preloader

Hayallerinizdeki Bahçeyi Balkonunuzda Yaratın

Hayallerinizdeki Bahçeyi Balkonunuzda Yaratın

Yazı Boyutu:

Evlerinizin nefes alan alanlarında bahçeye sahip olabilirsiniz. Küçük ya da büyük balkonlarda bahçecilik yapmanın püf noktalarını öğrenin.

Evlerimizin nefes alan alanlarında bahçeye sahip olmak mümkün. Balkonlarınızı bitkilendirirken dikkat etmeniz gereken konuları bir araya getirerek istediğiniz gibi bir bahçe kurmanıza yardımcı oluyoruz. Balkonunuzda öncelikle bitki seçimi yaparken iklim koşulları, ışık aldığı saatler ve alanlar, rüzgar alan noktalar, doğru malzeme ve saksı seçimi konularına dikkat etmemiz gerekiyor.

Balkon Bahçeciliği Nasıl Yapılır?

Hayallerinizdeki Bahçeyi Balkonunuzda Yaratın

Balkonumuzun rüzgar aldığı bölgeyi tespit ederek bitkilendirmeyi buna göre yapmalıyız. Rüzgar alan bölgelerimize bitki duvarı yaparak perdeleme sağlayabiliriz. Bitki duvarı aynı zamanda bitişik balkonlarda komşularınızla aranızda çit görevi görür. Bu nedenle her dem yeşil bitkiler sıklıkla tercih edilerek dört mevsim duvar görüntüsü oluşturabiliriz. Fakat bitki duvarı oluştururken aşırıya kaçmaktan sakınmak gerek.

Alanlarımızı daraltmadan küçük dokunuşlarla ideal bitkilendirme yapabiliriz. Rüzgarı engellemek amacıyla kuracağımız bitki duvarımızda alev çalısı, bambu, leylandi, sarı selvi, şimşir, mazı ve parlak yapraklı kartopu sıklıkla tercih edilen bitkiler arasında yer alır. Bitki seçimimizde dikkat etmemiz gereken nokta alanımızın güneşli mi yoksa gölge mi olduğudur. Bol güneşli bir alan ise alev çalısı, bambu ve limon selvi tercih ederken gölge bir alandaysak şimşir, leylandi veya parlak yapraklı kartopu idealdir. Aynı zamanda unutmamalıyız ki seçeceğimiz bu bitkiler sıklıkla budamaya ihtiyaç duyar. Eğer çocuk veya evcil sahibiyseniz bitki duvarı bitkisi olarak asla porsuk ağacı bulundurmamalısınız. Ağacın meyveleri ve tohum kapsülleri son derece zehirlidir.

Bitkilerden Nasıl Perde Yaratılır?

Hayallerinizdeki Bahçeyi Balkonunuzda Yaratın

Bir başka nokta ise geniş saksı ve içerisine yerleştireceğiniz sarmaşık korkulukları ve sarmaşıkla duvar veya perde oluşturabileceğimiz. Bunun içinde yine önerimiz her dem yeşil sarmaşıklardan yana olması ve sizlere daimi yeşillik sunmasıdır. Orman sarmaşığı veya yasemin harika seçenekler olabilir. Eğer rüzgar almayan ılıman bölgede sadece sarmaşık kullanmak istiyorsanız çiçekleri ile begonvil de tercih edebilirsiniz. Seçiminiz şifalı bitkilerden yanaysa passiflora (çarkıfelek) çiçeği harika mis kokulu çiçekleri ve lezzetli meyveleriyle balkonunuzda yerini alabilir.

Saksı Seçimi Nasıl Yapılmalı?

Hayallerinizdeki Bahçeyi Balkonunuzda Yaratın

Balkonunuzun boyutlarına göre alanı daraltmadan bitkilerinize en uygun saksıları seçmelisiniz. Balkonunuzda kullanacağınız bitkiler dış mekan yani bahçe bitkileri olduğundan saksıya dikim yapacağımız bitkilerimizin kök ihtiyacına göre seçim yapmalıyız. Ve kesinlikle altı delik suyu süzdüren ve havalanan saksı seçimi bitkilerinizin uzun ömürlü ve sağlıklı olması için son derece önemlidir. Kökler hava almayı ve sulama suyunu süzdürmeyi severler. Bulundukları saksıda eğer delik yoksa bitki kabında su birikimi kök hastalıklarına sebep olacaktır. Eğer kullanmak istediğiniz dekoratif ama altı delik olmayan bir saksınız varsa bitkiyi uygun saksıyla içerisine yerleştirebilirsiniz.

Saksılarınız dışında balkonunuzda bitkilerinize dekoratif taşlar ve yosunlar ile görünümlerini değerlendirebilirsiniz. Balkonunuzda korkuluk varsa, korkuluk raflarını tercih ederek succulent ve kaktüslerinize balkonunuzda yer verebilirsiniz. Sıcak yaz ayarında bolca güneşle beslenecek olan sukulent ve kaktüsleriniz balkonlarınızda kolaylıkla yer bulabilir. Aynı zamanda korkuluklara sarmaşıkları sardırmanız yine mümkündür. Alternatif olarak duvarınız varsa duvar saksıları ile salkım formundaki bitkileri içlerine yerleştirerek soğuk duvar görünümünden bahçe etkisine kavuşabilirsiniz. Salkım formlu bitkileriniz için yine askılı saksıları da tercih edebilirsiniz. Yaz aylarında oldukça renkli görünümleri ile kahkaha çiçeği, sakız sardunyası, aşk merdiveni, küpe çiçeği, telgraf çiçeği mutlaka balkonlarınızın olmazsa olmazları arasındadır.

Balkon İçin Bitki Seçimi Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Hayallerinizdeki Bahçeyi Balkonunuzda Yaratın

Bitkilerimizi seçerken dikkat etmemiz gereken en önemli başlıklardan biri de balkonlarımızın ne kadar güneş aldığı. Balkonlarınızda güneş alan ve gölge alanları belirlemeli ve bitki seçimini bunlara göre yapmalıyız. Doğru bitki doğru yerleşim ile balkonlarınızda bitkilerin bakımını çok daha kolay hale getirebilirsiniz. Balkonlarınızda her türden bitkiye farklı farklı boylarda yer vermekten çekinmeyin.

Balkonunuzun genişliği ve mobilyalarınıza göre bitkilendirme ve farklı şekillerdeki bitki kompozisyonları ile kendinizi bahçede hissetmeniz mümkün. Her dem yeşil bitkiler ve mevsimliklere mutlaka yer verin. Bol güneş alan bölgelerinizde sardunyalar olmazsa olmazlarımız arasında. Bodrum papatyası yaz boyunca uzun dönem çiçekli kalması ile sık tercih edilenlerin arasında. Eğer balkonunuzda gölge alan yer varsa ortancalara kesinlikle yer ayırmalısınız.

Aynı zamanda şifalı bitki severler mutlaka balkonlarında lavanta, biberiye, adaçayı ve fesleğen gibi hem renk hem de yeşillik katacak bitkileri alanda değerlendirebilir. Dalından topladığınız bitkilerinizle bitki çayı içmek balkona sahip olmanın en çekici yanlarından biri.

Duygu İlayda Çetin
Duygu İlayda Çetin Tüm Yazıları