preloader

Bursa'nın En İyi Mekanları

01.04.2024
Bursa'nın En İyi Mekanları

Yazı Boyutu:

Tarihi ve doğal zenginliklerinin yanı sıra birbirinden nefis tatlarla dolu mutfağıyla da ziyaretçilerini memnun eden Bursa, aynı zamanda ulaşımı da kolay bir şehir. Keyifli bir gezi rotası olarak tercih edebileceğiniz Bursa’nın lezzet duraklarını sizler için araştırdık.

Tarihi 8500 yıl önceye uzanan Bursa, Osmanlı’nın ilk başkenti. Dört bir yanından tarih fışkıran, yüzlerce yıllık çınar ağaçlarına, hanlara, Köypazarı ve Tuzpazarı gibi rengarenk ürünleriyle ziyaretçilerinin başını döndüren pazarlara ev sahipliği yapan şehir aynı zamanda zengin bir mutfak kültürüne de sahip. Bursa mutfağı denilince ilk akla gelen kestane şekeri ve İskender kebap olsa da bir zamanlar saraya yolladığı kaliteli ürünleriyle ‘saray ambarı’ olarak adlandırılan bu şehirde birbirinden leziz tatların peşine düşebilirsiniz. Cantık pidesi, süt helvası, pideli köfte, Bursa tahanlısı, Anjelika reçeli ve daha birçok lezzeti tatmanız için Bursa sokaklarındaki lezzet durakları sizleri bekliyor.

Bursa’nın En İyi Kebapçıları

Uludağ Kebapçısı Cemal&Cemil Usta

Bursa'nın En İyi Mekanları

Bulgaristan göçmeni bir aileden gelen Cemal ve Cemil Çalışır ustaların 1964 yılında kurduğu Uludağ Kebapçısı, açıldığı günden bu yana Bursalıların gözdesi. Eski Garaj’da konumlanan ufacık dükkanları her gün onlarca kişiyi ağırlıyor. Artık Kent Meydanı Alışveriş Merkezi’nde de hizmet veriyorlar. Hatta İstanbul Ataşehir’de bir şubeleri var. Şimdilerde Cemal ve Cemil ustaların çocukları ve yeğenleri tarafından işletilen lokantanın etleri İnegöl’den geliyor. Koyun ve dana etlerini karıştırarak İskender kebaplarını hazırlıyorlar. Tabii önce etlerin sinirlerini iyice temizleyip birkaç gün dinlendiriyorlar. Üzerine gezdirdikleri tereyağı ise manda ve keçi sütü karışımıyla hazırlanan ve nefis bir aroması olan leziz bir tat. Menüsünde başka kebaba yer vermeyen mekâna uğramadan Bursa’dan ayrılmayın.

Eski Garaj, Uluyol Şirin Sok. No:12Osmangazi/Bursa

Kebapçı Tamer

Bursa'nın En İyi Mekanları

Müşterileri kapıda karşılayan ve kapıda uğurlayan samimi bir aile işletmesi Kebapçı Tamer. 1982 yılından beri sektörde olan Tamer Paylı, 1986 yılında çalışmakta olduğu dükkanı devralarak 1990 yılının sonuna kadar devam ettirmiş. Sonraki yıllarda farklı işler yapsa da 2013 yılında tekrar ilk göz ağrısı mesleğine dönerek restoranını hayata geçirmiş. O gün bu gündür titizlikle seçtiği malzemeleri ustalıkla bir tabakta buluşturan restoranın İskender kebabı dillere destan. Menülerini vejetaryen kebap, glütensiz lavaş, dürüm döner ve karabuğday ekmekli döner kebapla da çeşitlendiren mekanın ev yapımı çikolatalı muhallebilerini de mutlaka tadın.

İhsaniye Mah. Barbaros Cad. Can Sok. EserkentSitesi No:8/B Nilüfer/Bursa

Kebapçı İskender

Bursa'nın En İyi Mekanları

Mavi tenteleri nedeniyle ‘Mavi Dükkan’ olarak da bilinen Kebapçı İskender’in lezzet hikâyesi uzun yıllar öncesine dayanıyor. Eski zamanlarda kuzu bir bütün olarak kömür ateşinde pişirilirmiş. Ancak et ne kadar lezzetli pişse de eşit olarak dağıtılması zor bir işmiş. 1867 yılında ilk dükkanını açan İskender Efendi, bu soruna bir çözüm bulmak için günümüzde yapılan dönerin temellerini atmış. Yıllardır değişmeyen lezzetiyle nesillerdir Bursalıların kalbinde taht kuran bu nostaljik mekânda ağız tadıyla bir İskender kebap yemek için sıra beklemeyi göze almalısınız. Zira buraya uğramadan Bursa lezzet turunuz eksik kalır. Bu arada küçücük bir de not size, domates soslu köz patlıcanları ve sütlü kadayıfları da çok başarılı.

Orhanbey Mah. Atatürk Cad. Tayyare Kültür Merkezi Yanı No:60 Osmangazi/Bursa

Kebapçı Hüseyin Usta

Bursa'nın En İyi Mekanları

Bursa’nın en sevilen kebapçılarından biri de Kebapçı Hüseyin Usta. Neredeyse 40 yıldır hizmet veren kebapçının üzeri mis gibi tereyağlı kebabı damak tadınızı bir üst seviyeye taşıyacak türden. Ağızda dağılan leziz etinin altındaki pideleri tam kıvamında, kullandığı yoğurt nefis. Bursa’ya yolunuzu düşürmeniz için en keyifli sebeplerden biri de Kebapçı Hüseyin Usta’nın lezzetleri olabilir. Güler yüzlü ve kaliteli hizmetiyle de misafirlerinden tam not alan mekâna uğrarsanız asla pişman olmazsınız.

Asmalımescit Mah. Tuz Pazarı Cad. No:16/B Osmangazi/Bursa

İskender Efendi Konağı

Bursa’nın en iyi İskender kebapçılarından bahsederken İskender Efendi Konağı’nı atlamak olmaz. İskender Tarihi Müzesi olarak da hizmet veren mekân 17. yüzyıl Osmanlı mimarisine sahip tarihi bir konakta hizmet veriyor. Burası da İskender Kebap adlı mekân gibi döner kebap efsanesini başlatan İskender Efendi’nin akrabası olan bir aile tarafından işletilmekte. Tarihi Ahşap Dükkan olarak bilinen bir başka restoranda daha hizmet veriyorlar. Kendi çiftliklerinde büyütüp kekikle besledikleri kuzuların eti, Simav domatesleriyle hazırladıkları dede yadigarı domates sosları ve özel keçi kremalı tereyağlarıyla hazırladıkları İskender kebaplarının tadı damağınızda kalıyor. İştah açan turşuları, şıraları ve tatlılarıyla da sizi şımartacak bu mekanın İstanbul Akaretler’de de bir şubesi var.

Soğanlı Mah. Soğanlı Botanik Parkı No:1Osmangazi/Bursa

Bursa etkinlikleriyle de hareketliliği koruyan bir şehir. Bursa’da gün gün hangi etkinlikler olduğunu görmek için tıklayın.

Bursa’nın En İyi Fırınları

Tarihi İnanç Fırını

Bursa'nın En İyi Mekanları

Bursa’nın efsane lezzetlerinden biridir Bursa tahanlısı. Bir çeşit tahinli pide olan bu nefis tadı Bursa’ya yolunuz düştüğünde mutlaka denemelisiniz. Şehirdeki birçok yerde rastlayacağınız tahanlı, pastane çöreğine benzer bir hamurla da pide hamuruyla da yapılabiliyor. Her iki haliyle de çok lezzetli oluyor. Eskiden tahin pekmezle yapılırmış bu pide. Günümüzdeyse tahini şekerle tatlandırıyorlar. Birkaç fırın var ki Bursa tahanlısı denilince akla ilk onların adı geliyor. Tarihi İnanç Fırını da onlardan biri. Muradiye’de hizmet veren fırında en geleneksel haliyle hazırlanıyor bu özel pide. 65 yıllık bir fırın olan İnanç’ın yine Bursa’ya özgü bir tat olan cevizli lokumunu, tahinli sarmasını da denemelisiniz. Atalık tohumlar ve 100 yıllık ekşi mayayla hazırladıkları ekmekler de fırının en özel ürünleri arasında.

Muradiye Mah. II. Murat Cad. No:4Osmangazi/Bursa

Abdal Simit Fırını

Bursa'nın En İyi Mekanları

Bursa’nın geleneksel fırınlarından bir diğeri ise Abdal Simit Fırını. Bu fırın da tahanlıyı layıkıyla yapan yerlerden biri. Bazı araştırmalara göre burası Bursa fethedilmeden önce ve fetih sırasında Osman Gazi’ye yardımcı olduğu söylenen dervişlerden Abdal Mehmet’le ilişkilendiriliyor. O tarihlerde bu fırında somun ekmekler pişirildiği söyleniyor. Odun ateşinde pişirilen çıtır simitleriyle de nam salan fırının poğaçaları da çok lezzetli.

Tuzpazarı Mah. Abdal Cad. 12. Fırın Sok. No:2 Osmangazi/Bursa

Tarihi Taş Fırın

Bursa'nın En İyi Mekanları

Tarihi Taş Fırın’ın tahanlısını yemek için birazcık kuyrukta bekleyeceksiniz. Ancak tahanlıdan bir ısırık aldığınızda beklemeye değer diye düşüneceksiniz. Abdal Meydanı’nda konumlanan fırının başka yerde şubesi yok. Dumanı üzerinde, bol susamlı simitleri de şahane.

Tuzpazarı Mah. Abdal Cad. No:37 Osmangazi/Bursa

Pasto

Bursa'nın En İyi Mekanları

Tezgahın arkasındaki odun fırınından çıkan ekmeklerin kokusuyla mest olacağınız Pasto, Bursa’nın en özel lezzet duraklarından. İçeriye adımınızı attığınız andan itibaren buradaki her ürünü tatmak istiyorsunuz. Fırıncı bir aileden gelen Hakan, Ayhan ve Dilek Doğan’ın hayata geçirdiği mekânda çeşit çeşit çikolatalar, pastalar, cheesecakeler, kurabiyeler ve taze meyvelerden üretilen dondurmalar bulabilirsiniz. Eski ekmek tarifleri konusunda sıkı bir araştırma yapan Doğan ailesi, sekiz gün bekleterek besledikleri mayayla ekmeklerini hazırlıyor. Hele bir de şerbetçiotuyla yaptıkları çiçek mayasıyla pişirdikleri ekmekleri var ki tam anlamıyla eşsiz bir tat. Bursa’ya gitmek için başlı başına bir sebep olacak kestane şekerleri ise kestane şekeri algınızı baştan yaratacak kadar şahane. Ağaçtan ilk düşen ve olgunlaşmamış ‘akıntı’ kestanelerini nişastası az olduğundan dağılmasın diye kundak denen muslin bir beze sarıp asla glikoz katmadıkları şuruba yatırıyorlar. Eskiden dükkanların ‘günlük kestane şekeri’ diye sattıkları bu nefis lezzeti mutlaka tatmalısınız.

Akpınar Mah. Hancı Cad. No:6 Osmangazi/Bursa

Bursa’nın En İyi Esnaf Lokantaları

Rumeli Kardeşler Sofrası

Bursa'nın En İyi Mekanları

Öğle saatlerinde masa bulmakta zorlanacağınız Rumeli Kardeşler sofrası Bursa’nın en iyi esnaf lokantalarından. Günlük olarak değişen menülerinde Osmanlı ve Bursa mutfağından lezzetler var. Tadına doyamayacağınız lezzetleri arasında Uludağ’dan toplanan kestanelerle pişirdikleri kestaneli dağ kebabı, bol arpacık soğanı ve kuzu etiyle hazırladıkları güveçte çayır kebabı, vişneli kuzu yahni, kayısılı kuzu güveçgeliyor. Bursa süt helvası, vişneli ekmek kadayıfı da esnaf lokantasının en sevilen tatlıları arasında.

Gülbahçe Mah. Vardar Cad. No:36 Osmangazi/Bursa

Abidin Usta

Bursa'nın En İyi Mekanları

1967 yılında ortağıyla birlikte Kayhan Çarşısı’nın girişindeki ilk lokantasını açan Abidin Özen, kısa sürede sulu tencere yemekleriyle Bursa’da tanınmaya başlamış. Özellikle de süt helvasıyla. 1972’de ortaklıktan ayrılıp Tuzpazarı’ndaki yeni lokantasını açan ustanın mutfağı artık çocuklarına emanet. Zengin bir menüye sahip restoranda her gün farklı lezzetler tadabilirsiniz. Vişneli yaprak sarma, kestaneli biftek kavurma, Osmanlı tiridi, mücver, favalı enginar, kestaneli kuzu, patlıcan dolması, incir tatlısı, Osmanlı safran helvası… Liste böyle uzayıp gidiyor.

Alacamescit Mah. Bayathane Cad. TuzpazarıNo:8 Osmangazi/Bursa

Hayat Lokantası

Bursa'nın En İyi Mekanları

Bursa’nın en meşhur esnaf lokantalarından olan Hayat Lokantası 1947 yılında başlamış lezzet serüvenine. O günden bu güne yüzbinlerce insanı ağırlamışlar Eski Garaj olarak anılan yerdeki küçücük mekanlarında. Artık Merinos Park’taki yeni lokantalarında hizmet veriyorlar. Geleneksel tarifine uygun yapılmış özel tatlar sunan restoranın mutfağında artık ailenin üçüncü kuşak temsilcisi Ferhan Selek var. Öğle ve akşam yemekleri için ayrı menü hazırlıyorlar. İştah açan tezgahlarında birbirinden nefis onlarca lezzet sergileniyor. Kuzu tandırlarının tadı damağınızda kalıyor, dana kavurmaları muhteşem, enginara denk gelirseniz mutlaka tadın, nohutları ağızda dağılıyor… Hele bir de günlük sütle yaptıkları süt helvaları var ki tatmazsanız pişman olursunuz.

Santral Garaj Mah. Stadyum Cad. No:42/4 Osmangazi/Bursa

Bursa’nın En İyi Köftecileri

Kebapçı İdris

Bursa'nın En İyi Mekanları

Kebapçı İdris lokantasının temeli 1937 yılında Selanik göçmeni olan Mustafa, İbrahim ve İdris Alakoç kardeşler tarafından atılmış. O zamanlar dükkanın adını önündeki asmadan esinlenerek Asmalı Köfte koymuşlar. II. Dünya Savaşı nedeniyle bir süre kapalı kalsalar da 1947 yılında aynı isimle devam etmişler. 2003’de İdris Usta vefat edince babalarının adını yaşatmak için lokantalarının adını Kebapçı İdris olarak değiştirmişler. O zamandan günümüze sadece pideli köfte sunmuşlar konuklarına. ‘Pideli köfte nedir?’ derseniz, İskender kebabın köfteyle yapılanlezzetli alternatifi. Ancak tereyağını önce pidelerin üzerine gezdirip köfteleri daha sonra ekliyorlar. Kullandıkları tereyağı da keçi sütünden yapılıyor. Bursa gezinizde şehre özgü bu özel lezzete de midenizde yer açın. Yıllardır pideli kebabıyla meşhur olan İdris Kebap’ı da uğranacak yerler listenize eklemeyi unutmayın.

Kayhan Mah. Kayhan Cad. No:55 Osmangazi/Bursa

Kayhan Köftecisi

Bursa'nın En İyi Mekanları

1999 yılında Tarihi Kayhan Çarşısı’nda 20 metrekarelik bir dükkanda köfteciliğe başlayan Kayhan Köftecisi, günümüzde dedelerinin dükkanını bir üst boyuta taşıyan Ceyhun ve Orçun Yaman kardeşler tarafından işletiliyor. Yıllardır nefis köfteleriyle adından söz ettiren mekan artık Eker Meydanı’nda hizmet veriyor. İlk olarak Kayhan Çarşısı’nda yapıldığı için Kayhan Köfte adını verdikleri pideli köfte başta olmak üzere menülerindeki her lezzet yolunuzu Bursa’ya düşürtecek kadar nefis. Bu yüzden kendilerine ‘Yemek için seyahat ettiren dükkan’ diyorlar.

Çamlıca Mah. Lefkoşe Cad. Eker Meydanı, No:76 Nilüfer/Bursa

Bursa’nın En İyi Cantık Pidesi

Pidecioğlu

Bursa'nın En İyi Mekanları

116 yıl Bursa’daki kebapçılara pide sağladıktan sonra fırınlarının yanına ikinci bir fırın açıp cantık yapmaya başlayan Pidecioğlu, Bursa’nın gözbebeklerinden. Şehrin en ikonik lezzetlerinden cantık pidenin üç çeşidi var; peynirli, kıymalı, kuşbaşılı. Artık Belen Sitesi’ndeki modern mekânlarında özel lezzetlerini sunmaya devam eden mekanda ağız tadıyla bir cantık keyfi yapabilirsiniz. Sıkma domatesten yaptıkları domates çorbaları ve fırında sahan köftelerini de tatmayı ihmal etmeyin.

Geçit Mah. Belen 3 Sitesi A Blok No:22 (Özdilek Arkası) Osmangazi/Bursa

Kardeşler Pide & Cantık Salonu

Bursa'nın En İyi Mekanları

Bursa’daki pek çok mekânda cantık pide yapılıyor. En iyi cantık pide yapanlar arasında adı geçen Kardeşler Pide & Cantık Salonu da haklı bir üne sahip. Tuzpazarı’nda ufacık bir dükkanda hizmet veren Kardeşler Pide & Cantık Salonu odun ateşinde pişen, piştiği anda sıcacık önünüze gelen pideleriyle beğeni toplayan bir mekân. Kıymalı, kuşbaşılı, kaşarlı, kıymalı kaşarlı ya da kuşbaşı kaşarlı cantıklarını tatmalısınız.

Tuzpazarı Mah. Saner İş Merkezi D:53 Osmangazi/Bursa

Bursa’nın En İyi Restoranları

Zennup 1884

Bursa'nın En İyi Mekanları

Gourmand Cookbook Awards ödüllü ‘Bursa Mutfağı’ isimli bir kitabı da bulunan araştırmacı şeflerimizden Ömür Akkor’un Cüneyt Aksoy ve Şevki Dilmaç ile birlikte açtığı Zennup 1884, Osmanlı Saray mutfağından Mezopotamya’nın bereketli topraklarına uzanan coğrafyanın kadim lezzetlerini tadabileceğiniz efsane bir mekân. Burası değil Bursa’nın Türkiye’nin en iyi, en özel restoranlarından biri. Gerçek bir lezzet deneyimi sunan restoranın adı Ömür Akkor’un Antep’e gelin giden Halepli babaannesinin ismi ile ilk Türkçe yemek kitabının yazıldığı tarih olan 1884’ten geliyor. Selçuklu tarifiyle hazırlanan tandır ve kestaneli iç pilavdan Hatay nar ekşili muhammaraya, Erciyes ayazında kurutulmuş Kayseri pastırmasıyla pişen İspir kuru fasulyeden sadece özel günlerde pişirilen helva-i hakkaniyeye menüdeki her lezzeti aslına sadık kalarak pişiriyorlar. Mutfakta kullandıkları malzemeleri en leziz oldukları coğrafyalardan getirterek aynı zamanda yerel üreticilere destek oluyorlar. Yaptıkları her yemeği küçük ölçeklerde hazırlayıp gerekirse tekrar pişiriyorlar. Mekânın menüleri sıklıkla yenilense de her dönemde tadabileceğiniz lezzetleri de var. Geçtiğimiz yıllarda İstanbul Fişekhane şubesiyle İstanbullulara hizmet vermeye başlayan Zennup 1884’e gitmeden önce mutlaka rezervasyon yaptırmalısınız.

Çamlıca Mah. Lefkoşe Cad. A Blok No: 76/1/ 15 Eker Meydan AVM Nilüfer/Bursa

21 Masa

Bursa'nın En İyi Mekanları

Anadolu mutfağını batı dokunuşlarıyla harmanlayan 21 Masa, konsept olarak alakart bir restoran hizmeti sunuyor. Adından da anlaşılacağı gibi burada 21 masayla hizmet veriyorlar. Bahçesiyle, şık dekorasyonuyla göz okşayan mekânın mutfağına sadece doğal ürünler girebiliyor. Ekşi mayalı ekmeklerini, simitlerini kendileri pişiriyorlar. Tabakları bile kendi imalatları. Zengin menülerinde her damak zevkine göre tatların bulunduğu mekânın öne çıkan lezzetleri arasında dana löp, kuzu fileto, keşkekli kuzu incik ve mermerde Bursa kebabı var. Yemeğinizi tatlı bir sonla noktalamak isterseniz kaymakla sunulan vişneli tirit ya da karadut özlü yaprak armutları leziz birer seçenek.

Bademli Mah. 21. Sok. No:2/1 Mudanya/Bursa

Bursa’da Denenmesi Gereken Tatlar

Ulus Pastanesi

Bursa'nın En İyi Mekanları
Bursa'nın En İyi Mekanları

Bursa lezzet turunuzu merkezdeki Ulus Pastanesi’ne uğrayarak tamamlayabilirsiniz. Ulucami’ye yaklaşık 50 metre uzaklığındaki pastane Bursa’da ilk kestane şekeri üreten yerlerden biri. Kurucusu Hacı Rasim Öztat Atatürk’e kestane şekeri gönderirmiş. Pastanenin diğer imza lezzeti ise tam çikolata tutkunlarına göre. Dört katlı pandispanyadan yapılan bol çikolatalı ‘Marşal Pasta’ hiçbir katkı ürünü kullanılmadan hazırlanıyor. Pastaneden çıkmadan Anjelika reçelleri kalmış mı diye sormayı unutmayın. Melek otu ya da Anjelika diye bilinen, sadece Uludağ ve çevresinde yetişen bir otla yapılan reçel, yalnızca bu pastaneye özgü bir lezzet. Bursa’dan sevdiklerinize hediyelik bir şeyler götürmek isterseniz Anjelika reçeli ve kestane şekeri en güzel seçenekler.

Atatürk Cad. Öztat Apt. No:92 Osmangazi/Bursa

Ayşe Ece Aktürk
Ayşe Ece Aktürk Tüm Yazıları