preloader

Dünyayı Kurtaracak Nükleer Süperyat: Earth 300

30.11.2021
Dünyayı Kurtaracak Nükleer Süperyat: Earth 300

Yazı Boyutu:

Süperyat Earth 300 inşa edildiğinde hem dünyanın en büyük süperyatı olacak hem de çevrenin korunması için araştırmalara ev sahipliği yapacak. Earth 300’e dair bilinmesi gerekenleri keşfedin.

Earth 300, inşa edildiğinde 300 metrelik boyuyla dünyanın en büyük süperyatı olacak. Bu dev süperyat bildiklerimizin aksine zenginleri gezdirmeyi değil, dünyayı sürdürülebilir kılmak için gerçekleştirilen araştırmalara katkıda bulunmayı amaçlıyor. Earth 300, modern bir nükleer reaktör türü olan bir erimiş tuz reaktöründen güç alarak “sıfır emisyon” bir süperyat olacak. Henüz plan aşamasındaki Earth 300’ün üretim maliyeti 700 milyon doları bulacak.

Dünyayı Kurtaracak Nükleer Süperyat: Earth 300

Süperyatlar günümüzde zenginliğin sembolü. Bir gün zenginliğe kavuşmak isteyenlerin de rüyası. Her yıl büyümeye devam eden süperyat dünyası herkesin içinde olmak isteyeceği kadar güzel. Ancak madalyonun bir de diğer yüzü var. Her ne kadar misafirlerine doğayla iç içe bir hayat sunsa da süperyatlar aslında harcadığı enerji ve saldığı karbondioksit gazı açısından çevre için büyük bir tehdit oluşturuyor. Araştırmalar sonucu ortaya konulan rakamlar hiç de iç açıcı değil.

“Indiana Üniversitesi antropologları tarafından yapılan bir hesaplamaya göre kalıcı mürettebatı, helikopter pisti, denizaltıları ve havuzları olan biri yılda 7.000 tondan fazla karbondioksit yayıyor.”

Peki Bu Ne Demek?

Bugün dünya çapında yaklaşık 300 süperyat bulunduğu tahmin ediliyor. Yukarıda verdiğimiz rakamı 300’le çarptığımızda ortaya çıkan 2 milyon tondan fazla karbondioksit, tüm dünya ülkelerinin dörtte birinin saldığı gaz miktarına eşit.

Dünyayı Kurtaracak Nükleer Süperyat: Earth 300

Durum böyle olunca süperyat üreticileri artık günümüzde çevreye daha az zarar veren yeni teknolojilerin arayışında. Hedefleri gezegenimizi kurtarmak için daha az yakıt tüketecek ve daha az karbondioksit salınımı yapacak yeni tasarımlar ortaya çıkarmak. Girişimci Aaron Olivera da bu arayışlara katkıda bulunmak istemiş ve zengin süperyat dünyasını çevreyi koruma amaçlı araştırmalarla bir araya getirecek ilginç bir projeye imza atmış.

{774008}

Earth 300, “Sıfır Emisyon” Özelliğine Sahip İlk Süperyat Olacak

Projenin başrolü Earth 300 isimli bir süperyat. Bugüne kadar bildiğimiz süperyatlardan çok farklı olan Earth 300, yakıt olarak yeşil sentetik yakıtlar kullanacak. Ancak Olivera’nın hedefi Earth 300’ü tamamen “sıfır emisyon” bir süperyata dönüştürmek. Girişimcinin bu hedef için planı modern bir nükleer reaktör türü olan bir erimiş tuz reaktörünü güçlendirmek. Böylece Earth 300 doğaya hiçbir şekilde karbondioksit salınımı yapmayacak bir süperyata dönüşecek.

Mevzubahis “nükleer” kelimesi olunca kişinin aklına haliyle hemen ne kadar güvenli olduğu akla geliyor. Konuyla ilgili bilim insanları sahip erimiş tuz reaktörü teknolojisinin üstün güvenlik özelliklerine sahip olduğunu ve geleneksel nükleer reaktörlere göre çok daha az nükleer atık oluşturduğunu söylüyor.

Erimiş tuz reaktörü teknolojisi henüz yatlarda kullanılabilecek durumda değil. Ancak İngiliz firma Core Power ve Bill Gates'in başkanlık ettiği bir nükleer mühendislik şirketi olan TerraPower ile işbirliği içinde geliştirilme aşamasında.

OGGUSTO Yat Editörü Şule Kaya’nın diğer yazılarını okumak için tıklayın.

Dünyadan en yeni haberleri ilk bilen olmak için OGGUSTO’nun haftalık e-bültenine kaydolun.

Şule Kaya
Şule Kaya Tüm Yazıları