preloader

Çağdaş Sanat Fuarı: Step Istanbul 2020

10.03.2020
Çağdaş Sanat Fuarı: Step Istanbul 2020

Yazı Boyutu:

Tomtom Kırmızı’da ikinci kez gerçekleşecek Step Istanbul 2020 hakkında merak ettiklerimizi küratör Begüm Alkoçlar yanıtladı.

2019 yılında “Sanat herkesin hayatının bir parçası olmalıdır.” fikriyle yola çıkan Step Istanbul, bu yıl 3 Haziran 2020 Çarşamba günü başlayıp, 7 Haziran 2020 Pazar günü akşamına kadar Tomtom Kırmızı’da Ford Otosan ortak sponsorluğu ile ikinci kez gerçekleşiyor. Her geçen yıl daha fazla genci sanatla buluşturmayı amaçlayan Step Istanbul, sanatseverleri 20’yi aşkın Çağdaş Sanat Galerisi ve 250’ye yakın Çağdat Sanatçıyla buluşturuyor. Step Istanbul hakkında merak ettiklerimizi küratör Begüm Alkoçlar yanıtladı.

Küratöryel olarak eserleri düzenlerken nelere dikkat ediyorsunuz? Satış amaçlı bir etkinlik olması eserleri asılmasında maddi bir hiyerarşiyi gerektiriyor mu?

Küratör tarafından gerçekleştirilen etkinliğin, ulaşması amaçlanan izleyiciye göre bir küratöryal çalışma yürütmesi gerekir. İzleyici profili bu noktada en önemli kriter. Küratörün seçkisi ile yapıtlar ve kitle arasında kurulacak olan iletişim bu değişkenlere bağlı olarak belirlenir. Satışın öncelikli olduğu sanat fuarlarında da bu kuralın geçerli olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Tabii karar mekanizması organizasyonel hiyerarşiye bağlı olarak da değişiyor. Bu noktada pazarlama iletişimi en önemli öğeye dönüşmektedir. Böylelikle sanat izleyicisi hedef kitleye dönüşür. Fuara ve hedef kitlesine yönelik analizler ile belirlenen tüm detaylar ve kurgulanan tüm birliktelikler, organizasyonun her aşamasında öncelik teşkil etmesine karşın küratöryel olarak yerleşimi asla etkilemez.

Çağdaş Sanat Fuarı: Step Istanbul 2020

Geçmiş senelerde yaptığımız düzenlemelerde eserin bulunduğu yeri ve konumunun kolay satılmasında bir etkisi olabiliyor mu?

Umarım olmuyordur…

Sanat eserinin satılmasına yönelik sizce neler yapılmalıdır? Sanat eseri hakkında bilgi verme, sanatçısıyla tanışma gibi durumlar eserin satın alınmasını teşvik eder mi?

Satışa yönelik yönetilen algı ve geliştirilen tüm stratejilerin dışında sanat tüketicisinin eserle bağ kurabilmesi satışın gerçekleşebilmesini sağlayacak tek unsur. Bu bağın kurulması sırasında etkin bir rol oynayan galeri satış direktörleri ya da sanatçı temsilcileri genellikle koleksiyonerin tavrına göre hareket eder. Bilinçli bir sanat koleksiyoneri daha önce temasta bulunmadığı bir ‘yeni’ sanatçı hakkında detaylı bilgi sahibi olmak ister. İlgilendiği eser özelinde her zaman görünenden, genel paylaşımdan fazlasını talep eder. Satışı etkileyen bir diğer önemli nokta sanatçının gelecek sergi ve projeleridir. Bugün güncel sanat ortamında bir sonraki adımını önceden planlamamış olan bir sanatçının varlığını sürdürebilmesi oldukça zordur. Tıpkı Octavian Esanu’nun dediği gibi: ‘Çağdaş sanat dünyasında, projesi olmadan hayatta kalmak bir sanatçı için çok zor, hatta belki de imkansız- ya da, resmi kültürün ister içinde ister dışında olsunlar, çağdaş öncesi sanatçıların hiç yitirmeyeceklerini sandıkları o masum “yaratıcı oyalanma” veya “aylaklık” durumunda kalabilmek imkansız. Van Gogh bugün genç bir sanatçı olsaydı, ne zaman ve neden aklını kaçıracağını; nasıl, ne zaman ve neden kulağını keseceğini en ince ayrıntısına kadar açıklayan bir proje sunması beklenirdi.” Saydığımız bu bilgilere mutlak bir hakimiyet sağlamak isteyen koleksiyoner yine de kimi zaman sanatçının kendisiyle tanışmak istemez. Enteresan değil mi? Doğru ve yanlış diye adlandırmak istemediğim bu durum kişinin koleksiyonerlik anlayışı doğrultusunda gelişir.

Çağdaş Sanat Fuarı: Step Istanbul 2020

Belvin Pilevneli

{772793}

Türkiye’de bir sanat eserinin satılmasına etki eden faktörler nelerdir? Galeriler, koleksiyonerler, fuarlar, kişisel ilişkiler…

Bir sanat eserinin satılmasında saydıklarınızın hepsi ve çok daha fazlasıyla manipülasyonlar ve kurgulanan işlevler ile sanatın piyasasına etki eden faktörler olarak dünyada da aynıdır. Sanat ortamındaki değişmezler olarak sanat profesyonelleri; sanatçı, küratör, müze direktörleri, galericiler, sanatçı temsilcileri, sanat eleştirmeleri ve yazarlarının sahip olduğu iktidarın kapalı sisteminin sanatın piyasasına yön verme gücü; niteliğin gözardı edebilir ve kimi zaman kültürel ranta kadar varabilir. Bu duruma iyimser bir bakışla ben, hala yapıtın ve sanatçısının samimiyetinde daha önce konulan tüm kuralları yıkabilecek güce sahip bir şeylerin olduğuna inanıyorum. Gözle görmenin dışında, hissiyatlar üzerine kurulan.

Peki, sanata ilgili olan ancak ilk eserini almak için nereden başlayacağını bilemeyen biri nereden başlamalı? Nası bir esere yatırım yapmalı?

Biriktirmek hiçbirimize uzak bir olgu değil. Eminim hepimiz hayatlarımızın bir bölümünde bir şeyin koleksiyonunu yaptık. Başarılı bir sanat koleksiyonu yapmanın ilk adımı kendini tanımak ve ne istediğini bilmekten geçiyor. Bütçe ve odak noktalarının belirlenmesi ardından araştırmak en önemli nokta. Bu noktada sosyal medyanın bize sunduklarından faydalanılmasını şiddetle öneriyorum. Başarılı her bir koleksiyon hisler ve mantığın bir arada varolması ile oluşmuştur. Koleksyioner, odağını kaybetmeden devam ettikçe koleksiyon sahibinin kişisel kimliğinin ötesinde derinleşip kollektif bir bilgi ve bilinç unsuruna dönüşecektir. Yatırım olarak sanat alımı diğer piyasalar kadar değişken ve tahmin edilemez sanat piyasasında da risk taşır. Bu noktada sanatçının kariyerinde bulunduğu nokta, koleksiyonerleri ve geçmişi göz önünde bulundurularak bir seçim yapılması mantıklı olur.

Çağdaş Sanat Fuarı: Step Istanbul 2020

Tarkan Güveli

Feride Çelik
Feride Çelik Tüm Yazıları