Yüz Yogası Hakkında Her Şeyi Eğitmen Aslı Bozkurt Anlattı
Yazı Boyutu:
Yaşlanma belirtilerini en aza indirmenin etkili bir yolu olan yüz yogası hakkında her şeyi, eğitmen Aslı Bozkurt’tan öğrenin.
Genç bir cilt için günlük bakım ve yüz yogası rutini nasıl olmalı?
Genç bir cilt için günlük bakım aslında son zamanlarda daha bütüncül bir yaklaşımla ilerliyor. Ne mutludur ki bu yaklaşım kökten değişimler sunabiliyor. Yediğiniz cilt dostu besinler, ter atıcı egzersizler, zihni mini meditasyon ve şükran duygularıyla sakinleştirmek, mevsime ve cildimizin tipine göre kullanılan dermo-kozmetik ya da aromaterapik ürünler,uyku, içtiğimiz su miktarı ve bedenin alkali seviyesi gibi etkenler günlük cilt bakımının temel unsurlarıdır.
Yüz yogası rutinimiz kişinin günlük takvimine göre değişmekle birlikte sabah ya da akşam rahat ve stressiz olduğunuz bir aralıkta tüm yüz rutini için haftada minumum 3 maksimum 5-6 gün yapılmasını öneriyorum. 1-2 gün mutlaka yüz kaslarımızı dinlendirmeliyiz. Aynı fitness da yorulan kaslarımızı dinlendirmek gibi yoğun yüz çalışmalarından sonra yüz kaslarını da dinlendirmek gerekiyor. Egzersizlere yüz masajlarını da dahil ettiğimizde gözle görülür sonuçlar daha hızlı ortaya çıkmaya başlıyor.
Yüz egzersizlerinde aşırı kuru bir cildiniz yoksa kremsiz başlayıp, masaj bölümlerin de ise aromatik bir yağ ya da cilt tipinize uygun bir serum/kremle ilerlemek uygun olacaktır.
Günde kaç dakika yüz yogası yapılmasını öneriyorsunuz? Bu sürenin dağılımı nasıl olmalı?
Tüm yüz rutininden bahsedecek olursak günde minumum 15 dakika ile 30 dakika arasında değişen bir aralık belirleyebiliriz. Süreler kişinin yapış ritmine göre değişiyor. Standart süreler veremiyoruz. Daha sakin ve meditatif yapılmasını öneriyorum. Tek nokta odaklı örneğin sadece göz ve çevresi çalışacak iseniz daha kısa sürebiliyor. Yine de yüzümüzde sorunlu olmayan noktalarımızı da dikkate alarak önleyici ve koruyucu bir yaklaşım benimseyip tüm yüz noktalarının düzenli çalışılmasından yanayım. Örneğin benim iki kaş arasında 11 çizgilerim belirginleşmedi ama bu noktaları es geçmiyorum.
{773288}
Yüz yogası hangi yaş aralığına uygundur? Cinsiyet ayrımı var mıdır?
Yüz yogası eğitimlerine ve atölyelere katılım için yüz kemiklerinin oturmuş ve gelişimini tamamlamış olmasını bekliyoruz. Uzmanların önerilerini dikkate alıp en az 18 yaş limitinin altında katılımcı almıyoruz. Atölyeler 18 yaş ve üzeri herkese açıktır. Kadın-erkek herkesin anatomisine uygun olup özellikle erkeklerin daha erken yüzlerinin toparlandığına şahit oluyorum. Özellikle sanatçı ve müzisyen erkek katılımcılarım var.
Peki ya çoğu kadının şikayetçi olduğu düşük göz kapakları…
Bu sorun genellikle genetik bazlı oluyor. Ve maalesef yorgun ve üzgünmüş gibi bir ifadeyle iletişim kurmak zorunda kalıyoruz. Bunun elbette çözümleri var. Düşük göz kapakları sorunu için yüz yogası egzersizi havuzumuzda çokça egzersizimiz var. Sonuçlar biraz geç alsak da sabırla yapıldığı takdirde daha aydınlık ve toparlanmış göz kapakları elde ediyoruz. Üst göz kapağı egzersizlerinde hem deri forma kavuşuyor hem de ödemler yok oluyor. Görüş yetisini kapatacak kadar aşırı düşük göz kapaklarında cerrahi müdahale gerekebilir.
{773160}
Yüz yogasının yanında gua sha gibi masaj aletlerinden destek almak ne kadar etkili?
Gua sha organik masaj aletini rutinin masaj bölümünde kullanmak oldukça etkili. Özellikle gua sha’nın stresli ve sertleşmiş yüz kaslarını çözmede ve sinir sistemini rahatlatmada bir yeri var. Kullanıcılarda derinleşmiş yüz kırışıklıklarını minimize ettiğini ve cilde pembelik ve parlaklık kattığını görebiliyoruz. Kullandığımız serum-krem ve yüz yağlarının cilde derinlemesine nüfuz etmesini sağlıyor ve etkisini artırıyor.
Hem kaliteli bir uyku uyumak hem de cildi uykuya hazırlamak için neler önerirsiniz?
Sirkadiyen ritme göre insanoğlunun güneş-uyku-doğal besin gibi temel ihtiyaçları var. Uyku bunlardan en önemlilerinin başında geliyor. Bio ritme göre cildin kendini yenilme aralığı gece 23:00 ile 03:00 aralığında bir zaman dilimine denk geliyor. Bu aralıklarda uyku da olmak cilde inanılmaz iyi geliyor ve cilt hücrelerinin yenilenmesi için masrafsız bir iş çıkarmış oluyoruz. Doğru kremlerin mutlaka iyi bir uykuyla desteklenmesi ve yüz yogası gibi egzersizlerle tamamlanması gerekir.
{772299}
Uyku sırasında cildin kırışmaması için neler yapılması gerekir?
Uyku sırasında cildin kırışmaması için en etkili yöntem sırtüstü uyumaktır. Ama bu teknik derin uykuda düzeltilmesi oldukça zordur. Yüz üstü ve yan yatış uyuma pozisyonu cildimizi oldukça kırıştırır. Son günlerde piyasada yanağımızı boşlukta bırakan yüz yastıkları satışa sunuldu. Hedef odaklı inovatif bir yastık türüdür. Alışması belli bir süre isteyen bu yastıkların yüzü kırıştırmadığı aşikar. Gece oluşan yüz ödemlerini engelliyor. Boynumuzun formuna uygun olup olmadığını bir fizyoterapiste danışarak onay aldıktan sonra kullanılmasında sakınca bulmuyorum.
Bir de %100 doğal ipek yastık kılıfları var. Bu yastıkları özellikle tahriş olmaya yatkın kuru ve hassas ciltlere çok öneriyorum. Tüm cilt tipleri de kullanabilir. Cildimizin yumuşak bir dokuda kayması kırışıklıkların derinleşmemesi açısından önemli. İpek dokuyu cildimiz çok seviyor.
Yüz yogası derslerinizde katılımcılarınızla nasıl çalışıyorsunuz? 1 seanslık ders planınızdan bahseder misiniz?
Yüz yogası derslerimde şu anda online ilerliyoruz. Atölyelerime sınırlı sayıda katılımcı alıyorum. Amacım herkesi tek tek pozları yaparken gözlemleyebilmek ve düzeltebilmek. Herkesin yüz anatomisi farklı olup farklı egzersizlere ihtiyaç duyabiliyor. Her egzersiz herkese uygun olmayabiliyor ya da aynı egzersizin farklı varyasyonunu başka birisi için öğretebiliyorum. Katılımcıların 1-2 ders sonra yüz profillerini belirleyip ilerliyoruz. Özel derslerimde ve grup derslerinde seansları baş-boyun egzersizleri, ısınma egzersizleri, yüz yogası egzersizleri ve masajla sonlandırıyorum. Dersler oldukça keyifli geçiyor. Herkesin ihtiyaçlarını tek potada buluşturuyoruz. Güzel dostluklar kuruluyor. Yüz yogası kulübüne herkesi davet ediyorum. Sabah güne aydınlık ve dinç bir ifadeyle başlamak motive edici çünkü güne nasıl başlarsak öyle devam ediyor değil mi?
Aslı Bozkurt Kimdir?
Aslı Bozkurt, uzun bir süre çeşitli kurumlarda ve okullarda Fransızca öğretmenliği yaptı. Öğretmenliğin ardından spor sunuculuğu ve metin yazarlığıyla hayatına devam ederken yoga pratiklerini aldığı çeşitli eğitimlerle birleştirerek 2017’den beri hatha, yin, restoratif, nefes ve meditasyon dersleri veriyor. Gevşemenin bedenin yukarısından başladığını ve yüz ovalinin çalışılmasını aldığı eğitimlerde atlandığını fark etti ve yüz yogası ile ilgili anatomik çalışmalara başladı. Uzmanlık eğitimi sonrası şu anda yüz yogası atölyelerini kurumlara ve bireysel gruplarına vermeye devam ediyor.