Aysu Türkoğlu ile Hayallerinin ve Hedeflerinin İzinde
Yazı Boyutu:
Oceans Seven adı verilen yedi açık su kanalı geçişinden oluşan maratonda Manş Denizi’ni, Kuzey Kanalı’nı ve Cook Boğazı’nı yüzerek geçen Aysu Türkoğlu şimdi de Catalina Kanalı’nı geçmeye hazırlanıyor.
Manş Denizi‘ni 2022 Temmuz ayında 16 saat 28 dakikada, Kuzey Kanalı‘nı 2023 Ağustos’ta 11 saat 48 dakika 19 saniyede; Cook Boğazı‘nı ise Mart 2024’te, üstelik -hava şartları nedeniyle- gece yüzerek geçen Aysu Türkoğlu hayalini tamamlamaya bir adım daha yaklaştı.
Hedefi, Oceans Seven’ı tamamlayıp Guinness Rekorlar Kitabı’na girmek olan Aysu Türkoğlu ile Catalina Kanalı yüzüşü öncesinde bir araya gelip yüzme kariyeri, başarıları ve gelecek hedefleriyle ilgili merak ettiklerimizi sorduk.
Oceans Seven parkurlarındaki dördüncü etabın olacak Catalina Kanalı’nı geçmek için yakında yola çıkacaksın. Nasıl gidiyor hazırlıklar?
Hazırlıklar gayet güzel gidiyor… Küçük bir sezon arası sonrası antrenmanlarımı geçen sezonlardan farklı bir şekilde küçük sporcu arkadaşlarım ile yapıyorum. Sürekli dinamik ve üretken bir yaş grubuyla antrenman yapmak bana farklı bir ivme kazandırdı. Kendimi oldukça hazır hissediyorum. Şu anda “Yarın suya atlaman lazım” deseler hemen başlayabilecek motivasyondayım.
{45624}
Catalina Kanalı’nı diğer Oceans Seven parkurlarıyla kıyasladığında neler öne çıkıyor?
Catalina Kanalı, Amerika’nın Kaliforniya Eyaleti’nin Pasifik kıyısındaki Santa Catalina Adası’ndan başlayıp karaya doğru yüzülen bir parkur. Su sıcaklığı 17-18 derece aralığında ve okyanusla bağlantılı bir deniz. Kuş uçuşu 35 km uzunluğa sahip. Balina ve köpekbalıkları da oldukça yaygın. Öngörülen yüzme süresi 11-12 saat ancak süre akıntıya göre değişebiliyor da. Bu sefer yüzüşün gece başlayıp gündüz bitmesi planlanıyor.
Catalina Kanalı için nasıl hazırlandın?
Yaptığım tüm antrenmanları yapmaya devam ettim. Bu sene zaten iki kanal geçişini geride bıraktığım için vücudum hem bu tür uzun bir yüzüşe hazır hem de mental olarak yeterli. Yıl başı Cook Strait, yıl ortası Manhattan’daki 20 Bridges yarışı, yıl sonunda da Catalina geçişi ile bu sezonu kapatmak bir sonraki sezon için oldukça destekleyici olacak.
Dünyanın diğer ucundaki kanalları yüzerken sen, biz de heyecanla seni buradan canlı takip ettik. Sen geriye dönüp baktığında neler hatırlıyorsun?
Daha geçişlerimin üzerinden bir sene bile geçmemişken, dönüp baktığımda sanki iki sene önce onları yaşamışım gibi hissediyorum. Bir seneye neler sığdırmışım… Tabii gün geliyor kanal geçişlerimin yıl dönümü oluyor ve bu beni çok mutlu ediyor. 2022’den bu yana yaptıklarıma bakınca kendimle gurur duyuyorum.
Cook Strait geçişi öncesinde bir aksilik yaşadın ama bu sana ve senin emeklerine karşılık olarak harika bir şekilde döndü. Biraz da sana bu hedefinde destek olanlardan bahsedelim mi?
Her sporcunun başına illa ki tatsız konular geliyordur. Maalesef ben de kötü bir şekilde bunu yaşadım ama yaşadığımız sıkıntıyı hemen fark eden ve harekete geçen, sürecimin en başından beri takipçim ve destekçimiz Özlem Güsar bir kıvılcım yaktı, kulaçlarımın arkasına ülkemin güzel insanlarının desteğini kattı.
Toplum Gönüllüleri Vakfı’nın sağladığı alanda Boyner ve adidas ailem de bu kıvılcımı koşulsuz destekleriyle ateşledi. Hayalimizin ötesinde bir şekilde desteklenerek bunu atlattık. Şu anda ise Catalina yolunda ilerlerken Vestel gibi güçlü bir ailenin ana sponsorluğu ile devam ediyor, She is Mercedes’in muhteşem kadınları ve Mercedes ailem sayesinde arabamla antrenmanlarıma rahatça gidebiliyorum. Zaman yönetimi oldukça önemli olduğu için bu destek hayatımı çok kolaylaştırıyor ve bir sporcunun -özellikle benim gibi outdoor ve ultra maraton sporcularının- en önemli konusu sağlık ve düzenli takip. Sağlık sponsorum Memorial aileme de teşekkür ediyorum.
Diğer üç geçişinden biri olan Cook Boğazı’nı gece yüzdün. Karanlıkta denizin ortasında olmayı nasıl anlatırsın?
Tüm geçişlerin yeri benim için çok ayrı ama sanırım Cook aralarındaki en bilinmezliklerle dolu olanı. Her an her şey değişebiliyor. Özellikle havanın getirdiği değişkenlik tüm koşulları olumlu olumsuz etkileme etkisine sahip bu yüzden kafanızda her şeyin değişebileceğini düşünerek girmeniz gerekiyor suya.
Koca bir hiçliğin ortasında suyun içinde tek başınasınız ve de karanlıkta düşünsenize… Kulağa çok korkutucu geliyor. Ama deniz benim kendimi bulduğum yer ve ben bu yeri çok seviyorum. Bu yüzden yüzüşün gece olması aslında bu geçişin içerisinde daha da yoğunlaşmamı sağladı. Denizle bütünleştim, her kulaç atışımda arkamda kalan kara parçasından nasıl uzaklaştığımı izledim. Yani gece yüzüşü denizle aramdaki bağı kuvvetlendirdi diyebilirim. Bir de çok şanslıyım harika bir ekibim var. Bu bir ekip işi ekibiniz ne kadar iyiyse siz de o kadar iyisiniz.
Peki hikâyenin en başına dönelim mi? Yüzmeye nasıl başladınız?
Dört kişilik bir ailenin en küçük üyesiyim. Benden altı yaş büyük bir ablam var ve benden önce o yüzücüydü aslında. Ben de zamanla ondan görüp ilham aldım. Yedi yaşında, birinci sınıfa giderken ilk yüzme maceram başladı.
Yüzme konusunda sizi en çok motive eden ne oldu? -Özellikle uzun saatler süren yüzmede- sizi en çok zorlayan şeyler neler oldu?
Yüzmek benim için bir antrenmandan çok her antrenmanda kendi sınırlarımı keşfetmek aslında. Ben her yeni bir yüklenmede, yeni bir geçişte kendimi ve sınırlarımı tanıma fırsatı buluyorum. Kaç kişi bunu deneyebilir ki? Aynı zamanda Bodrum’da doğup büyümüş biri olarak deniz her zaman benim evim gibi olacak. Genellikle yüzüş uzun da sürse o anki durumdan zevk almaya çalışırım. Ama özellikle Manş geçişinde yüzüşümün uzamış olması beni etkilemişti. Çünkü durum çok belirsizdi. Yani beni zorlayan şey belirsizlik diyebilirim.
Cook Boğazı öncesindeki Manş Denizi’ni ve Kuzey Kanalı geçişlerinizi de çok merak ediyoruz.
İkisinin de bende bıraktığı çok farklı ve benzersiz duyguları var. Öncelikle Manş geçişim her şeyin başlangıcı olan bir yüzüştü. Ben her zaman içimdeki deniz tutkusunu hissederdim ama bu geçişle aslında denizin içinde yaşadığımı anladım. Özellikle Manş Kanalı’na giderken oldukça fazla zorluk çektim ve bu beni mental olarak çok zorladı, yüzme günüm geldiğinde beni nelerin beklediğinin farkındaydım ancak bu kadar kötü koşullar yaşayabileceğimizi düşünmüyordum. Çok fazla akıntı ve medcezirle karşılaştık.
Bu soruyu kendime sormamla beraber Kuzey Kanalı kapımı çaldı. Kuzey Kanalı yüzüşüm benim için çok anlamlı bir deneyim. Manş’ta da işi ne kadar sevdiğimi anlamıştım, bunda ise yaptığın işten zevk alarak ilerlemenin ne kadar önemli olduğunu. Normal şartlarda Kuzey Kanalı insan vücudunda ciddi hasarlar bırakabilecek bir kanal, ancak ben sudan çıktığımda suratımdan gülücükler fışkırıyordu. Siz ne kadar olayların içerisinden “o anı” yaşayarak geçerseniz, gelecek korkusuna girmezseniz hayat da size bunun hediyesini veriyor.
{45624}
Yüzme kariyerinde dönüm noktası yaşadığını düşünüyor musun? Ya da ‘Şunu yaparsam dönüm noktam olacak’ dediğin bir hedefin var mıdır?
Bence her yüzüşüm bir dönüm noktası. Çünkü bana bir insanın, bir okulun veremediği bilgiler; yaşatamadığı deneyimler kazandırıyor. Bu yüzden hayatın içinden zevk aldığım işi yaparak her seferinde dönüm noktalarından geçiyorum.
Yakın gelecekteki planlarını senden dinleyebilir miyiz?
Yakın gelecek planlarımın arasında 7 Ocean parkurlarını bir bir tamamlamak var. Ama 27 yaşımdan önce! Eğer ki 27 yaşına kadar bu parkurların tamamını tamamlarsam, parkurları tamamlayan en genç kadın sporcu olup Guinness Rekorlar Kitabı’na giriyorum.
{33748}
Yüzmede kendine profesyonel bir kariyer yaratmak isteyenlere ne önerirsiniz?
Yüzme çok bireysel ve üç günlük bir antrenman kaybını bile kaldıramayan bir spor. Bu yüzden disiplin ve sevgi bir arada tutarak yapıldığı takdirde başarının gelmesi kesin gözüyle bakıyorum. Tabii ki bir şeyi çok isterseniz zaten sonuç belli, yaparsınız.
Kendiniz için idol aldığınız isimler var mı?
Tabii ki var. Bu yolda hayatıma dokunan, bana yol gösteren herkesi idol olarak görüyorum. Anne babamdan tutun da menajerim Nesli Özel’e, en büyük destekçilerimden açık su yüzücüsü Murat Öz’e kadar.