preloader

Bitki ve Botanik Tutkunları İçin Kitap Önerileri

16.09.2022
Bitki ve Botanik Tutkunları İçin Kitap Önerileri

Yazı Boyutu:

Labofem’in yaratıcısı Fem Güçlütürk, Persona Botanica’nın kurucularından aromaterapist Yıldız Kurt ve Botanitopya podcast programlarıyla tanıdığımız Benan Kapucu kitap önerilerini paylaşıyor.

“Cennet başımızın üstünde olduğu kadar ayaklarımızın da altındadır” diyen Henry David Thoreau’dan, “Barışın anahtarı toprağa yakındır” diyen Masanobu Fukuoka’ya kadar doğanın büyüleyici güzellikleri hakkında farkındalık yaratan yazarların izinde harika bir kitap listesi hazırladık. Şehirli yaşamların kaotik düzeninden biraz sıyrılmak ve dijital dünyadan uzaklaşmak için bitki tutkunlarının yakından takip ettiği üç isim OGGUSTO ile kitap önerilerini paylaşıyor…

Fem Güçlütürk / @labofem

Youtube kanalı ve instagram hesabıyla bitki tutkunlarının yakından takip ettiği Fem Güçlütürk’ün kitap önerileri…

Bahçıvanlık üzerine

Saksı bahçıvanlığı için pratik bir rehber niteliğindeki Peter McHoy ve Stephanie Donaldson imzalı “Saksı Bitkileri El Kitabı”

Sebze yetiştirmek için ihtiyaç duyduğunuz pratik bilgilere Alan Buckingham imzalı “Sebze Kitabı”ndan ulaşabilirsiniz.

“The Urban Gardener” kitabında Matt James’in 16 adımda özetlediği tasarım projeleriyle balkon, bahçe, avlu veya terasınızda büyüklüğü ne kadar olursa olsun bitkileriniz için uygun bir yetiştirme alanı yaratabilirsiniz.

Çevre ve ekolojik okuma yazarlık üzerine

Ekolojinin temel kavramları hakkında yoğunlaştırılmış bir giriş niteliğindeki Ernest Callenbach imzalı Sinek Sekiz Yayın Evi’nden çıkan “Ekoloji cep rehberi”.

Japonya’nın küçük bir köyünde 60 yıldır sürdürdüğü doğal tarım yöntemiyle, doğanın kendini ve insanı nasıl onarabildiğini gösteren Masanobu Fukuoka’nın “Ekin sapı devrimi”.

Bugün küresel çapta yaşadığımız çevresel, sosyal ve ekonomik krizin dünyayı bir “makine” olarak gören ve insanları da onun sahibi ilan eden mekanikçi görüşten kaynaklandığını savunan Fritjof Capra ve Ugo Mattei’nin “Hukukun ekolojisi” kitabı.

Bitkilerin dilini öğrenmek için

Bitkilerin büyülü evrenini keşfetmek ve dünyaya bitkilerin gözünden bakmak için Daniel Chamomitz imzalı “Bitkilerin Bildikleri” kitabı.

Ormancı yazar Peter Wohlleben’in, bilimsel araştırmalar ışığında ve kendisinin yıllara dayanan gözlemlerinden yola çıkarak kurguladığı “Ağaçların Gizli Yaşamı” kitabı ağaçları daha yakından tanımak isteyenlere.

Bitki ve Botanik Tutkunları İçin Kitap Önerileri

Potawatomi halkının bir üyesi ve bir botanikçi olarak doğayla birden fazla dilde konuşabilen Robin Wall Kimmerer’in “Bitkilerin Ruhu” kitabı.

Canlıların yaşamlarını anlayabilmek için

Böceklerin varlığının ekosistemde yarattığı mükemmel dengeyi anlamak için Anne Swedrup-Thygeson imzalı “Böcekler Gezegeni”.

Renato Bruni’nin doğanın çözümlerine odaklanarak ve doğadan ilham alarak fark yaratmanın mümkün olduğunu kanıtladığı “Biyo-inovasyon” kitabı.

Amerikalı yazar, filozof ve şair Henry David Thoreau’nun Walden Gölü kıyısında, şehirden ve modern hayattan kopuk bir biçimde geçirdiği yıllara ait deneyimlerini paylaştığı “Walden” kitabı.

Gördüğünüz bitkileri tanımak için

Yazar Ali Tiyar Gök’ün Karia yürüyüşlerinde bölgenin faunası üzerine yaptığı detaylı araştırmaları içeren “Gizemli Karia Ülkesi” kitabı.

Dr. Zeki Aytaç, Dr. Atila Ocak, Dr. Bahar Kaptaner İğci’nin imzasını taşıyan “Türkiye Bitkileri Doğa Rehberi” Türkiye’nin biyoçeşitliliği, biyocoğrafyası ve bitki sistematiği hakkında genel bilgiler verirken bitkileri daha iyi tanıyabilmek için kaynak olma özelliği taşıyor.

Çocuklar için

Final Kültür Sanat Yayınları’ndan çıkan Ebru Akkaş Kuseyri imzalı Pelin Turgut’un resimlediği “Afrika’da Kaplan Yoktur” kitabı.

Ebru Akkaş Kuseyri’nin yazdığı Vaghar Aghaei’nin resimlediği “Ağaç alfabesi” kitabı.

Ertan Tuzlacı imzalı “Doğa ve Çocuk” kitabı ilkokul dönemindeki bir çocuğun doğa ile ilgili ilk izlenimlerini ve doğayı nasıl sevdiğini anlatıyor.

Yıldız Kurt / @yildizvelatte @personabotanica

İç mimar, bilimsel bitki ressamı, aromaterapist ve Persona Botanica markasının kurucularından Yıldız Kurt’un kitap önerileri…

Bitkiler üzerine

İş Bankası Yayınları’ndan çıkan “Bitki Avcıları” Kew Kraliyet Botanik Bahçeleri arşivlerinden alınmış fotoğraflarla tarihin en büyük botanik kaşiflerinin maceralarını anlatıyor.

“Around The World in 80 Trees” kitabında yazar ve çevreci Jonathan Drori dünyanın dört bir yanından 80 muhteşem ağacın hikayesini anlatıyor.

“Plantopedia- The Leaf Supply Guide to House Plants” Lauren Camilleri ve Sophia Kaplan imzalı bu kitap, yaşam alanlarında bitkilerin mutlu ve sağlıklı olabilmeleri için pratik bir rehber niteliğinde.

“The Little Book Of Happy House Plants” bitki yetiştirmeye yeni başlayanlar için yararlı bakım bilgileri içeriyor.

Aromaterapi, tıbbi bitkiler ve botanik alanında eğitici kitaplar

Prof. Dr. Nebahat Yakar’ın yazdığı ve 1964-1966 yılları arasında üç fasikül olarak yayımlanan “Renkli Türkiye Bitkileri Atlası” Türkiye’de bitki ikonografisi alanında basılmış ilk önemli eser niteliğinde.

Prof. Dr. Burhan Baytop’un hazırladığı “Türkçe Bitki Adları Sözlüğü” bitkileri yakından tanımak, Anadolu ağızlarında geçen karşılıklarını ve latince isimlerini öğrenmek için eşsiz bir kaynak.

Hayy Kitap’tan yayımlanan “A’dan Z’ye Tıbbi Bitkiler” kitabı 6 profesörden tamamlayıcı tıbbın onayladığı 224 tıbbi bitkiyi tanıtırken bunların güvenli kullanım rehberini sunuyor.

ANG Yayınları’ndan “Resimli Türkiye Florası” gerek kapsamı gerek içeriğiyle Türk bilim insanlarının özverili çalışmalarının bir ürünü.

Bitkiler alemine dair akıl almaz pek çok soruya yanıt veren Michael Largo imzalı “Bitkilerin Gizli Dünyası” kitabı.

Botanik çizim ve bitki illüstrasyonu üzerine eğitim kitapları

Christabel King’in “The Kew Book of Botanical Illustration” kitabı bilimsel bitki çiziminin yanı sıra bitki örneklerinin toplanması ve korunması hakkında yararlı bilgiler içeriyor.

“Botany for the Artist” kitabında Sarah Simblet bitkiler hakkında farkındalık yaratırken çeşitli illüstrasyon örnekleriyle bilimsel bitki çiziminin sırlarını paylaşıyor.

Ann Swan’ın “Botanical Painting With Coloured Pencils” kitabı botanik resimlerde renkli kalemleri nasıl kullanacağınızla ilgili bir kılavuz niteliğinde.

Bitki ressamlığına başlamak isteyenlere, bilimsel ve teknik anlatımlarla kendi metodik yaklaşımını ustalıkla anlatan Işık Güner’in “Doğanın Detaylarını Görmek – Bilimsel ve teknik anlatımla bitki resimleri” kitabı.

“Botanical Sketchbook” Mary Ann Scott’un çizimleriyle yazarın botanik sanatçısı olma yolundaki hikayesini anlatıyor.

Benan Kapucu / @benan_kapucu

Endüstri ürünleri tasarımcısı, editör ve Açık Radyo’da her Pazar 10.30-11.00 saatleri arasında yayınlanan Botanitopya programını hazırlayıp sunan Benan Kapucu’nun kitap önerileri…

Ekoloji üzerine düşünmek, doğayla içten bir ilişki kurmak isteyenler için

Hikmet Birand’ın Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’ndan çıkan “Alıç Ağacıyla Sohbetler” kitabı.

Herman Hesse’nin Kolektif Kitap tarafından yayımlanan “Ağaçlar” kitabı doğaya bakışınızı değiştirecek.

Türklerin doğa tarihi birikimiyle ilgili derli toplu bilgi isteyenler için

Mehmet Sakınç ve Orhan Küçüker’in yazdığı “Çekiç, Mercek ve Yelkovan Kuşları” eğlenceli anekdotlarla dolu nefis bir kitap.

Bilimsel olduğu kadar sürükleyici soluk soluğa bir maceraya katılmak isteyenler için

Andrea Wulf’un Ayrıntı Yayınları’ndan çıkan biyografik eseri “Doğanın Keşfi”.

Ağaçların izini sürmek isteyenler için

Prof. Dr. Ünal Akkemik’in editörlüğünü yaptığı “Türkiye’nin Bütün Ağaç ve Çalıları”.

Bitkilerin gizemli dünyasını tanımak için

Bitkilerle ilgili tüm bildiklerimizi temelden sarsan Stefano Mancuso’nun Alessandra Viola ile birlikte yazdığı “Bitki Zekası” kitabı.

Yeni İnsan Yayınevi’nden çıkan Stefano Mancuso’nun “Bitki Devrimi” kitabı ezber bozan bilimsel bilgiyi akıcı bir dille anlatıyor.

Çiçeklerin etrafında oluşturduğumuz incelikli ve derin kültürü merak edenler için

Kapı Yayınları’ndan Beşir Ayvazoğlu imzalı “Güller Kitabı” Türk kültürünün gül etrafında şekillenen çiçek macerasını anlatıyor.

Sanat tarihçi, mimar ve yazar Gül İrepoğlu’nun lalenin imparatorlukları etkileyen ve sanata yön veren tarihini incelediği “Doğada, Tarihte, Sanatta Lale” kitabı.

“Aşkın Çiçeği, Sanatın Çiçeği, Sonsuzluğun Çiçeği Gül” kitabında yazar Gül İrepoğlu uygarlığın var olduğu zamanlardan beri insanların yaşamlarını süslemiş gülün yolculuğunun izini sürüyor.

Naz Gürlek
Naz Gürlek Tüm Yazıları