Serum Seçme ve Kullanma Rehberi

Yazı Boyutu:
Etkili bir cilt bakım rutinin olmazsa olmazı serumlar için kapsamlı bir rehber hazırladık. Serum seçiminden kullanımına ve en iyi serumlara kadar bilmeniz gerekenleri inceleyin.
Cilt bakım rutininizde en büyük önceliği ve bütçeyi seruma ayırdığınız takdirde, yatırım getirisinin çok daha büyük olacağını biliyor muydunuz? Serumlar diğer ürünlere göre daha konsantredir, daha etkili nüfuz ederler ve yaşlanma, leke, hassasiyet ve gözenek gibi pek çok cilt problemini çözmeye yönelik formüle edilmişlerdir. Cilt bakım ihtiyacınıza göre tercih edebileceğiniz serum içeriklerini ve en etkili ürünleri sizin için yazdık. Yazının devamında, Sıkça Sorulan Sorular kısmında, serum ile ilgili çok daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. Unutmayın! Yaş ayrımı olmaksızın kullanılması gereken serum adımına başlamak için herhangi bir yaş, ne çok erken, ne de çok geç!
Cilt Problemine Uygun Serum İçerikleri…
Konu probleme yönelik serum içerikleri olduğunda, bazı etken maddeler birden fazla problemle baş edebildiğini söyleyebiliriz, örneğin retinol veya C vitamini gibi. Veya bazı etken maddeler dolaylı yollardan hareket ederek, sizin de ek desteğinizle daha etkili sonuç verebilir, örneğin glikolik asit, niasinamid veya E vitamini gibi. Ancak cilt problemleri genelde tek başına gelmez ve tek bir içerik, tüm problemleri çözmek için yeterli olamaz, örneğin sivilcenin beraberinde getirdiği kızarıklık ve leke problemi için sivilce karşıtı içeriklerin yanı sıra, leke karşıtı veya bariyer güçlendirici içerikler de kullanılması gerekmesi gibi. Bu nedenle şu etken madde bu problemle savaşır gibi net cümleler söylemek çok içimize sinmese de, en azından nereden başlayacağınıza dikkat çekecek şekilde bir çok ana içeriği sizin için listeledik;

C Vitamini
Leke konusunda en etkili etken maddelerin başında gelir. Çok güçlü bir antioksidan olduğu için özellikle çevresel etkenlerin ciltte yarattığı tahribatı azaltmayı destekleyici bir etken maddedir. Etkileri sadece lekeleyle sınırlı kalmaz, ince çizgiler ve yaşlanma karşıtı etki gösterir. Stabilize edilmesi zor olduğundan güvenilir bir formülde yer almıyorsa işe yaramama ihtimali olabilir. Dolayısıyla yapmanız gereken stabilize edilmiş güvenilir bir ürün kullanmak olmalıdır. Daha detaylı bilgi için C Vitamini Rehberi konumuza buradan göz atabilirsiniz.



Retinol
Doğru dozu ve ürünü seçtikten sonra antiaging, leke, akne, donuk ve mat görünüm, gözenek problemi gibi bir çok farklı cilt problemine etki eden bu içeriğin müdavimi olabilirsiniz. Tıpkı C vitamini gibi stabilize edimesi zor olduğu için ve cildi tahriş ederek soyucu etkisi olabileceği için kullanmadan önce iyice araştırmanızı öneriyoruz. Cildiniz retinolü tolere edemiyorsa, bitkisel bazlı iyi bir alternatif olan bakuchiol içeren bir serum tercih edebilirsiniz. Çok farklı türevleri bulunan bu etken maddeyi kullanmadan önce Retinol Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey yazımızı okumanızı öneririz.



Niasinamid
Özellikle belirgin gözenekler, sivilce ve kaynaklı renk tonu eşitsizlikleri problemlerine karşı etkili bu içerik, cildi tahriş etmeden etkili bir değişimi destekler. B3 vitamini olan niasinamid antioksidan bakımından yüksektir ve cilt bariyerini korumaya yardımcıdır. Niasinamid hakkında daha detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.


Peptidler
Hücreler arası iletişimi sağlayan peptidler, cilde farklı komutlar vererek birden fazla problemle savaşmayı destekleyebiliyor. Bazı türevleri mimik çizgilerinde etkili olurken, bazı türevleri daha derin kırışıklıklara karşı kollajen üretimini tetikleyici etki gösterebiliyor. Genel olarak anti-aging etkili bir bakım arıyorsanız, en doğru içeriklerden biri peptidler olacaktır, ancak sonuç almak için devamlı ve düzenli kullanılmaları gereklidir.


Hyalüronik Asit
Cildin neme tutunabilme kapasitesini artırmayı destekleyen bu etken madde, yağlandırmadan neme doyuma özelliği taşır. Dolayısıyla nemsizlikten kaynaklanan hassasiyet, kuruluk, çizgi ve kırışıklık görünümünü azaltmaya yardımcıdır.


Serumunuzun Etkisini Artırmanın Yolları

Muhtemelen sizin de zaten çok iyi bildiğiniz gibi; serumunuzu sabah ve akşam, cildinizi iyice temizleyip tonikledikten sonra, nemlendirici ve güneş koruyucusunun altına uygulayabilirsiniz. Ancak birkaç noktaya dikkat ederek serumunuzdan çok daha etkili fayda sağlamanız mümkün olabilir.
- Haftada birkaç defa, nazik bir biçimde, ekfoliasyon (peeling) yaptığınız takdirde cilt yüzeyinizdeki ölü hücrelerden kurtularak, serumunuzun çok daha etkili nüfuz etmesini sağlayabilirsiniz.
- Özellikle gece yatmadan uygulayacağınız serumunuz, gece boyunca kendini yenilemeye çalışan cildinize ihtiyacı olan ekstra desteği sağlayacaktır. Geceleri çevresel kirliklik ve etkenlerden uzak olduğunuz için de serumunuzun daha etkili işlemesi için gereken ortamı ona sağlamış olursunuz.
- Serumunuzu sürmeden önce kullanacağınız tonik veya mist, cildinizin pH dengesini sağlayarak elde edeceğiniz faydayı maksimize edecektir.
- Devamlı kullanımda cildiniz belli etken maddelere karşı daha az duyarlı hale gelebilir veya bir serumu 6 haftaya kadar düzenli kullandığınız takdirde, cildiniz zaten beklenen gelişimi göstereceği için bir platoya ulaşarak duraksama dönemine girebilir. Her iki durumda da serumunuzu dönemsel olarak değiştirerek, cildinizin ona alışmasının (bir nevi etken maddelere karşı gelişen taşiflaksi gibi düşünebilirsiniz) önüne geçebilir, kullanacağınız her bir serumdan maksimum fayda sağlayabilirsiniz. Belli bir süre sonra eski serumunuza geri döndüğünüzde yine size o ilk “wow” etkisini verdiğini gözlemleyebilirsiniz.
