preloader

Deniz Serinliğini Evinize Getiren Dekorasyon Çözümleri

20.05.2020
Deniz Serinliğini Evinize Getiren Dekorasyon Çözümleri

Yazı Boyutu:

Sıcaklara başkaldıran, serinletici dekorasyon önerilerinden ilham alın.

Serin mekan olgusuna temelden giriş yaparsak öncelikle yaşam alanımızın mimarisini ele alarak başlayabiliriz. Sıcak coğrafyalara pusulamızı çevirdiğimizde karşımıza geleneksel malzeme ve tekniklerle akıllıca kurgulanmış yazın serin kışın sıcak kalan yapılar çıkıyor. Örneğin Alaçatı’da “Alaçatı taşı” adı verilen ponza taşı görünümlü kesme taşlardan yapılan evlerde iç mekanlar, kullanılan bu malzeme sayesinde yazın serin, kışın sıcak kalıyor.

Dekorasyon kurgunuzda yin yani soft renklere yer vererek mekana ferah bir görünüm katabilir, açık hava köşelerinde serin keyif alanları ve dış mekan banyoları yaratabilirsiniz. Sıcaklara başkaldıran 5 maddelik dekorasyon senaryolarına serin bir giriş yapıyoruz.

Mimari özelliklere dikkat edin

Deniz Serinliğini Evinize Getiren Dekorasyon Çözümleri

“Güneşin doğup battığı yön, rüzgâr ve ışığın geliş açılarını incelemeden doğru bir yapı yapamazsınız,” diyor mimar Tahir Toker ve şöyle ekliyor:

Bodrum’un geleneksel mimarisinde 5000 yıldır bu topraklardan çıkarılan andezit taşı kullanılır. Günümüz mimarisinde dünyanın farklı yerlerinden kilometrelerce uzaktan getirilmiş taş kullanımı geleneksel mimariye göre çok büyük bir hatadır. Her taştan taş ev olmaz.”

Deniz Serinliğini Evinize Getiren Dekorasyon Çözümleri

Mekandaki ısı dengesini doğal yollarla korumak için evinizin bulunduğu noktaya hakim rüzgarları inceleyin. Doğru hava sirkülasyonunu oluşturmak için kuzey cephesinde küçük pencerelere, güney cephesinde ise havayı kontrollü bir şekilde dışarı taşıyacak geniş pencerelere yer vermek güneyden gelecek sıcak hava sirkülasyonunun önüne geçecek ve böylece mekan kışın sıcak, yazın serin kalacaktır.

Rüyalar aleminizi açık havaya taşıyın

Deniz Serinliğini Evinize Getiren Dekorasyon Çözümleri

Sıcak havalarda açık havada uyumanın verdiği hazzın yerine kolay kolay bir şey geçemez. Siz de klimasız veya vantilatörsüz uyuyamayanlardansanız yaz aylarında yatağınızı dışarı taşımayı deneyebilirsiniz. Tavandan sarkıtacağınız bir cibinlik yardımıyla sivri sinek ve diğer türlü böceklerin uyku saltanatınıza geçişini engelleyebilir, yaz mevsiminde yorganın altına girme lüksünü yaşayabilirsiniz.

{772431}

Açık hava banyoları kurgulayın

Deniz Serinliğini Evinize Getiren Dekorasyon Çözümleri

Banyo ritüelini dış mekana taşıma fikri evde serinleme senaryolarının bir vazgeçilmezi. Bahçenize yerleştireceğiniz ayaklı bir küvet ile suyun iyileştirici etkisinden yararlanabilir, içinde saatlerce kalarak eğlenceli dakikalar geçirebilirsiniz. Günlük aktivitelerinizden sonra gün batımında serinleten bir duş alabilmek için bahçenizin uygun bir duvarına monte edeceğiniz duş başlığını uçuşan dekoratif perdelerle komşulardan gizleyebilirsiniz.

Misafirlerinizi terasta veya balkonda ağırlayın

Deniz Serinliğini Evinize Getiren Dekorasyon Çözümleri

Uzmanlar açık havada vakit geçirmenin kaygı, depresyon, öfke, kafa karışıklığı ve yorgunluk düzeylerini düşürdüğüne işaret ederken sıcak yaz gecelerinde evinizin açık hava köşelerinde kurgulayacağınız davetler açık havanın ferahlığı ve serinliğiyle doğru orantılı olarak misafirlerinizin keyif katsayısını yükseltecektir.

Serin suların kollarına teslim olun

Deniz Serinliğini Evinize Getiren Dekorasyon Çözümleri

Deniz kenarında bir eviniz yok; ama uygun bir arka bahçeniz varsa, sıcak havalarda suyun serinletici ve sakinleştirici gücüne teslim olabilmek için bahçenize bir havuz yaptırabilirsiniz. Havuz yapılırken güneşe ve rüzgarlara karşı konumu önemlidir. Çevre düzenlemesi ve ağaçlandırma havuzun yeterli seviyede güneş ışığı alabilmesi hesaplanarak yapılmalıdır. Eğer havuzunuzun cephesi rüzgâra açıksa bu çok fazla buharlaşma olacağı anlamına gelir. Buharlaşma sebebiyle havuzdaki su seviyesini ideal oranda korumak için çok daha sık havuz suyu eklemeniz gerekir.

Sıcağın antidotları arasında ilk sıraya yerleşen beden ve su bileşkesinin ardından kavurucu sıcaklarda serinlemenin bir başka yolu ise soğuk içecekleri işaret ediyor. Karpuz ve kavun gibi yaz meyveleriyle hazırlayacağınız buzlu içecekler bedeninizin sıvı ihtiyacını da giderecektir.

Naz Gürlek
Naz Gürlek Tüm Yazıları