preloader

Hamilelikte Cilt Bakımı Nasıl Olmalı?

28.03.2023
Hamilelikte Cilt Bakımı Nasıl Olmalı?

Yazı Boyutu:

Hamilelikte karşılaşılabilen cilt problemlerini, çözümlerini ve anne adaylarının cilt bakım rutinlerinde nelere dikkat etmeleri gerektiğini Dr. Yasemin Savaş’tan öğrendik.

Hamilelik sürecindeki hormonal değişiklikler gebelik lekelerinden akneye, bazı cilt problemlerine yol açabiliyor. Ancak hazırlıklı olup doğru bir cilt bakım rutini izleyerek bu şikayetlerin önüne geçebilir, cildinizin güzelliğini ve gençliğini hamilelik süresince de koruyabilirsiniz. Bu dönemde karşılaşılabilen cilt problemlerini, çözümlerini ve anne adaylarının cilt bakım rutinlerinde nelere dikkat etmeleri gerektiğini Kaliteli Yaşam kliniğinin kurucusu Medikal Estetik Hekimi Dr. Yasemin Savaş’tan öğrendik.

Hamilelikte Cilt Bakımı Nasıl Olmalı?
Dr. Yasemin Savaş

Hamilelikte yükselen hormon seviyeleri hamileliğin hangi dönemlerinde ciltte hangi değişikliklere yol açıyor?

Bu süreçteki değişiklikler, cildin yapısı, genetik özellikler, hormonlardaki değişimi cildin tolere edebilmesi gibi etkenlere bağlı olarak farklılık gösterebiliyor. Gebelik süresince cildine gerekli özeni ve bakımı gösteren kadınlarda bu problemler daha az görülmekle birlikte, sonrasında normal hayata dönüş de daha hızlı oluyor. Hamileliğin ilk 3 ayında östrojen artışı henüz minimal düzeydedir. Gebelik hormonu olarak adlandırılan HCG hormonunda yükselme başlar. Bu yükselme, ilerleyen dönemde cilt durumunda değişikliklere yol açan östrojen ve progesteron hormonlarının artışını tetikler.

İkinci trimesterde, yani ikinci 3 ayda östrojen hormonu normalin 30-50 katına kadar çıkarak melanosit stimülan hormonunun (MSH) yükselmesine neden olur. Bu, ciltte leke problemlerinden sorumlu olan hormondur ve pigment hücrelerinin artmasına yol açar. Progesteronun artması da hücreler arası dolaşımı bozarak ciltte kuruluğa neden olur. Bu hormonlar ciltte lekelenmelerin yanı sıra, yağ – nem dengesinin bozulmasına ve çatlakların oluşumuna sebep olur. Sebum seviyesindeki dengesizlik bazı ciltlerde akne eğilimiyle, bazı ciltlerde ise kurulukla sonuçlanır. En iyi çatlak kremlerini incelemek için tıklayın.

Son 3 ayda artan hormonlar prolaktin (süt hormonu), oksitosin (aşk hormonu) ve relaksindir. Özellikle relaksinin artması kan damarları oluşumuna yardımcı olur. Son 3 ayda dolaşımda canlanma, yanaklarda pembeleşme ya da örümcek ağı dediğimiz damar problemleri görülebilir.

Hamilelikte Cilt Bakımı Nasıl Olmalı?

Hamilelikte lekeler için en uygun içerik hem cildi besleyen hem de ciltte açılma sağlayan C vitaminidir.

Hamilelik süresince mevcut cilt bakım rutininde ne gibi değişiklikler yapmak gerekir?

Öncelikle cildin durumunun doğru tespiti çok önemlidir. Gebelik süresince cildin yağ ve nem dengesi değişeceğinden ciltte kuruma ya da akne oluşumu, kaşınma gibi problemler meydana gelebilir. Değişen cilt yapısına uygun ürünler kullanmak ve cilt bakım alışkanlıklarını güncellemek gerekir.

Özellikle lekeye yatkın ya da cildinde leke oluşmuş kişiler cilt bakımında leke açıcı ürünlerden uzak durmalı. Hamilelikte lekeler için en uygun içerik hem cildi besleyen hem de ciltte açılma sağlayan C vitaminidir. Gebelerdeki cilt bakımında özellikle yoğun besleyici, yenileyici, koruyucu ve ciltte oluşabilecek problemleri önleyici ürünler tercih edilmelidir. Cildin eğilimine göre doğru ürünler seçerek; yağlanma varsa ciltte yağı dengelemek, ya da kuruma yoğunsa cilde nem kazandırmak, hyalüronik asit ve vitaminlerle cildin nem – yağ dengesini ayarlamak önemlidir.

{88231}

Hamilelikte kullanılan cilt bakım ürünleri hangi içeriklerden oluşmalıdır?

Gebelik süresince özellikle hyalüronik asit ve C vitamini gibi içeriklere sahip cilt yenileyici ve besleyici krem ve serumların kullanımı önerilir. Cildi sakinleştiren maskeler ve K vitaminli ürünler de tercih edilebilir. Anti-aging bakımda serbest radikal birikimini önleyen antioksidanların rolü büyüktür. C vitamininin yanı sıra, E vitamini, glutatyon, selenyum ve koenzim Q10’dan da destek alınabilir. Güneş koruyucu olarak kimyasal filtre içermeyen, mineral filtreli ve minimum 50 SPF’e sahip, gözeneklerde tıkanıklık yapmayan, nemlendirici özellikli ürünler kullanılmalıdır. Ürün yapısı ve içerik seçiminde cilt tipine bağlı hareket etmek gerektiği unutulmamalıdır. Ancak genel olarak hamilelik döneminde cilt tarafından kolayca emilebilen, su bazlı emülsiyon yapıda ürünlere yönelebilinir.

Hamilelikte Cilt Bakımı Nasıl Olmalı?

Hamilelik süresince kullanılan temizleyiciler ve bakım ürünleri parfüm, paraben, silikon, alkol ve oksibenzon içermemelidir.

Hamilelik süresince kaçınılması gereken cilt bakım alışkanlıkları var mı?

Özellikle peeling uygulamalarına ara verilmelidir. Çok sıcak ve çok soğuktan uzak durmak, sert sabun ve sert temizleyiciler kullanmamak gerekir. Duşta ılık su tercih edilmelidir, buhar ve saunadan kaçınılmalıdır. Gebelik süresince kan akışı artar, cilt hassaslaşır, incelir ve kurur. Bu etkenler cildin hasarlanmasına, duyarlı olmasına ve nemliliğinin azalmasına yol açabilir. Hyaluronik asit ve kolajen gibi destek ürünlerin ağız yoluyla değil, lokal olarak alınması önerilir.

Hamilelikte kullanılan cilt bakım ürünlerinde hangi içeriklerden uzak durmak gerekiyor?

Gebelikte kimyasal olmayan, doğal ve organik ürünler tercih edilmelidir. Hamilelik süresince kullanılan temizleyiciler ve bakım ürünleri parfüm, paraben, silikon, alkol ve oksibenzon içermemelidir. Retinoidler (retin-a, retinol, retinil palmitat, accutane gibi A vitamini türevleri), hidrokinon, salisilik asit ve benzoil peroksit de hamilelikte kaçınılması gereken içeriklerdir.

Hormonlar çok aktif olduğu için kullanılan nemlendiricilerin içinde kıllanma ve tüylenmede artmaya yol açan B5 vitamininin olmamasına da özellikle dikkat edilmelidir. Bebeğe zararı söz konusu olan aromaterapik ürünlerden uzak durulmalıdır. Özellikle fesleğen, sedir ağacı, karanfil, servi, rezene, ardıç, biberiye ve kekik gibi saf aroma yağlarından sakınılmalıdır. Ürün seçimleri mutlaka hekim kontrolünde olmalıdır.

Hamilelikte Cilt Bakımı Nasıl Olmalı?

Hamilelikte cilt hassasiyetini gidermeye ve cildin sakinleşmesini sağlamaya yönelik ürünler kullanmak, cildi nemlendirmek ve beslemek çok önemlidir.

Gebelik lekeleri neden oluşuyor? Bu lekeler için nasıl bir önlem alınabilir?

Gebelikte melazma, kloazma veya gebelik maskesi olarak adlandırılan lekelenme sıklıkla görülür. Östrojenin artması, bu lekelerin oluşumuna zemin hazırlamaktadır. Özellikle yanak, alın, dudak üstü, burun ve çene bölgesinde görülen lekelenmeler koyu kahverengi ve sınırları dağınık, belirgin olmayan şekildedir. Esmer ciltlerde daha fazla olmaktadır. Lekelerden korunmak için düzenli cilt bakımları yapılarak cildin kuvvetini, lekelere karşı direncini artırmak ve doğru güneş koruyucu kremlerle güneşten korunmak çok önemlidir.

Bu leke oluşumları aynı zamanda vücutta da renk koyulaşmaları şeklinde kendini gösterir. Kol altında ve genital bölgede bazen de göbekten pubise doğru bir çizgi oluşturacak şekilde renk koyulaşmaları sıklıkla görülür. Yine esmer ciltlerde bu risk daha fazladır. Özellikle kol altı ve genital bölgeleri duş sonrasında kurulamak, kuru tutmak ve nemlendirmek renk koyulaşmasını önlemekte koruyucu önlemlerdendir.

{773442}

Hamilelikte görülebilen akne artışının sebebi nedir? Nasıl kontrol altına alınabilir?

Özellikle 8. haftadan sonra hormonların değişimine bağlı olarak ter ve sebum bezlerinin çalışmaları artmaktadır. Ciltte sebum salınımı artar ve cildin yağ – nem dengesi bozulur. Siyah noktalar oluşmaya başlar ve devamında temizlenmediği takdirde akneye dönüşümü söz konusudur. Henüz siyah noktalar oluşmadan yağ – nem dengesinin sağlanması akne oluşumunu önlemede önemlidir. Klinik bakımlarının yanı sıra, ev bakımlarında da doğru ürünlerle devam edilmesi tedaviyi desteklemektedir. Gebelikte her ürünün kullanılmaması gerektiği unutulmamalıdır. Bazı ilaçların kullanımı bu dönemde uygun değildir ve akne oluştuktan sonra izlenecek tedavi de hekim kontrolünde gebeye özel olmalıdır.

Hamilelikte Cilt Bakımı Nasıl Olmalı?

Klinik maskeler dışında salatalık maskeleri, avokado maskeleri, ballı muzlu maskeler gibi hassas ciltlerde kullanılabilecek cildi sakinleştirici ev bakımlarından da faydalanılabilir.

Aloe vera ve limon maskesi

Dr. Yasemin Savaş, hamilelik döneminde cildin yağ – nem dengesini sağlayacak, ev yapımı doğal cilt bakım maskesi tarifi veriyor.

Aloe vera, nemlendirici ve iyileştirici özellikleri ile bilinir. Eczane ve aktarlarda genellikle jel olarak satılmaktadır. Evlerde bulundurulan aloe vera bitkisinin yaprak saplarından birini keserek bitkinin en doğal formundan faydalanma şansınız olabilir. Limon, cildinizi temizlemek ve fazla yağdan arındırmak için birebirdir.

Hazırlanışı: Doğal aloe vera jeli ile limon suyunu karıştırın. Eğer kullandığınız limon organik ise karışıma az miktarda limon kabuğu da ekleyebilirsiniz. İki malzemeyi çırpın ve maske olabilecek doğru kıvamı bulana dek biraz daha limon suyu veya aloe vera jeli ekleyin.

Uygulanışı: Göz ve çevresi hariç, maskeyi tüm yüzünüze uygulayın ve yaklaşık yirmi dakika bekletin. Sonrasında yüzünüzü yıkayın, kurulayın ve hemen yağsız bir losyon yardımı ile nemlendirin. Bu karışım, haftada 1-2 defa uygulanabilir.

Gebelikte oluşan cilt hassasiyetini yatıştırmak için önerileriniz nedir?

Yükselen östrojen ile birlikte damar problemleri ve cildin kuruluğu da artar. Relaksin hormonunun artışı sonucu yeni kılcal damarların oluşumuyla birlikte cilt yüzeyinde örümcek tarzında damarlanmalar meydana gelir. Kuruluğun getirdiği kaşıntı, cildin incelmesine bağlı nem kayıpları ve pembeleşmeler görülür. Bu dönemde cilt hassasiyetini gidermeye ve cildin sakinleşmesini sağlamaya yönelik ürünler kullanmak, cildi nemlendirmek ve beslemek çok önemlidir. Klinik maskeler dışında salatalık maskeleri, avokado maskeleri, ballı muzlu maskeler gibi hassas ciltlerde kullanılabilecek cildi sakinleştirici ev bakımlarından da faydalanılabilir.

Hamilelikte Cilt Bakımı Nasıl Olmalı?

Çatlak oluşumunu engellemek için cildin elastikiyetini arttırın, cildi düzenli olarak nemlendirin ve badem yağı gibi ürünlerle besleyin.

Hamilelikte ciltte çatlak oluşumunu önlemek için nelere dikkat etmek gerekir?

Hamilelikte cildin aşırı gerilmesine, hızlı kilo alımına, hormonların kolajen ve elastine verdiği zarara bağlı olarak ciltte çatlaklar meydana gelebilir. Burada genetik yatkınlık da çok önemlidir. Kişi cildine bakım yapsa da bazen çatlamaları engelleyemeyebilir. Bu nedenle ciltte kolajen ve elastinin güçlü olması, cildin nemlendirilmesi ve beslenmesi, kilo alımının kontrolü çatlak oluşumunun engellenmesinde önemlidir.

Çatlaklar oluşurken cilt incelir ve kaşıntılar eşlik eder. Bunun için cildin elastikiyetini artırmak, cildi düzenli olarak nemlendirmek ve badem yağı gibi ürünlerle beslemek fayda sağlayacaktır. Doğru beslenme de çatlak oluşumunu engellemede önemli rol oynar. Hem kilo alımının kontrolüne hem kolajen ve elastinin sağlıklı olmasına hem de cildin nemlenip beslenmesine fayda sağladığı için E, C vitamini ve çinkodan zengin beslenmek, bol su tüketmek çok önemlidir.

{772986}

Hamilelikte medikal cilt bakımı yaptırılabilir mi?

Gebelikte cilt bakımı hekimler tarafından özellikle önerilir. Bu cilt bakımları hekim kontrolünde ve gebeye özel olmalıdır. Cildin her dönemde temiz tutulması önemlidir ama gebelikte ekstra önem kazanır. Özellikle buharsız temizleme uygulanmalı, lekelere karşı koruyucu C vitamini ağırlıklı bakımlar yapılmalı, cilt nemlendirilmeli ve beslenmelidir. Hyalüronik asit ve K vitamini ağırlıklı cilt güçlendirici ürünlerle devam edilmelidir. Peeling’den uzak durulmalı, AHA’lar gibi soyucu hiçbir içerik kullanılmamalıdır. Sıcak ve vakumlu uygulamalardan, ısı teknolojilerinden, lazer teknolojilerinden, enjeksiyonlu uygulamalardan gebelik süresince kaçınılmalıdır.

Hamilelikte Cilt Bakımı Nasıl Olmalı?

Sıcak ve vakumlu uygulamalardan, ısı teknolojilerinden, lazer teknolojilerinden, enjeksiyonlu uygulamalardan gebelik süresince kaçınılmalıdır.

Hamilelik sonrasında ciltte oluşan ihtiyaçlara yönelik hangi medikal uygulamaları öneriyorsunuz?

Gebelik süresince yapılmayan işlemlerin bir kısmı emzirme döneminde uygulanabiliyor. Nem aşıları, vitamin aşıları, renk açmalar, lazer tedavileri, epilasyon ve zayıflamaya yönelik tedavilere başlanabiliyor. Hormon değişimine ve beslenmeye bağlı olarak artan saç dökülmeleri için de saç kök hücre ve saç mezoterapilerinden faydalanılabilir.

Hamilelikte oluşan cilt çatlaklarının profesyonel tedavisine ne zaman başlanmalı?

Çatlaklar ilk oluşmaya başladığında pembe kırmızı bir hal alır ve cilt yüzeyinden hafif kabarıktır. Doğumdan 6 ay kadar sonra daha sedefsi ve ciltten daha çökük bir görünüm almaya başlarlar ve bu aşamadan sonra tedavi zorlaşır. Doğumdan 6 ay sonra başlanan erken dönem tedavi bu yüzden önemlidir.

Hamilelikte Cilt Bakımı Nasıl Olmalı?

Hamilelik sonrasında hormon değişimine ve beslenmeye bağlı olarak artan saç dökülmeleri için saç kök hücre ve saç mezoterapilerinden faydalanılabilir.

Cilt çatlakları için hamilelik sonrasında hangi medikal tedaviler uygulanabiliyor?

Çatlak tedavisinde amaç kolajen liflerinin azalmasının önlenmesi ve bu liflerin yapımının uyarılması, çevre dokularda görülen yüzeyel damar görünümünün azaltılması, derinin elastikiyetinin geri kazandırılması, pigmentasyon probleminin minimuma indirilmesi ve derinin normal nem dengesi sağlanarak çatlak görünümünü en aza indirmektir. Günümüzde bu hedefleri yerine getirmek amacıyla çeşitli tedavi protokolleri uygulanır. Fraksiyonel karbondioksit lazer, thulium lazer, PRP, mezoterapiler, kök hücre ve kolajen tedavileri kullanılan yöntemler arasındadır.

Dr. Yasemin Savaş kimdir?

İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi’nden 1995 yılında mezun oldu. 2015 yılında Dr. Yasemin Savaş Kaliteli Yaşam Kliniği’ni kurdu. MESTDER ve Trakya Üniversitesi tarafından düzenlenen medikal estetik çalıştayında yüz kadavrası üzerinde çalışan baş eğitimcilerden olan Dr. Yasemin Savaş, Türk Medikal Estetik Derneği’nin (MESTDER) kurucu üyesi.

Elif Tuncel
Elif Tuncel Tüm Yazıları