;

  • Bağışıklıkları güçlenir, daha az hastalanırlar,

  • Recovery (toparlanma) süreleri daha düşüktür, böylece bir sonraki antrenmana daha hazır olur,

  • Sakatlanma riskleri daha düşük olur,

  • Beslenme kaynaklı performans kayıpları minimuma iner, atletik performansını daha uzun süre koruyabilir,

  • Bilişsel performansları yani odaklanmaları çok daha başarılıdır,

  • Kilolarını ve vücut yağ yüzdelerini daha iyi kontrol ederler.

{772469}

Sporcu Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?

Nasıl ki dengeli beslenme için bir sağlıklı beslenme tabağı konsepti varsa spor yapanlar için de bu düzene ek olarak sporcu gıdalarının, takviyelerin ve bunların zamanlamasını içeren ayrı bir planlama gerekir.

Çoğu spora başlayan veya fitness branşı ile ilgilenen kişiler hafta boyunca tekrarlayarak sadece 10-15 farklı gıda yiyerek diyetlerini sürdürürler. Halbuki sağlıklı beslenme örünütüsünü oluşturabilmek için haftada 30-40 farklı gıda tüketmemiz gerekiyor. Önemli olan sağlıklı, keyifli ve sürdürülebilir bir beslenme tarzını aktif yaşama entegre etmek. Verim alabilmek için sıkıcı ve dengesiz diyet takip etmek maalesef bir süre sonra eski yani verim almadığınız beslenme tarzınıza dönme ihtimalinizi arttırır.

“Dünya sağlık örgütü (WHO) haftalık aktivite düzeyimizin 150-300 dakika arasında hafif-orta tempolu egzersizlerden oluşması gerektiğini belirtiyor.”

Düzenli Egzersiz Yapanlar Takviye Kullanmalı mı?

Sporcu Beslenmesi Nasıl Olmalı?

Bu bana en sık gelen sorulardan biri, haklı da bir merak olduğunu söyleyebilirim. Eğer etrafınızda takviye kullanımına çok meraklı bir arkadaşınız varsa zaten takviye kullanmaya başlamışsınızdır. Takviye kullanımına sıcak bakmakla beraber ben tanıdığım ve yaşam tarzına hakim olduğum danışanlarıma spesifik önerilerde bulunuyorum. Eğer gıda takviyeleri konusunda bilgili değilseniz mutlaka bu konuda uzman bir diyetisyen, eczacı veya doktora danışmanızda fayda var.

Görüldüğü gibi spor beslenmesi çok detaylı ve önemli bir konu. Uygulanan her diyet tarzının ve kullanılan tüm takviyelerin etkisinin farklı olduğu ve kişiden kişiye ihtiyaçların çok değiştiği özel bir alan. Bu yazının devamında sizden gelen sorular ışığında sıra ile spor beslenmesinde tüm merak edilenleri açıklamaya çalışacağım.

OGGUSTO
OGGUSTO Tüm Yazıları