preloader

En İyi Kitap Okuma Kulüpleri

11.04.2022
En İyi Kitap Okuma Kulüpleri

Yazı Boyutu:

Okuma alışkanlığınızı arttırarak, interaktif bir topluluğa dahil olmanızı sağlayacak en iyi kitap okuma kulüplerini keşfedin.

Teknolojinin hayatımızın her alanında yer almasıyla birlikte kitap okuma kulüplerini daha çok duymaya başladık. Aslında kitap okuma kulüplerinin geçmişi sandığımızdan çok da yakın bir tarihe dayanmıyor. Kaynaklara göre bilinen en eski kitap okuma kulübü, 1634’te haftalık vaazleri incelemek için bir grup kadını organize eden vaiz Anne Hutchinson tarafından başlatıldı. Kadınların önemli metinleri okuması ve tartışmasının kınandığı bu dönemde kitap okuma kulübüne ev sahipliği yapmaya devam eden Hutchinson, bugün bu kültürü deneyimlememize ön ayak olan isim.

Günümüzde kitap okuma kulüpleri, kitap okumayı seven ve okudukları kitapları tartışarak analiz eden gruplara ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Belli sayıda katılımcının katıldığı, bir kişinin moderatörlük yaptığı kitap okuma kulüplerinde hem kitap okuma alışkanlığı yaygınlaşıyor hem de interaktif bir sosyalleşme alanı oluşuyor. Teknolojinin hayatımızdaki büyük yeri ile bu fiziki kitap okuma etkinlikleri artık online olarak da hizmet vererek hem sınırları kaldırıyor hem de ulaşılabilirliği sağlıyor.

Gelin, kitap severlerin de yakından takip ettiği en iyi kitap okuma kulüplerine birlikte göz atalım. Belki siz de yakın zamanda bir okuma kulübünün üyesi olur ve okuma alışkanlığınızı daha da arttırarak, interaktif bir topluluğa dahil olursunuz.

Merhaba Kitap Kulübü

2019 yılında Ceren Kandil tarafından kurulan Merhaba Kitap Kulübü, pandemiden dolayı fiziki kitap okuma etkinliklerine online devam eden kitap kulüplerinden biri. “Her ay farklı bir tür, farklı bir yazar” sloganı ile okuyucuların kitaplığındaki çeşitliliğini arttırmayı, yeni türler ve yazarlar tanıtmayı amaçlayan Merhaba Kitap Kulübü, her ay belirlenen türe göre seçilen bir kitabı toplantılarda ele alıyor. Toplantılarına zaman zaman kitap yazarlarını da konuk alan Merhaba Kitap Kulübü, kitap toplantılarını her ayın sonunda gerçekleştiriyor.

Don Kişot Kitap Kulübü

2017 yılında kurulan Don Kişot Kitap Kulübü, pandemi nedeniyle toplantılarını online gerçekleştiren bir kulüp. Ancak kulüp, yakın zamanda yeniden yüz yüze toplantılarını gerçekleştirmeye başladı. Kadıköy’de belirlenen bir kafede toplanan kulüp, her ay belirlenen bir kitabı okuduktan sonra bir araya gelip üzerine sohbet ve analizler gerçekleştiriyor.

Sade Okuma Kitap Kulübü

2016 yılında serüvenine başlayan Sade Okuma kitap kulübünün adı, sanılanın aksine “sadece okuma” temasından değil sade Türk kahvesi temasından geliyor. Toplantılarını Kayseri’de gerçekleştiren kulüp, ayda bir kez toplantı düzenleyerek belirlenen kitabı tüm üyeleri ile birlikte yorumluyor. Sade Okuma kitap kulübünde ayın kitapları katılımcıların önerdiği kitapların oylanması sonucu belirleniyor. Pandemi sürecinde online yaptıkları toplantılarını tekrardan yüz yüze yapmaya başlayan kulüp, her toplantılarını farklı mekanlarda gerçekleştiriyor. Ancak toplantıların daha verimli geçmesi için sayı kısıtlamaları bulunuyor. Bu nedenle kulübe katılmak isteyenlerin önce internet sitelerinden üyelik gerçekleştirip ardından olumlu ya da olumsuz dönüş beklemeleri gerekiyor.

Rory Gilmore Kitap Kulübü

2016 yılında kurulan Rory Gilmore Kitap Kulübü, adını “Gilmore Girls” dizisindeki Rory Gilmore karakterinden alıyor. Kulüp Başkanı Ayşe Ayhan Demir, yedi sezon süren bu dizide okunan ve ekrana yansıyan tüm kitapları listeyerek toplamda 339 kitaplık bir liste ortaya çıkarmış. Çıkardığı bu listeyi önce bir arkadaşıyla, daha sonraki aylarda 3-4 kişi ile birlikte okumaya başlamış ve sonunda kalabalık bir okuma kulübü haline gelmişler. Kulüp, dizide yer alan kitaplar dışında başka klasiklerin de okuma listesine alıyor.

Martı Kitap Kulübü

Yasemin Sungur tarafından kurulan Martı Kitap Kulübü, “Kitap ile Sohbet” adı ile her salı günü Oyuncak Müzesi’nde üyeleri ile buluşuyor. İstanbul dışında İzmir ve Bursa’da da toplantılar gerçekleştiren kulüp, etkinliklerini hem yüz yüze hem Zoom üzerinden de yapıyor. Kitap sohbetleri dışında yazarlar ile sohbet etkinlikleri de düzenleyen kulübün toplantılarına katılım sayısı ise sınırlı sayıda.

Kitap Ağacı Kitap Kulübü

Kitap Ağacı, 2013 yılında Türkiye’nin farklı yerlerinde yaşayan ve birbirlerini Instagram üzerinden takip eden sekiz kitap meraklısının kurduğı bir kitap kulübü. “Aynı anda, aynı kitabı okuyalım mı?” fikri ile ortaya çıkan Kitap Ağacı, zamanla birçok kişinin katılımı ile genişleyerek farklı illerden üyeler kazandı. Şu an birbirleriyle Instagram hesapları üzerinden iletişime geçen kulüp, Türkiye’nin farklı illerinde buluşmalarını gerçekleştiriyor.

Muga Book Club

Muga Book Club, “Sakin”, “Yakın” ve “Başka” kitaplarının yazarı Ege Soley tarafından kuruldu. Her ay seçtikleri ve okudukları kitapları, internet sitesinde yer alan “mugabookclub” başlığı altına yayınlayan kulüp, aylık ve yıllık olarak iki farklı üyelik sunuyor. Her ay okunulan kitap üzerine Zoom toplantısı gerçekleştiren kulüp aynı zamanda üyelik seçeneği ile eski toplantıların kayıtlarını da paylaşıyor.

Kültür Perileri Kitap Kulübü

Edebi zevk kazanma ve nitelikli okur yetiştirme amacıyla kurulan Kültür Perileri, her ay ele alacakları konu üzerine kitapları Instagram hesaplarından paylaşıyor. Her ay Zoom üzerinden farklı bölgelerden üyeleri ile kitap analizleri yapan kulüp, toplantılara katılanlara ise belirlenen kitabı okuma şartı koyuyor. Üyelik gerektirmeyen bu kulüp, aynı zamanda listesinde şiir kitaplarına da yer vererek toplantılarında analiz ediyor.

İstanbul Edebiyat Kulübü

2017 yılında İstanbul Edebiyat Kulübü, okunan kitapların farklı gözle yorumlanmasını sağlıyor. Kulüp üyeleri tarafından seçilen kitabın başka kitaplarla, tiyatro oyunları veya filmlerle olan bağıntılarını da analiz eden topluluk, sadece düzenli okuyucuları kulübe üye kabul ediyor. Toplantılarına yüz yüze devam eden kulüp, aynı zamanda tiyatro etkinliği, film okumaları ve şiir dinletileri gibi etkinlikler de yapıyor.

Minevra Kitap Kulübü

“İki kişinin okuduğu kitap aynı değildir” sloganı ile etkinlikler düzenleyen Minevra Kitap Kulübü, üyeleri ile aktif olarak kitap analizleri yapan bir kulüp. Üyelerinden tema önerilerini toplayıp oylayarak iki ay boyunca okunacak temaları belirleyen kulüp, ikinci aşamada ise seçilen temaya uygun kitap önerileri arasından okunacak dört kitabı oy çoğunluğu ile belirliyor. Toplantılarını Kadıköy’de bir mekânda ya da yaz aylarında Bostancı sahilde düzenleyen kulüp, her iki haftada bir pazar günleri bir araya geliyor.

Sinem Genç
Sinem Genç Tüm Yazıları