preloader

Baharın Müjdecisi: Erguvan Ağacının Özellikleri

Baharın Müjdecisi: Erguvan Ağacının Özellikleri

Yazı Boyutu:

Tarihi çok eski çağlara dayanan imparatorlukların sembolü olmuş erguvan ağacının hikâyesinden bakımına bilmek isteyeceğiniz tüm bilgileri bir araya getirdik.

Yaprak açmadan çiçeklenen cercis siliquastrum çiçeği, ülkemizde erguvan ağacı olarak bilinmektedir. Boğaz boyunca her noktadan görülebilen ve her yalının bahçesinde olmazsa olmaz erguvan ağacının anavatanı Batı Asya ve Güney Avrupa’dır. Ülkemize ise Marmara Bölgesi’nden yayılarak Ege’de de gözlemleniyor. Erguvan ağacının hikâyesinden bakımına her şey bu rehberde…

Erguvan Ağacının Tarihi

Hristyanlık için oldukça önemli sembollerden biridir. Erguvan ağacının mor rengi doğal yollarla elde etmesi oldukça zor olduğu için imparatorluklarda krallar harç rengi taşıyan pelerini takamazlardı. Günümüze kadar gelen hikâyeye göre İsa’ya ihanet eden havarisi Yehuda, İsa’nın çarmıha gerilmesinden hemen sonra kendisini bir erguvan ağacına asar. Daha önceleri beyaz açtığı inanılan erguvan ağacı Yehuda’nın pişmanlığından dolayı kendine has morumsu rengini almıştır. İngilizce’de ise erguvan ağacı Judas Tree (Yehuda Ağacı) ismiyle bilinmektedir.

Baharın Müjdecisi: Erguvan Ağacının Özellikleri

Bizans İmparatorluğu’nun ulusal sembolü ve rengiydi. Bizans hükümdarlarının kıyafetlerinde kullanılan br renktir. Erguvan rengi zenginlik ve güç göstergesiydi, imparator dışında hiç kimse mor pelerin takamazdı. Dünyanın çeşitli bölgelerinden erguvanlar getirtilerek tüm boğaza dikilmesi emrini vermişlerdir. Böylelikle günümüz boğazının erguvanlarla çevrili olmasının temellerini atmışlardır. Bizans İmparatorluğu’ndan sonra Osmanlı döneminde de erguvan değerini yitirmemiştir. Osmanlı döneminde de Bursa’nın da sembolü olmuştur. Osmanlı sultanı Yıldırım Beyazıt’ın damadı Anadolu erenlerinden Emir Sultan’ın her yıl erguvan açma mevsiminde Bursa’da müritleriyle buluşması nedeniyle 14. yüzyıldan itbaren düzenlenmeye başlanan Erguvan Şenlikleri, şehrin ekonomisine olumlu etkilerinden dolayı 19. yüzyıla kadar devam ettirilmiştir. Günümüzde yeniden şenlikleri canlandırma çalışmaları devam etmektedir.

{774910}

Bahçede Erguvan Ağacına Nasıl Bakılır?

Baharın Müjdecisi: Erguvan Ağacının Özellikleri

Erguvan ağaçları hermafrodit özellikte olup yan yapraklanmadan önce çiçek açan bitkilerdendir. Baharın müjdeleyicisi olarak seçilmiştir. Bilimsel adı cercs slquastrum olan erguvan ağacına bahçelerinizde yer vermek istyorsanız en ışık alan bölgeyi seçmelisiniz. Bol güneş ışığından hoşlanırlar. Kuraklığa ve dona karşı oldukça dayanıklıdırlar. Yerlerini sevdiklerinde 10 metreye kadar boylanabilirler ve yaklaşık 50-60 cm’e kadar çap oluştururlar. Gri-kahverengi gövde kabukları genç yaşlarında çatlaksız görünüme sahipken yaşlandıkça derin çatlaklara sahip olurlar.

Budama ve Ekim Nasıl Yapılır?

Baharın Müjdecisi: Erguvan Ağacının Özellikleri

Erguvan ağaçlarının ekosistemde önemli bir rolü vardır. Havadaki azotu bağlayıcı görevleri bulunmaktadır. Böylelikle erguvan ağaçları bulundukları bölgedeki diğer ağaçlara azot kullanımı sağlar.

Düzenli budama yapıldığında daha sağlıklı br gövdeye sahip olacaklardır. Budama için bitki uykudayken budama yaparsanız en zararsız şeklde etkilenecektir. Çelikten ve tohumdan üretilmeye uygundurlar. Erguvan ağacınız için eğer tohumdan üretim tercih ederseniz; kabuk sertliğinden kaynaklı çimlenme zorluğu vardır. Bunu engellemek için elde ettiğiniz tohumları önce 2-3 dakika sıcak suda daha sonra 24 saat oda sıcaklığındaki suda beklettikten sonra ikbaharda ekimini gerçekleştirebilirsiniz.

{35807}

Bitki Çayını Mutlaka Deneyin!

Aynı zamanda eski zamanlardan bu yana ağaç kabukları ve yaprakları kullanılarak bitki çayı olarak kullanılmaktadır. Bitki çayının özelliği ise terleme ile vücuttaki zararlı maddelerin dışarı atılımına destekte bulunmaktadır. Kas ağrıları için de kullanılabilmektedir.

Duygu İlayda Çetin
Duygu İlayda Çetin Tüm Yazıları