preloader

İşitme Kaybı Hayallere Ulaşmak İçin Engel Değil

01.03.2022
İşitme Kaybı Hayallere Ulaşmak İçin Engel Değil

Yazı Boyutu:

Yarattığı içerikler, farklı alanlarda gösterdiği başarılar ve ilham verici hikâyesiyle Çisem Çakır Sülüşoğlu işitme kaybının hayallere engel olmadığını paylaşıyor.

İşitme Kaybı Hayallere Ulaşmak İçin Engel Değil

Çisem Çakır Sülüşoğlu

İşitme kaybı küçük yaşlarda fark edilen Çisem Çakır Sülüşoğlu, yaşadığı zorluklarla mücadele ederek başarıya ulaştı. Koklear implant ameliyatı sonrasında konuşmasında hızlı bir gelişim kaydeden Çisem ile, çocuk yaşlarda işitme kaybından dolayı yaşadığı zorluklar ve bunlarla mücadelesinde ulaştığı başarıyı konuştuk.

Sizi tanıyabilir miyiz?

İsmim Çisem Çakır Sülüşoğlu. 18 Temmuz 1988 İstanbul doğumluyum. Notre Dame de Sion Fransız Lisesi’ni bitirdikten sonra, tasarıma ve estetiğe olan merakım sebebiyle, en çok istediğim okul olan Central Saint Martin’s College of Art & Design’da Ürün Tasarımı (Product Design) okumak üzere Londra’ya gittim. Baba mesleğim olan turizmdeki sorumluluklarım nedeniyle sağlıklı beslenme ve yaşam şeklini öğrenmek, yaşamımdaki dönüm noktalarından biri oldu. Raw food (çiğ beslenme) ve detoks üzerine eğitim almak üzere 6 aylığına Birleşmiş Milletler’e gittim. Matthew Kenney Academy’den Gourmet Raw Food Chef diplomasını aldıktan sonra dünyaca ünlü iyileştirme merkezlerinden biri olan Hippocrates Health Institute’da Sağlık Eğitmeni (Health Educator) programından mezun oldum. 2012’de Sianji Well Being Resort’da yeni bir sağlık ekibi kurduk, hâlen otel yönetiminde yer alıyorum. Bunun yanı sıra hobi olarak başlayan Youtube kanalımda da kişisel bakım ve hayata dair deneyimlerimi paylaşıyorum.

Youtube kanalını ne zaman, nasıl açtınız, hikâyesini anlatır mısınız?

Kanalı 2017 sonu gibi açmıştım, aktif olarak 2018’de kullanmaya başladım. Hobi olarak başladı; önce birkaç tarif paylaştım ama sonrasında aldığım ilgiyle kişisel bakım odaklı bir kanala evrildi. Farklı içerikler de üretiyorum şu anda ama ana ilgi odağı kişisel bakım oldu. Youtube’da cilt bakımı bu şekilde anlatılmıyordu. Benim anlatımlarımda ise farklı bir dil hakimdi, zannediyorum bu ilgi çekmiş olabilir. Başlarda, saatlerimi vererek araştırdığım konuları özet bilgi içerecek videolar hâlinde toplayayım düşüncesindeydim. Daha sonra kullandığım ürünlerin etkisini olumlu anlamda görmeye başlayınca, bunu, yakın çevreme tek tek anlatmaktansa kamera karşısına geçip videolar aracılığıyla insanlara ulaştırayım dedim. Sadece yakın çevrem izler diye düşünüyordum ama büyük bir kitleye yayıldı.

Prod.Dr. Ayça Çiprut’tan süreç içinde nasıl bir destek aldınız?

Prof. Dr. Ayça Çiprut işitme cihazının zaman zaman yeniden ayarlanmasında, değişiminde ve bu konunun yaşama getirdiği zorlukları açıklama ve anlama konusunda sınırsız destek verdi. Şu anda Türkiye’de bu kadar konusuna hakim bir odyolog -kendisinin hocaları dışında- olduğunu düşünmüyorum.

İşitme kaybının hayatınızda yarattığı zorluklarla ilgili en çok aklınızda kalan anekdotları paylaşır mısınız?

Elbette çok zorluğu oldu. Bazı durumlarda özel muamele görme zorunluluğu hoşuma gitmiyordu. Eski cihazlarda televizyon-radyo gibi aletlerden gelen ses çok mekanik ve robotik gelirdi, o yüzden her şeyi tam anlayamazdım. Yeni nesil cihazlarda ise böyle bir problem yok. Ayrıca, telefonla konuşmak kabus gibiydi benim için. Şu an yeni nesil cihazlarla çok daha iyi ve net duyuyor olsam da o zamandan kalma bir fobi geliştirmişim telefonla konuşmaya yönelik, seneler içinde bunu yendim. Eski aletler daha çabuk bozuluyordu, beni zor durumda bıraktığı birkaç zaman oldu, mesela tam tatile çıkarken yolda bozulmuştu. 3-4 gün hiç duymadan tatil yapmıştım. Bir de çocukken yanlışlıkla cihazımla denize atladığımı hatırlıyorum, bozulmuştu ve çok üzülmüştüm. Buna benzer olaylar yaşadım hayatım boyunca.

{774447}

Hayatınızdaki dönüm noktalarından bahseder misiniz?

Hayatımda bir sürü dönüm noktası oldu. Koklear implant ameliyatı ilkiydi. Sonrasında kendi ayaklarımın üstünde durabileceğimi kanıtlamak üzere İngiltere’ye gitmeye karar vermem ikincisi oldu. İstediğim okulu kazanamayabilirim diye aynı zamanda buradaki ÖSS’ye de hazırlanıyordum. Neyse ki her şey yolunda gitti, portfolyom ve İngilizce seviyem kabul gördü ve ben 4 sene orada eğitim alabildim. Benim için çok büyük bir adımdı çünkü ailem durumumdan dolayı beni yalnız başıma bir yere göndermeye çok korkuyordu. Ama her iki taraf için de iyi oldu diye düşünüyorum, mental olarak güçlendim, onlar da öyle. Diğer bir dönüm noktam Amerika’ya gitmem oldu. Orada aldığım eğitimlerin, tanıştığım insanların hayata bakışımda çok büyük katkısı vardır. 2015’te 8 senedir beraber olduğum erkek arkadaşımla evlendim, o da ayrı bir dönüm noktasıdır. Şu an 14 senedir beraberiz. Kendisi benim aynı zamanda en yakın arkadaşım olduğu için de bana katkısı çok büyüktür. Son dönüm noktam da Youtube kanalını açmam ve binlerce kişiye ulaşmam oldu. Anlattıklarımı bu kadar çok kişiye ulaştıracağımı hiç hayal etmemiştim.

İşitme kaybı olan insanlara ve ailelerine neler tavsiye edersiniz?

Israrla, bıkmadan usanmadan, en önemlisi de kendilerine acımadan çalışmalarını tavsiye ederim. Ailelerin, çocuklarını çok iyi izleyip, en ufak bir eksikliği nasıl kapatacakları konusunda çözüm üretmesi en önemli görevleri olmalı. Burada çocuklarına davranışları da çok çok önemli. Onlara, her şeyi yapabileceklerini ama çalışmak zorunda olduklarını anlatmalılar. Çünkü duymamak, kelime dağarcığının da eksik kalmasını beraberinde getiriyor. Kitap okumak ve onların da okumasını sağlamak çok önemli. Çocuk, özgüvenini ancak bu sayede geliştirecektir.

“Koklear implantın amacı, hasarlı olan işitme sisteminin, çevresel sesleri, müzik ve konuşmayı fizyolojik olarak mümkün olan en doğal şekilde algılamasını sağlamaktır.”

Çisem Çakır Sülüşoğlu’nun yolculuğunda en önemli isimler arasında saydığı Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi KBB Anabilim Dalı Odyoloji Bölümü’nde Öğretim Üyesi ve Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayça Çiprut ise bu süreci şöyle anlatıyor; “Çisem’i 4-5 yaşından beri tanıyorum. Çisem deyince hastanenin bekleme salonunda annesiyle kitap okuyarak randevu saatini bekleyen kıvırcık saçlı tatlı bir kız geliyor gözümün önüne. Çisem, işitme kaybı ilerleyince, işitme cihazından gördüğü faydanın azalması sonrasında koklear implant ameliyatı oldu.”

{772947}

Bu önemli adımdan sonra geçen dönemi, “Koklear implant sonrası işitsel algısı hızla iyileşti. İlk başlarda daha sık olan programlar ve rehabilitasyon süreci bugünlerde sadece implant programlarının kontrolleriyle devam ediyor. İlk başlarda ona ses algısı ile eğitim veriyorken, bugün Çisem’in videolarını hayranlıkla izliyor, ondan çok şey öğreniyorum” sözleriyle ifade ediyor Çirput.

İşitme Kaybı Hayallere Ulaşmak İçin Engel Değil

Kendisi bu ameliyatın önemini de şu şekilde açıkladı: “Kalıcı işitme kayıplarında işitme kaybının telafisi için hastalara işitme cihazı öneriyoruz. Ancak işitme kaybının çok ileri derecede olduğu durumlarda, kişi işitme cihazından yeterli yararı görmediği zaman, koklear implant, duymaya yardımcı oluyor. Koklear implantın amacı, hasarlı olan işitme sisteminin, çevresel sesleri, müzik ve konuşmayı fizyolojik olarak mümkün olan en doğal şekilde algılamasını sağlamaktır. İleri ve çok ileri derecede işitme kaybı olan çocuk ve yetişkinler koklear implant adayı olabilir. Yetişkin hastaların koklear implanttan faydalanabilmesi için işitme kayıplarının konuşmayı öğrendikten sonraki dönemde ortaya çıkmış olması bekleniyor. Çocuk hastaların koklear implant ile konuşmayı öğrenebilmeleri için implantın erken yaşlarda uygulanması ve çocukların işitme-konuşma eğitimi almaları gerekiyor.

OGGUSTO
OGGUSTO Tüm Yazıları