preloader

9 Yaşında Hayatı Değişen Mülteci Kızın Hikayesi: The Walk Projesi

28.07.2021
9 Yaşında Hayatı Değişen Mülteci Kızın Hikayesi: The Walk Projesi

Yazı Boyutu:

9 yaşında Suriyeli bir mülteci kız çocuğunu simgeleyen 3,5 m boyundaki kuklanın, Türkiye-Suriye sınırından Birleşik Krallık’a uzanan 4 ay sürecek yolculuğunun hikayesini İKSV Genel Müdür Yardımcısı Yeşim Gürer Oymak ve kültür ve sanat yöneticisi Recep Tuna anlattı.

The Walk – Yürüyüş projesi nedir, bize biraz projeden kısaca bahseder misiniz?

The Walk – Yürüyüş projesi Küçük Amal adındaki, 9 yaşında Suriyeli bir mülteci kız çocuğunu simgeleyen 3,5 m boyundaki kuklanın, Türkiye-Suriye sınırından Birleşik Krallık’a uzanan 4 ay sürecek yolculuğunun hikayesi. Handspring Puppet Company tarafından yaratılan Küçük Amal; Türkiye, Yunanistan, İtalya, Fransa, İsviçre, Almanya, Belçika ve Birleşik Krallık'ta şehirler, kasabalar ve köyler arasında seyahat edecek ve kültürel etkinliklerle karşılanacak. Gaziantep’ten başlayacak olan projenin Türkiye yapımcıları arasında ise İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) ve kültür ve sanat yöneticisi Recep Tuna yer alıyor.

9 Yaşında Hayatı Değişen Mülteci Kızın Hikayesi: The Walk Projesi

The Walk – Yürüyüş projesini bugüne kadar girişilmiş en iddialı kamusal sanat etkinliklerinden biri yapan nedir?

The Walk – Yürüyüş projesi, mülteci krizine odaklanırken dünyanın farklı topluluklarını bir araya getirmeyi ve mültecilerin, göçmenlerin hayatlarını, bulunduğu yerlere gelene kadar yaşadıklarını ve buraya yaptıkları olumlu katkıları vurgulayan bir sanat, umut ve bir arada olmanın öneminin altını çizen bir kutlama aslında.

Amal, 27 Temmuz’da Gaziantep’te atacağı ilk adımdan itibaren Manchester’a kadar rotası üzerinde ziyaret edeceği her köy, kasaba ve kentte sanatçılar ve sivil toplum kuruluşları tarafından, halka açık ve samimi kültür ve sanat etkinlikleri ile karşılanacak ve yol boyunca pek çok sanatçı ve sivil toplum kuruluşları tarafından birçok etkinliğe konuk edilecek.

Her adımı detaylıca düşünülmüş, sanatçılar, STK'lar, kültür kurumları gibi birçok bileşeni olan bir proje bu ve tek bir amaç var: Amal’a kucak açmak ve hayatının bir parçası olmak.

9 Yaşında Hayatı Değişen Mülteci Kızın Hikayesi: The Walk Projesi

Projenin başrolünde 3,5 metre boyunda bir kukla var ve kendisi Amal adındaki 9 yaşında Suriyeli bir mülteci kız çocuğunu simgeliyor. Peki, onu bu kadar devasa bir kuklanın temsil etmesinin özel bir sebebi var mı?

Bir kukla ile ilişki kurmak için empati ve inanç gerekir, onun hayata geçmesi için bu kuklanın gerçek olduğuna inanmalısınız. Bu onunla iletişim kuran, tanışan herkesi aktif bir katılımcı, etkinliğin bir parçası haline getiriyor.

Seyirciler olmadan kukla bir nesne haline gelir. Başta bahsettiğim empati bu yüzden çok önemli çünkü kuklanın kim olduğunu, ne hissettiğini ve ne düşündüğünü anlamak için ortaya koyduğumuz çaba, tanıdık ve yaşadığımız topumdan olmayan birini anlamaya çalışmamız için ilk adımdır. Biz bu projede bir kuklayla empati kurarak, aynısının insanlar için de yapılabileceğine teşvik edebileceğimize inanıyoruz.

Küçük Amal, 3.5 metre boyunda çünkü dünyanın onu kucaklayacak kadar büyümesini istiyoruz. Büyük düşünmemiz ve daha büyük davranmamız için bize ilham vermesini istiyoruz.

9 Yaşında Hayatı Değişen Mülteci Kızın Hikayesi: The Walk Projesi

{774146}

Küçük Amal’ın hikayesi nasıl başladı? Onu bu yolculuğa sürükleyen nedir?

Küçük Amal’ın hikayesi Good Chance Tiyatrosu’nun ödüllü oyunu The Jungle’la (Orman) başladı. Küçük Amal’la ilk Calais kampında ailelerinden ayrı düşmüş, refakatsiz yüzlerce çocuk mültecinin temsili olan bir karakter olarak The Jungle’da (Orman) tanıştık. Küresel bir diyaloga ve ortak insanlığımıza değinen The Jungle’ın (Orman) başarısının ardından Good Chance, Küçük Amal’in söyleyecek daha çok sözü olduğunu fark etti ve ardından bu destansı yolculuğun adımları atıldı.

4 ay sürecek olan The Walk – Yürüyüş projesinde Küçük Amal’ı ve etkinliğe katılacak olanları neler bekliyor?

Küçük Amal’ın kültür ve sanat etkinlikleri ile adım adım örülen yolculuğu, 27 Temmuz Salı akşamı Gaziantep’te başlıyor. Ellerinde ışıklarla kendisine yolu gösteren aileler ve çocukların arasından ilerleyen Küçük Amal, sanatçı Ali M. Demirel’in ışık ve projeksiyon yerleştirmesiyle karşılaşacak. Nefes Müzik Okulu Orkestrası’nın açık hava konserini izledikten sonra, Karam Vakfı’nın öğrencileri ve öğretmenlerinin kendisi için hazırladıkları yolculuk valizini teslim alacak.

Amal ertesi gün Al Farah Çocuk Orkestrası’nın da katılımıyla düzenlenecek mutfak ve masal atölyesine katılacak. Küçük Amal, Türkiye yolculuğu boyunca sırasıyla Adana’da Taş Köprü’de yürüyecek; Tarsus St. Paul Kilisesi ve Ulu Camii’yi ziyaret edecek; Mersin Şehir Mezarlığı’nda Özgecan Aslan’ın mezarına çiçek bırakacak; Türkiye’nin en eski göçebe topluluklarının yaşadığı Bozkır’da (Konya) Sarıkeçililer Yörükleriyle tanışacak; Antalya’da açık hava film gösterimine katılacak; Pamukkale travertenlerinde yürüyüş yapacak; Denizli Kaleiçi Çarşısı’nda düzenlenecek fotoğraf sergisine katılacak; Selçuk kent merkezinde çocuklarla buluşacak; Efes Antik Kenti ziyaret edecek ve K2 Urla Nefes Alanı’ndan geçecek. İzmir Uluslararası İzmir Kukla Günleri’nin mülteci çocuklarla düzenleyeceği kukla atölyesinde üretilen 6 kukla ile buluşacak olan Küçük Amal, daha sonra Konak Meydanı’nda zeybek dansı öğrenecek. 7 Ağustos Cumartesi gününü Kültürpark’taki açık hava konserlerini izleyerek, İzmirli çocuklar ve mülteci arkadaşları ile oyunlar oynayarak geçirecek Küçük Amal, 8 Ağustos’ta Çeşme’de tekneye bineceği Sağlık Plajı’nda deniz kenarına uzanan ayakkabılardan oluşan bir patikayla karşılaşacak. Mülteci krizi süresince şehirden yolu geçenleri ve karşı kıyıya geçerken Akdeniz’de hayatını kaybedenleri temsil eden bu sanat yerleştirmesi ile Küçük Amal’ın Türkiye rotası son bulacak.

9 Yaşında Hayatı Değişen Mülteci Kızın Hikayesi: The Walk Projesi

Küçük Amal yolculuğuna Türkiye’den sonra Yunanistan’da devam edecek. Yanya’da Yunanistan ve ötesinden ortaklar bir araya gelerek, Amal’ı karşılamak için Yanya’nın hareketli şehir merkezi ile Katsikas mülteci kampı arasında kalan 7 km’lik boşluğu, ışıklar ve kelimelerden oluşan bir açık hava enstalasyonu ile dolduracaklar. Bütün küçük çocuklar gibi Küçük Amal da, yalnız başına yürüdüğü Atina’da yolunu kaybetmekten korkacak. Yalnız olduğunu hissetmemek ve yolunu kaybetmemek için parlak kırmızı renkte bir ipliği bir lamba direğine bağlayacak ve böylece şehirde dolaşırken iz bırakacak. İtalya, Fransa, Belçika ve Almanya ziyaretlerinden sonraki durağı Londra’da ise Küçük Amal 10. yaşını kutlayacak. Doğum günü, Royal Opera House’da gün doğumunda gerçekleşecek bir koro gösterisiyle başlayacak ve ardından V&A Müzesi’nde Londra’nın dört bir yanından çocukların davet edildiği bir doğum günü partisiyle devam edecek. Küçük Amal’ın doğum günü, yolculuğu boyunca tanıştığı çok sayıda arkadaşından alacağı doğum günü mesajları eşliğinde Londra’nın merkezinde bir yürüyüşle sona erecek. Küçük Amal’ın Manchester’a varmasıyla ise destansı yolculuğu son bulacak. Uluslararası Manchester Festivali, yerel okullar ve mülteci komiteleri ile birlikte hazırlanan, çocukluk üzerine özel bir sergiye ev sahipliği yapacak. Amal sergiyi keşfettikçe yepyeni ve daha uzun soluklu bir yolculuğa çıkmaya hazır olduğunu anlayacak: “Yeni evinde kendisine yeni bir hayat yaratmak.”

Amal’ın uluslararası toplum gündemine taşımayı amaçladığı acil bir mesaj var. Bize bu mesajdan bahseder misiniz?

Amal, yürüyüşü boyunca çok zor koşullarda, insanüstü şartlarda ailesinden koparılarak, eğitiminden, arkadaşlarından uzak kalmış milyonlarca mülteci çocuk adına “Bizi Unutmayın!” acil mesajını uluslararası toplumun gündemine taşımayı amaçlıyor. Çocukların yeri dünyada her zaman çok farklı, onlara güzel bir gelecek sunmaksa hepimizin sorumluluğu. Hayal bile edemeyeceğimiz koşullarda yolculuk yapan bu çocuklar desteğimizi ve sevgimizi bekliyor. Pandemi ise bu gençleri her zamankinden daha savunmasız kıldı. Onların hikayelerini duyurmak daha acil olamazdı. Hep birlikte onları unutmayalım, kucaklayalım ve destek olalım.

9 Yaşında Hayatı Değişen Mülteci Kızın Hikayesi: The Walk Projesi

{774163}

The Walk – Yürüyüş Projesi kapsamında bir de eğitim programı geliştirildiğini biliyoruz. Bu eğitim programı kimler için ve ne amaçla oluşturuldu?

Eğitim programı, proje kapsamında mülteci ve ev sahibi topluluklardaki gençler arasında arkadaşlık bağları oluşturmak amacıyla geliştirildi. Program kapsamında 6 dilde hazırlanmış, Suriyeli sanatçı Diala Brisly’nin çizimleriyle zenginleştirilmiş yaklaşık 70 sayfalık eğitim ve etkinlik seti ve eğitimci notları, The Walk – Yürüyüş projesinin internet sitesinden indirilebilir.

Ayrıca, yolculuk boyunca, öğretmenler ve eğitim alanındaki yöneticiler için hazırlanan bir dizi ücretsiz çevrimiçi eğitim paketi de var.

9 Yaşında Hayatı Değişen Mülteci Kızın Hikayesi: The Walk Projesi

Amal’ın yolculuğuna kaynak yaratmak için başlatılan bağış kampanyasıyla ne hedefleniyor?

Hiçbir çocuk evinden 8,000 km uzağa yürümez. Tabii evi artık güvenli değilse.

Mültecilerin neredeyse tamamına yakını çocuk. Çocuklar evlerini terk ettiklerinde gerekli bilgi, beceriye sahip ve ait olma, farkındalığını artırma ve kişiliğini geliştirme yolunda atılan en önemli adım olan eğitimden mahrum kalıyorlar. Bir mültecinin evinden uzak geçirdiği süre ise ortalama 20 yıl, yani eğitim alması gereken yıllar. Potansiyellerini hayata geçirmek, eğitim almak hepsinin hakkı.

The Good Chance, Küçük Amal’ın yolculuğunu, The Walk – Yürüyüş’ün sanat ve eğitim programlarını ve mülteci krizi konusunda farkındalık yaratmak ve genç mültecilerin eğitime erişimini savunmak üzere oluşturacağı program için bir fon geliştirdi. Türkiye’den Bergüzar Korel ve Halit Ergenç olmak üzere Jude Law, Gillian Anderson, Anish Kapoor’un da aralarında bulunduğu uluslararası elçiler de Küçük Amal’ı bu destansı yolculuğunda destekliyorlar.

9 Yaşında Hayatı Değişen Mülteci Kızın Hikayesi: The Walk Projesi

Destek olmak isteyen herkes projenin internet sitesinden detayları görebilir.

Aslıhan Dönmez
Aslıhan Dönmez Tüm Yazıları