preloader

Köpeklerde Yalancı Gebelik Hakkında Bilinmesi Gerekenler

27.03.2023
Köpeklerde Yalancı Gebelik Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Yazı Boyutu:

Psikolojik ve hormonal faktörlere bağlı olarak ortaya çıkan yalancı gebeliğin belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir? Yalancı gebelik hakkında bilinmesi gerekenleri öğrenin.

Yalancı Gebelik Nedir?

Dişi köpeklerde kızgınlık dönemi sonrası ‘prolaktin’ seviyelerinin yükselmesiyle ortaya çıkan yalancı gebelik, köpeğin çiftleşme olmasa da doğum sonrası dönemin karakteristik özelliklerini taşıması ama hamile olmaması sendromu olarak tanımlanabilir. Sebebi tam olarak bilinememekle birlikte daha çok psikolojik ve hormonal faktörlere bağlı olduğu düşünülen yalancı gebelik, çiftleşme döneminden yaklaşık 6-10 hafta sonra doğuma yakın dönemlerde ortaya çıkar.

Yalancı Gebelik Belirtileri Nelerdir?

Köpeklerde Yalancı Gebelik Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Gebelik sonrası emzirme dönemine ve doğuma benzer belirtiler gösteren köpeklerde iştah, kilo artışı, hamileymiş gibi karın bölgesinde oluşan şişlik, memelerin gelişmesi ve süt salgılanması gibi belirtiler gözlemlenir. Gelişen memeler enfeksiyona duyarlı hale gelir ve zaman zaman süt salgılayıp leke bırakabilir. Köpeklerde iştahsızlık ve kusma gibi fiziksel etkilerinin görülmesi dışında huzursuzluk, aktivitelerin yavaşlaması, yuva hazırlamak gibi psikolojik etkileri de gözlenmiştir.

{123516}

Köpeklerin Davranışları Nasıl Değişir?

Yalancı gebelik sürecinde köpeğin oyuncaklara olan ilgisi artar, oyuncaklarını kullanarak yuva yapabilir ya da kendine oyuncak seçerek onlara annelik yapmaya başlayabilir; onları sürekli ağzında taşır, saklar, memelerine yaklaştırır ve üzerlerine yatarak onları korumak ister. Çoğu köpeğin bu süreçte sahiplerine karşı aşırı bağımlı davrandıkları da gözlenmiştir.

Yalancı Gebelik Nasıl Tedavi Edilir?

Köpeklerde Yalancı Gebelik Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Genelde belirtileri kendiliğinden birkaç hafta içerisinde geçtiğinden, yalancı gebelik tedavisine gerek görülmemektedir. Ancak hayvanda genel bir huzursuzluk durumu yarattığı için sürekli olarak yürüyüşe çıkarmak ve egzersizlerin arttırılması, oyuncakların ortadan kaldırılması psikolojik açıdan köpeğinize iyi gelecektir. Bu süreçte özellikle karın ve meme bölgesinin sevilmemesi ve köpeğin kendi memelerini emmesine engel olunması gerekir çünkü bu meme bezleri için uyarıcı olacaktır. Memede enfeksiyon gözükmesi durumunda veterinere başvurulmalıdır. Ayrıca yalancı gebelik görülen köpeklerde rahim iltihabı ve yumurtalık kistlerinin görülme olasılığı, diğer köpeklere oranla çok daha fazladır. Bu gibi durumlarda eğer vaka ilerlemişse hormon tedavisi gerekebilir. Eğer yalancı gebelik durumu birden fazla kez görüldüyse de hayvanı kısırlaştırmanın en doğru tedavi yöntemi olduğu söylenebilir.

OGGUSTO
OGGUSTO Tüm Yazıları