MUBI'de İzlenmesi Gereken En İyi Filmler

Yazı Boyutu:
Kendine has izleyici kitlesiyle dikkat çeken platform MUBI’de izlemeniz gereken en iyi filmleri sizler için derledik.
Özellikle sanat filmlerine odaklanarak geniş izleyici kitlesine sahip olan MUBI, her ay farklı ülkelerin filmlerini sunmaya devam ediyor. Film severlerin yakından takip ettiği ve kaçırmamanız gereken en iyi MUBI filmlerini keşfedin.
Aİ

Polonyalı usta yönetmen Jerzy Skolimowski’nin 2022’de Cannes’dan Jüri Ödülü’yle dönen filmi “Aİ”, bir eşeğin insanlarla ilişkisini üzerinden günümüzde geçerli pek çok meseleye ayna tutuyor. Hüzünlü bir eşeğin gözlerinden dünyaya bakan film, Robert Bresson’un 1966 tarihli klasiği Rastgele Balthazar’a bir güzelleme niteliği taşıyor.
Seul’a Dönüş

Yönetmen Davy Chou’nun ilk filmi “Seul’a Dönüş”, 2022’de Cannes’da Belirli Bir Bakış bölümünde dünya prömiyerini yaptı. Kore ile Fransa kültürleri arasında sıkışan kimliğini anlamlandırıp kendini bulmaya çalışan Freddie’nin yolculuğu üzerinden aileyi ve ailenin sebep olduğu hayal kırıklıklarını ele alan bu acı-tatlı dram, neon ışıklarıyla aydınlanan olağanüstü bir şehir portresi çizerken, Y kuşağının hayata bakışını da yansıtıyor. İlk kez beyazperdede boy gösteren sanatçı Park Ji-min’in başrol performansı, filmin en dikkat çekici yanlarından biri.
Mukavemet

Prömiyerini 41. İstanbul Film Festivali‘nde yapan ve Ulusal Yarışma bölümünde Altın Lale için yarışan “Mukavemet”, Selahattin Paşalı ve Ece Çeşmioğlu’nun başarılı performanslarıyla izleyiciyi bir suç, dram ve korku üçgeninin içine çekiyor. Psikolojik gerilim tonunda ilerleyen film, hayatında her anlamda köşeye sıkışmış gibi hisseden bir gencin geçirdiği cinnet sonucunda şoke edici bir olayın faili oluşunu anlatıyor.
Karanlık Kız

Dünyaca ünlü İtalyan yazar Elena Ferrante’nin romanından uyarlanan “Karanlık Kız”, başarılı performanslarıyla tanınan oyuncu Maggie Gyllenhaal’un ilk yönetmenlik denemesi. Gündelik yaşamda görünmez hale gelen kadınlık deneyimlerine eğilen ve anneliğe dair sahici bakışıyla insan ruhunun karanlık köşelerini keşfe çıkan film, incelikli ve katmanlı bir anlatı sunuyor. Yıldız oyuncu kadrosuyla büyük ses getiren film, Olivia Colman’a En İyi Kadın Oyuncu, Jessie Buckley’e En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu, Maggie Gyllenhaal’a ise En İyi Uyarlama Senaryo dalında Oscar adaylığı getirdi.
Leyla’nın Kardeşleri

75. Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye için yarışıp FIPRESCI ödülü kazanan, İran sinemasının büyük yıldızı Taraneh Alidoosti’nin başrolünde yer aldığı, Saeed Roustayi imzalı “Leyla’nın Kardeşleri”, MUBI seyircisiyle buluşuyor. İran sinemasının yükselen yeteneği Saeed Roustayi’nin üçüncü filmi olan “Leyla’nın Kardeşleri”, bir ailenin İran’daki ambargoların gölgesinde yaşadığı ekonomik bunalımı ve 40 yaşındaki Leyla’nın etrafındaki çürümüş düzenle kıyasıya mücadelesini anlatıyor.
Cehennem Boş, Tüm Şeytanlar Burada

59. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde Ulusal Kısa Film Yarışması’nda Jüri Özel Ödülü’nün sahibi olan “Cehennem Boş, Tüm Şeytanlar Burada”, Özgürcan Uzunyaşa’nın beşinci kısa filmi olma özelliğini taşıyor. Film, sınavına gireceği okulun jürisi tarafından taciz edildikten sonra çevresindeki erkekler tarafından sürekli sorgulanırken gerçeklik algısını korumaya çalışan bir kadının gerçeküstü öyküsünü anlatıyor.
Utanç (Shame)

Steve McQueen, başyapıt niteliğindeki ilk uzun metrajlı filmi Açlık’tan 3 yıl sonra, “Bedenin kime ait olduğu” sorusunu bu kez “Utanç” ile gündeme taşıyor. Başrolde yine Michael Fassbender’a rol veren yönetmen, bir seks bağımlısının portresini çıkarıyor. Aralarında Venedik Film Festivali’nin de bulunduğu pek çok festivalden ödüllerle dönen film, aşk ve cinsellik üzerinden karakterin yaşadığı birtakım varoluşsal sorunları, modern bir kent ve kentin bireyler üzerinde yarattığı baskı ve yalnızlık üzerinden inceliyor.
Bıçağın İki Yüzü (Both Sides of The Blade)

İngilizce adını Tindersticks’in film için bestelediği parçadan alan “Bıçağın İki Yüzü”, tutkulu bir aşk üçgenini konu alıyor. Büyük ustalardan Claire Denis imzalı bu aşk öyküsü, kadın, cinsellik ve arzu temalarını Juliette Binoche, Vincent Lindon ve Grégoire Colin’in dahil olduğu aşk üçgeni etrafında anlatıyor.
Ölüm Oyunu (Battle Royale)

Ölüm Oyunu, “Sineklerin Tanrısı”nın stilize bir yorumu olarak MUBİ ekranında izleyicilerin karşısına çıkıyor. Hükümet, işsizlik ve gençlik üçgenindeki karamsarlığa ve şiddete odaklanan hikayede, bir adaya gönderilen 42 Japon gencinin hayatta kalabilmek için birbirlerini öldürmek zorunda olmaları konu ediliyor.
Alcarràs
Alcarràs, ’93 Yazı ile Türkiye’de kendine hatırı sayılır bir seyirci edinen İspanyol yönetmen Carla Simón’un kendi çocukluğunun geçtiği Alcarràs köyünde şeftali yetiştiriciliği ile uğraşan çiftçi ailesinin yaşantısını konu alıyor. Solé ailesinin her şey gibi zamana yenik düşmüş geçim kaynaklarının yerini güneş panellerinin aldığı bir geleceğe doğru yavaş yavaş savrulmasını anlatıyor.
Güneş Sonrası

Ocak ayında, 2022 İngiliz Bağımsız Film Ödülleri’nde 16 kategoride aday gösterilen ve En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Senaryo, En İyi Görüntü Yönetimi, En İyi Kurgu dahil olmak üzere 7 ödül kazanan, Charlotte Wells tarafından yazılıp yönetilen “Güneş Sonrası“ MUBİ izleyicisiyle buluşuyor.
Birlikte Öleceğiz

Birbirini çok sevmekle beraber hiç kimsenin çektirmediği kadar acı çektiren bir çiftin yıllara yayılan öyküsü. Gözümün Nuru ve Dermansız gibi filmleriyle tanıdığımız Hakkı Kurtuluş ve Melik Saraçoğlu, derin bir aşkın filizlenişini ve soluşunu anlatırken, Türkiye’nin yıllar içinde geçirdiği dönüşümün hayatlarımız ve duygusal salınımlarımızdaki izdüşümünü resmediyor. Estetik olarak cüretkar ve yenilikçi bir tavra sahip filmin geniş oyuncu kadrosunda Su Kutlu, Özgür Emre Yıldırım, Nazlı Bulum, Süleyman Turan, Tülay Günal, Cengiz Bozkurt ve Ayşenil Şamlıoğlu gibi isimler öne çıkıyor.
Duvara Karşı

Sibel ve Cahit’in hikayesi, yersiz yurtsuzluğa, aşka, geleneklere başkaldırmaya dair modern bir klasik. Fatih Akın’ın filmi her izlendiğinde farklı duygular uyandırıyor.
Plastik Rüya

Başrollerinde Nihal Yalçın, Salih Bademci ve Tuğrul Tülek’in yer aldığı, Merve Bozcu imzalı bu çarpıcı kısa film, güzellik algısına ve estetik endüstrisine dair fantastik bir öykü kuruyor.
Nefesim Kesilene Kadar

Bir tekstil atölyesinde çalışan Serap’ın hayallerini, çarpıp durduğu duvarları anlatan filmde Emine Emel Balcı derinlikli bir ana karakter yaratırken, Esme Madra da Serap’a başarıyla hayat veriyor.
Cennetten Çok Uzakta

Todd Haynes’in başyapıtı, Douglas Sirk’ün All That Heaven Allows isimli klasik melodramlarını yeniden yorumlarken, Julianne Moore’un en unutulmaz performanslarından birine sahne oluyor.
Earwig
Yarattığı tekinsiz dünyalarla tanıdığımız Lucile Hadžihalilović’in son tuhaflığı, Lynch ve Cronenberg gibi ustaların mıntıkasında geziniyor, sürrealist tonlarla dans ediyor.
Martin Eden
İtalyan sinemasının çağdaş ustalarından Pietro Marcello, Jack London’ın otobiyografik romanının bu özgün yorumuyla çok konuşuldu.
Sen Dünyaya Gelmeden

Penélope Cruz’un varlığından büyük güç alan bu dokunaklı öykü, oğluyla arasındaki mesafeyi kapatmaya çalışan bir annenin portresini çizerken, savaşın açtığı yaraları da resmediyor.
İsmi Güzide

Eylem Kaftan, pek çok festivalden ödülle dönen bu hayli kişisel belgeselde, 30 yıl önce Diyarbakır’da töre cinayetinde öldürülen halasının hikayesini anlatmak için bir yolculuğa çıkıyor.
Actual People

Tarzıyla Amerikan bağımsız sinema geleneğinin önemli ismi Kevin Smith’i anımsatan Kit Zauhar, üniversiteyi bitirmek üzere olan bir kadının hayata ve aşka dair endişelerini iddiasız ama yaratıcı bir şekilde aktarıyor.
Son Etap

Polonya sinemasının öncülerinden Wanda Jakubowska’nın imzasını taşıyan bu klasik, Auschwitz’deki toplama kamplarında cesaretiyle nam salan bir grup kadına odaklanıyor.
Hassas Kalpler ve Taçlar

İngiliz sinemasının unutulmaz komedi klasiklerinden biri. Alec Guinness’in sekiz ayrı karakteri canlandırdığı, sivri dilli bir burjuvazi taşlaması.