preloader

İGART: Havalimanları Sanat Platformlarına Dönüşebilir mi?

30.10.2021
İGART: Havalimanları Sanat Platformlarına Dönüşebilir mi?

Yazı Boyutu:

Dünyanın en büyük buluşma noktalarından biri olan İstanbul Havalimanı, yoğun insan trafiğini mutlu etmeye çalışırken sanatın devreye girmesiyle bu ilişkiye estetik bir boyut kazandırıyor.

Covid-19 nedeniyle seyahat edemediğimiz dönemleri en azından şimdilik geride bıraktığımızı düşünülüyor. İki sene kadar bir süreçte her ne kadar mecburiyetler dışında havalimanlarına uğrayamasak da daha önceleri Türkiye nüfusunun büyük bir kısmı en azından ayda bir iki olmak üzere havalimanlarına giderek bir yerden bir yere uçuyorlardı. Mecburi ya da keyfi uçuşların bile özlendiği şu günlerde havalimanları eskisi gibi yoğun bir insan nüfusuyla tekrar karşı karşıya.

Havalimanlarına girildiği andan itibaren artık kendi ülkenizin topraklarında da olsanız farklı kültürlerden insanları görmek ya da anlayamadığınız lisanları bile işitmek bizleri yabancı ülkelerde gibi hissettirir. Havalimanının çalışanları dışında tüm milletlerden gelen insanlar adeta evrensellik şemsiyesi altında buluşurlar. Evrensellik başlığı altında artık farklı inançlar, kökenler, kültürler tek bir ortak noktada buluşmuş olur. Sadece bir yerden bir yere gitmeyi hedefleyen toplumlar için fikir ayrılıklarına, tartışmalara ve önyargılara yer yoktur.

İGART: Havalimanları Sanat Platformlarına Dönüşebilir mi?

Hızlı bir akış ortamının hissedildiği ve özgür düşünceye yer veren havalimanları sanat ve kültür eklemlendiği durumda bir farklılık ve değişim olur mu?

Dünyada özellikle de Amerika’da birçok havalimanında sanat sergileri ve sanat enstitüleri ile ortaklaşa yapılan sanatsal kültürel program tecrübelerinden anlaşılıyor ki bu tarafsız ortamlarda kişilerin algılarının daha açık olduğu, ister istemez gördükleri ve duydukları kültür-sanat faaliyetlerinden maksimum düzeyde etkilendikleri tespit edilmiştir. İşte bu yüzden de Amerikan Havaalanı Yöneticileri Birliği (AAAE), her yıl havaalanlarında sanatsal aktivitelerin yapılması ve bunların arttırılarak devam etmesi konusunda da yepyeni kararlar almaya devam ediyorlar.

{772703}

2000’li yıllardan itibaren daha da önem kazanan havalimanlarında sanat fikrinin bir örneğini yeni açılan İstanbul Havalimanında görmek gerçekten çok mutluluk verici. İstanbul’un tarihi, kültürel ve sanatsal bir şehir olmasından ötürü, İstanbul Havalimanı’nı da bu şehre uygun bir giriş kapısı olması istendiğinden havalimanı işletmesi İGART projesini başlatmış bulunuyor. Bu proje ile İstanbul şehrinin ruhunu, kimliğini burada da sürdürmeyi ve yurt dışından gelen ya da transit geçen kişilere de bu şehrin özelliklerini biraz da olsa hissettirmeyi hedefliyor. İGART manifestosunda belirtildiği üzere havalimanında yaşanan yoğun insan trafiğini mutlu etmeye çalışırken aynı zamanda bu mutluluğa sanatsal da bir boyut kazandırmak istiyorlar. İlk hedef olarak belirlenen konu ise geleceğin temsil eden genç sanatçılara odaklanmak. Bu konuda her ne kadar pozitif ayrımcılık söz konusu olsa da diğer alanlarda her kuşaktan sanatçıların önerilerine açık bir buluşma ortamı da oluşturulmuş.

Öncelikli olarak genç sanatçılara yönelik yaptıkları ve geçtiğimiz haftalarda Contemporary İstanbul fuarında da tanıtımı yapılan, başvuruların da halen devam ettiği bir yarışma projesi var.

İGART: Havalimanları Sanat Platformlarına Dönüşebilir mi?

Ülkemizin kültür ve sanat ortamına büyük katkı sağlayacağı düşünülen İGART projesinin ilk çalışmalardan biri olan İGART Sanat Projeleri Yarışması. Plastik sanatlar alanında üretim yapan sanatçılara açık olan ve birden fazla farklı proje alanlarından oluşan İGART Sanat Projeleri Yarışması’nın ilk iki etabı için katılımcılara açık çağrı yapıldı. Yarışmada toplamda 17 proje alanı bulunuyor. Yarışmanın ilk etabında yer alan, havalimanının metro çıkış alanındaki “Viyadük altı”nı kapsayan 1. kategori proje alanı, sadece 35 yaş altı sanatçılara açık olacak. Diğer etaplar ise 2022 yılında yarışmaya açılacak. Yarışmanın bu özelliğiyle genç sanatçılara alan açılması amaçlanıyor. Yarışmada her bir proje alanı için finale kalacak olan 3 projenin sahiplerine 10’ar bin TL sunulurken, kazanan proje sahibine verilecek büyük ödül için 1 milyon liralık telif bedeli belirlendiği açıklandı. Ayrıca projenin uygulama bedeli İGA tarafından karşılanacak. Yarışmanın jürisinde ise İGART Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hüsamettin Koçan, İGART Yürütme Kurulu Üyelerinden Deniz Odabaş, Prof. Dr. Gülveli Kaya, Prof. Dr. Marcus Graf, Mehmet Ali Güveli, Murat Tabanlıoğlu, Nazlı Pektaş’ın yanı sıra heykeltıraş Seyhun Topuz ve heykeltıraş Seçkin Pirim yer alıyor.

Yarışma başvuruları 31 Aralık 2021 tarihine kadar devam edecek ve 15 Ocak 2022 tarihinde finale kalan 3 proje ilan edilecek. Tüm bilgilere ve başvuru adresine erişmek için tıklayın.

{774097}

İGART yetkililerinin her türlü öneriye, tekniğe ve herkese açık yeni bir sanatsal enerji üretme merkezi kurmaları gerçekten çok kıymetli. Ayrıca bu ortamda İstanbul’un ve Anadolu’nun kültürel belleğinin, çağa ait enerjisinin ayırımsız bir biçimde en üst düzeyde paylaşılması da son derece dikkate değerdir.
İstanbul’da farklı bir sanat buluşma mekanının dünya insanlarıyla da paylaşabiliyor olmasının mutluluğu içerisindeyim. Her bir sanat projesi ve oluşumunda olduğu gibi bu güzel faaliyetlerin hep devam edebilmesi dileğiyle…

Feride Çelik
Feride Çelik Tüm Yazıları