preloader

Sukulent Bitkilerinin Bakımıyla İlgili Bilinmesi Gerekenler

Sukulent Bitkilerinin Bakımıyla İlgili Bilinmesi Gerekenler

Yazı Boyutu:

Sukulent bitkilerine ne sıklıkla su verilmeli, bitkinin bakımı nasıl yapılmalı? Sukulent bitkilerinin bakımı hakkında bilmeniz gereken her şeyi öğrenin.

Sukulent Bitkilerinin Özellikleri

Sukulent Bitkilerinin Bakımıyla İlgili Bilinmesi Gerekenler

Sukulentler, kelime anlamı olarak ‘etli yapraklı ve özü sulu’ anlamına gelir. Sukulentler çoğunlukla kaktüslerle karıştırılır ve birlikte anılır. Fakat botanikte; neredeyse tüm kaktüsler sulu ve etli yapraklı bitkilerdir yani sukulenttir, ancak tüm sukulentler kaktüs değildir. Bakım ve yaşam koşullarının benzerliğinden aynı zamanda bitki cinsi olarak beraber ele alındığından hep aynı başlıkta yer almıştır. Biz yazımızda tamamen sukulentleri tanıyarak bakımlarını ele alacağız. Aslında evlerimizde severek baktığımız bitkilerin çoğunlukla sukulent olduğunun farkında değiliz. Bunlara en güzel örnek; Kalanchoe (gözyaşı çiçeği), Aloe vera, Crassula ovata (para çiçeği), Sansaveria trifasciata (paşa kılıcı). Evlerimizde sıklıkla karşılaştığımız farklı isimleriyle bildiğimiz bu çiçekler sukulent türlerindendir.

Sukulentler, kuru iklimlere ve kuraklığa karşı son derece dayanıklı ve bu ortamlarda doğal yayılım gösteren bitki türlerindendir. Antarktika hariç tüm kıtalarda doğal yayılım gösterebilir, zor iklim şartlarına dayanıklıdır. Dış mekânlarda aşırı yağmur ve don yaşanan bölgelerde zor yaşam koşullarına sahip olur ve sağlıklı büyüyemeyebilirler.

Sukulent Bitkilerinin Bakımıyla İlgili Bilinmesi Gerekenler

Yaprak bünyelerinde ve gövdelerinde oldukça yüksek miktarlarda su depolayabilirler. Aynı zamanda bazı türlerin köklerinde de su depolandığı gözlemlenmiştir. Bu nedenle sukulentler yanlış sulama gibi bakım hataları yüzünden kolaylıkla sağlıklarını kaybedebilirler.

Sukulentler olağanüstü görsellikleri ve bakım kolaylığı açısından günümüzde evlerimizde sıklıkla tercih edilen süs bitkileri arasında yer alır. Özellikle sulama şartlarına göre bakım yapılırsa iç mekânlarda kolaylıkla gelişim gösterirler.

Ilıman iklim koşullarını tercih eden bitki türleridir. Kışın soğuk hava şartlarına sahip bir bölgedeyseniz bitkilerinizi iç mekânda korumalısınız. Donlara karşı dayanıklı değillerdir. İç mekânda baktığınız sukulentleriniz rüzgara maruz kalmadığı aydınlık ortamlarda sağlıklı yaşarlar. İç mekânlarda direkt güneş ışığından kaçınmalısınız. Aydınlık veya yarı gölge alanlardan hoşlanırlar.

{773693}

Saksı ve Toprak Seçiminde Nelere Dikkat Edilmeli?

Sukulent Bitkilerinin Bakımıyla İlgili Bilinmesi Gerekenler

Sukulentlerin bulunduğu saksıların altının delik olmasına veya toprak yapısının havadar su geçirgen olmasına özen göstermeliyiz. Sukulentler kumlu, humuslu ve geçirgen yapıdaki topraklarda sağlıklı gelişim gösterirler. Çok su tutan ağır bahçe toprakları bitkilerinizin köklerinin gelişiminin bozulmasına ve çürümesine neden olacaktır. Kullandığınız toprağa hava geçirgenliği sağlamak için pomza taşı veya minimal çakıl taşları ile ideal bir karışım hazırlayabilirsiniz.

Sukulent Nasıl Sulanır?

Sukulent Bitkilerinin Bakımıyla İlgili Bilinmesi Gerekenler

Sıklıkla dile getirdiğimiz gibi sulama bakım unsurlarının arasında en önemli unsurdur. Su depolayan bitkimizin sulama ihtiyacı da oldukça azdır. Su ihtiyacını öncelikli olarak gövdelerinden, yapraklarından ve köklerinden ve en son olarak toprakta verdiğimiz sudan sağlar. Bu yüzden aşırıya kaçtığımız fazla su miktarı köklerde çürümeye, gövde formlarında bozulmalara en son olarak yaprak formunda erime ve şekil bozukluklarına sebep olarak bitkinizin sağlığını ciddi ve geri dönülmez şekilde bozar. Sulama miktarının yanı sıra sulama yaparken yalnızca toprağa hafif hafif dikkatli şekilde sulama yapmaya özen göstermelisiniz. Bitkimiz yapraklarına ve gövdelerine gelen sudan da hoşlanmazlar. Bu yüzden sıcak yaz aylarında bile toprak nemini kontrol edip kurumak üzere olan toprağı hafif nemlendirecek şekilde sulama yapmalısınız. Soğuk kış aylarında bitkilerinizin su ihtiyacı azalacağı için aylık olarak kontrol ederek sulama yapmanız yeterli olacaktır.

Nasıl Gübrelenir?

Sukulent Bitkilerinin Bakımıyla İlgili Bilinmesi Gerekenler

Sukulent bitkilere de diğer iç mekân bitkilerinde olduğu gibi suni gübre verilmelidir. Ancak sukulentler genellikle yavaş büyüyen bitkiler olduğu için gübre seçerken azotu az, fosfor ve potasyumu çok gübre olmasına dikkat edilmelidir. Bitkilere kış mevsiminde gübre verilmemelidir. İlkbaharda ilk büyüme belirtileri başlayınca gübrelemeye başlanmalıdır. Ağustos ayı sonu, sıcak bölgelerde ise eylül ayı sonu gübreleme kesilmelidir. Zira sukulentler kışın istirahata girdiğinde, su verilmediği için, son sulamalarla topraktaki gübre kalıntıları da bitki tarafından alınacak, istirahat zamanında toprakta gübre kalmayacaktır. Yoksa kullanılmayan gübre köklere zarar verir. Verilen gübrenin içinde çinko, demir, bakır, bor, mangan vs. gibi “iz elementlerin” de bulunmasına dikkat edilmelidir. Bol iz elementli gübre bitkinin gelişiminde ve çiçek açmasında önemli bir faktördür.

Sukulent Nasıl Çoğaltılır?

Sukulentlerinizi çoğaltmak için farklı yöntemler vardır. Tohumdan üretim, kökten ayırma, yapraktan ayırma gibi. Bu yöntemler arasında evlerimizde kolaylıkla en kolay ve verimlisi yapraktan ayrıma yöntemi ile çoğaltma. Sukulentlerinizin yapraktan üretmeye uygun olan türlerinden üretirken dikkat etmeniz gereken önemli nokta bitkinizi yaralamadan yaprak ayırma yapmalısınız. Nazikçe ayırdığınız yaprağı toprağın üzerine bırakarak havadar bir ortamda köklenmesi beklenir. Yeterince köklendikten sonra uygun toprak ve saksı ortamına alınarak yavaşça büyümeye bırakılır. Yeni elde ettiğiniz sukulentinize uygun bakım koşullarında sağlıklı hale getirebilirsiniz.

{773546}

En Çok Tercih Edilen Sukulent Türleri

  1. Echeveria: Echeveria sukulenti, genellikle gümüşi yeşil tonlarında, rozet şeklinde büyüyen yapraklara sahiptir. Çok sayıda çeşidi bulunur ve ev içi yetiştiriciliğinde oldukça popülerdir.
  2. Sedum: Sedum sukulenti, genellikle yere yayılan veya dik büyüyen türleriyle bilinir. Parlak yeşil, sarı, hatta kırmızı yaprak renkleriyle dikkat çeker. Kolay bakımıyla bilinir.
  3. Haworthia: Şeffaf yaprak uçları ve benzersiz desenleri ile dikkat çeken Haworthia, gölgeye daha dayanıklı olmasıyla bilinir. Küçük ve kompakt büyümesi, masalar için ideal bir seçimdir.
  4. Aloe: Aloe Vera en bilinen türüdür ve hem dekoratif hem de tıbbi amaçlar için yetiştirilir. Kalın, etli yaprakları ve sağlık üzerindeki olumlu etkileriyle tanınır.
  5. Crassula: Crassula ovata (Para Ağacı) en popüler türlerden biridir. Kalın yaprakları ve ağaçsı büyüme alışkanlığı ile dikkat çeker. Bakımı kolaydır ve hızlı büyür.
  6. Sempervivum: Dış mekanlarda yetiştirilmek üzere uygun olan Sempervivum, soğuğa ve dona karşı oldukça dayanıklıdır. “Canlı taş” olarak da bilinen bu tür, rozet şeklinde büyüyen yapraklarıyla tanınır.
  7. Kalanchoe: Renkli çiçekleri ve etli yaprakları ile dikkat çeken Kalanchoe, iç mekanlarda kolayca çiçek açabilen bir sukulenti türüdür.
  8. Senecio: Senecio türleri, özellikle Senecio rowleyanus (İnci Kolyesi) ilginç yaprak şekilleri ile popülerdir. Uzun, sarkan dalları ve boncuk gibi yaprakları ile dikkat çeker.
Duygu İlayda Çetin
Duygu İlayda Çetin Tüm Yazıları