preloader

Türkiye'nin Dört Bir Yanındaki En İyi Festivaller

Türkiye'nin Dört Bir Yanındaki En İyi Festivaller

Yazı Boyutu:

Seyahat ederken yeni tatlar keşfedebileceğiniz Türkiye’nin dört bir yanından mutlaka görmeniz gereken yerel festivalleri keşfedin.

Türkiye’nin farklı şehirlerinde hemen her mevsim, birbirinden renkli şenlikler ve festivaller düzenleniyor. Yemek, kültür, sanat gibi alanlarda pek çok farklı aktivitenin gerçekleştiği bu etkinliklerde, doyasıya eğlence yaşanıyor. Hem yurt içi hem de yurt dışından katılımcıların yoğun ilgi gösterdiği, gezerken yeni lezzetlerin de tadına bakabileceğiniz Türkiye’nin en iyi festivallerini sizin için bir araya getirdik.

Not: Listeyi festivallerin genel olarak planlandığı aylara göre sıraladık. Ancak organizasyon durumuna göre tarihler her yıl değişebiliyor. Festival odaklı seyahat planı yapmadan önce kontrolleri yapmakta fayda var.

Ayder Kar Festivali – Ocak

Türkiye'nin Dört Bir Yanındaki En İyi Festivaller

Rize’nin Çamlıhemşin ilçesi Ayder Yaylası’nda, Ayder Doğa sporları ihtisas ve Spor Kulübü tarafından organize edilen Ayder Kar Festivali, genellikle ocak ayında gerçekleşiyor. Ayder Yaylası’nda Gelintülü Şelalesi ve Ayder çayırlarını gezip, festival alanına geliniyor. Katılımcılar, şambrel, kızak veya naylon poşetlerle karda kayıyor, yöresel oyunlar oynuyor. Aynı zamanda çeşitli yarışmalar ve konserler düzenleniyor.

Karaburun Nergis Festivali – Ocak

İzmir’in Karaburun ilçesinde her yıl ocak ayında gerçekleşen Nergis Festivali, Karaburun’un zengin bitki örtüsü ve doğasında, katılımcıları ağırlıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Karaburun Belediyesi tarafından düzenlenen festivalde, Üreticiler kendi yetiştirdikleri nergisleri tanıtıp satarken, keyifli konserler ve çeşitli etkinlikler yapılıyor. Karaburun Yarımadası’nın başlıca ürünleri arasında yer alan nergis çiçeğini dünyaya tanıtmak, yerel üreticiye destek olmak, aynı zamanda da eğlenmek amacıyla yapılan festival, renkli görüntülere sebep oluyor.

Datça Badem Çiçeği Festivali – Şubat

Datça’daki badem ağaçları, Ocak-şubat aylarında bembeyaz çiçeklerini açarak baharın gelişini müjdeliyor. Datça Belediyesi tarafından organize edilen Badem Çiçeği Festivali, Datça’nın bu eşsiz zamanına tanıklık etmek, şehirden uzaklaşıp nefes almak, en özel lezzetleri deneyimlemek, farklı atölyelerde yeni şeyler öğrenmek için harika bir fırsat sunuyor. Datça’nın kültür ve sanat iklimini hissettiren Badem Çiçeği Festivali, doğa turları, çiftçi etkinlikleri ve yarışmaları, konserler ve halk oyunları, söyleşiler, imza günleri, sergiler, çocuk etkinlikleri, fotoğraf yarışması, el işi ve yiyecek stantları ve daha pek çok etkinliği kapsıyor.

Alaçatı Ot Festivali – Nisan

Dünyaca ünlü şeflerin ve ünlülerin katılımıyla, Çeşme Belediyesi’nin düzenlediği Alaçatı Ot Festivali, konserleri ve etkinlikleriyle, İzmir’in parlayan yıldızı Alaçatı’yı seyahat listesine ekleten bir etkinlik. Ege otlarını dünyaya ve Türkiye’ye tanıtan festivalde renkli tezgahlar kuruluyor, otları tanıma ve toplama gezilerinden, yemek atölyelerine kadar birçok etkinlik düzenleniyor. Katılımcılar sokak aralarına kurulan stantlarda çeşitli tatları deneyebiliyor. Festivalin son gününde ise, Alaçatı Amfi Tiyatro’da, en çok ot toplama ve en güzel ot yemeği yarışmaları gerçekleşiyor.

Adana Uluslararası Portakal Çiçeği Festivali – Nisan

“Nisanda Adana’da” sloganıyla başlayan Adana Portakal Çiçeği Festivali, portakal çiçeklerinin en yoğun olduğu nisan ayında gerçekleşiyor ve genellikle 2 hafta sürüyor. Adana’nın en güzel zamanı olan nisan ayında, şehrin tüm sokakları portakal çiçeği kokuyor. Katılımcılar, Adana lezzetlerini doyasıya tadarken, kentin hemen her yerindeki konserleri, halk oyunlarını, dans ve bando gösterilerini ve spor müsabakalarını izleyebiliyor.

Urla Enginar Festivali – Nisan

“Sakız Enginar“ı ile meşhur olan Urla Enginar Festivali, Urla Cumhuriyet Meydanı’nda her yıl nisan veya mayıs aylarında, renkli görüntülere ev sahipliği yapıyor. Urla Belediyesi’nin düzenlediği, uluslararası boyuta taşınan festival, yerli ve yabancı şefleri ağırlamaya devam ederken, enginar reçeli, enginar yemekleri, enginar temalı hediyelik ve tekstil ürünleri de konuklara sunuluyor.

Edirne Hıdırellez Şenlikleri – Mayıs

Türkiye'nin Dört Bir Yanındaki En İyi Festivaller

Edirne’de her yıl 5 Mayıs’ta Hıdırellez Şenlikleri ile 6 Mayıs’ta Romanların geleneksel etkinliği Kakava şenlikleri yoğun katılımla ve coşkuyla kutlanıyor. Edirne Belediyesi tarafından düzenlenen, doğanın uyanışının kutlanıldığı bu etkinliklerde, ateş üstünden atlama, su kenarlarında piknik yapma, müzik ve dans gibi birçok aktivite gerçekleşiyor, birbirinden renkli görüntüler ortaya çıkıyor.

Isparta Uluslararası Gül Festivali – Haziran

Türkiye'nin Dört Bir Yanındaki En İyi Festivaller

Isparta’da her yıl mayıs veya haziran aylarında, Isparta Valiliği ve Isparta Belediyesi tarafından düzenlenen Uluslararası Gül Festivali, aynı zamanda Gül Hasadı Festivali olarak da biliniyor. Festival boyunca Isparta caddeleri, sokakları ve bahçeleri güllerle donanıyor. Gülün dalından şişeye kadar olan yolculuğuna ortak olan konuklar, sabah 5’te başlayan gül hasadına katılıyor, öğlen 10’a kadar gül toplamaya yardım ediyorlar. Bunun yanı sıra, gül suyu ve yağı çıkarma, gül reçeli yapımı, konserler, folklor gösterileri, şiir dinletileri, halı kilim dokuma etkinlikleri gibi daha birçok etkinlik gerçekleşiyor.

Tekirdağ Kiraz Festivali – Haziran

Türkiye'nin Dört Bir Yanındaki En İyi Festivaller

Süleymanpaşa Belediyesi tarafından organize edilen Tekirdağ Kiraz Festivali, 1962’de “Kiraz Cümbüşü” adıyla kutlanmaya başlanıp, 1964’te Kiraz Bayramı’na dönüşerek daha sonrasında Kiraz Festivali adını alıyor. Her yıl geleneksel olarak Haziran ayında yapılan festivalde, sergiler, kortejler, ünlü isimlerin konserleri, yelken ve kiraz yarışmaları gibi pek çok etkinlik gerçekleşiyor. Kiraz ağaçlarının meyvelerini vermesiyle birlikte, hem eğlenceli hem de lezzetli geçen festival, renkli görüntülere sahne oluyor.

Isparta Lavanta Festivali – Temmuz

Türkiye'nin Dört Bir Yanındaki En İyi Festivaller

Isparta’nın Kuyucak Köyü’nde yapılan ve son yıllarda giderek popüler bir hale gelen Lavanta Festivali, genellikle temmuz ayında gerçekleşiyor. Isparta Valiliği koordinesinde, Keçiborlu Kaymakamlığı, Keçiborlu Belediye Başkanlığı, Kuyucak Köyü Muhtarlığı, Kuyucak Kadın Kooperatifi ve Isparta Kültür ve Turizm Derneği’nin katkılarıyla düzenleniyor. Lavantayı tanıtma amacıyla yerel halk ve üreticiler, stantlar kuruyor ve bu stantlar üzerinde hoş kokulu, taze lavantalar sergileniyor ve bal, sabun, yağ, reçel başta olmak üzere bir sürü yan ürün satışa sunuluyor. Rengarenk sokakların her köşesi bir fotoğraf karesine dönüşüyor.

Bozcaada Bağbozumu Festivali – Eylül

Eski gelenekleri hatırlamak adına birçok etkinlikle gerçekleşen ve Bozcaada Belediye Başkanlığı tarafından düzenlenen Bozcaada Bağbozumu Festivali, sembolik olarak şaraplık üzümlerin toplanmasıyla başlıyor. Bağ işçileriyle beraber traktörle üzüm toplamaya gidiliyor ve toplanan üzümler at, eşek ve traktörlerle festival alanına getiriliyor. Festivalde ayrıca konserler ve yarışmalar düzenleniyor. Bozcaada yerlileri ev yapımı şarapları, reçelleri, takıları ve daha pek çok ürünü satıyor.

İstanbul Kahve Festivali – Ekim

Bütün kahve severleri bir araya getiren İstanbul Kahve Festivali’nde, farklı ülkelerde özel olarak üretilen ve kavrulan kahveler, kahvelerin yapılışları ve tatları deneyimleniyor. Ayrıca festival, işin profesyonelleriyle tanışma ve fikir alma fırsatı sunuyor. Her yıl genellikle ekim ayında düzenlenen festival dört gün sürüyor ve giriş için önceden bilet almanız gerekiyor.

Etiketler

Diren Bilgesu Işık
Diren Bilgesu Işık Tüm Yazıları