Arçelik'in Mutfak Araştırması: Mutfak Aletlerinde Önemli Unsurlar
Yazı Boyutu:
Arçelik’in Türkiye genelinde 12 ilde yaptırdığı mutfak araştırmasıyla, mutfaktaki gereç ve teknolojilerle ilgili görüşleri keşfedin.
Dünya çapında 45.000 çalışanı, 9 ülkede 30 üretim tesisi ve 12 markasıyla (Arçelik, Beko, Grundig, Blomberg, Elektrabregenz, Arctic, Leisure, Flavel, Defy, Altus, Dawlance ve Voltas-Beko), faaliyet gösteren Arçelik, Türkiye genelinde 12 ilde, 25-55 yaş grubu kadın-erkek 1500 kişiyle, mutfak ve mutfaktaki gereç ve teknolojilerle ilgili görüştü. Araştırmanın sonuçları, Arçelik’in Bolu’da 2018 yılında kurduğu ve mutfak teknolojilerinde önemli bir merkez yapmayı hedeflediği deneyim mutfağı The Kitchen’da düzenlenen etkinlikte açıklandı.
Arçelik’in mutfak araştırmasına göre tüketicinin mutfak aletleri satın alırken göz önünde bulundurduğu en önemli unsurlar enerji verimliliği, kalite ve dayanıklılık. Araştırmanın sonuçlarını, Arçelik’in pişirici işletmesinin de bulunduğu Bolu’da, deneyim mutfağı the Kitchen’da gerçekleştirilen pişirme etkinliğinde açıklayan Arçelik Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Akın Garzanlı, “Araştırmamıza katılan her 10 kişiden 7’si geleceğin mutfağını enerji ve su verimliliği yüksek cihazların bulunduğu bir mutfak olarak görüyor. Bir mutfak aletinde en önemli unsurun enerji verimliliği olduğunu düşünüyor. Bunu kalite ve dayanıklılık takip ediyor. Arçelik olarak biz de markalarımızla ürün ve teknoloji geliştirirken sürdürülebilirlik, tasarım, kalite ve dayanıklılığa odaklanıyoruz” diyerek araştırmanın diğer sonuçlarına değiniyor.
Mutfak araştırması aynı zamanda tüketicilerin enerji ve su verimliliğine önem vermekle birlikte bu konuda yeterince bilgiye sahip olmadığını da ortaya koyuyor. Araştırmaya katılanların %60’ı mutfak aletlerinin enerji ve su verimliliğine dair bilgi edinmek istediğini söylüyor. Arçelik Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Akın Garzanlı, tüketiciyi kullandıkları ürünlerin enerji ve su verimliliği konusunda bilgilendirmeye ve bu konudaki farkındalığı artırmaya odaklandıklarını belirtiyor. Arçelik’in 2021 yılında cirosunun %51,6’sını enerji verimli ürünlerin satışından elde ettiğine dikkat çeken Garzanlı şunları ekliyor: “Araştırmamıza katılan her 10 kişiden 6’sı enerji ve su tasarrufu yapabilen mutfak aletlerine %30’a kadar değişen oranlarda daha fazla ödeme yapmaya hazır olduğunu söyledi. Arçelik’in tüketici ihtiyaçlarından yola çıkarak geliştirdiği ürünler yenilikçi teknolojileriyle enerji ve su verimli. Geri dönüştürülmüş ve biyo malzeme kullanım miktarını artırdığımız, gezegenimize ve doğal kaynaklara saygılı teknolojiler geliştiriyoruz.”
Etkinlikte konuşan Arçelik Üretim ve Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nihat Bayız da Arçelik’in Bolu’da yer alan pişirici cihazlar işletmesi ve The Kitchen hakkında bilgiler vererek şunları söylüyor: “Pazara sunacağımız mutfak teknolojilerimizi test etmek, tüketici iç görülerinden yola çıkarak mevcut ürünlerimizde düzenlemeler yapmak ve yeni teknolojiler geliştirmek için deneyim mutfağı The Kitchen’ı kurduk. Arçelik 1970’li yıllarda başlayan mutfak teknolojileri üretim yolculuğunda Bolu’dan yıllık 6,7 milyon üretim kapasitesiyle 5 kıtada 122 ülkeye ihracat yapar konuma geldi. Beko markamızla Batı Avrupa’da fırın üretiminde lideriz. Hedefimiz Türkiye’nin dünya mutfak aletleri pazarından aldığı payı daha da üst seviyelere çıkartmak.”
Bayız, Arçelik Pişirici İşletmesi ve deneyim mutfağı The Kitchen ile Bolu’da yerel ekonomiye önemli bir katkı yaptığını belirterek, sağladıkları dolaylı istihdam ile birlikte Bolu özel sektör istihdamının %30’unu gerçekleştirdiklerini vurguluyor.
Arçelik geleceğin mutfak teknolojilerini şekillendirdiği the Kitchen ile Türk mutfak kültürünün gelişimine de katkı sağlamayı hedefliyor. The Kitchen bu amaçla 2019 yılında Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü ile “Geleceğin Şefleri” projesini hayata geçirdi. Türk yemek kültürüne ve uluslararası standartlarda şeflerin yetişmesine katkı sağlamayı amaçlayan, şu ana kadar 300’e yakın öğrencinin katıldığı proje kapsamında, şef adayı öğrencilerle atölye çalışmaları, başarılı olan öğrencilerle pişirme etkinlikleri düzenleniyor. Yarışmayı kazanan öğrenciler The Kitchen’da yardımcı şef olarak görev yapıyor.
Araştırmada Öne Çıkan Önemli Sonuçlar
Katılımcıların, bir mutfak aletinde en önemli unsurlar arasında seçtikleri ilk üç sırada, “enerji verimli olması” diyenlerin oranı %59, “dayanıklılık” diyenlerin oranı %57, “kalite” yanıtını verenlerin oranı ise %44. Soruları yanıtlayanların %96’sının “Mutfak eşyasının dayanıklı ve uzun ömürlü olması benim için önemlidir” ifadesi ilk sırada yer alırken, ikinci sırada “Yiyecekleri daha uzun süre taze tutan buzdolapları gibi inovatif teknolojileri olan mutfak aletlerine sahip olmak” yer alıyor.
Katılan her 10 kişiden 4’ü çevresinden görüp beğenerek bir mutfak aleti aldığını belirtiyor. Çevresinde gördüğü ürüne sahip olmak isteyenlerin %48’i istedikleri ürünün pişirici grubuna ait olduğunu belirtiyor. Ürünü isteme nedenleri içerisinde en öne çıkan neden ise “daha pratik olması”. “Arkadaşlarınızda/çevrenizde/yakınlarınızda görüp sahip olmak istediğiniz mutfak aletlerinin öne çıkan özellikleri nedir?” sorusuna ise, katılımcıların %96’sı ürünün kolay temizlenebilir yüzeye sahip olması, %90’ı akıllı teknolojiye sahip olması, %84’ü şık ve modern tasarımı olması yanıtını veriyor. Diğer yanıtlar arasında, yenilikçi enerji verimli bulaşık makinesi, sessiz/ as ses yapan bulaşık makinesi, enerji verimli fırın ve en iyi şekilde soğutan yenilikçi enerji verimli buzdolabı/dondurucu var.
Mutfağın şık & modern tasarıma sahip olması ve büyüklüğü en fazla hayal edilen özellikleri. Katılımcıların %79’u için hayallerindeki mutfağın en önemli özelliği şık ve modern tasarımı. Mutfağın büyüklüğü de aynı oranda önemli görülüyor. Üçüncü sırada tezgahların boyutu ve şekli, dördüncü sırada ise modern mobilyalar var. Araştırmaya katılan 10 kişiden 7’si için, ankastre mutfak aletlerinin kurumunun kolay yapılması ve bu esnada ürünün ve mutfağın tahribattan korunması da çok önemli.
“Mutfakta su veya enerji tasarrufu için neler yapıyorsunuz?” sorusuna her 10 katılımcıdan 4’ü “Elde bulaşık yıkamıyorum” yanıtını veriyor. Her 10 kişiden 3’ü ise bulaşık makinesini tam dolmadan çalıştırmadığını söylüyor. Her dört kişiden biri ise aynı soruya enerji verimli ürünler kullandığı yanıtını veriyor. Ayrıca, her 10 katılımcıdan 7’si sahip oldukları mutfak aletini veya cihazını 1 yıldan kısa bir sürede yeni bir sürüm ile değiştirmediğini söylüyor. Mutfak aletini yeni bir sürüm ile değiştirdiğini belirtenlerin, değişim sebepleri içinde ilk sırada cihazın bozulması, ikinci sırada modelin eskimesi var.
Mutfak Bir Keyif Alanı
Araştırmaya katılanlar için mutfak, yemek hazırlanan bir alan olmanın yanı sıra, aynı zamanda yemek yenen, keyif yapılıp rahatlanan, aileyle sohbet edilen bir yaşam alanı olarak da görülüyor. Katılımcıların %74’ü mutfağı yemek yeme alanı olarak konumlarken, 31’i mutfağı keyif yapmak ve rahatlamak, %29’u ise misafir ağırlayıp aileyle sohbet edilen bir yaşam alanı olarak değerlendirdiğini belirtiyor.
*Bu içerik Arçelik sponsorluğunda hazırlanmıştır.