preloader

Contemporary İstanbul: Feride İkiz’in ‘’Crash’’ Koleksiyonu

02.06.2021
Contemporary İstanbul: Feride İkiz’in ‘’Crash’’ Koleksiyonu

Yazı Boyutu:

‘’Türkiye’nin fiziksel bir ortamda sergilenen ilk NFT koleksiyonu olan Feride İkiz’in ‘’Crash’’ koleksiyonu, Contemporary İstanbul’da sanatseverlere sunuldu.’’

PwC Danışmanlık Hizmetleri Şirket Ortağı Feride İkiz, aynı zamanda koleksiyonerliğiyle sanat dünyasında adını duyurmuş bir isim. Boğaziçi Üniversitesi’nde İşletme okuyup bir yandan da Resim ve Sanat Tarihi dersleri almış. Şimdilerde NFT dünyasına da açılan koleksiyoner, Contemporary İstanbul içerisindeki House of Brothers Lounge’da ‘’Crash’’ adlı koleksiyonuyla, sanatseverleri kripto sanat dünyasının tanınmış isimleriyle bir araya getirdi.

Contemporary İstanbul’da Pernod Ricard Türkiye sponsorluğuyla 1-5 Haziran tarihleri arasında gerçekleşen sergi, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdi. Feride İkiz’in alışılmış kalıpları farklı bakış açılarıyla yıkan ‘’Crash’’ sergisiyle, Türkiye’de kişisel bir NFT koleksiyonu ilk kez fiziksel ortamda sergilendi. Uzun yıllardır geniş bir yelpazeye yayılan sanat koleksiyonunu oluşturan Feride İkiz, yenilikçi ve anı yakalayan yaklaşımını seçkisine yansıtıyor. Dijital sanattan heykele, videodan yerleştirmeye çeşitli eserleri birleştiren koleksiyon, pek çok farklı disiplinin bir araya gelmesiyle oluşuyor. İkiz koleksiyonunda insanı temel alıp seçkisinde kavramsal sorunlara eğiliyor ve meselesi olan işlere ağırlık veriyor. Aynı zamanda Feride İkiz’in teknolojiye olan merakı, keşfetmekten hoşlanması ve sabrı koleksiyonun kripto sanat dünyası ve NFT eserlerle tanışmasına fırsat sunmakta.

Contemporary İstanbul: Feride İkiz’in ‘’Crash’’ Koleksiyonu

Son bir senedir koleksiyonuna pek çok NFT eser ekleyen Feride İkiz, bu yeni dünyanın dinamikleri için uzun çalışmalar yapıp sanatçılarla da sohbet etti. Kripto sanat dünyasının en tanınmış isimlerinden Pak, dünya çapından birçok ödül almış Rus sanatçı AES+F, Türk sanatseverlerin beğeniyle takip ettiği Refik Anadol, kripto sanat dünyasına başarılı bir şekilde giriş yapan ha:ar (Hande Şekerciler & Arda Yalkın), Gulbenkian Vakfı Ödülü’ne sahip enstalasyon işleri ile tanınan Özge Topçu, eleştirmen, koleksiyoner ve sanatçı Kenny Schachter, İtalyan esrarengiz sanatçı Grimes, dijital sanatın öncülerinden Gmunk ve NFT çalışmalarıyla daha pek çok isim ‘’Crash’’ koleksiyonuyla House of Brothers’da sanatseverlerle buluştu.

ha:ar

Hande Şekerciler ve Arda Yalkın’ın çalışmaları, atalarımızdan kalma duygulardan postmodern yabancılaşmaya kadar uzanan konulara değiniyordu. ‘’Impossible Sculptures’’ serisinde dalgalanan bedenler itici gücü, dinamik orkestrasyonu, yeryüzü ve gökyüzü arasındaki sonsuz gerilimi temsil etmekte. Aynı zamanda gizlenmiş sosyal ve politik referanslarla bu seri çağımızın özünü yakalıyor. Ruhani çevrenin ortasında yeniden doğmuş gibi görünen vücutlar da Rönesans döneminin birer temsilcisi durumundaydı. ‘’Impossible Sculptures’’ Feride İkiz’in koleksiyonunda hem NFT hem de fiziksel olarak yer aldı.

Contemporary İstanbul: Feride İkiz’in ‘’Crash’’ Koleksiyonu

{774077}

Dot Pigeon

Sembolizm ve referanslara dayanan detaylar sadece keskin bir göz tarafından görülebilecek şekilde Dot Pigeon’ın eserlerinde yer alıyor. ‘’Hey Alexa, tell everyone to go fuck themselves’’ adlı eser, kişiliğimizin dışa vurulan tarafını temsil ediyor. Tıpkı lüks ve iyi döşenmiş daireler gibi. Eserde gizli ve bastırılmış pek çok detay bulunuyor. Ayrıca sistemi eleştiren ve antikonformist isyancıların varlığı sanatçının pirupak evlerinin ortak noktalarından biri.

Contemporary İstanbul: Feride İkiz’in ‘’Crash’’ Koleksiyonu

Özge Topçu

Mimariyle etkileşime geçen büyük ölçekli enstlasyonlarıyla tanınan Özge Topçu, şehir dinamiği ve mekan üzerine çalışıyor. Bilgi felsefesinin üzerinde durup bilginin seyahatini irdeleyen, post-truth meselesiyle doğrudan ilişkili, algılar, gerçeklik ve manipülasyonlarla ilgili çalışmalar yapıyor. Topçu’nun ‘’Skylight I’’ NFT’si çevrimiçi olarak izleyiciyle buluşup dijital sanat ve mekana özgü enstalasyon kavramlarını bir araya getirdi. Soyut bir alan olarak değerlendirebileceğiniz dijital sanatla, fiziksel boyutlanan mekânsal yerleştirme kavramları ‘’Işıklık/ Skylight’’ kapsamında diyaloğa geçiyor. ‘’Skylight I’’ adlı NFT de bu ikileme üçüncü bir boyut katıyor.

Contemporary İstanbul: Feride İkiz’in ‘’Crash’’ Koleksiyonu

Kenny Schachter

Pek çok alanda aktif üretimde olan Kenny Schachter sanat eleştirmeni, sanat hukukçusu, küratör, sanatçı, akademisyen ve aynı zamanda bir koleksiyoner. İronik dili ve açık sözlü yorumlarının yanında NFT dünyasında esprili ve eleştirel eserleriyle tanınıyor. ‘’Grifting’’ adlı çalışmasını izleyiciye ‘’Will Work for NFT’s’’ notunu, kendi fotoğrafı ve gülüşüyle sundu. Tüm bunların yanında eserlerinde gündelik görünen ancak derin kavramsal sorgulamalar içeren imajlara da yer açmakta.

Contemporary İstanbul: Feride İkiz’in ‘’Crash’’ Koleksiyonu

AES+F

Sanatçı kolektifi AES+F, üretimlerinde benzersiz estetik, hipnotik çekicilik, klasik güzellik, çok katmanlı anlatım ve keskin yabancılaşmayla tanınıyor. Kolektifin modern dünya hakkındaki çalışması ‘’Allergoria Sacra, Reincarnation’’ adlı NFT’si cennet, araf ve cehennem temalı ‘’The Liminal Space Trilogy’’ i tamamlayıcı bir nitelikte. Toplumun güzellik, gençlik, lüks vb. kalıplarına değinen eser ilhamını Giovanni Bellini’nin ‘’Allergoria Sacra’’sından almış.

Contemporary İstanbul: Feride İkiz’in ‘’Crash’’ Koleksiyonu

Mario Klingemann

Mario Klingemann üretimlerinde sinir ağları, kod ve algoritmalara yoğunlaşıp geleneksel yaratım süreçlerini ve estetik ilkelerini sorgulamaya çalışmış. Yapay zeka, derin öğrenme, evrimsel sanat, robotik kurulumlar gibi konulara eğilen sanatçı aynı zamanda düşük enerji tüketimiyle dikkat çeken kendi blockchain platformuna da sahip. Ayrıca Klingemann sanat hareketini ‘’nörografi’’ şeklinde adlandırıp, ‘’Siren Experiments’’ adlı çalışmasında önceden eğitilmiş siren modeli barındıran deneysel bir nöral gölgeleyiciye yer vermekte.

Contemporary İstanbul: Feride İkiz’in ‘’Crash’’ Koleksiyonu

GMUNK & Bedtimes

Görsel tasarım yönetmeni olan GMUNK, çalışmalarında kimlik temaları, bilinçaltı, teknoloji ve insani bağ üzerinde yoğunlaşmış. Eserlerinde pskidelik detaylar ve zengin dokulu paletler oldukça sık yer almakta. GMUNK’un esrarengizlik, metafizik ve atmosferik tınılar bulunan ‘’cosmicam.canalis’’ eserinde oyun yapımcısı ve müzisyen Bedtimes ile işbirliği yaptı. Eser, son bulmak üzere olan bir medeniyeti ve gezegeni kurtarmak için uzaya gönderilen bir veri çekirdeğini temsil ediyor.

Contemporary İstanbul: Feride İkiz’in ‘’Crash’’ Koleksiyonu

Eğer siz de sanat dünyasının başarılı isimleriyle buluşup onları dinlemek istiyorsanız, Pernod Ricard Türkiye sponsorluğunda gerçekleşen “Piksel Talks at House of Brothers konuşma serisinin videolarına @brothers1801 Instagram ve YouTube hesapları üzerinden ulaşabilirsiniz.

Bu içerik Brothers sponsorluğunda hazırlanmıştır.

OGGUSTO
OGGUSTO Tüm Yazıları