preloader

Vegan Süt Hakkında Her Şey

08.03.2023
Vegan Süt Hakkında Her Şey

Yazı Boyutu:

Vegan süt nedir, diğer sütlerden farkları ve çeşitleri nelerdir, hangi markalar vardır, evde nasıl yapılır gibi merak edilen daha birçok sorunun cevabını keşfedin!

Bir diğer adı bitkisel süt olan vegan sütler gün geçtikçe çok daha fazla kişi tarafından kullanılıyor. Aslında gerçek süt olmasalar da süte alternatif olarak oldukça benzer şekilde kullanılabildikleri için bu adını alan bitkisel ‘içecekler’ hayvansal protein barındırmadığı için vegan olarak tanımlanıyor.

Evde kolaylıkla yapılabilen ya da farklı bitkilerden çeşit çeşit market raflarında bulunabilen vegan sütlere dair detayları bu yazıda bulacaksınız.

Vegan Süt Hakkında Her Şey

Vegan Süt Çeşitleri Nelerdir

Bitkisel sütler bundan birkaç sene öncesine kadar badem ve soyayla sınırlı olsa da günümüzde bu durum çok daha değişti ve vegan süt seçenekleri oldukça arttı. Pirinçten patatese, susamdan kajuya birçok bitkisel besinden süt elde edilebiliyor.

  • Badem Sütü
  • Hindistan Cevizi Sütü
  • Kenevir Sütü
  • Yulaf Sütü
  • Bezelye Sütü
  • Fıstık Sütü
  • Pirinç Sütü
  • Soya Sütü
  • Fındık Sütü
  • Kaju Sütü
  • Susam Sütü
  • Kinoa Sütü
  • Muz Sütü
  • Patates Sütü

{33555}

Vegan Süt ile Hayvansal Süt Arasındaki Farklar

Geçmiş zamanlarda hayvansal sütlerin vegan sütlere göre daha faydalı ve sağlıklı olduğuna inanılırdı ancak araştırmalara göre bilinenin aksine vegan sütlerin oldukça faydalı olduğu ortaya çıktı. Son yıllarda da hem sindirimi çok daha kolay olduğu hem de faydaları nedeniyle hayvansal sütler yerine bitki bazlı sütlerin tercih edilmesi popülerleşti.

Vegan sütlerin günden güne daha çok tercih edilmesindeki ilk nedenlerden biri elbette ki çok daha sağlıklı olmaları. Özellikle süt veren hayvanlarda kullanılan direnç artıran ilaçlar sütün orijinal yapısını değiştiriyor. Alanında uzman bilim insanları da her sütün o sütü veren hayvanın kendi yavrusu için faydalı olduğunu savunuyor.

Hayvansal sütler kolesterol içerir fakat bitki bazlı sütlerin içerisinde kolesterol bulunmaz. Bu nedenle özellikle kolesterol yüksekliği olanlar ve bitkisel beslenmeye yönelmesi tavsiye edilenler için hayvansal sütlere alternatif vegan sütler gösterilebilir. Aynı şekilde hayvansal sütlerin laktoz içerirken vegan sütlerin laktoz içermemesi; hayvansal sütlerin alerji, reflü ve kronik hastalıklara neden olması vegan sütlerin tercih edilmesini sağlıyor.

Vegan Süt Hakkında Her Şey

Protein ve kalsiyum açısından da yüksek besin değerine sahip vegan sütlerin kendilerine özgü farklı faydaları bulunmakta. Mesela Hindistan cevizi sütü metabolizmayı hızlandırarak zayıflamaya, yulaf sütü bağışıklık değerini güçlendirmeye ve kan şekerini düşürmeye yardımcı oluyor. Soya sütünün içerisinde protein ve demir, badem sütünün içerisinde kalsiyum, pirinç sütü içerisinde ise kompleks vitaminler yer alıyor. Vegan sütlerin tüketilmesi kalp damar rahatsızlıklarını aza indirmeye, kabızlık ve huzursuz bacak sendromunu iyileştirmeye yarıyor. Gün içerisinde sıkça sütlü kahve tercih edenler için de vegan süt öneriliyor.

Ağırlık, hazımsızlık ve şişlik yapmayan bu vegan sütlerin arasında en çok tercih edilen arasında ilk sıraları badem, soya ve Hindistan cevizi paylaşıyor. Yaygınlaşan vegan sütlerin kendi damak tadınıza uygun olanlarını marketlerde ve sanal marketlerde bulmaksa oldukça kolay.

Vegan Süt Markaları

{89039}

Vegan Süt Nasıl Yapılır

Vegan sütünüzü evde kendiniz hazırlamak isterseniz oldukça pratik birkaç adımı takip ederek yapabilirsiniz. Buradaki işin asıl mantığı sütünü istediğiniz besinin yumuşaması için ön hazırlık yapmakta. Sert kabuklu besinlerin yumuşaması için ön hazırlık olarak bir gece önceden besinlerinizi suda bekletmeniz gerekiyor. Susam ve yulaf gibi besinleri direkt olarak pirinç ve kinoa gibi besinleri ise haşlayarak yapıma başlayabilirsiniz.

Badem Sütü

Vegan Süt Hakkında Her Şey

Bir su bardağı çiğ bağdemi geceden en az sekiz saat suda bekletin. Ertesi gün bademleri süzün ve sudan geçirin. Dört bardak içme suyunu ve bademleri 2-3 dakika boyunca blender’dan geçirin. Sütünü tatlandırmak isteyenler bu aşamada blendera tarçın, vanilya, kakao, bal, pekmez, keçiboynuzu tozu, çekirdekleri çıkarılmış hurma, acai, kakule, chia tohumu gibi besinleri ekleyebilir. Homojen ve akışkan bir hal aldığında blender’ı kapatın. Daha sonra sürahinin üzerine temiz bir tülbent gerin. Blender’daki karışımı bu tülbentin üzerine aktarın. Badem sütü sürahiye damlarken posası tülbentte kalacaktır. Son olarak tülbentteki posayı iyice sıktıktan sonra badem sütünüz hazır.

Hindistan Cevizi Sütü

Vegan Süt Hakkında Her Şey

Hindistan cevizinizi kırıp kabukların soyun. İçerisindeki beyaz kısımlarını rendeleyin. Blender’a bir bardak Hindistan cevizi rendesi için iki bardak olacak şekilde su ekleyin. Blender’ı beş dakika çalıştırın ve bir saat dinlendirin daha sonra tekrardan beş dakika daha çalıştırın. Kıvamı istediğiniz gibi akışkan hale gelmemiş ise aynı işlemi bir saat sonra tekrar edin. Hindistan cevizi sütünüz hazır. Sütünüzü buzdolabınızda saklayıp, iki ila üç gün içeresinde tüketin.

Pirinç Sütü

Vegan Süt Hakkında Her Şey

Bir su bardağı pirinci kâseye dökün, üzerini su ile kaplayın ve 4 saat bekleyin. Pirinçleriniz yumuşadıktan sonra süzün ve blender’a aktarın. Üç bardak su, akçaağaç ve tuzu da blender’a ekleyin. 4-5 dakika yüksek hızda pirinç yumuşayıp parçalanana kadar çalıştırın. Bir süzgeç alın ve süzgece tülbent geçirin, onu da tencerenin üzerine koyun. Karışımınızı tülbentin üzerine dökün, sütünüz tencerenin içine süzülecek. Tülbenti iyice sıkarak akıtın. Tenceredeki sütü cam şişeye aktarın ve sütünüz hazır. Pirinç sütünüzü 4-5 gün buzdolabınızda saklayabilirsiniz.

{64346}

Yulaf Sütü

Vegan Süt Hakkında Her Şey

Bir ölçek yulafınızı en az 30 dakika, mümkünse bir gece suda bekletin. Daha sonra suyu süzerek yulaflarınızı yıkayın. Blender’ınıza yulaflarınızı, üç ölçek suyu ve bir tutam tuzu ekleyin. Süt haline gelene kadar çalıştırın. Son olarak sütünüzü tülbent yardımıyla süzün. Sütünüz hazır, afiyet olsun.

Soya Sütü

Vegan Süt Hakkında Her Şey

Bir su bardağı soya fasulyesinin üzerine üç su bardağı su döküp bir gece beklemeye bırakın. Ertesi gün soya fasulyelerinizi yıkayın ve kabuklarını tamamen temizleyin. Temizlenen fasulyelerinizi ve 5 su bardağı suyu blender’a alın. Daha sonra süzgece tülbent geçirerek karışımınızı süzün. Soya sütünüzü tencereye alıp yaklaşık 10 dakika kaynatın. Hazırladığınız sütü buzdolabında saklamayı ihmal etmeyin. Afiyet olsun!

Vegan Yoğurt Nasıl Yapılır?

Vegan yoğurt yapma klasik yoğurt tarifine oldukça benziyor. Bir tencereye alınan vegan sütü (içerisine herhangi bir katkı maddesi eklenmemiş olması gerekiyor) kıvam alana dakika kadar kaynatıp altını kapatın. Hindistan cevizi sütü, yulaf sütü, badem sütü, kaju sütü ve soya sütüyle yapabilirsiniz. Süt ılıdıktan sonra kapağını kapatın ve ısısını koruması için sarın. Kaptaki süt oda ısısına geldikten sonra yoğurt hazır olacaktır. Dolapta saklamayı ve iki gün içerisinde tüketmeyi unutmayın.

Vegan Süt Hakkında Her Şey

Sürdürülebilirlik ve Vegan Sütlerin Katkısı

Vegan sütlerin insan sağlığına faydaları olduğu gibi doğaya da faydaları olduğu bir gerçek. Bitkisel sütlerin üretimi için tarımda az yer kaplanır ancak hayvansal sütlerin üretimi için geniş yerlere ihtiyaç vardır. Küresel ısınma için ise hayvansal sütlerin verdiği zarar daha fazladır bitkisel sütlere göre. Kısacası vegan sütler daha az su, daha az toprak ve daha az karbon salınımı yapmaları sebebiyle doğaya fayda sağlar. Zamanla bu farkındalıkların artması hayvansal sütlerden çok bitkisel sütlerin tüketimini arttırmıştır.

{36627}

OGGUSTO
OGGUSTO Tüm Yazıları