preloader

Rafting Hakkında Her Şey

04.03.2024
Rafting Hakkında Her Şey

Yazı Boyutu:

Maceracı ruhların bir numaralı tercihi olan ekstrem sporlar denince akla ilk gelenlerden biri de rafting. Bolca aksiyon sunarak adrenalin depolarken enerjinizi rahatça boşaltabileceğiniz bu spora mutlaka bir şans vermelisiniz. Peki rafting tam olarak nedir, nerede ve nasıl uygulanır?

Rafting Nedir?

Rafting, hızlı ve güçlü akıntılara sahip akarsu ve nehirlerde gerçekleştirilen ekstrem bir su sporudur. 1950’lerde Amerika’nın Colorado şehrinde doğan bu aktivite, başlangıçta askeriye tarafından kullanılsa da 1980’lerden itibaren popüler bir spor turizmine dönüşerek dünyaya yayıldı. Ulaşılması zor olan yerleri spor yaparak keşfetmenizi sağlayan bu etkinliğin asıl prensibi, raft adı verilen şişme bir botta, rehber eşliğinde 6-8 kişilik bir ekiple, kürek kullanarak engellerden kaçmak ve parkuru tamamlamak üzerine kurulu.

Rafting Hakkında Her Şey

Kimler Rafting Yapabilir?

Bu sporu yapabilmeniz için başlangıç seviyelerinde, 14 yaşını doldurmuş ve yüzme biliyor olmanın yanı sıra solunum problemleri, panik atak ve kalp rahatsızlıkları gibi kronik hastalıklara da sahip olmamanız gerekiyor. Rafting, bu şartların dışındaki herkes için uygun bir aktivite. Ayrıca uzun bir hazırlanma süreci de gerektirmiyor. Rehberiniz tarafından gerçekleştirilecek genellikle 20’si brifing, 25’i uygulamalı olarak toplam 45-50 dakikalık kısa bir eğitimin ardından rafting yapmaya hazır olacaksınız.

{774872}

Rafting Zorluk Dereceleri

Rafting, 1 en kolayı olmak üzere toplam 6 farklı zorluk seviyesine sahiptir.

1. Derece Rafting: Fazla engel oluşturmayan, çocukların dahi rahatça katılabileceği en basit derecedir. Yüzme bilme şartı dahi aranmamaktadır.

2. Derece Rafting: Nehrin biraz daha hareketli olduğu ve tehlikesi az, kayalık bölgeler içeren nehirlerdir. Yetişkinler ilk deneyimlerini burada kolayca gerçekleştirebilirler. Antalya Köprüçay ikinci derece için örneklerden bir tanesi.

3. Derece Rafting: Su debisinin biraz daha yükseldiği, parkur uzunluklarının artmaya başladığı ve rapidlerin çoğalmaya başladığı orta seviyelerdendir. Üçüncü derece rafting’e örnek olarak Melen Çayı verilebilir.

4. Derece Rafting: Bu derecede biraz daha deneyimli olmak gerekir. Su akımının 2-3 metreyi bulduğu, zorlu rapidlere sahip Köprülü Kanyon bu seviyeyededir.

5. Derece Rafting: Profesyonel olmayanların girmemesi gereken, akış hızı yüksek ve tehlikeli kayalıklara sahip nehirlerdir. Bu tür nehirlerde ekip uyumu da çok önemlidir.

6. Derece Rafting: Su akış hızı, rapidleri, kayalıkları gibi çeşitli sebeplerden dolayı zorluk seviyesi en yüksek olan nehirlerdir. Alanında uzman sporcuların dahi zorlandığı, ciddi ustalık, güçlü analiz ve soğukkanlılık isteyen, çok riskli nehirlerdir.

Ekstrem bir spor olduğundan rafting, riskli bir doğaya sahiptir fakat işinde uzman rehberinizin uyarılarına ve talimatlarına kulak verip, koruyucu ekipmanlar kullandığınız sürece güvenli ve bir o kadar da eğlenceli bir deneyim yaşayabilirsiniz.

Rafting Hakkında Her Şey

Rafting İçin Gerekli Ekipmanlar Nelerdir?

Raft adı verilen botlar oldukça dengeli ve sağlamdır bu yüzden batma ihtimalleri neredeyse hiç yoktur, bu sayede şiddetli akıntılardan güvenli şekilde geçmeyi mümkün kılarlar. Fakat tabii ki tehlikelere karşı hazırlıklı olmakta fayda vardır. Bu noktada da ekipmanlar büyük önem taşır; can yelekleri, halatlar bunların başında gelir. Peki rafting için başka hangi malzemeler gereklidir?

Rafting botu, küreği, kask, neopren elbise ve patikler mutlaka kullanılmalıdır. Fakat endişelenmeyin, tüm bu malzemeler rafting yapacağınız yer tarafından tedarik ediliyor. Yani size sadece parkurları düşmeden tamamlamaya çalışırken, yüzünüze çarpan soğuk suyun ve kürek çekerken yaşayacağınız adrenalinin tadını çıkarmak kalıyor!

Türkiye’de Rafting Yapılabilen Yerler

Rafting Hakkında Her Şey

Dünyanın pek çok yerinde olduğu gibi ülkemizde de adından bolca söz ettiren rafting, Türkiye’de ilk defa 1992 yılında debisi bir hayli yüksek olan Çoruh Nehri’nde yapılmaya başlandı. 1993 yılında Dünya Rafting Şampiyonası’na, 2003 yılında ise Türkiye Rafting Şampiyonası’nın üçüncü ayağına ev sahipliği yapan Çoruh Nehri, dünyada en hızlı akan nehirler arasında ilk 10 arasına giriyor. Uzunluğu 466 km olan nehir, zorluk seviyesine göre değişen dört farklı etabı kapsıyor.

Eğer siz de heyecan dolu bu keyifli sporu deneyimlemek istiyorsanız, Türkiye’de rafting yapabileceğiniz birçok yer var.

Antalya Köprülü Kanyon Rafting

Nefes kesici doğal güzelliği ve capcanlı rengiyle Köprülü Kanyon, sadece Antalya’nın değil, Türkiye’nin en popüler rafting alanı olarak bilinir. Zorluk seviyesi kolay olduğundan ilk defa rafting yapacaklar için de en ideal seçimdir. 14 km uzunluğuyla yaklaşık iki saat süren parkuru mutlaka deneyimlemelisiniz!

Düzce Melen Çayı Rafting

Adını bulunduğu köyden alan Melen Çayı’nda rafting yapmak için tavsiye edilen en doğru zaman bahar. Yeşil doğası ve hırçın sularıyla ziyaretçileri etkilemeyi başaran çay, 16 km uzunluğunda. Yaklaşık 1 buçuk- 2 saat süren parkuruyla adrenalin dolu dakikalar geçirebilirsiniz!

Antalya Manavgat Çayı Rafting

Üç ayrı kanyon olmak üzere, 3- 4- 5 zorluk seviyelerine sahip olan Manavgat Çayı’nın parkuru yaklaşık 19 km uzunluğunda. Zorluk seviyesi ve 500 metre sonrasında karşılaşılan Yedi Pınar yer altı sularının su debisini arttırması sebebiyle genellikle yeni başlayanlara tavsiye edilmez. Ancak bölgedeki profesyonel tesislerden alacağınız yardımla yine de Manavgat Çayı’nın tadını çıkarabilirsiniz.

Dalaman Çayı Rafting

Marmaris ve Fethiye arasında bulunan Dalaman Çayı, 229 km’lik bir alanı kapsıyor. Konumu sebebiyle oldukça turist çeken Çay’ın rafting parkuru 2 buçuk- 3 saat arası sürüyor. İki farklı zorluk seviyesine sahip parkurunda amatörler rahatlıkla yarışabilir.

Bunların yanı sıra Çoruh Nehri, Munzur Çayı, İkizdere Nehri ve Fırtına Vadisi de en popüler rafting alanlarının başında geliyor.

Rafting Hakkında Her Şey

{772867}

Siz de günlük hayatın kimi zaman sıkıcı rutininden uzaklaşmak ve yakınlarınızla birlikte eğlenceli vakit geçirmek istiyorsanız raftingi hayatınızda en az bir defa denemelisiniz!

OGGUSTO
OGGUSTO Tüm Yazıları