Sinema Dünyasının Liderleri

Yazı Boyutu:
Tüm dünyada sayısız izleyiciyle milyon dolarların döndüğü sinema sektörü artık salonlardan çok daha fazla yere taşınsa da etkileyiciliğini katlamaya; çok daha geniş kitlelere ulaşmaya devam ediyor. İzleyiciyi her geçen gün yeni yönetmenler, senaristler, oyuncularla tanıştıran sektörün efsane isimleri değişmez yerlerini koruyor.
İlk sinema filminin (The Squaw Man) çekilmesinin üzerinden neredeyse 110 yıl geçti ve bu süreçte dünyanın her köşesinden sayısız karakter, filmlerle beraber beyaz perdede izlendi. Hollywood, Bollywood, Hallywood, Yeşilçam gibi devasa film dünyaları; herkes için ortak dil oluşturdu. Kendi tekniğini ustaca yansıtan yönetmenlerden herkesin bildiği film karakterlerine sinema dünyasının lider isimlerini sıraladık. Efsane isimler arasından seçim yapmak zor olsa da film severler bu listeye bayılacak.
Martin Scorsese

Sicilyalı bir aileden gelen Martin Scorsese’nin filmleri için en çok kullanılan tanım ‘akılda kalıcı.’ Doğru açıyı, doğru sahnede, doğru müziklerle kullanmayı seven yönetmen filmlerinde farklı dünyalar kurmayı başarıyor. Sinemayla gerçek bir bağı olan yönetmen işine öylesine aşık ki emekli olmayı bir an bile aklından geçirmiyor. İzleyiciyle müthiş bir empati kuran yönetmenin şimdilik yapım aşamasında olan beş filmi daha bulunuyor. Martin Scorsese hakkında şöyle bir bilgi de var: Ünlü yönetmen müzik dinlemeyi ve ondan ilham almayı çok seviyormuş. Filmlerinde müziği nasıl bu kadar ustaca kullandığını da bu sayede açıklanmış oluyor.
En İyi Martin Scorsese Filmleri: The Irishman (2019), The Wolf of Wall Street (2014), Hugo (2012), The Departed (2006), The Aviator (2004), Gangs of New York (2002), Goodfellas (1990), Shutter Island (2010), Casino (1995)
Alfred Hitchcock

Sinemada korku deyince aklınıza ilk gelen isim kim? ‘Bu da soru mu, tabii ki de Alfred Hitchcock’ dediğinizi duyar gibiyiz. Bazılarının kuş fobisinin nedeni Hitchcock aslında mühendislik eğitimi almış. Psycho, North by Northwest, Vertigo, Rear Window ve The Birds gibi klasikleşmiş filmleriyle tanınıyor ve tüm zamanların en iyi yönetmenlerinden biri olarak kabul edilir. Gerilim ve cinayet filmleri ustasının 70’e yakın filmi mevcut.
Quentin Tarantino

21 film yönetmenliği ve iki Oscar ödülü bulunan Quentin Tarantino kendi tarzını her filminde belli edebilen bir yönetmen. Her filminin kısacık bir sahnesinde kendini göstermeyi seven, aksiyonun dozunu artıran yönetmen farklı takıntılarıyla da biliniyor. Kill Bill’deki Bride rolü için Uma Thurman’un bebeğini dünyaya getirmesini aylarca beklemesi, set ekibine katı kurallar koyması ve gerekirse başrol için filmi değiştirmesi bunlardan bazıları.
En İyi Quentin Tarantino filmleri: Reservoir Dogs (1992), Pulp Fiction (1994), Kill Bill (2003), Inglourious Basterds (2009), Django Unchained (2012), The Hateful Eight (2015), Once Upon a Time… in Hollywood (2019)
Steven Spielberg

Tüm zamanların en iyi yönetmeni olarak bilinen Steven Spielberg’ün en belirgin özelliği, türüne bakılmaksızın tüm filmlerinin mükemmel bir akış içinde ilerlemesi olsa gerek. Kısa filmleri ve TV filmleri ile sinema çalışmalarına başlayan Spielberg, 29 yaşındayken yönetmenliğini yaptığı ve gişe rekorları kıran Jaws filmi ile tüm dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Yönetmenin sonrasında çektiği her film ise onun kullandığı tekniklerin, vizyonunun ne kadar doğru olduğunu kanıtlar nitelikte. Steven Spielberg’ün üç Oscar ödülü bulunuyor.
En İyi Steven Spielberg filmleri: The Post (2017), Bridge of Spies (2015), Lincoln (2012), War Horse (2011), Munich (2005), Saving Private Ryan (1998), Schindler’s List (1993), E.T. (1982), Jaws (1975), Jurassic Park (1993), Raiders of the Lost Ark (1981), The Terminal (2004), The BFG (2016)
Christopher Nolan

Yönetmenlik kariyerine en erken yaşta başlayan isim Christopher Nolan olabilir. İlk filmini yedi yaşındayken kurgulayan ve babasının 8 mm’lik kamerasıyla çeken yönetmen şu an Hollywood’da deha isim olarak tanınıyor. Üniversite’de İngiliz Dili ve Edebiyatı okurken düşük bütçeli filmlerle çalışmalarına başlayan yönetmen, ilk işleriyle o kadar başarılı bulundu ki Hollywood’un dikkatini çekti. Algılaması zor, akıl üstü olarak tanımlanan ve incelikleriyle şaşırtan filmlere imzasını atan yönetmen hakkındaki en ilginç bilgilerden biri de renk körü olması.
En İyi Christopher Nolan Filmleri: Tenet (2020), Dunkirk (2017), Interstellar (2014), The Dark Knight (2008), Inception (2010), The Prestige (2006), Memento (2000), Transcendence (2014)
Stanley Kubrick

1999 yılında 71 yaşında hayatını kaybeden sinemanın efsanevi yönetmeni arkasında kült filmler bıraktı. 2001: A Space Odyssey ile 1969 yılında Oscar alan yönetmen; beş kere Oscar’a, dört kere de Golden Globe Ödülleri’ne aday gösterildi. Filmlerinde kullandığı ışık teknikleri, sinema izleyicisinin filme kendini dahil etmesini sağlayacak kamera açısı kullanımı ve kostüm renklerinden sahne detaylarına kadar birçok detaya dikkat etmesi, Stanley Kubrick’in ayırt edilir özelliklerinden.
En İyi Stanley Kubrick filmleri: Eyes Wide Shut (1999), Full Metal Jacket (1987), The Shining (1980), A Clockworke Orange (1971), Lolita (1962), Spartacus (1960), Barry London (1975)
James Bond

1962’de ilk filmi yayınlanan ve bu yıl gösterime girecek olan No Time To Die ile 25’inci filme ulaşacak olan James Bond, başlı başına efsane bir karakter. Toplamda sekiz farklı aktörün hayat verdiği James Bond karakterine en çok yakıştırılan iki isimse Sean Connery ve Daniel Craig. 007 kod numarasıyla tanınan ajan James Bond’un en son filmiyle görevinden ayrıldığı söylense de yeni filmi efsanevi karakterin sahalara geri döneceğini kanıtlıyor.
{773443}
Rocky

Sylvester Stallone’nin hayat verdiği Rocky, altı farklı filme sahip bir karakter. Sıfırdan başlayarak efsane bir dövüşçüye dönüşen Rocky, filmleri boyunca sergilediği yeteneğiyle dikkatleri çekiyor. ‘İtalyan aygırı’ lakabına karşılık içinde sevgilisine duyduğu mükemmel tutku ve duygularını hiçbir zaman kaybetmemesi Rocky’nin sevilen yönlerinden.
Indiana Jones

Dört farklı filmi bulunan Indiana Jones macerayı seven ve gözü korkusuz bir arkeoloji profesörünü canlandırıyor. Bir nesli etkisi altında bırakıp arkeoloji merakı başlatan ünlü profesör, maceralarıyla herkesi etkisi altına aldı. 1981 yılında ilk filmi Kutsal Hazine Avcıları’yla tanıştığımız Indiana Jones şapkası ve kırbacıyla da ikonikleşiyor. Öyle ki filmlerde kullanılan bu iki parça açık arttırmalarda rekor fiyatlara alıcı buldular.
Forrest Gump

‘Hayat bir kutu çikolata gibidir, içinden ne çıkacağını bilemezsin’ diyerek hikâyesini anlatan Forrest Gump, 13 farklı dalda aday olduğu 1995 yılının Oscar’ından altı ödülle ayrılmayı başardı (Aynı yıl yedi farklı dalda aday olan Shawshank Redemption’ın hiç ödül alamamasının nedeni olarak görülmesi, bugün bile hâlâ tartışma konusu olmaya devam ediyor). Herkesin bir Jenny’si olması gerektiğinin de altını çizen Forrest Gump için birçok farklı kişinin hikâyesinden ilham alındığı söyleniyor. Öğrenme zorluğu çeken ve yürümesinde zorluk yaşayan Forrest, buna rağmen yeteneklerini keşfeder ve onlar sayesinde büyük başarılar yakalar. Ama bu başarılar Forrest için çok önemli değildir. Onun için her şeye rağmen hayatı güzelleştiren daha başka birçok şey vardır. İzledikten sonra hayata bakışı sorgulatan Forrest Gump, birçok hayat mottosu olacak sözle de dikkat çekiyor.
{773426}
Don Vito Corleone

Marlon Brando’nun hayat verdiği Don Vito Corleone karakteri, tüm zamanların en beğenilen mafya filmi The Godfather’ın başrolü. Kısık sesle konuşma tarzı, yer yer bir mafya babasından beklenmeyecek tavırları ve akılda kalan sözleriyle belki de sinema dünyasının en bilinen karakteri. Don Vito Corleone karakterleriyle ilgili şöyle bir şaşırtıcı bilgi de var: Bugün karakterle anılan Marlon Brando ismi, rol için ilk önerildiğinde yapımcılar aktörün kesinlikle o role uygun olmayacağını söylemişler. Ama yönetmenin ısrarıyla bugünkü karakter başarısı yakalanmış.