preloader

Paşa Kılıcı Bitkisinin Bakımıyla İlgili Bilinmesi Gerekenler

Paşa Kılıcı Bitkisinin Bakımıyla İlgili Bilinmesi Gerekenler

Yazı Boyutu:

Paşa kılıcı bitkisine ne sıklıkla su verilmeli, bitkinin bakımı nasıl yapılmalı? Paşa kılıcı bitkisinin bakımı hakkında bilmeniz gereken her şeyi öğrenin.

Çoğunluğumuz onu Paşa Kılıcı, Peygamber Kılıcı, Kılıç Çiçeği gibi isimleriyle biliyor. Yurt dışında ise Kaynana Dili ya da Yılan Bitkisi olarak anılıyor. Bu bitkinin belki de pek bilinmeyen çok önemli bir özelliği var ki kendini çoğu salon süs bitkilerinden ayırıyor. Sansevieria, gece boyunca oksijen salgılıyor, yani ortam havasını temizliyor! Karbondioksiti kendinde depoluyor. Yatak odanızda ya da fazla havalandıramadığınız iş yerinizde gönül rahatlığıyla ve çok sayıda yetiştirebilirsiniz.

Paşa kılıcının bakımı nasıl yapılır?

Paşa Kılıcı Bitkisinin Bakımıyla İlgili Bilinmesi Gerekenler

Sansevieria, Batı Afrika’dan gelen sukulent bir bitki. Yani yapraklarında suyu rezerve eden, dikensiz bir tür. Dolayısıyla suyu önce depolayıp sonra kullandığı için susuzluğa karşı son derece dayanıklıdır. Kaprisli bir bitki türü olmadığından çok sık tercih ediliyor ama eğer yaprak güzelliği ile göz zevkinizi okşasın daha sağlık büyüsün istiyorsanız bazı bakım önerilerini yerine getirmelisiniz. Sansevieria’nın gölgeye, yarı gölge ortamlara itirazı olmaz. Ama güzel bir gelişim gösterip geceleri bol bol oksijen salgılasın istiyorsanız kuvvetli ışık alan, arada esintili bir yere koysanız daha hızlı bir verim alacaksınız. Sansevieria’ya siz ne kadar emek verirseniz, karşılığını size fazlasıyla geri verecektir.

Yapraklarının dik durması için toprağa sıkıca ekmeniz gerekiyor, ama Sansevieria’nın kökleri sıkışmaktan da hoşlanmayacaktır. Bu yüzden toprak seçimini ve saksı seçimini çok dikkatli yapmanız gerekecektir. Toprak türü olarak zengin karışımlı toprakları tercih edecektir. Salon bitkisi toprağına mutlaka humus ilave edilmeli ve ponza taşı karıştırılarak havadar ve suyu geçirgen bir ortam sağlanmalıdır. Ponza taşı koymadan hazırladığınız topraklarda kökler havasız kalacağı için kök çürümesi ile başlayıp yaprak formunda yumuşamalara ve sonuna çürümelere neden olacaktır. Kök gelişimi Paşakılıcı bitkisi için son derece önemlidir. Bu yüzden kök gelişimine elverişli ve altı delik saksıları tercih etmelisiniz.

Ne sıklıkla sulanır?

Paşa Kılıcı Bitkisinin Bakımıyla İlgili Bilinmesi Gerekenler

Paşa kılıcı bitkisi suya aşırı ihtiyaç duyan bitki türlerinden değildir. Succulent olamasından dolayı susuzluğa ne kadar dayanıklıysa, aşırı suya karşı da hassastır. Aşırı sulama bitkinize zarar verir. Yaz aylarında toprağının nemli tutulması sıcak havalarda yeterli olacaktır. Derece düştükçe ve kış aylarında ise çok az miktarda sulama yapılmalıdır.

Ayrıca yapraklarda görülen renkli yapıyı korumak istiyorsanız bitkinize dinlenmiş su vermenizde yarar vardır. Klorlu kireçli sular yaprak yapısında ki renklere zarar verebilir veya özelliğinin kaybolmasına neden olur. Çok kolay büyür, hatta bir yılda 2-3 kat çoğalır ki bu da iyi haber, çünkü bitkinizin boyunun 1 m’yi geçmesini sağlarsanız ev sahibi olacaksınız diye bir inanış var.

{773546}

Kök ve rizom sisteminin paşa kılıcında önemi

Paşa Kılıcı Bitkisinin Bakımıyla İlgili Bilinmesi Gerekenler

Paşa kılıcı hakkında bilmeniz gereken diğer önemli bir özellikte toprakaltı kalın sürgünleri (rizomları) bulunmasıdır. Paşa kılıcının tüm hayati birikimleri bu rizomlar da saklıdır. Rizom sistemi ne kadar gelişirse yaprak kalitesi o derece güzelleşir ve sağlıklı olur. Yani paşa kılıcı bitkiniz ne kadar uzun süre yaşarsa o kadar güzelleşecektir. Rizomlardan çıkan ince saçak kökler bazı olumsuz bakım koşulları sebebi ile tamamen yok olabilir. Eğer böyle bir durumla karşılaşırsanız bitkiniz succulent yapısında su kaybetmeye, koşullar devam ederse büyümeyi tamamen durduracak ve sonunda çürümeye doğru gidecektir.

Paşa kılıcı nasıl çoğaltılır?

Paşa kılıcınızı üretmek istiyorsanız en sağlıklı bakım koşullarınızı sağladığınızda saksı değişimi sırasında köklelerinden ayrılması ile çoğaltabilirsiniz. Çoğaltım sırasında en çok dikkat etmeniz gereken konu kök sisteminde ki rizomlara dikkat edip nazikçe ayırmanız olacaktır.

Duygu İlayda Çetin
Duygu İlayda Çetin Tüm Yazıları