Kral Charles’ın Hayatı, Stili ve Bilinmeyenleri
Yazı Boyutu:
Britanya tarihinin en yaşlı ve uzun süre görev yapan veliaht ünvanı alan Kral Charles kimdir? Sizler için mercek altına aldık.
8 Eylül tarihinde Kraliçe II. Elizabeth’in ölümü sadece Britanya’yı değil bütün dünyayı derinden etkiledi. Kraliçenin vefatından sonra 76 yaşında tahta geçen Kral Charles hakkında merak edilenleri sizler için bir araya getirdik.
Kral Charles Kimdir?
Kral Charles, 14 Kasım 1948 yılında Londra Buckingham Sarayı’nda, Kraliçe II. Elizabeth ve Prens Philiph’in ilk çocuğu olarak dünyaya geldi. Annesinin 1952 yılında tahta geçmesi ile Charles asıl veliaht oldu. Annesinden sonra tahtın asıl varisi olması sebebiyle Cornwall Dükü, Rothesay Dükü, Carrick Dükü, Carrick Kontu, Renfew Baronu, Adalar Lordu, İskoçya Prensi ve Büyük Vekilharcı gibi hayatı boyunca birçok farklı ünvana da sahip oldu.
Kral Charles, Bachelor of Arts derecesiyle mezun olan ve üniversite diplomasına sahip olan ilk İngiliz veliahtı ünvanına da sahip ayrıca. 1981 yılında Kral Charles İngiliz soylu ailesine mensup Prenses Diana ile evlendi. Bu evlilikten iki çocukları oldu: Prens William ve Prens Harry. Çalkantılı bir evlilik süreci yaşayan çift 1996 yılında boşandı. Camilla Parker Bowles ile uzun süredir ilişkisi bulunan Kral Charles 2005 yılında evlendi.
Kraliçenin Cenaze Törenine Kimler Katılacak?

Kraliçe II. Elizabeth’in ölümünden itibaren 12 gün boyunca yas tutulacak. Bu yas sürecinden kimlerin Kraliçe Elizabeth’in cenazesine katılacağı ise merak konusu. Cenazeye Kral ve Kraliçe eş dahil kraliyet ailesinin üyelerinin yanı sıra Başbakan Liz Truss, dünyanın çeşitli devlet başkanları ve diğer önemli konukların katılması bekleniyor.
Yeni Taç Giyme Töreni Ne Zaman ve Nasıl Yapılacak?

Kraliçe II. Elizabeth’in ölümünden hemen sonra Kral Charles tahta geçti ancak taç giyme töreninin ne zaman yapılacağı şu an içi belli değil. Öyle ki Kraliçe II. Elizabeth tahta çıktıktan yaklaşık 16 ay sonra taç giyme töreni yapılmıştı. Bu nedenle taç giyme töreninin eylül ayı içerisinde yapılması beklenmiyor.
Kraliyet ailesinin taç giyme töreni oldukça farklı bir etkinlik olarak değerlendiriliyor. Gösteri ve kutlama seremonisi olan taç giyme töreni aynı zamanda ciddi bir dini tören olarak da kabul edilmekte. Bin yıldan fazla bir süredir taç giyme töreninin aynı kaldığı söylenmekte. Yeni hükümdarın taç giyme töreni uzun bir yas döneminin ardından geliyor ve bu büyük töreni düzenlemek için muazzam miktarda hazırlık yapılmakta. Taç giyme törenine kilise, mevcut parlamento, başbakanlar ve vatandaşlar katılmakta.
Tören sırasında tahta geçen hükümdar taç giyme yemini eder, bugünün yasalarına göre yönetmeyi, adaleti merhametle yerine getirmeyi bu taç giyme töreninde vaat eder. Daha sonra hükümdar, başpsikopos tarafından kutsanır. Hükümdar, tahtına oturarak küre ve asalarını alır ve başpsikopos hükümdarın tacını başına yerleştirir. Taç yerleştirmeden sonra saygı duruşunda bulunulur. Yeni hükümdarın eşi için ayrı bir taç giyme töreni yapılmaz veya taç giymez.
Ritüelleri Neler?
- Kraliyet ailesinden olanlar elit olmayanlara dokunamazlar.
- Tüm hediyeleri nazikçe kabul etmelidirler.
- Kraliyet ailesi üyeleri evlenmeden önce hükümdarın onayını almak zorundadırlar.
- Kraliyet ailesi üyelerinin belirli kurallara uyarak giyinmeleri gerekmektedir.
- Tahtın iki varisi aynı anda birlikte yolculuğa çıkamazlar.
- Kraliyet ailesi üyeleri halka açık bir şekilde politik konular hakkındaki görüşlerini belirtemezler.
- Hükümdarın yabancı tahta oturmasına izin verilmiyor.
- Eğer hükümdar ayaktaysa herkes ayakta durmak zorunda.
- Kraliyet ailesinde taçlar sadece evli kadınlar tarafından takılabilir.
- Kraliyet ailesi üyelerine selfie ya da imzaya izin verilmiyor.
- Reverans hareketleri zorunlu olmasa da yapılması beklenmekte.
- Kraliyet ailesi gıda zehirlenmesine karşı nadiren kabuklu deniz ürünleri tüketiyorlar.
- Hükümdar yemek yemeği bıraktığı an masadaki herkes bırakmalı.
- Kraliyet düğün buketlerinde mutlaka Mersin çiçeği bulunur.
- Londra Kulesi’nde altı tane kuzgun yaşamak zorunda.
- Kraliyet ailesi üyelerinin Monopoly oynaması yasak.
- Kraliyet ailesindekilere düzgün hitap şekli ile konuşulmalı.
- Kraliyet ailesinde evlenecek olan gelinlerin gelinlikleri kraliçe/hükümdar tarafında onaylanması gerekiyor.
- Kraliyet ailesinin yemeklerinde sarımsak konulması yasaklanmış.