preloader

Diş ve Ağız Sağlığı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

28.09.2020
Diş ve Ağız Sağlığı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Yazı Boyutu:

Pandemi sürecinde özellikle dikkat etmemiz gereken ağız ve diş sağılığı hakkında bilmeniz gerekenleri, Uzm. Dr. Ömer Polat anlattı.

Uzm. Dr. Ömer Polat, İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’ni tamamladıktan sonra Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı’nda doktora eğitimine başladı. Doktora eğitimi boyunca yurtiçi ve uluslararası birçok kongrede sözlü ve yazılı sunum yaptı. Doktora sürecinde insan psikolojisi ve hasta iletişimine verdiği önemden dolayı, Ortodontide Hipnoz ile Hasta Kooperasyonunun Arttırılması adlı semineri hazırlayıp sundu. Aynı zamanda lingual ortodonti, şeffaf plak ile ortodontik tedavi gibi birçok farklı alanda sertifikalar aldı. Doktora tezini; “Ortodontik Tedavinin Hasta Psikolojisi ve Oksidatif Stres Üzerine Etkileri” ile ilgili sunarak 2014 yılında doktora eğitimini tamamladı.

Virüse karşı korunmada ağız sağlığının önemi nedir?

Tüm dünyanın koronavirüs salgınıyla uğraştığı bu dönemde, ne yazık ki elimizden gelen tek şey hijyeni ve tedbiri elden bırakmamak. Ancak hijyen dendiğinde her ne kadar akıllara ilk başta el ve vücut temizliği gelse de, ağız ve diş bakımının da virüse karşı korunmamızda çok büyük rolü vardır. Bu yüzden özellikle bu dönemde, ağız ve diş ile alakalı sağlık sorunlarını görmezden gelmek, neredeyse tedbiri elden bırakmak demektir. Ayrıca diş ve ağız içi bakımının bağışıklık sistemine etkilerini de göz ardı etmemeliyiz. Ağzımız, yapısal olarak zaten bakteriye ve enfeksiyona açık durumdadır. Yediğimiz yemeklerden ve bulunduğumuz ortamdaki havadan kolaylıkla bakterileri alabilir. Durum böyleyken, sadece maskeyle dışarıdaki enfekte ortamdan korunmamız mümkün değildir…

Diş ve Ağız Sağlığı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Peki, ağız ve diş sağlımızı korumak için neler yapmalıyız?

Öncelikle, az önce de söylediğimiz gibi ağız ve diş bakımını düzenli yapmak, bağışıklık sistemini güçlendirirken, yetersiz ağız bakımı solunum yolları rahatsızlıklarını ciddi derecede tetikler. Çünkü yetersiz ağız bakımı; diş eti hastalıkları, zatürre, astım, akciğer iltihaplanması ve faranjit gibi hastalıklara yol açarak bağışıklık sistemimizin düşmesine sebep olur. Yani aslında bağışıklık sistemini direkt olarak etkileyen ağız bakımı değildir. Ağız bakımının yapılmadığı durumlarda oluşan hastalıklardır. Ağız bakımı dediğimizde akla ilk gelen düzenli diş fırçalamak, ağız içini %30 hijyenli kılar. Bunun yanında gargara ve ağız duşu ile ağız bakımı yapmak, ağız ve solunum yollarında ciddi koruyuculuk sağlamaktadır. Ayrıca ağız sağlığına dikkat etmeyen kişilerin ölümcül kalp durmalarına yakalanma riski dikkat edenlere oranla 2.8 kat daha fazladır. Ağızda kalan yemek artıklarının yeterli şekilde temizlenmemesi o an oluşturmasa da uzun vadede büyük sağlık problemleri yaratmaktadır.

{773264}

Ağız bakımı ile beslenme arasındaki ilişki nasıl?

Sindirim sisteminin ilk durağı olan ağız için, bakım yapmanın yanı sıra beslenmeye de dikkat etmek önemlidir. Çünkü tükettiğiniz besinlerin ağız içine zarar vermemesi gerekir. Asitli içecekler, sigara, kafein gibi tüketilen ürünler zamanla diş minelerine ciddi şekilde zarar vermektedir. Her ne kadar tüketmemenizi önersek bile, yine de bunları tüketiyorsanız da her tüketim sonrası ağız bakımıza dikkat etmenizi tavsiye ederiz. Zamanla bu tarz ürünleri tüketmek, diğer organlara zarar verdiği gibi ağızda da koku yapmaya başlayacak, hatta diş eti problemleri doğuracaktır.

Diş ve Ağız Sağlığı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Günlük ağız bakım rutini nasıl yapılmalı?

Günlük ağız bakımınızı yaparken, en dikkat etmeniz gereken durumlardan biri ağız ve diş temizliğini doğru yapmanızdır. Örneğin; diş eti probleminiz varsa farklı şekilde dişlerinizi fırçalamanız gerekebilir. Bu gibi spesifik durumların bilincinde olmak için de bir hekimden destek almanız şarttır. Hekiminizin muayenesinden geçtikten sonra herhangi bir ağız içi probleminiz var ise, ona uygun bakım rutini oluşturmalısınız ve bu muayeneyi senelik rutin kontrol halinde hayatınıza entegre etmelisiniz. Dişlerin her ne kadar uzun vadede problem çıkartmaya başladığını düşünsekte, asıl sebep bu gibi ufak detayları kaçırmamızdır. Tabi ki korona sebebiyle ağız içi muayene olmaktan hepimiz çekiniyoruz. Fakat bu çekinceyle birlikte zamanla unutup, tedbiri elden bırakmamak gerekir. Çünkü pandemi sebebiyle muayeneden korkup oluşan rahatsızlığı görmezden gelirsek, ağız içi zamanla enfekte bir hal alır ve virüse karşı vücut daha da savunmasızlaşır.

{773123}

Son olarak OGGUSTO okuyucularına vereceğiniz en önemli tavsiye ne olur?

Toparlayacak olursak, tüm dünyayı saran bu pandemi döneminde her türlü tedbiri elden bırakmamak fazlasıyla önem taşıyor. Ağız ve diş sağlığı ufak bir detay gibi gözükse de bu süreçte fazlasıyla önemli olduğunu tekrar vurgulamak isterim. Çünkü diş sağlığının bozulması vücuttaki diğer organları da etkileyebilir. Dişler neredeyse bütün sistemleri olumsuz etkileyen sürekli enfeksiyon odağı haline gelebilir ve kalp, böbrek, eklemler vb. yapılarda önemli sağlık sorunlarına yol açabilen enfeksiyonlara kaynaklık edebilir.

Diş ve Ağız Sağlığı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

OGGUSTO
OGGUSTO Tüm Yazıları