preloader

İznik Çinileri: Adil Can Nursan Sanat Atölyesi

04.06.2021
İznik Çinileri: Adil Can Nursan Sanat Atölyesi

Yazı Boyutu:

1983 yılından beri araştırma ve uygulamalarına geleneksel malzemelerle devam eden Adil Can Nursan Sanat Atölyesi’yle tanışın.

İznik Çinilerinin Kısaca Tarihi

İznik Çinileri: Adil Can Nursan Sanat Atölyesi

Bir dünya markası olan çini, ilk olarak 15. yüzyılda Osmanlı Sarayı için üretildi. Saray nakkaşhanesinde desenleri çizilmiş ve İznik’te üretimi yapılmış olan çiniler; 16. yüzyıla kadar mavi, beyaz ve damascus grubuna uygun renklerde yaratıldı. Damascus grubunda mavi ve beyaz dışında mor, zeytin yeşili, firuze ve kobalt mavisi gibi renkler de yer almaktadır.

İznik Çinileri: Adil Can Nursan Sanat Atölyesi

6. yüzyılda ise kırmızının bulunmasıyla Rodos işi grubu ortaya çıktı ve bu tonlarda da üretim başladı. Kırmızının bulunmasıyla çiniye olan ilgi arttı ancak 17. yüzyılda sarayın desteğinin kalkmasıyla İznik çini üretimi durduruldu.

{773028}

Adil Can Nursan Sanat Atölyesi

1983 yılından beri araştırma ve uygulamalarına geleneksel malzemelerle devam eden Adil Can Nursan Sanat Atölyesi, İznik’teki atölyelerinde butik üretimler yapıyor.

Adil Can-Nursan Sanat Atölyesi geleneksel Anadolu seramiklerini, hem klasik tarzın gelecek kuşaklara aktarılması hem de Anadolu’nun kendi seramiklerini gün ışına çıkarmak amacıyla, bilimsel olarak üretiyor. Her uygarlığın dönem özelliklerini ve desenlerini büyük bir titizlikle ve o dönemin felsefesiyle birlikte yorumlayan sanatçılar, tornada çekimden fırınlamaya kadar bütün aşamaları atölyede yapıyor.

İznik Çinileri: Adil Can Nursan Sanat Atölyesi

1953 yılında İnegöl’de doğan Adil Can Güven, 1970 yılından itibaren seramik öğrenimine başlamış, büyük ustaların yanında Kütahya, Çan, Çanakkale gibi seramik merkezlerinde çıraklığını tamamlamış ve o ustalardan el almıştır.

İznik’teki atölyelerinde eşi Nursan Hanımla beraber Anadolu’da yapılan bütün seramikleri, geleneksel malzeme ve teknikler kullanarak yapıyorlar. Atölyelerinde; M.Ö. 5000’li yıllardan itibaren üretilen perdahlı kaplar, redüksiyonlu Grek seramikleri (kırmızı ve siyah figürlü), beyaz hamurlu Roma rölyefli seramikler, Bizans ve Selçuk sgrafitto (astar kazıma tekniği) seramikleri, slip (astar bezeme tekniği) tarzı seramikler, renkli sırlı siyah desenli Selçuk ve Osmanlı seramikleri, Beylikler Dönemi mavi beyaz seramikler, Çanakkale seramikleri, 18. yy Kütahya çinileri ve İznik’te buldukları hammaddeyle yapılan 15-16-17. yy İznik çinileri başarıyla üretiliyor.

İznik Çinileri: Adil Can Nursan Sanat Atölyesi

Karma ve kişisel birçok sergisi olan çift kendi tasarımlarını da aynı teknikler ve felsefeyle yapıyor ve butik çalışıyorlar. Yaptıkları ürünler Kültür Bakanlığı tarafından sanat eseri olarak kabul ediliyor.

OGGUSTO
OGGUSTO Tüm Yazıları