İstanbul’un En İyi Kütüphaneleri
Yazı Boyutu:
Beyoğlu’ndan Kadıköy’e, Galata’dan Bebek’e kadar mutlaka ziyaret etmeniz gereken İstanbul kütüphanelerini bir araya getirdik.
Araştırmayı, okumayı ve farklı bilgilere ulaşmak isteyenleri ağırlayan, en iyi İstanbul kütüphanelerini bulabileceğiniz rehberimize göz atın.
Moda İskelesi Kütüphanesi – Kadıköy

Mimar Vedat Tek tarafından 1916 – 1917 yılları arasında neoklasik üslupta tasarlanan, İstanbul’un en eski iskelelerinden biri olma özelliğini taşıyan Moda İskelesi, 2022 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı tarafından restore edildi. 6500 kitaptan oluşan kütüphane, kitap & kafe ve performans alanı olarak düzenlenen yeni konsepti ile çalışma alanı ve birçok kitaba erişim kolaylığı sağlıyor.
Rami Kütüphanesi – Eyüpsultan

Tarihi 18. yüzyılın ortalarına dek uzanan Rami Kışlası, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yürüttüğü restorasyon çalışmasının tamamlanması ile Rami Kütüphanesi olarak yeniden hayat buldu. Avrupa’nın en büyük kütüphane kompleksi olarak öne çıkan Rami Kütüphanesi, modern kütüphanecilik anlayışı ve “yaşayan kütüphane” konseptiyle her yaştan ziyaretçiye yepyeni bir kütüphane deneyimi sunmaktadır.
{85188}
İBB Atatürk Kitaplığı – Taksim

1924 yılında belediye kütüphanesi olarak oluşturulan ve Cumhuriyet döneminin ilk kütüphanelerinden olan Atatürk Kitaplığı, Büyükşehir Belediyesi Kütüphane Müzeler Müdürlüğü’ne bağlı olarak, halka ve özel araştırmacılara hizmet veriyor. Kütüphanede 50.000’e yakın çeşitli yazma, albüm, atlas-harita, takvim, salname, kartpostal, gazete, Atatürk, İstanbul gibi özel koleksiyonlar bulunuyor. 1981 yılından beri Taksim’deki binada hizmet veren kitaplık, 7 gün 24 saat açık.
SALT Araştırma – Galata

SALT Galata’da bulunan SALT Araştırma, görsel pratikler, yapılı çevre, sosyal yaşam ve ekonomik tarih konuları ağırlıklı ihtisas kütüphanesi ile fiziki ve dijital belge ve kaynaklardan oluşan geniş bir arşive sahip. Ayrıca 19. yüzyıl sonlarından günümüze, başta İstanbul olmak üzere, Türkiye, Güneydoğu Akdeniz havzası ve Güneydoğu Avrupa’ya odaklanan koleksiyonları bulunuyor. Salıdan cumartesiye her gün 10.00-19.00 ve pazar günleri 12.00-18.00 saatlerinde hizmet veren Salt Araştırma’ya giriş ise ücretsiz.
Beyazıt Devlet Kütüphanesi – Beyazıt

1884’te “Kütüphane-i Umumi-i Osmani” ismiyle kurulan Beyazıt Devlet Kütüphanesi, Türkiye’de devletin kurduğu ilk kütüphane olmasıyla büyük bir öneme sahip. Kütüphanenin toplam doküman sayısı 1.000.000’un üzerinde, kitap sayısı ise 812.858 olup, sürekli bir artış gösteriyor. Görme engelliler için 5000 adet sesli kitap da bulunuyor. Ayrıca yaklaşık 30.618 çeşit dergi ve 55.000 cilt gazete, 63.893 adet kitap dışı materyal (afiş, kartpostal, harita,para, pul vb.) koleksiyonu bulunuyor.
{49852}
Vitali Hakko Kreatif Endüstriler Kütüphanesi – Beyoğlu

Vitali Hakko Kreatif Endüstriler Kütüphanesi, Vakko’nun kurucusu Vitali Hakko’nun anısına Vakko Yönetim Kurulu Başkanı Cem Hakko tarafından 2011 yılında oluşturuldu. Atatürk Kültür Merkezi içerisinde yer alan kütüphane, moda, mimari, resim, tasarım, fotoğraf, müzik ve sinema gibi tüm disiplinleri kapsayan, dünyanın en prestijli yayınevlerine ait özel edisyonlar ve kütüphaneye özel imzalı yayınların bulunduğu 15.000 kitap ve sürekli güncellenen basılı, dijital ve görsel arşive sahip.
Boğaziçi Üniversitesi Kütüphanesi – Bebek

Boğaziçi Üniversitesi Kütüphanesi, 1863 yılından bu yana gelişen koleksiyonlarıyla 740.000 esere, 850.000 elektronik yayına sahip. Genel Koleksiyon dışında kütüphanede, Referans Koleksiyonu, Yakın Doğu Koleksiyonu, Süreli Yayınlar Koleksiyonu, Nadir Eserler Koleksiyonu, Görsel İşitsel Koleksiyonu, Braille Koleksiyonu ve Rezerv Koleksiyonu bulunuyor. Koleksiyona her yıl satın alınma ve bağış yoluyla en az 5 bin kitap eklenirken, elektronik kitap sayısı çok daha hızlı artıyor. Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri ve öğrencilerinin dışında diğer akademik kurumlara mensup yüksek lisans, doktora öğrencileri ve öğretim elemanları ile ticaret ve sanayi kuruluşları ancak üye olmak koşuluyla kütüphaneden yararlanabiliyorlar.
İTÜ Mustafa İnan Kütüphanesi – Maslak

İTÜ Ayazağa yerleşkesinde yer alan Mustafa İnan Kütüphanesi, adını eski İnşaat Fakültesi dekanı ve eski İTÜ rektörü olan Mustafa İnan’dan alıyor. 500.000 kitap ve tez içeriğinin yanı sıra, 161 veri tabanıyla Türkiye’de en fazla veri tabanına sahip akademik kütüphane olma özelliği taşıyor. İTÜ öğretim elemanları ve öğrencileri haricinde diğer üniversitelerin öğretim elemanları ve lisansüstü öğrencileri üye olarak kütüphaneden yararlanabiliyorlar.
{12975}
İBB Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı – Haliç

1990 yılında 5 kadın (Doç. Dr. Füsun Akatlı, Prof. Dr. Jale Baysal, Aslı Davaz, Doç. Dr. Şirin Tekeli ve Füsun Yaraş) tarafından kurulan Kadın Eserleri Kütüphanesi, kadınların geçmişini iyi tanımak, bu bilgileri araştırmacılara sunmak ve yazılı belgeleri gelecek nesiller için saklamayı amaçlıyor. Türkiye’nin ilk ve tek kadın merkezli arşiv ve kütüphanesi olan Vakıf, kadınların kişisel arşivleri, aile evrakları, mektuplar, kadın örgütlerinin kampanyaları ve kayıtları, sanat eserleri, kadınların otobiyografileri ve biyografileri, filmler, videolar, afişler gibi kadınlar hakkında çok değerli kaynaklardan oluşuyor.
İstanbul Araştırmaları Enstitüsü Kütüphanesi – Tepebaşı
İstanbul Araştırmaları Enstitüsü Kütüphanesi’nin amacı, İstanbul’la ilgili herhangi bir konuda çalışma yapmak isteyen araştırmacıların basılı veya dijital, bilimsel kaynak ihtiyacını karşılamak. Atatürk ve Cumhuriyet Araştırmaları Bölümü, Osmanlı Araştırmaları Bölümü, Bizans Araştırmaları Bölümü koleksiyonlarına sahip olan kütüphane, yalnızca araştırmacılara ve öğrencilere değil halka da hizmet veriyor.
İBB Afife Batur Kütüphanesi – Kadıköy

Afife Batur Kütüphanesi, akademisyen, mimar, mimarlık tarihçisi ve yazar Prof. Dr. Afife Batur’a ithaf edilmiş olup, zengin koleksiyonuyla hem öğrenciler hem akademisyenler hem de araştırmacılar için 7/24 ulaşılabilir. Dijital arşiv bölümünün yanı sıra sessiz çalışma ve okuma alanları da bulunan kütüphanede, genel kültür, sanat, bilim, tarih, araştırma, inceleme, kent çalışmaları, ekoloji, mimarlık, felsefe, sosyoloji gibi farklı kategorilerde yaklaşık 10 bin kitap bulunuyor.
{24126}